Opinió

Mèrits per a l'Agència Europea del Medicament

«Catalunya ha construït en 37 anys un bon sistema de salut, un sistema d'informació robust i solvent, i un model de recerca sòlid»

| 01/08/2017 a les 22:00h
Durant els darrers mesos s'ha produït un fet que si bé hauria de ser normal, ha resultat extraordinari: l'aliança institucional i del sector salut per aconseguir que Barcelona opti a ser la seu de l'Agència Europea del Medicament, substituint la de Londres, en l'etapa post "Brexit". El govern espanyol, el govern de la Generalitat i el govern de la ciutat de Barcelona, junts, i juntament amb el sector de la salut -xarxes sanitàries, professionals sanitaris, centres de recerca i empreses- per explicar a Europa que estem preparats per tenir aquesta responsabilitat. 
 
Quins són els actius que podem aportar?
 
Catalunya ha construït en 37 anys un bon sistema de salut, un sistema d'informació robust i solvent, i un model de recerca sòlid, i ofereix uns professionals sanitaris altament qualificats que han arrossegat un sector econòmic industrial i de serveis d'alt valor en coneixement i en llocs de treball. Tot en estàndards internacionals. Podem competir amb les ciutats europees que reclamen la seu de l'Agència Europea del Medicament. 

Catalunya disposa dels elements d'un ecosistema de les ciències de la vida i de la salut: xarxa sanitària, universitats, centres de recerca, empreses farmacèutiques (de llarga tradició local i internacionals), biotecnològiques i tecnològiques, consultories i serveis de suport al sector salut. Catalunya és, doncs, una  com Holanda, Bèlgica, Finlàndia o Israel. Els sectors empresarials vinculats a salut varen facturar l'any 2015, 14.360 milions d'euros, un 7% del PIB de Catalunya. El sector farmacèutic representava un 58% i el sector biotecnològic un 20%. La major part d'empreses estan internacionalitzades i el 51% tenen la seu a Barcelona, amb una forta implementació als vallesos i a l'àrea metropolitana.

Barcelona-Catalunya suposa un hub d'atracció de la salut arrossegant un sector empresarial divers i múltiples congressos i convencions. L'any 2006 es va crear BioCat, Fundació entre la Generalitat, l'Ajuntament de BCN i els sectors empresarials biomèdics per l'impuls de la Bioregió de Catalunya i ajudar a crear, a estabilitzar empreses i buscar fons d'inversions per aquestes, la majoria spin-off o pimes.

- Sistema sanitari sòlid amb bons resultats en salut, en comparacions internacionals. Cobertura universal, amb alta equitat, qualitat i eficiència des del sistema sanitari públic i complementat amb un fort sistema sanitari privat. El sistema sanitari català està ben posicionat a nivell mundial amb un molt bon nivell de professionalisme i de gestió, i un  important nombre de projectes de recerca i innovació i assajos clínics en xarxes internacionals de primer nivell. En àrees com el càncer, la SIDA, la malària i malalties transmissibles per vectors, hepatologia, malalties hematològiques, trasplantaments, patologia cardíaca, neurociències, epidemiologia i salut pública, entre altres, Catalunya és al primer nivell de recerca. Així mateix, la innovació tecnològica a l'abast de tota la població genera oportunitats per les empreses del sector.

- Catalunya, a més, pot aportar un conjunt ordenat, estandarditzat de Sistemes d'Informació Sanitària que comparteix Catalunya amb un big data al servei de la construcció de salut. La Història Clínica Electrònica dels catalans i un model d'interoperabilitat i connectivitat que ha permès disposar de moltes dades poblacionals, telemàtiques, d'imatge mèdica, histologia i imatges clíniques. Totes elles configuren una base de dades (amb l'adequada protecció i confidencialitat), que és una de les sèries mundials més ordenades i útils per la recerca en salut. La Fundació TIC Salut i Social, és un instrument per l’evolució avaluativa i la internacionalització.
 
- Sistema de recerca en salut biomèdica amb qualitat internacional. El model de la recerca modern del sistema sanitari s'inicià ja el 1996 a l'Hospital Clínic de Barcelona amb la creació de l'IDIBAPS, l'Institut de Recerca Biomèdic August Pi Sunyer. Es tracta d'un consorci públic integrat per la Generalitat, l'Hospital Clínic Barcelona, la facultat Medicina i el CSIC (Centre Superior d'Investigacions Científiques). Un pacte entre la Universitat de Barcelona, l'Hospital Clínic, la Generalitat i el govern espanyol. Aquest model, conjuntament amb la creació dels instituts clínics per grans àrees de les patologies més freqüents i la vocació d'internacionalització, han fet del Clínic el líder espanyol en recerca i competint clarament per a l'excel·lència. Sistema sanitari i universitats junts.

La xarxa sanitària pública, amb llarga tradició de recerca, incorpora entre l'any 2005 i fins a l'actualitat aquest model amb autonomia dels Instituts de Recerca Biomèdics. Avui en dia, el mapa dels 9 Instituts de Recerca Biomèdics el formen: IDIBAPS, IDIBELL (Bellvitge), VHIR (Vall d'Hebron), Parc de Salut Mar, IDIBGI (Trueta, Girona), IRB Lleida, IRB Pere Virgili (Tarragona) i IRB Germans Trias Pujol (Badalona). En tots els casos, la fortalesa és un model de governança compartit entre el sistema sanitari i la universitat.

Els instituts de recerca en sSalut, biomèdics, són un revulsiu per a la qualitat del servei sanitari, de la docència i de la formació continuada, i alhora un motor per a l'equitat i la competitivitat territorial. Això és més visible en els tres Instituts recerca biomèdica de Girona, Tarragona i Lleida. Per aquest motiu, i per tancar el mapa de recerca en salut a Catalunya, caldria concretar un Institut a la Catalunya Central vinculat a la Universitat de Vic-Central de Catalunya, i al Vallès Occidental amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

L'any 2006, el Departament de Salut elaborà el Pla Director Recerca en Ciències de la Salut implicant-se en molts centres de recerca i captant talent aprofitant el programa ICREA (2001). L'any 2010 es creà el sistema CERCA (format per tots el centres de recerca amb autonomia). Dels actuals 41 centres, més de la meitat estan vinculats a la salut i molt altres hi tenen relació indirecte. Centres com el VHIO (Centre recerca oncologia Vall Hebron creat amb doctor Baselga) o l'IRB (Institut de recerca Biomèdica, amb el doctor Massagué), estan sota el paraigües dels 9 instituts abans esmentats. La recerca en salut rep fons de mecenatge que cal valorar i potenciar. Per exemple, de la mà de la Fundació Josep Carreras, la Fundació Cellex del gran mecenes Pere Mir, recentment traspassat, la Fundació la Caixa, la Marató TV3...
 
En recerca s'han donat les complicitats polítiques pel consens. L'any 2008 tots el sector i grups polítics de representació parlamentària van firmar el Pacte Nacional de Recerca i Innovació 2008-2020. D'altra banda, la crisi econòmica també ha afectat a la recerca i ara s'està renovant el compromís (amb el PERIS, el pla estratègic de recerca i innovació en Salut, per exemple) però s'ha de garantir també el model de governança, d'autonomia de funcionament que han resultat claus pels resultats i han fet que, malgrat la debilitat financera, sigui competitiu.

Conservar l'ambició de bons resultats en salut, docència i recerca en la base i punts excel·lència, requereix mirada i lideratges clars i cooperatius a curt i mig termini, així com finançament plurianual estable. A més el sector salut és un dels sectors més dinàmics del coneixement i aporta valor afegit a sectors productius.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Merits
Jan Original, 01/08/2017 a les 22:56
+1
-24
Si, Sra Geli, tenim molts mèrits, igual que moltes altres regions europees, però això no va sols de mèrits i vosté, com a polític, ho sap molt be.
Això es guanya -o es perd- a un altre nivell, i en aquests moments... a Catalunya tenim un problema!
Tot bè menys per un petit detall..
Quin pais!, 02/08/2017 a les 22:06
+0
-1
...a saber, aquesta mania dels darres governs de dir que volen marxar de la UE per no se sap quins set sous de "independència".

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
Anna Erra, Jordi Turull i Eduard Pujol entre al míting de Junts per Catalunya a Vic | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
Jordi Turull, en un míting a Vic, insisteix que cal votar "sense sofisticacions" si el vol "restituir" l'executiu cessat pel 155
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 20:48 
 20:48 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral permet a Jordi Sànchez i Joaquim Forn fer campanya des de la presó. L'organisme accepta que puguin enregistrar missatges però no els autoritza a sortir al carrer.
 20:46 Prohibeixen realitzar un acte de campanya de les forces independentistes a la Universitat de Barcelona. La plataforma Universitats per la República afirma que buscaran un lloc "alternatiu". 
 20:45 Jordi Turull, a Vic: "Vam sortir de la presó amb vestit i corbata perquè ho vam fer amb la mateixa dignitat amb la qual vam entrar a Estremera". Ho explica, des de l'Atlàntida de Vic, Oriol March.
 20:44 Inés Arrimadas crida a Sabadell a "votar en massa" per fer possible "el canvi". Informa, des de la cocapital del Vallès Occidental, Pep Martí.
 20:34 Eduard Pujol, des de Vic: “Ja va sent hora que ens diguin si respectaran el resultat del 21-D”. El portaveu de Junts per Catalunya compara el 155 amb un corc que “s’ho menja tot”.
 20:34 Fachin debuta amb ERC: "Si no hi ha majoria independentista, guanya Rajoy, el rei i els 'piolins'". L'exdirigent de Podem avança que votarà un partit independentista i replica a Domènech que "és impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret". Inform Roger Tugas des del casinet d'Hostafrancs. 
 20:27 
 20:13 
 20:10 
 20:04 Aplaudiments a Vic per a la dona de Joaquim Forn, que ha assistit al míting de Junts per Catalunya. "Gràcies per demostrar aquesta fermes", assegura l'alcaldessa de la ciutat, Anna Erra.
 20:03 Fachin replica a Domènech que "és impossible posar l'eix social al centre sense mirar a la cara un estat que no ens deixa ser ciutadans de ple dret" i, tot i admetre que encara creu en l'Espanya plurinacional, afirma que "qualsevol possibilitat de parlar amb algú altre només és real si ets independent per decidir si vols parlar o no". 
 20:08 ENTREVISTA Xavi Milian (CUP): «Dir que el 21-D és un plebiscit és fer-nos trampes a nosaltres mateixos».  El cap de llista per Tarragona dels cupaires afirma que faran el boicot a la legislatura si el nou Govern no treballa per la República. Defensa que amb la llista unitària el bloc independentista no tenia més possibilitats d'aconseguir la majoria i ho exemplifica amb els resultats del 27-S. El reusenc considera que si realment es vol aconseguir un posicionament de la comunitat internacional, cal actuar i això només passa per la unilateralitat.
 20:02 Fachin admet l'estranyesa del fet que estigui en un acte d'ERC però arrenca els aplaudiments dels assistents quan clama que "ja n'hi ha prou de ser súbdits d'una dictadura hereva del franquisme".
 20:02 Tot a punt a l’Atlàntida de Vic perquè comenci el míting de Junts per Catalunya. Estrenen un nou vídeo amb Jordi Sànchez i Joaquim Forn com a protagonistes.
 19:55 El PP es resigna a ser la crossa de Ciutadans. Xavier García Albiol va iniciar la campanya a la cua en les enquestes i el PP es conformaria amb millorar tímidament els resultats del 2015. El candidat popular limita les seves aspiracions a ser "vicepresident amb Iceta o Arrimadas".
 19:47 Alfred Bosch defensa que qui es mereix "més confiança són aquells que es queden al peu del canó, que donen la cara, que no es mouen del seu lloc", en referència a Oriol Junqueras, en contraposició amb Carles Puigdemont, que va marxar a Brussel·les. Informa Roger Tugas.
 19:25 
 19:21 
 19:16 La Junta Electoral obliga l'Ajuntament d'Olot a retirar la pancarta dels presos polítics. A requesta del partit Ciutadans, que no té representació al consistori ni cap candidat a la comarca en els pròxims comicis.  El batlle acata l'ordre, però penjarà el llençol a can Joanetes cada cop que hi hagi una concentració solidària amb els empresonats.
 19:11 La jutge de l'1-O de Fonollosa dona la volta a la denuncia de l'Ajuntament i imputa l'alcalde. Eloi Hernàndez ha estat citat a declarar el 8 de gener en condició d'investigat "per desobediència" al jutjat d'instrucció 2 de Manresa.
 19:06 
 19:04 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral dona la raó al PP i troba excessiva la cobertura de TV3 de la manifestació a Brussel·les. La cadena recorrerà contra la decisió.
 18:45 CRÒNICA JxCat esquiva la pressió d'ERC per nomenar un candidat alternatiu a Puigdemont. El president sosté que tornarà a Palau si guanya les eleccions i la candidatura insisteix que l'únic motiu per anar a les eleccions és "restituir" l'executiu. Per Oriol March. 
 18:34 LA CARAVANA. La CUP es corda el «cinturó roig». El partit de l'esquerra independentista dedica la meitat dels mítings de la campanya a l'àrea metropolitana, una de les zones més importants de captació de vots; la contracrònica d'Aida Morales
 18:05 ÚLTIMA HORA El Tribunal de Comptes ordena embargar preventivament la casa d'Artur Mas.  El tribunal també demana que s'embargui la meitat d'un immoble d'Homs a Taradell i les finques d'Ortega a Barcelona, Rigau a Ribes de Fresser, i una propietat de Jordi Vilajoana, excàrrec del Govern.
 17:58 Així es cou la campanya d'ERC: entre la seu nacional, els coaligats, Brussel·les i Estremera; ho explica Roger Tugas. El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura.
 17:20 INTERACTIU Desplegar la República o acabar amb el procés? «Juga» amb els programes dels partits del 21-D; per Sergi Ambudio i Bernat Surroca.
 16:27 Iceta avala Parlon i acusa Puigdemont d'"obrir la porta a la violència". En un acte amb el món local, el regidor socialista a l'Ajuntament de Barcelona Jaume Collboni destaca que Cs no tenen "ni punyetera idea" del que és governar i acusa als comuns de "riure les gràcies" a l'independentisme.
 14:58 LA CARAVANA Inés Arrimadas parla davant d'un empresariat que majoritàriament "vota" Miquel Iceta; La contracrònica de Pep Martí de la campanya de Cs.
 14:49 TVE haurà de compensar la CUP pel veto de propaganda electoral en favor dels presos. La Junta Electoral provincial dicta una resolució positiva per al partit de l'esquerra independentista.
 14:46 De denunciar amenaces d'independentistes a «Espejo Público» a participar en mítings de Ciutadans. Les noies que van obrir la polèmica sobre amenaces a la UAB ja no s'amaguen rere les càmeres del programa de Susanna Griso.
 14:30 Així planeja Puigdemont tornar a Catalunya: tots els condicionants del seu full de ruta; ho explica Oriol March. El president de la Generalitat està disposat a assumir el "risc" de ser detingut si guanya les eleccions o bé si pacta prèviament amb ERC una hipotètica investidura. Malgrat això, dirigents de Junts per Catalunya assenyalen que calen "garanties" i que el bloc del 155 accepti el resultat de les eleccions.
 14:10 Miquel Iceta exhibeix el múscul municipalista del PSC i reclama no dividir el país «en dos blocs». El candidat diu que no es «resigna» davant d'uns comicis polaritzats en un acte amb els principals dirigents socialistes del món local. Informa Esteve Plantada.
 14:06 VÍDEO L'emotiva rebuda dels treballadors de Territori a Josep Rull. El conseller es retroba amb els companys, una setmana després del seu alliberament.
 13:56 Arrimadas, al Cercle d'Economia: «L'única manera de mantenir Espanya unida és reformar-la»; informa Pep Martí. La candidata unionista eleva el to contra l'executiu del PP, al qual acusa de no haver comunicat "un projecte il·lusionant per a Espanya.
 13:47 La CUP denunciarà a Europa la «violència institucional» de l'Estat contra el procés. Informa Aida Morales. L'exdiputada cupaire Mireia Vehí anuncia que la formació presentarà a Ginebra l'Informe Minotaure del 78, per relatar la repressió de l'Estat davant de les principals organitzacions de drets humans. 
 13:42 LA CARAVANA Albiol no podrà portar Rajoy a passejar per Badalona (de moment). El partit envia per error l'agenda del candidat a la premsa i La Moncloa suspèn la visita del president espanyol al mercat de Llefià per motius de seguretat.
 13:37 ​Jordi Turull, molt contundent amb Miquel Iceta: «Mentre ell ballava, nosaltres érem emmanillats», informa Albert Segura. El conseller ha participat en un acte de campanya aquest dimarts a Sabadell.
 13:36 Sáenz de Santamaría: "Som el partit el qual confia la gent quan les coses estan difícils i ara, a Catalunya, les coses estan difícils. Aquesta és la nostra èpica". I afegeix: "És inadmissible, el programa més anticatalà de la història de Catalunya és el procés, la independència".
 13:28 Santiago Espot es declara innocent i defensa la xiulada com a llibertat d'expressió. El president de Catalunya Acció declara en català a l'Audiència Nacional en el judici per la xiulada de l'himne espanyol a la final de Copa.
 13:20 Aragó es planteja demanar a Catalunya que pagui pel «maltractament» de les obres de Sixena. El president aragonès, Javier Lambán, considera "indigne" que des de Catalunya es qüestioni la capacitat dels aragonesos de gestionar el seu patrimoni.
 13:09 El Museu de Lleida va entregar una peça més de les que demanava Aragó, informa Àlvar Llobet. Era un fragment d'una de les obres del trasllat, i des de l'equipament s'ha considerat que no tenia sentit quedar-se amb l'obra si la resta era a Aragó. Sobre l'obra extraviada, s'explica que s'està buscant.
 13:07 Una enquesta de Segre dona per primera vegada la victòria a Cs en escons. La suma de les formacions independentistes es quedaria a les portes de la majoria absoluta.
 13:06 Soraya Sáenz de Santamaría diu ara que el boicot a productes catalans és «irracional». La vicepresidenta espanyola aposta per donar un "nou impuls a la inversió pública a Catalunya amb els nous plans d'infraestructures".
 13:04 Miquel Iceta afirma que els socialistes catalans tenen una idea de Catalunya «rica i plena, però sencera». El candidat ha afegit que «a partir d'ara, no enganyarem més a la gent. Prou frustracions».
 13:04 Miquel Iceta afirma que els socialistes catalans tenen una idea de Catalunya «rica i plena, però sencera». El candidat ha afegit que «a partir d'ara, no enganyarem més a la gent. Prou frustracions».
 13:02 Marta Rovira (ERC) defensa "un Govern molt fort, divers i ampli" després del 21-D que "haurà d'exercir la sobirania i ho farà", fins i tot "si no s'obre una etapa de diàleg i negociació". Igualment, defensa retornar el reconeixement als Mossos i tornar a nomenar Josep Lluís Trapero com a major del cos.
 13:03 Arrimadas defineix la situació actual com "la pitjor crisi institucional, política, econòmica i social que ha patit Catalunya". Per primera vegada en campanya també critica el govern espanyol per "no haver fet reformes ni comunicar un projecte il·lusionant".
 13:04 Mireia Vehí, exdiputada de la CUP, afirma que es presentarà l'Informe Minotaure del 78 a Ginebra, davant de l'Organització Mundial contra la Tortura, i el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. 
Entrades anteriors »
La taula rodona ha debatut el futur del brand content. | Adrià Costa
Guillem Genovès
01/01/1970
La taula rodona "Brand Content, clau en el model de negoci digital" reuneix experts en contingut de marca per debatre sobre el futur d'aquest model publicitari
Ada Colau, a «Sábado Deluxe» | Telecinco
Toni Vall | 2 comentaris
01/01/1970
«El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?»
Bel Olid, a l'acte central de campanya de la CUP | Adrià Costa
Aida Morales | 4 comentaris
01/01/1970
La número 6 de la llista de la CUP per Barcelona considera que pot aportar "una mirada fresca" i independent en una candidatura en la qual diu sentir-se "molt còmoda"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
El conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura | Junts per Catalunya recorda la data en el míting a Tortosa, abans del qual ha sonat Mariano Rajoy enumerant les mesures del 155
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 6 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans