Opinió

La província de Núria Parlon

«Perdoni, però si per un costat es reconeix la condició de nació a Catalunya, per l'altre no se li pot negar el dret a l'autodeterminació»

| 16/07/2017 a les 22:03h
La setmana passada, la senyora Núria Parlon va ser entrevistada per Antoni Bassas, a l'Ara. Un exercici del que vam tenir com a resultat el retrat d'un PSC que representa d'una manera absolutament perfecta la seva idiosincràsia provincial.

Ens assabentàvem, per exemple, que per "reconèixer el caràcter plurinacional de l’Estat", el PSC-PSOE han dissenyat un "pla d’acció amb propostes en diferents temps. Hi ha un curt, un mitjà i un llarg termini per trencar la situació de confrontació entre Catalunya i Espanya". Ja es veu que la cosa pinta bé.

Quan Bassas li pregunta quina és la proposta a curt termini, la resposta no pot ser més engrescadora: "És necessari obrir el procés de reforma de la Constitució. Volem plantejar una comissió mixta Senat-Congrés per encetar el debat sobre el nou model constitucional". Tot això ho diu la senyora Parlon el juliol del 2017, després d'algunes coses que han anat passant per Catalunya.

Però el gran moment de l'entrevista arriba després que se li pregunti "Quin mal hi ha a ser preguntats si volem o no la independència?". La senyora Parlon contesta: "Què justifica que Catalunya vulgui ser independent? Nosaltres no som una colònia. Els que no estem d’acord amb el procés no som colons a Catalunya. Els catalans i les catalanes no tenim reduïts els nostres drets en relació a la resta d’espanyols o europeus. Volem més autogovern, però no es donen les condicions per a l’autodeterminació".

Imaginem-nos que després de 1714, Catalunya, que amb el Tractat dels Pirineus havia perdut els comtats del Rosselló i la Cerdanya
, li haguessin amputat Roses i Cadqués; imaginem-nos que, també com es va pensar un temps, Tortosa i les Terres de l'Ebre se li haguessin escapçat. Imaginem-nos, més modernament, que el leridanismo hagués triomfat i Lleida avui fos una comunitat autònoma com Múrcia o La Rioja. Tot això hauria pogut passat. I ara la senyora Parlon, com a bona provinciana, estaria dient que el que havia quedat de Catalunya no té dret a l'autodeterminació. Perdoni, però si per un costat es reconeix la condició de nació a Catalunya, per l'altre no se li pot negar el dret a l'autodeterminació.

Aquests dies, s'han celebrat unes Jornades sobre el dret d'autodeterminació al segle XXI. No entendre a aquestes alçades que aquest va lligat al principi democràtic, la dignitat i la causa justa, és, senzillament, arrepapar-se darrere de les línies de les actuals demarcacions provincials espanyoles. En definitiva, ser un provincià, un defensor de les províncies.

El PSC s'ha oblidat d’un país, del seu país, i ara ho paga. Es va perdre en els laberints del poder, devorant-ho tot i desant en un calaix l’ètica i la idea de transformar i fer avançar el seu país. I ara ho paga.

Avui el PSC es troba amb una militància inflada, en estat de pànic davant de la travessa del desert que s’intueix. Cap escenari de futur els pot ser favorable, tant si surt bé l'1-O com si no. El partit es troba a la intempèrie. I a fora fa fred.

Entre la soledat i el silenci, comença la sorda lluita per aferrar-se a unes engrunes. Sarcàstic. Es pensen que poden sortir-se’n amb les estratègies  d'Il Gattopardo, canviant algunes coses perquè tot continuï igual, sense recordar que el príncep de Salina era un conservador.

L’única alternativa que té el PSC, és ser originals i tornar a l'origen dels Campalans i Serra i Moret, redescobrint altra vegada el país que van deixar enrere, comprometre-s’hi  i reprendre el camí. M’agradaria pensar que al PSC pugui algun dia haver-hi  qui defensi que Catalunya pugui ser alguna cosa més que una província espanyola condemnada a una asfíxia demencialment insuportable i que per això, precisament per això, per dignitat, per decisió democràtica, per justícia, decideix exercir el seu legítim dret d'autodeterminar-se.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

I jo que pensava
Anònim, 16/07/2017 a les 23:15
Interessant
+89
-2
que Parlon parlaria diferent que l'Iceta!!
Sra. PARLON
Albert Moreno, 17/07/2017 a les 00:30
+21
-52
Dons a mi, encara que veig que el PSOE es una olla de grills, la Sra. Parlon sempre m'ha caigut molt bé. Penso que es mes intel·ligent i dialogant que el Sr. Iceta que amb tots els respectes, dona la impressió que es una paparra de la política.
Perdó per lo de paparra... Es una opinió subjectiva.
SALUT I REPÚBLICA CATALANA.(i ESPANYOLA BEN AVIAT).
Colons, sí, colons
Racs, 17/07/2017 a les 01:17
Molt interessant
+125
-1
La Parlon diu que no es donen les condicions per l'autodeterminació? On ha estat els darrers 7 anys? Que no sap qui te la majoria absoluta al parlament? Es curiós que digui que ells no son colons i mai han deixat d'actuar com a tals. Dir que Catalunya es una nació i no reconeixer-li el dret d'autodeterminació és d'un cinisme superior al del "apoyaré". Es molt fàcil estar en contre del referendum quan saps que la teva opció, el no, ja ha guanyat sense fer res, oi? Molt democrata tot plegat.
Colònia o no
Boi Grau, 17/07/2017 a les 07:57
Interessant
+55
-1
Sra Parlon, tenir un Estat propi és una aspiració i un dret per a tot poble o per a tota col·lectivitat nacional d'arreu del món, es tracti d'una colònia o no. És igual que decrets i sentències no ho contemplin: els drets no han estat contemplats en la Història fins que s'han exercit i assolit. És lògic que vostè no accepti l'aspiració de la nació catalana a tenir un Estat propi, perquè la nació amb la qual vostè es reconeix ja la té. Oi?
Le está bien empleado...
Anònim, 17/07/2017 a les 09:04
+13
-32
al PSC por intentar apaciguar a los nacionalistas con el engendro de la España plurinacional.
Imagino que la repúblca catalana ya está buscando un lugar donde reeducar a tanto equidistante y tanto colono anticatalán. Más de media población de traidores!
No arriben
Piferrer, 17/07/2017 a les 09:19
+50
-1
Molt d'acord amb aquest article. Encara que jo crec que tot és més senzill: els realment capacitats per emetre opinions raonades i documentades, que tenien un nivell intelectual més alt, son els que han fotut el camp, amb perdó per l'expressió. Els que queden actualment al PSC son persones que majoritàriament no tenen ni ofici ni benefici fora del partit, sense capacitat per argumentar d'una manera raonada, on el seu objectiu rau en continuar vivint del cuento...
CATALONIA LOVE DEMOCRACY!
John Adams, 17/07/2017 a les 09:21
+49
-1
Catalunya no pot ser governada per provincians.
Catalunya és una nació, i l'1 d'Octubre decidirà el seu futur com ho fan les nacions, amb un referèndum que escolta la veu de 5,5 milions de demòcrates amb dret a vot.

REFERENDUM IS GREATEST EXPRESSION OF DEMOCRACY!
colons no collons
Anònim, 17/07/2017 a les 09:42
+11
-47
El caso es que esa mayoría, cuando toca, no es suficiente para lo que nos interesa en cada momento. No, colons no, per collons se ha de hacer lo que esa mayoría, "que no es independentista" por mucho que la quieran pintar de colores, sea favorable a la secesión.
Que una mayoría quiera expresar su voto en las urnas, para nada quiere decir que votarían que si.
De todas formas, supongo que habrás oído mas de una vez aquella expresión de "NO NOS REPRESENTAN", que cuando conviene, queda muy bien, pero cuando no, pues eso...
En un botifarrendum ya sabemos los que asisten, los amantes de la botifarra, los que no les gusta, simplemente no van y prefieren un día de playa. La inmensa mayoría.
No me cuentes que la mayoría de los que asistan a comer botifarra serán los que decidirán. Te repito que a la mayoría, la botifarra no nos va.
Nin, Comorera, Campalans i Serra Moret s'oposaven a la secessió de Catalunya, tal com ara fan l'Iceta, la Parlon, la Colau, en Domènech i en Franco.
Anònim, 17/07/2017 a les 11:54
+47
-4
Som catalans, mai espanyols.

Visca el separatisme, enterrador del catalanisme espanyolista.
Que Catalunya no és una colònia d’Espanya?
Blai, nacionalista català., 17/07/2017 a les 12:26
Interessant
+55
-2
És la posició dels qui volen que una colònia ho continuï sent. Però els fa nosa l’epítet de colònia, neguen que ho sigui. Portugal durant seixanta anys fou una colònia hispana, fins que ho va deixar de ser gràcies al seu enèrgic moviment separatista. La Parlon segur que nega que Espanya visqui a expenses de Catalunya. Si ho admetés, de retop també admetria que Catalunya és una colònia espanyola. A Parlon i a tot el partit sociata ja li va bé que Catalunya sufragui el desenvolupament d’Andalusia i d’Extremadura; ho considera necessari i sobretot “solidari”. Espanyols i botiflers, de l’espoliació fiscal contra Catalunya, en diuen “solidaritat”.
Val a dir que el nacionalisme català ha insistint ben poc en demostrar que Catalunya és una colònia d'Espanya, ai las!
partida 2014
Ignorants, 17/07/2017 a les 21:10
+14
-1
No som una colonia. Som un país ocupat que es pitjor.
El poble de Catalunya no va decidir fa 300 anys aplicar les lleis de Castella (borboniques)
Senyora Parlon
Anònim, 18/07/2017 a les 00:41
+15
-1
En política val tot, o no.
A veure senyora socialista mesell del PSOE, si un poble rep persecució per la seva llengua, que serà, colònia o el fill pròdig del bondadós pare estat.
Miri, a Catalunya hi ha catalans, castellans i botiflers, només cal que cada un vagi al grup més idoni a les seves conviccions identitàries.
Ni vostè ni ningú esborrarà el sentiment català de qui vol ser-ho.
Vergonya pels hereus del PSC i del PSUC. Revolucionaris de pa sucat amb oli.
Posició indecent i pocavergonya
qvic, 18/07/2017 a les 09:35
+17
-1
Està Catalunya sota domini polític i explotació econòmica de l'estat espanyol? SÍ claríssimament! Només cal repassar totes les retallades a les seves competències contra la seva voluntat, tots els recursos al TC (

) i sobretot l'esquarterament de l'última voluntat majoritària dels catalans i catalanes, la reforma del seu estatut, per 4 "comissaris polítics" fumant-se un puro a la Maestranza. Només cal constatar el brutal dèficit fiscal imposat a la força que provoca el seu ofec i que fa recular la seva posició de la 3ª quant a aportació a l'estat, a la 14ª quant a repartiment de recursos i tot en nom d'una "solidaritat" imposada a la força per construir un model ruïnós, subsidiat i corrupte contra la seva voluntat i sense pal·liatius. només ninguneig i menyspreu a les veus majoritàries que s'alcen a Catalunya contra tanta indignitat, arbitrarietat i injustícia. I encara té la indecència i pocavergonya aquesta senyora de dir que no tenim dret a decidir si volem seguir així o no. Patètic el posicionament d'alguns catalans i catalanes, autèntics botxins del seu propi poble i virreis i sicaris del seu enemic.
Prou mentides o manipular la veritat Sra. Parlon.
Joana....., 18/07/2017 a les 15:12
+1
-0
El Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signat per Espanya, diu –en l'article 1.3–: 'Els estats que formen part d'aquest Pacte, incloent-hi (ull viu, aquesta paraula no vol dir només, si no tot lo contrari, cosa que els unionistes es passen per alt) aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret d'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides'
La ignorancia, infantilisme o interessos economics de alguns politics, perjudican al poble
Anònim, 18/07/2017 a les 15:36
+0
-1
Sra. Parlón,...vostè tindria de saber, que no es pot posar vi novell en una bota on hi havia vi agre, per molta bona voluntat que tingui i per molt de sulfit que hi posi, cal fer una bota nova de bona fusta, i Espanya es aquesta bota podrida on tot agreja, mai funcionarà un federalisme, ni mai durarà massa temps una lll república, si es que mai res d'això s'arribes a fer, que no ho crec, mai res arrelarà sota un sol govern, llavors, quina es la ùnica solució? doncs que tots el pobles d'Iberia siguin amos del seu desti i es federin voluntariament de igual a igual, es a dir,...l'Espanya caduca es morta, i te de neixer la Federació de Repúblicas Ibericas (Portugal inclòs), tothom amo a casa seva, i federats per voluntat, només aixì es pot fer uns Estats Units forts i potents a Europa, Catalunya obre el cami amb la seva república, darrere (ni que sigui per enveja), vindran Andalucia, Euskadi, Galicia, Canaries, i tot un rosari,...que Castella i Lleó volen ser monarquía, doncs alla ells, però no ho crec,..Sra, Parlón, i s'obliden de la bota agra i fan una bota nova de bona fusta i nou format, o l'Espanya que vostè defensa va al desastre, primer guerra amb Catalunya ni que sigui de pocs dies, per tot seguit el desintegrar-se, impossible fer lo que vostès volen fer, possar vi novell en bota de fusta amarada de vi agre....
15:36.
Anònim, 20/07/2017 a les 16:34
+0
-0
No es pot tenir un peu en la independència i l'altre en la dependència, mal que sigui confederadora i peninsulosa. S'ha d'escollir, t'has de mullar. Vostè el que no vol és que Catalunya recuperi la independència. Per què no ho diu clarament o és perquè és dels Comuns? Digui clarament que opta per una tercera via; car totes tenen per missió fer que Catalunya no abandoni l'Estat espanyol. Les coses clares i la xocolota espessa.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Quim Torra
Quim Torra, editor. Va treballar d'advocat a una companyia d'assegurances durant 20 anys. Fundador de l'editorial Acontravent. Ha publicat treballs sobre Eugeni Xammar, Montserrat Roig i l'exili català. Va ser director del Born i president d'Òmnium Cultural. El seu darrer llibre: Muriel Casals i la revolució dels somriures. És el director de la Revista de Catalunya. A Twitter: @quimtorraipla.
La Torre Glòries, més coneguda com a Torre Agbar, podria acollir l'EMA | Adrià Costa
Jordi Bes
01/01/1970
La candidatura de la capital catalana té molt bona puntuació tècnica, però la tensió política que s'ha viscut des de l'1-O pot jugar-li a favor o en contra
Imatge del plat guanyador | Cuina
01/01/1970
El Cèntric Gastrobar del Prat de Llobregat, ha estat el guanyador del concurs
L'hotel Iberostar que obrirà el gener a la plaça Catalunya | Adrià Costa
Jordi Bes
01/01/1970
En els pròxims mesos es multiplicaran les inauguracions d'establiments turístics que es van salvar de la moratòria del govern d'Ada Colau
Pep Palau | Adrià Costa
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona