Opinió

Rafael Casanova, l'antiheroi que va complir un deure

«Acudeix al front de combat, clama per auxili a viles i pobles del país, és present, amb la Coronela, en els horribles combats del convent de Santa Clara d'agost»

| 18/06/2017 a les 22:01h
Ara que ja sembla que 1714 no hagués arribat a passar mai i que el Born és de nou un mercat de mercats amb unes pedres a sota, és bo tornar als orígens per a ser originals. 

De tots els personatges de l’escena dels anys de la guerra contra la invasió borbònica de Catalunya, el meu favorit és Rafael Casanova. L’antiheroi que dubtava –com Claris- però que per damunt de vacil·lacions i preguntes va respondre sempre amb el mateix capteniment: la fidelitat al compliment del seu deure com a servidor públic. Mentre el món era regit per testes coronades, prínceps i emperadors, a Catalunya un advocat n’administrava el destí. Que el poble havia volgut donar-se: la guerra a ultrança per a defensa de les seves llibertats.

Nascut el 1660 a Moià, el 1678 ja exercia d'advocat a Barcelona. L'any 1707 és nomenat Ciutadà Honrat de la Ciutat per Carles III. És un jurista de prestigi, un patrici de la naixent burgesia barcelonina, vidu, amb un fill. Sis anys després, amb 53 anys, la sort fa que sigui nomenat conseller en cap. Des d'aquell moment menarà una activitat frenètica, al capdavant d'una ciutat assetjada. El 3 de setembre de 1713, els borbònics confisquen els seus béns a Sant Boi. Sap que representa la màxima autoritat civil i assumeix la tradició dels Fivaller i Fontanella. Es preocupa de l'abastiment de la població i de la defensa de la ciutat. En l'organització de la Junta de Guerra, ell es reserva la presidència de la 9a, la que fa referència als afers militars. Vetlla per evitar el pillatge i l'estraperlo. El 16 de maig de 1714, amb la resta de consellers de la ciutat, acorden, per unanimitat, continuar la lluita fins a la darrera gota de sang. Ho juren amb les espases alçades. El 28 de juliol decreta la mobilització general “de 14 anys en amunt”. Però, sobretot, el Consell en Cap exerceix de coronel de la Coronela, això és, de l'organització i coordinació dels ciutadans de Barcelona. Acudeix al front de combat, clama per auxili a viles i pobles del país, és present, amb la Coronela, en els horribles combats del convent de Santa Clara d'agost, se'l veu a les nits visitant les muralles, escolta els crits de fam que pateixen soldats i poble, mentre arriba un setembre fred i l'aigua de la pluja entra fins a les entranyes de la gent.

El 4 de setembre es reuneix el Consell dels Tres Comuns. Casanova, com Villarroel i altres dos membres, vota a favor de la capitulació, però la gran majoria decideix resistir. El general Villarroel, disconforme, dimiteix; Casanova, disconforme també, es manté en el càrrec, assumint fins al final una resolució que no comparteix. La resta és conegut. 

Fa dos anys, l’amic Antoni Muñoz va publicar L’11 de setembre poble a poble, un d’aquelles llibres que a cada plana hi descobreixes un fet nou, inèdit, fins aleshores sepultat en els arxius militars espanyols o internacionals. 

Muñoz relata una escena que va produir-se a finals de juny, quan l’almirall Ducasse va ser reemplaçat per Bellefontaine. Es van fer uns intercanvis de presoners i, en una litúrgia més de les cerimònies de la guerra, Casanova pujà a bord de la galera de Ducasse per a acomiadar-se’n. Els fets foren narrats per un “periodista” que va publicar la crònica a “Le clef du Cabinet des Princes de l’Europe”. Casanova li diu a Ducasse que l’emperador austríac  els enviarà un estol marítim amb 8.000 homes i que al Tractat e Rastatt hi ha un capítol en favor dels catalans. Ducasse li nega. I aleshores, Casanova deixa anar: “Senyor, fent nostres interessos de Sa Majestat Imperial hem pres una decisió bona o dolenta. Si és bona, el cel ens protegirà i la posteritat ens lloarà i ens plorarà. Si és dolenta, tampoc n’hauríem sortit més ben parats si ens haguéssim sotmès. Ja és massa tard per fer-nos enrere, encara que acabem enterrats sota les ruïnes de les nostres cases…”

És així com es compleix el deure de servidor públic.
 

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ya que el amigo QUIM dice sobre su heroe que "la resta és conegut", ahí va la resta, por si alguien la ha "olvidado"
Anònim, 19/06/2017 a les 10:13
+17
-11
A principios de julio de 1714, durante el último episodio de la Guerra de Sucesión, las fuerzas borbónicas del duque de Berwick se presentaron en las murallas de Barcelona para llevar a efecto la fase final del asedio. Durante esta etapa, el general del Rey Felipe V ofreció ciertas condiciones para que la ciudad se rindiera sin derramar una gota de sangre, pero los representantes de Barcelona, encabezados por Rafael Casanova, las rechazaron porque Berwick se negaba a garantizar los fueros.

Al insistir en su empeño de no rendirse, aunque cada vez era más evidente que ningún ejército podría romper el sitio, Berwick exigió una rendición incondicional. No en vano, un ejército muy superior, compuesto por 35.000 infantes y 5.000 jinetes, respaldaba la amenaza del general borbón. Y los 16.000 defensores de Barcelona, muchos de ellos ciudadanos, empezaban a ser conscientes de que no cabía rescate alguno: la mejor salida era la rendición.

En septiembre, la situación de la ciudad era desesperada, y Berwick accedió a recibir una delegación dando por hecho que venía a ofrecer la rendición de la ciudad. El día 4 de septiembre tuvo lugar la insatisfactoria reunión, de cuyo fracaso el historiador Henry Kamen –en su libro «España y Cataluña: historia de una pasión»– culpa directamente a Rafael Casanova. Así, «la delegación encabezada por el conseller en cap se negó en todo momento a hablar de las condiciones de rendición».

Antonio de Villarroel, general de los defensores, no encontró sentido a la decisión de Casanova y dimitió de su cargo. El día 11 de septiembre las tropas borbónicas entraron en la ciudad que respondió con una desesperada defensa donde se registraron miles de muertos. Poco después del mediodía del día 12, la ciudad se rindió incondicionalmente y las tropas del Rey Felipe V entraron en Barcelona.

Con la caída de la ciudad, el político quemó sus archivos y se hizo pasar por un muerto.
«La decisión suicida e innecesaria de no rendirse fue de Casanova», sentencia Kamen en su libro. El día del asalto final, Casanova estaba durmiendo y tras ser avisado se presentó en la muralla con el estandarte de Santa Eulalia para dar ánimos a los defensores. Herido de poca gravedad por una bala en el muslo, Casanova fue trasladado al colegio de la Merced, donde se le practicó una primera cura. Con la caída de la ciudad, el político catalán quemó sus archivos, se hizo pasar por un muerto y delegó la rendición en otro consejero.

Como balance final, el duque estimaba que habían muerto alrededor de 6.000 defensores, una cifra próxima a la estimada por los historiadores en la actualidad. La decisión de Casanova de resistir, cuando la caída de Barcelona era un hecho, y «tanta muerte innecesaria» enfureció a Berwick que despachó de malos modos a la delegación catalana que fue a visitarlo el día 13.

Disfrazado de monje, Rafael Casanova huyó de la ciudad y se encondió en la finca de su hijo en San Boi de Llobregat. En el año 1719, fue amnistiado y volvió a ejercer como abogado hasta retirarse en 1737. Murió en Sant Boi de Llobregat, treinta y dos años después de la rendición de Barcelona.
Excel.lent
Anònim, 19/06/2017 a les 11:25
+12
-15
Excel.lent article i millor exposició sobre uns fets que ens haurien de fer pensar. Tanmateix maleeixo i deploro l'actitud de l'actual ajuntament de Barcelona amb el Born. El Born ha estat un referent de primera línia sobre el que passà a Barcelona i el que patiren els nostres avantpassats per salvar la terra de l'ocupació estrangera (que encara continua) i fou recuperat magistralment per un equip amb el senyor Torra al capdavant. Ara els governants barcelonins ens fan sentir vergonya d'allà on l'han portat. Espero que aquest govern desaparegui i se'n vagi per sempre més a viure el son dels incompetents i botiflers.
Que molesta del Born?
Eusebi Campdepadrós, 19/06/2017 a les 18:06
+0
-5
Que molesta del Born a l'actual govern municipal de Barcelona? Que molesta a la Sra. Colau de la història? Potser les pedres dels carrers, per on va fer la darrera càrrega la cavalleria catalana, els recorden que hi ha va ver qui es va revoltar contra la tirania en defensa de les Constitucions que emparaven les llibertats del poble, mentre ells es revolten de boca i claudiquen de fet.
El "destí" del poble català
Dvornik, 19/06/2017 a les 18:39
+5
-4
La guerra a ultrança per a defensar les seves llibertats és el "destí" de Catalunya que el poble havia volgut donar-se i que R. Casanova va "administrar" complint amb el seu deure de servidor públic?... Mare de Déu Senyor!!! Que potser Felip V no va jurar els furs quan va entrar a Espanya a començaments del segle? Que potser els anglesos i els holandesos no van bombardejar Barcelona per "convèncer" els seus ciutadans de quin havia de ser el seu "destí"?... O és que van fer un referèndum que la història, escrita pels castellans vencedors, no ha volgut recollir?... Mare de Déu Senyor!!!
Torna a ser massa tard
Tururut Tartana, 19/06/2017 a les 20:42
+5
-6
Un cop més torna a ser massa tard. Per voluntat d'Espanya hem arribat a l'actual situació, on ningú pot fer-se enrere. Veurem aquesta vegada si la decisió de defensar la nostra llibertat és bona o dolenta. Més ben dit, veurem qui guanya aquesta vegada, perquè no defensar la teva llibertat seria acceptar d'entrada la derrota.
a Anònim, 19/06/2017 a les 10:13
Anònim, 20/06/2017 a les 00:22
+9
-5
Anava a ficar els nassos en allò de "la resta és conegut" pero davant d'aquesta exposició històrica rigorosa i impecable ja no en tinc res a dir.
Només "confiar" que en Torra revisi una miqueta les seves fonts històriques i no torni a fer (com va fer i ràpidament va esborrar) que en la revolta d'en Claris hi havien tropes borbòniques sempre a punt de reprimir (sembla mentida el poc que dona anar a un col.legi elitista...)
Comentaris que fan pena
Anònim, 20/06/2017 a les 17:57
+3
-4
El 1812 es van constituir les Corts de Cadis després del fracàs que va suposar la monarquia borbònica absolutista, si Espanya ho va passar malament, Catalunya, amb una repressió militar, econòmica i social, encara pitjor.

Després d'haver abolit els furs d'Aragó i València, amb el tractat d'Utretch el 1713, quedava explícit que Felip V aboliria també els de Catalunya, insinuar que l'abolició dels furs per a Catalunya va ser culpa de Rafael Casanova per haver "resistit fins al final", és de no tocar de peus a terra (lo de fer-se passar per mort i amagar-se a la casa del poble sembla despectiu ja, oblidant que li havien confiscat tots els béns, ja m'explicarà com es podia amagar en una casa que servia d'allortjament a les tropes borbòniques).

Si fos grec o italià, em sentiria orgullós de viure en una terra on fa molts i molts anys va començar una democràcia, siguent català em sento orgullós de viure en una terra on fa també molts anys la gent lluitava contra la tirania absolutista en favor d'uns drets, com a mínim, més semblants a la democràcia i llibertats actuals.

Els dirigents espanyols però, sempre han necessitat exèrcits extreriors i de vendre's part del patrimoni per tal de sotmetre a tota la gent que diuen representar, reis forans, forces llunyanes. Espanya des del seu naixement té un problema molt gran que es diu IDENTITAT PRÒPIA, ja des dels temps d'Isabel II i la reconquesta d'Al-andalus els pobles es queixaven del totalitarisme castellà que s'ha imposat a tota la cultura peninsular, EL PROBLEMA IDENTITARI ESPANYOL, és el que ha provocat guerres civils i dictadures, sempre des del mateix vàndol esclar, mentres la majoria de pobles reclamen més respecte per la seva cultura l'extremisme castellà sotmet, tortura, crema i assassina a la seva pròpia gent.

Els anglesos es poden sentir orgullosos d'una "monarquia parlamentària", els francesos de la revolució, els italians del dret romà, els grecs de la filosofia... De què es pot sentir orgullós un espanyol? De passar-se per la pedra una cultura rere una altre? De tenir els millors poetes del país enterrats a les carreteres? Que les dues obres literàries més grans de tots els seus temps siguin una crítica brutal a la societat i control autoritari? De les "diferents nacionalitats" (textualment de la constitució) que són tractades com a "pueblerinos" o folklòriques com a mínim menyspreant el propi text que tant diuen respectar??? (un dels comentaris aquí ho torna a fer)

La veritat que els espanyols tenen moltes coses per sentir-se orgullosos, però són precisament les que sempre han rebutjat els seus mandataris absolutistes.
Bon article, llàstima els comentaris...
Anònim, 20/06/2017 a les 18:33
+3
-5
Que es creuen falsos mites que han sigut abastament desmentits.

Als revisionistes autoritaris us recomano que us passeu per la wikipèdia abans de vomitar tant d'odi, és una forma ràpida de no cagar-la com ho feu, quines barbaritats.

És bastant xocant que la "crema dels papers de la Generalitat", que va ser una ordre de Felip V per esborrar la memòria austricista, es presenti com que Casanova ho va cremar tot, amb quina intenció? Putejar als catalans???? N'hi ha que no teniu dos dits de front, una mica de criteri per favor.

Val la pena llegir el recull de falsos mites i difamacions més recents de dirigents tant del PP com de C's, on es van arribar a presentar suposats descendents directes de Casanova assegurant que era un "gran español en favor de la unidad", esclar que posteriorment ho han hagut de desmentir tot, però el vòmit ja l'han llençat, i veig que uns quants se l'empassen.

Només us falta dir que el General Moragues va voler ser decapitat, trocejat i exposat les seves restes per pròpia voluntat, n'hi ha que només teniu odi per dins.
a Anònim, 19/06/2017 a les 10:13 i Anònim, 20/06/2017 a les 00:22
Anònim, 21/06/2017 a les 00:44
+5
-3
Doncs jo anava a fer el mateix davant les reflexions excelses del nostre cronista (ara ficat a historiador) i més quan llegeixo "assumint fins al final una resolució que no comparteix. La resta és conegut" (jo diría més aviat "amagat" pels de la seva "corda").
Però ja està tot dit, gràcies a tots dos.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Quim Torra
Quim Torra, editor. Va treballar d'advocat a una companyia d'assegurances durant 20 anys. Fundador de l'editorial Acontravent. Ha publicat treballs sobre Eugeni Xammar, Montserrat Roig i l'exili català. Va ser director del Born i president d'Òmnium Cultural. El seu darrer llibre: Muriel Casals i la revolució dels somriures. És el director de la Revista de Catalunya. A Twitter: @quimtorraipla.
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 3 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:28 L'independentisme, a les portes de la majoria absoluta segons una enquesta sobre el 21-D. ERC guanyaria les eleccions amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 diputats, a dos de la majoria absoluta.
 22:22 PÒQUER DE CAMPANYA 11 de desembre: Dante Fachin es mulla, Domènech evoca, Rajoy avisa i Parlon ataca; per Ferran Casas. 
 21:53 Més de 200 persones rebutgen les maniobres de l'exèrcit espanyol a Tarragona. La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha manifestat "la nostra oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau" i ha rebutjat "l'ús de les instal·lacions del territori com a base d'operacions o maniobres militars". La protesta ha acabat davant la Delegació de Defensa. 
 21:57 El litigi de Sixena alimenta l'enfrontament entre blocs camí del 21-D. Crònica de l'abast polític d'una jornada de tensió a Lleida, a càrrec d'Àlvar Llobet. El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC.
 21:52 La Junta Electoral exigeix la retirada de la pancarta «Llibertat presos polítics» a Sabadell. Ho fan davant la denúncia de Ciutadans i PP. L'Ajuntament, de moment, no ha respost què farà.
 21:50 LA CARAVANA. L'aniversari de noces més trist de Joaquim Forn: el conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura. Per Oriol March.
 21:36 La CUP presenta al cinturó que Ciutadans és «el cavall de Troia de l''aznarisme'». L'exdiputat David Fernàndez demana que ningú es pensi que el partit d'Arrimadas és una formació d'esquerres. Informa Aida Morales des de l'Hospitalet de Llobregat. 
 21:28 Gabriel Rufián, a l'acte d'ERC a la Ràpita: "L'1 d'octubre aquí van entrar a sang i us van moldre a pals, recordeu-ho perquè el 21 de desembre els hem de moldre a vots", ha dit a un públic que, emocionat, ha tornar a omplir el pavelló que estava ple de gent votant el dia del referèndum fins que va irrompre la Guàrdia Civil.
 21:21 Iglesias aposta per un govern de «reconciliació» que inclogui independentistes. Ho expliquen Sara González i Jonathan Oca des de Tarragona.
 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 21:16 Raül Romeva, a l'acte d'ERC a La Ràpita: "Avui fa una setmana que sortíem sis persones de la presó després d’un mes de captiveri, i havia de ser un dia de felicitat després d’un mes. Ja us podeu imaginar que no ha estat fàcil. I no ho va ser, i malgrat que ens va fer una il·lusió enorme abraçar aquells que estimem, quatre pesones romanen tancades. Això va fer que quan vam sortir ens vam conjurar a sortir a guanyar". 
 21:01 Puigdemont alerta que hi haurà més empresonaments si guanya el bloc del 155. El president de la Generalitat, en un míting a Tortosa, assenyala que l'Estat vol privar de llibertat "tothom que passava per allà" en la maquinària del referèndum. Per Oriol March des de Tortosa.
 20:58 LA CARAVANA Ciutadans per terres càtares; la contracrònica de Pep Martí sobre la campanya de Ciutadans. 
 20:58 
 20:39 
 20:29 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, escalfa la campanya i acusa Carles Puigdemont d'haver governat amb "tics de tirania". Parlon retreu que l'actuació del president català en moments com l'1-O deriva en insults homòfobs a Miquel Iceta i que a ella l'insultin amb un "xarnega de merda"; informa Jordi Bes.
 20:18 Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, carrega amb molta duresa contra Miquel Iceta i Àngel Ros, del PSC, pel seu suport al 155 i pel trasllat de les obres de Sixena. La candidatura de Puigdemont calcula que té vots fronterers decisius amb els socialistes.
 20:19 
 20:18 
 20:14 Arrimadas va al feu d'Antoni Balmón amb els vots socialistes en el punt de mira, informa Pep Martí. 
 20:11 Mònica Sales, candidata per Tarragona i dirigent del PDECat a les Terres de l'Ebre, recorda que Joaquim Forn celebra aquest dilluns 25 anys de casats amb la seva dona i que, des de la presó, no l'ha pogut abraçar.
 20:11 El cap de llista dels "comuns", Xavier Domènech: "Necessitem un acord que permeti canviar Catalunya per canviar també Espanya i fer fora el PP" 
 

Xavier Domènech, al míting de Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:06 Comença el míting central d'ERC a les Terres de l'Ebre. Un miler de persones reben d'empeus el conseller Romeva amb el crit de "llibertat" omplint d'emoció el  pavelló firal de La Ràpita, on hi va haver la brutal càrrega policial el passat 1 d'octubre.
 20:06 El candidat a la presidència de la Generalitat per Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, recorda que "nosaltres tenim la clau de la sortida d'aquest país, els blocs només bloquegen" i afegeix que "els oblidats tenen memòria" i que seran els que faran possible el canvi.
 20:04 Segons Parlon, governar amb "tics de tirania" provoca "un efecte en cadena" que provoca que un professor universitari de prestigi s'atreveixi a proferir insults homòfobs contra el candidat socialista al 21-D, Miquel Iceta, o que a ella mateixa que per ser filla de migrants li diguin "xarnega de merda".
 20:04 En el míting del PSC a Badalona, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha retret a Carles Puigdemont que hagi governat amb "tics de tirania", com quan va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no volien cedir espais municipals per al referèndum de l'1-O, ja que llavors "tothom s'atreveix a actuar com un tirà".
 20:03 Domènech recrimina a Iceta, ja que va dir que els catalans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats i li ha etzibat que "no així Miquel, han robat per sobre de les nostres possibilitats". "Que no ens expliquin històries i que no ens diguin que no hi ha recursos".
 20:03  Domènech carrega contra Arrimadas per voler canviar l'escola pública i això és perquè no l'ha trepitjat mai" perquè "si ho hagués fet sabria que no se l'ataca, se la defensa".
 20:03 Xavier Domènech afirma que "la dinàmica de blocs en la que ens volen atrapar deixa fora a la gent i Catalunya s'ha de construir amb la gent, amb els seus anhels i no sense ells".
 19:56 
 19:51 Inés Arrimadas diu a Corrnellà que "Catalunya es tornarà a aixecar" i que el 21-D "és una oportunitat que no podem deixar escapar".
 19:52 Sáenz de Santamaría: «La factura econòmica del procés és molt profunda». La vicepresidenta del govern espanyol exigeix un executiu català "dins la llei" per no "cronificar" els "danys" en els sectors del turisme, el comerç i la restauració. No descarta tornar a aplicar el 155.
 19:45 Yolanda López, candidata de Catalunya en Comú Podem per Tarragona, carrega contra el projecte de Hard Rock -antic BCN World- i afirma que "no volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley".
 19:42 El secretari general de Podem tanca la seva intervenció demanant que no s'utlitzi el vot com una venjança i que es faci servir per canviar les coses. 
 19:41 Iglesias afirma que "les banderes no omplen la nevera" i, per aconseguir el vot dels indecisos, assegura que la candidatura dels "comuns" porta "fets i no promeses".
 19:35 Pablo Iglesias, assegura des de Tarragona que es impossible independitzar-se de Mariano Rajoy: "Cal fer fora Mariano Rajoy". Per això cal un govern compromès a fer-ho, i recorda que el PDECat va votar en contra d'una moció de censura contra el govern del PP.
 19:34 El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, diu en el míting que el partit fa a Cornellà que "el nacionalisme ja ha perdut perquè s'ha acabat el silenci".
 19:33 
 19:33 Soraya Sáenz de Santamaría aposta per reimpulsar la marca Barcelona però considera "crucial" un canvi de govern a Catalunya "per tenir un interlocutor dins la llei que es preocupi per donar la volta a la situació econòmica".
 19:29 Pablo Iglesias intervé al míting de Catalunya en Comú Podem a Tarragona: "Hem dit moltes veritats incòmodes als monàrquics, els hem dit que utilitzen la repressió per tapar la seva corrupció".
 19:19 Ferran Bel, alcalde de Tortosa, al míting de Junts per Catalunya en aquesta ciutat: "La lectura que es farà la nit del 21-D a totes les cancelleries d'Europa es basarà en dues coses: el resultat de Puigdemont i el resultat del sobiranisme".
 19:15 
 19:14 La Junta Electoral desestima el recurs de Barcelona i manté la prohibició sobre la il·luminació groga. Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política.
 19:13 El PP denuncia TV3 per l'especial sobre la manifestació de Brussel·les que mai va fer. Els populars consideren que la cobertura de la mobilització que va fer la cadena va ser contrària al que estableix la llei electoral.
 19:05 EL DIARI de CAMPANYA del 36 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució. El líder de la dreta espanyola crida a "esclafar la subversió" i començar una etapa de construcció nacional d'Espanya. Una nova entrega, en blanc i negre, del diari de campanya del 36 a càrrec de Pep Martí.
 18:11 Fachin i Castells participaran en actes de campanya d'ERC. L’ex-secretari general de Podem Catalunya serà dimarts al míting dels republicans al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona mentre que l'exdiputada de CSQP serà aquest vespre a Sant Carles de la Ràpita. Tots dos havien estat en negociacions amb la CUP per incorporar-se a la seva llista de cara al 21-D, però no hi va haver prou temps per arribar a un acord.
 18:06 LA CARAVANA. David Fernández aixeca el to; el cupaire més mediàtic entra en acció. L'exdiputat de la CUP realitza un dels discursos més aclamats durant el míting central de campanya a Barcelona; La contracrònica d'Aida Morales.
 17:55 LA CARAVANA La «família política» de Comín també va ser a Brussel·les. Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit. Per Esteve Plantada.
 17:53 Cop de porta d'ERC i el PSC al tripartit de Domènech. Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns". Ho explica Sara González.
 17:48 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
Entrades anteriors »
01/01/1970
ERC guanyaria amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 escons, a dos de la majoria absoluta
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum
Publicitat electoral del 21-D al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Ferran Casas | 3 comentaris
01/01/1970
La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D | La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
Arnau Urgell | 1 comentari
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D