La veu de Nació

La gran mentida

«Cal desmentir la fal·làcia més gran de l'unionisme: el referèndum és legal"

| 11/06/2017 a les 22:04h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/06/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels mantres de l'Estat espanyol i de l'unionisme en general és el que diu que el referèndum és il·legal i que no cap dins de la constitució de 1978. Es repeteix que Escòcia va poder celebrar un referèndum perquè el Regne Unit no té una constitució escrita, però que en Espanya és impossible. "No puedo y no quiero", en paraules de Mariano Rajoy.

Cal desmentir categòricament aquesta afirmació. El referèndum d'autodeterminació de Catalunya troba cobertura legal dins del Pacte Internacional dels Drets Econòmics, Social i Cultural, adoptat per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1966 i signat pel Regne d'Espanya el 1976. Un tractat internacional que després de la seva publicació en el BOE del 30 de abril de 1977 va quedar incorporat dins l'ordenament jurídic espanyol.

Com tots els tractats internacionals ratificats per l'Estat, gaudeix de la força passiva que els atorga l'article 96.1 de la constitució. És a dir que és d'obligat compliment per part de tots els òrgans de l'Estat i han de ser aplicats pels tribunals. Encara més, cap llei no pot contradir-los, car només poden ser modificats pels procediments establers en els mateixos tractats.

"Tots els pobles tenen el dret a la lliure determinació. En virtut d'aquest dret estableixen lliurement la seva condició política". Això és el que disposa l'article 1.1 d'aquest tractat que és llei vigent a Espanya. 


Una part de la doctrina assegura que aquest tractat només es refereix als territoris colonials. És una interpretació que força la literalitat de la norma per mantenir situacions d'injustícia històrica i política. Vegem que disposa l'article 1.3: "Els Estats Part en el present Pacte, inclosos els que tenen la responsabilitat d'administrar territoris no autònoms i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret de lliure determinació, i respectaran aquest dret de conformitat amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides".

El Pacte és claríssim. Si només es referís als territoris colonials, no faria servir el mot "inclosos". Queda clar que es refereix a TOTS els estats signants del tractat. Tots ells, inclosos els que administraven territoris colonials, però també els altres. Qualsevol altra interpretació és fer dir al Pacte el que no diu.

Se'ns dirà que el Pacte contradiu disposicions constitucionals, com la que consagra la indissoluble unitat de la nació espanyola. És indubtable. Però aquestes incongruències existeixen en tots els ordenaments jurídics. De fet la Constitució espanyola consagra de manera solemne la igualtat de tots els espanyols, i pocs articles després estableix la inviolabilitat penal d'un espanyol per sobre de tots els altres i fa miques aital igualtat. 

Per això, una de les feines de la política és interpretar i aplicar les normes d'un Estat de manera de solucionar aquestes incongruències. Els govern aprofiten la flexibilitat que permeten aquests normes aparentment divergents per oferir solucions als problemes dels seus ciutadans. És el que hauria de fer el govern d'Espanya en el cas català.

El que queda fora de dubte és que l'exercici del dret a l'autodeterminació està emparat per la legislació espanyola. És més, gaudeix d'una garantia legal superior a qualsevol llei o norma de rang estatal. L'Estat no pot impedir el referèndum sense violar el Pacte signat pel rei Joan Carles I l'any 1977. Convé explicar-ho aquí, a Espanya i al món.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Noticia!
Jan Original, 11/06/2017 a les 23:36
+16
-117
Així deduieixo que: els de l'Aixample de Barcelona també tenim dret a l'autodeterminació. Això cada dia es posa mes interessant!
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 11/06/2017 a les 23:54
Interessant
+81
-7
Pero si el problema gros no es que sigui legal sino que, tot i ser legal, una dotzena de fulanos que no ha triat ningu es poden passar el resultat per les gonades l'endema mateix.
Interpretació tramposa
Quin pais!, 12/06/2017 a les 00:57
+20
-82
El dret d'autodeterminació no es limita a la independència, sino que també pot prendre els formes de autogovern, govern local, federalisme, confederalisme o unitarisme, i en cap cas es pot fer servir per violar altres drets, com per exemple el de sobirania o el de integritat territorial; ho diu ben clar l'article 5:

Artículo 5

1. Ninguna disposición del presente Pacto podrá ser interpretada en el sentido de reconocer derecho alguno a un Estado, grupo o individuo para emprender actividades o realizar actos encaminados a la destrucción de cualquiera de los derechos o libertades reconocidos en el Pacto, o a su limitación en medida mayor que la prevista en él.

2. No podrá admitirse restricción o menoscabo de ninguno de los derechos humanos fundamentales reconocidos o vigentes en un país en virtud de leyes, convenciones, reglamentos o costumbres, a pretexto de que el presente Pacto no los reconoce o los reconoce en menor grado.


Es a dir, tant de dret te Catalunya de decidir si vol ser independent, com el te Espanya de decidir si vol o no renunciar a la seva sobirania sobre Catalunya i dividir el seu territori. El Dret es un carrer de dues direccions; si una part té dret de dir que si, l'altre l'ha de tenir de dir que no -per això cal posar-se d'acord.


i per cert, al Regne Unit es ilegal que cap Parlament que no sigui el d'Anglaterra convoqui un referendum, tret que el parlament d'Anglaterra aprovi (com va aprovar) una llei per la qual demanava a la Reina que el dret es transferís temporalment al Parlament escocès per efectuar un referèndum d'independència. Si fa no fa, arribar al punt de aprovar aquesta llei i preparar el referèndum va trigar 7 anys... i això que al Regne Unit no es ilegal que els regnes impugnin el tractat d'unió si es posen d'acord en no denunciar-se per trencar-lo.
Collons, Capdevila!
Anònim, 12/06/2017 a les 08:25
+10
-23
Haver-ho dit abans!!
I no hauriem perdut 6 anys marejant la perdiu!!!
al hàbil manipulador a les 00:57
Anònim, 12/06/2017 a les 09:56
+53
-5
Tu sí que fas trampa, nen!

Aquest problema que planteges ja està resolt, de forma fefaent, en la sentència de la Cort Suprema del Canada.

Aquesta sentència recull el teu argument, en forma d'obligat compliment per part del Quebec com a part de la federació, alhora que en reconeix el dret unilateral de decidir el seu destí com a poble. Per això diu que en cas d'haver-hi una majoria a favor de la secessió, això obliga a ambdues parts a negociar *els termes de la separació* (però NO el dret a separar-se, unilateral, del Quebec).

La raó de ser d'aquesta sentencia consultiva venia arran que la constitució del Canadà TAMBÉ "prohibia" la secessió. Escac i mat! Game over, escòria CNItera!

Bon article, Germà!
per trampos tu artiste
Frans Kastell, 12/06/2017 a les 10:45
+43
-5
.
Del tractat es dedueix claríssimament que l'estat espanyol no pot privar als catalans de drets humàns fonamentals, com el d'autodeterminació i dret a votar pe decidir el seu futur, "ninguna disposición del presente Pacto podrá ser interpretada en el sentido de" ( trampos, ull de viu el que aquí diu) reconocer derecho alguno a un Estado(espanyol) , grupo o individuo para emprender actividades o realizar actos encaminados a la "destrucción" de cualquiera de los derechos o libertades reconocidos en el Pacto," (de la nacio ocupada catalana) i
. No podrá admitirse( com españa preten) restricción o menoscabo de ninguno de los derechos humanos fundamentales ( dels catalans) reconocidos ( per la ONU al habitants de Catalunya) o vigentes en un país en virtud de leyes, convenciones, reglamentos o costumbres, a pretexto de que el presente Pacto no los reconoce o los reconoce en menor grado. Si el tractat no els reconeix, tampoc diu que no es puguin exercir els drets humans dels pobles ocupats per la força de les armes, cas de Catalunya des de fa més de 300 anys
@ 00:57 Felicitats
Anònim, 12/06/2017 a les 12:58
+21
-2
Pel teu encertat comentari, que desemmascara i deixa amb el cul a l'aire al trol manipulador uniópata "Quin país".
Pel Jan Original de les 23.06
Garriguenc, 12/06/2017 a les 13:30
+21
-2
El dia que sàpiga escriure bé el nom del veïnat on ens vol fer creure que viu, en podem començar a parlar.
Interpretacions tramposes (i 2)
Quin pais!, 12/06/2017 a les 15:18
+3
-9
Com que sembla que la essència del missatge s'ha perdut una mica, anirem al gra, a veure si així s'entèn mllor.

Els drets que la Declaració reconeix als catalans no permeten violar els drets que té l'altra part, és a dir, els espanyols. I com que ambdós drets entren en conflicte, la única solució LEGAL es la negociació i l'acord.

Confio que no calgui explicar el dret a la sobirania i la integritat territorial del teu pais, i que el dessitg d'independència de una part del país (o el dessitg d'un pais estranger d'anexionar-se una part) entren en conflicte amb aquests drets.

Confio, també, que s'entengui que la única solució legal als conflictes entre drets es la negociació i l'acord, i que quan una part ho rebutja, l'unic camí legal es insistir fins que s'avingui a negociar (p.ex. en el conflicte no resolt del tot entre els drets del nasciturus i els de la mare).

Ara bé: el camí legal es inviable si corre pressa i no hi ha temps d'explicar a Espanya i els espanyols per què haurien de negociar amb els catalans. I ara si que em permetreu que demani a qualsevol quina pressa hi ha i si aquesta pressa es dels de baix o dels de dalt...
Puntualització
Ferran López, 12/06/2017 a les 16:43
+11
-1
Molt ben dit, Germà! Caldria insistir molt a aclarir aquest punt: l'autodeterminació és legal d'acord amb el Dret internacional, i aquest principi està inclòs en l'ordenament legal espanyol; per tant, l'Estat espanyol reconeix el dret d'autodeterminació; en conseqüència, està obligat a respectar el nostre referèndum. Dit això, permet-me una puntualització: no és veritat que l'article de la CE sobre la intangibilitat territorial estigui en contradicció amb el principi d'autodeterminació; segons el consens actual del Dret internacional, el principi d'intangibilitat territorial només vigeix quant a la relació entre estats. És a dir: l'Estat francès no podria annexionar-se la "provincia de Gerona", ni l'Estat espanyol l'Alentejo.
Este ven apanyats...
Anònim, 12/06/2017 a les 17:46
+0
-2
Dupteu vosaltres mateixos del referemdum, i voleu que internacionalment, i la gent indecisa, us faiguin cas, us esta passan igual que el plan Ibarretxe, mireu no més veure una mobilització de 30000 mil persones ahir, que la TV3 va baixar fins a 6000 mil, es que ja ho heu dit tot, més a més les critiques que ha rebut el Guardiola per part de la premsa Alemana, i Anglesa, no els hi passa com un entrenador de futbol, es posi en política, ja ho veieu la diferencia que hi ha...
La gran veritat...
Anònim, 12/06/2017 a les 18:13
+0
-1
Suport de Vic davant de menys de 100 persones al referemdum, negativa frontal i directa de LLeida, Cornella contra el referemdum, no més 30000 mil persones per donar suport el referemdum, Guardiola criticat per la prensa Anglesa i Alemana, veritat al cantarles es perden les amistats, aneu be per vestir sants els de la menjadora independentista...
La constitució espanyola no defineix Espanya
Anònim, 12/06/2017 a les 18:38
+0
-0
Per cert, la constitució espanyola no defineix Espanya, no descriu ni límits físics ni concreta quins pobles la formen. Si els catalans volen marxar d'Espanya perquè no se senten espanyols, de fet estan fent que la constitució es compleixi.
El gobierno lo sabe
Pitarra, 12/06/2017 a les 20:42
+1
-0
El gobierno de españa esta atrapado y lo sabe. No podra oponerse al 1-O como no lo hizo al 9-N porque la legalidad internacional no le ampara. Lo unico que puede hacer es crear confusion y miedo, que es la estrategia que esta siguiendo. Pero llegado el momento tendra que acatar la legalidad EU, y esta es la carta de Puigdemont. Pondra todas las trampas que pueda, pero nada mas. Sabe que si nos lo pone facil, las otras comunidades seguiran a Cataluña.
Vaya cacao mental que tenéis
Ramoníssim, 12/06/2017 a les 22:02
+0
-5
Ahora los separatas, todos juristas e "interpretando" tratados y jurisprudencia de otros países je,je. Es que son más papistas que el Papa.
Haver-ho dit abans (?)
Francesc Fabre, 20/06/2017 a les 10:09
+0
-0
Algú retreu a l'autor de l'article que no ho hagi dit abans. No sé si ho ha dit ell abans o no, però molta gent sí que ho ha dit i hi ha insistit des que un informe encarregat abans del 2012 per la Generalitat (Artur Mas) a un col·lectiu de juristes va deixar-ho meridianament clar. Aquest informe (pagat per tots) no solament no se'n va fer cas sinó que es va fer desaparèixer sense fer-lo públic mai. Des d'aleshores molt principi democràtic, molt dret d'expressió i d'inviolabilitat parlamentària i, sobretot, molts 9Ns i moltes plebiscitàries, però ni una sola invocació de l'art. 96.1 (ni del 10.2 que dóna preeminència al dret internacional sobre qualsevol lectura interessada de la constitució) i, encara menys, cap intent de dur aquest incompliment flagrant dels Tractats i de la CE als organismes internacionals o als Tribunals que estan per sobre del TC espanyol, membre consagrat del règim franquista i principal corruptor i perversor de la constitució que se suposa que hauria de defensar i complir.
Per què aquest oblit per part de la Generalitat, dels Partits, de l'ANC i les altres associacions, dels mitjans, dels savis del Consell per a la Transició, dels autors i de les patums i, en general, de tot l'independentisme durant aquests llargs sis anys?
Algun dia algú ho haurà d'explicar per dolorós que resulti. Però ja comença a ser hora que aquest tema, que molt pocs hem mantingut viu durant tot aquest temps, es tingui definitivament en compte.
Gràcies, Germà Capdevila, per tornar-lo a posar sobre la taula. Espero que tinguis més sort que jo.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 3 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:28 L'independentisme, a les portes de la majoria absoluta segons una enquesta sobre el 21-D. ERC guanyaria les eleccions amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 diputats, a dos de la majoria absoluta.
 22:22 PÒQUER DE CAMPANYA 11 de desembre: Dante Fachin es mulla, Domènech evoca, Rajoy avisa i Parlon ataca; per Ferran Casas. 
 21:53 Més de 200 persones rebutgen les maniobres de l'exèrcit espanyol a Tarragona. La Coordinadora Tarragona Patrimoni de la Pau ha manifestat "la nostra oposició als exèrcits, que mai no poden ser garantia de pau" i ha rebutjat "l'ús de les instal·lacions del territori com a base d'operacions o maniobres militars". La protesta ha acabat davant la Delegació de Defensa. 
 21:57 El litigi de Sixena alimenta l'enfrontament entre blocs camí del 21-D. Crònica de l'abast polític d'una jornada de tensió a Lleida, a càrrec d'Àlvar Llobet. El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC.
 21:52 La Junta Electoral exigeix la retirada de la pancarta «Llibertat presos polítics» a Sabadell. Ho fan davant la denúncia de Ciutadans i PP. L'Ajuntament, de moment, no ha respost què farà.
 21:50 LA CARAVANA. L'aniversari de noces més trist de Joaquim Forn: el conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura. Per Oriol March.
 21:36 La CUP presenta al cinturó que Ciutadans és «el cavall de Troia de l''aznarisme'». L'exdiputat David Fernàndez demana que ningú es pensi que el partit d'Arrimadas és una formació d'esquerres. Informa Aida Morales des de l'Hospitalet de Llobregat. 
 21:28 Gabriel Rufián, a l'acte d'ERC a la Ràpita: "L'1 d'octubre aquí van entrar a sang i us van moldre a pals, recordeu-ho perquè el 21 de desembre els hem de moldre a vots", ha dit a un públic que, emocionat, ha tornar a omplir el pavelló que estava ple de gent votant el dia del referèndum fins que va irrompre la Guàrdia Civil.
 21:21 Iglesias aposta per un govern de «reconciliació» que inclogui independentistes. Ho expliquen Sara González i Jonathan Oca des de Tarragona.
 

El líder de Podem, Pablo Iglesias, al míting dels comuns a Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú
 21:16 Raül Romeva, a l'acte d'ERC a La Ràpita: "Avui fa una setmana que sortíem sis persones de la presó després d’un mes de captiveri, i havia de ser un dia de felicitat després d’un mes. Ja us podeu imaginar que no ha estat fàcil. I no ho va ser, i malgrat que ens va fer una il·lusió enorme abraçar aquells que estimem, quatre pesones romanen tancades. Això va fer que quan vam sortir ens vam conjurar a sortir a guanyar". 
 21:01 Puigdemont alerta que hi haurà més empresonaments si guanya el bloc del 155. El president de la Generalitat, en un míting a Tortosa, assenyala que l'Estat vol privar de llibertat "tothom que passava per allà" en la maquinària del referèndum. Per Oriol March des de Tortosa.
 20:58 LA CARAVANA Ciutadans per terres càtares; la contracrònica de Pep Martí sobre la campanya de Ciutadans. 
 20:58 
 20:39 
 20:29 L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, escalfa la campanya i acusa Carles Puigdemont d'haver governat amb "tics de tirania". Parlon retreu que l'actuació del president català en moments com l'1-O deriva en insults homòfobs a Miquel Iceta i que a ella l'insultin amb un "xarnega de merda"; informa Jordi Bes.
 20:18 Eduard Pujol, portaveu de Junts per Catalunya, carrega amb molta duresa contra Miquel Iceta i Àngel Ros, del PSC, pel seu suport al 155 i pel trasllat de les obres de Sixena. La candidatura de Puigdemont calcula que té vots fronterers decisius amb els socialistes.
 20:19 
 20:18 
 20:14 Arrimadas va al feu d'Antoni Balmón amb els vots socialistes en el punt de mira, informa Pep Martí. 
 20:11 Mònica Sales, candidata per Tarragona i dirigent del PDECat a les Terres de l'Ebre, recorda que Joaquim Forn celebra aquest dilluns 25 anys de casats amb la seva dona i que, des de la presó, no l'ha pogut abraçar.
 20:11 El cap de llista dels "comuns", Xavier Domènech: "Necessitem un acord que permeti canviar Catalunya per canviar també Espanya i fer fora el PP" 
 

Xavier Domènech, al míting de Tarragona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:06 Comença el míting central d'ERC a les Terres de l'Ebre. Un miler de persones reben d'empeus el conseller Romeva amb el crit de "llibertat" omplint d'emoció el  pavelló firal de La Ràpita, on hi va haver la brutal càrrega policial el passat 1 d'octubre.
 20:06 El candidat a la presidència de la Generalitat per Catalunya en Comú Podem, Xavier Domènech, recorda que "nosaltres tenim la clau de la sortida d'aquest país, els blocs només bloquegen" i afegeix que "els oblidats tenen memòria" i que seran els que faran possible el canvi.
 20:04 Segons Parlon, governar amb "tics de tirania" provoca "un efecte en cadena" que provoca que un professor universitari de prestigi s'atreveixi a proferir insults homòfobs contra el candidat socialista al 21-D, Miquel Iceta, o que a ella mateixa que per ser filla de migrants li diguin "xarnega de merda".
 20:04 En el míting del PSC a Badalona, l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha retret a Carles Puigdemont que hagi governat amb "tics de tirania", com quan va dir que s'havia d'interpel·lar els alcaldes que no volien cedir espais municipals per al referèndum de l'1-O, ja que llavors "tothom s'atreveix a actuar com un tirà".
 20:03 Domènech recrimina a Iceta, ja que va dir que els catalans havíem viscut per sobre de les nostres possibilitats i li ha etzibat que "no així Miquel, han robat per sobre de les nostres possibilitats". "Que no ens expliquin històries i que no ens diguin que no hi ha recursos".
 20:03  Domènech carrega contra Arrimadas per voler canviar l'escola pública i això és perquè no l'ha trepitjat mai" perquè "si ho hagués fet sabria que no se l'ataca, se la defensa".
 20:03 Xavier Domènech afirma que "la dinàmica de blocs en la que ens volen atrapar deixa fora a la gent i Catalunya s'ha de construir amb la gent, amb els seus anhels i no sense ells".
 19:56 
 19:51 Inés Arrimadas diu a Corrnellà que "Catalunya es tornarà a aixecar" i que el 21-D "és una oportunitat que no podem deixar escapar".
 19:52 Sáenz de Santamaría: «La factura econòmica del procés és molt profunda». La vicepresidenta del govern espanyol exigeix un executiu català "dins la llei" per no "cronificar" els "danys" en els sectors del turisme, el comerç i la restauració. No descarta tornar a aplicar el 155.
 19:45 Yolanda López, candidata de Catalunya en Comú Podem per Tarragona, carrega contra el projecte de Hard Rock -antic BCN World- i afirma que "no volem ser Las Vegas, volem ser Sillicon Valley".
 19:42 El secretari general de Podem tanca la seva intervenció demanant que no s'utlitzi el vot com una venjança i que es faci servir per canviar les coses. 
 19:41 Iglesias afirma que "les banderes no omplen la nevera" i, per aconseguir el vot dels indecisos, assegura que la candidatura dels "comuns" porta "fets i no promeses".
 19:35 Pablo Iglesias, assegura des de Tarragona que es impossible independitzar-se de Mariano Rajoy: "Cal fer fora Mariano Rajoy". Per això cal un govern compromès a fer-ho, i recorda que el PDECat va votar en contra d'una moció de censura contra el govern del PP.
 19:34 El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, diu en el míting que el partit fa a Cornellà que "el nacionalisme ja ha perdut perquè s'ha acabat el silenci".
 19:33 
 19:33 Soraya Sáenz de Santamaría aposta per reimpulsar la marca Barcelona però considera "crucial" un canvi de govern a Catalunya "per tenir un interlocutor dins la llei que es preocupi per donar la volta a la situació econòmica".
 19:29 Pablo Iglesias intervé al míting de Catalunya en Comú Podem a Tarragona: "Hem dit moltes veritats incòmodes als monàrquics, els hem dit que utilitzen la repressió per tapar la seva corrupció".
 19:19 Ferran Bel, alcalde de Tortosa, al míting de Junts per Catalunya en aquesta ciutat: "La lectura que es farà la nit del 21-D a totes les cancelleries d'Europa es basarà en dues coses: el resultat de Puigdemont i el resultat del sobiranisme".
 19:15 
 19:14 La Junta Electoral desestima el recurs de Barcelona i manté la prohibició sobre la il·luminació groga. Insisteix que aquesta actuació té una "finalitat partidista" i que l'Ajuntament ha vulnerat el principi del respecte a la neutralitat política.
 19:13 El PP denuncia TV3 per l'especial sobre la manifestació de Brussel·les que mai va fer. Els populars consideren que la cobertura de la mobilització que va fer la cadena va ser contrària al que estableix la llei electoral.
 19:05 EL DIARI de CAMPANYA del 36 5 de febrer: Gil Robles defineix les eleccions com la batalla decisiva contra la revolució. El líder de la dreta espanyola crida a "esclafar la subversió" i començar una etapa de construcció nacional d'Espanya. Una nova entrega, en blanc i negre, del diari de campanya del 36 a càrrec de Pep Martí.
 18:11 Fachin i Castells participaran en actes de campanya d'ERC. L’ex-secretari general de Podem Catalunya serà dimarts al míting dels republicans al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona mentre que l'exdiputada de CSQP serà aquest vespre a Sant Carles de la Ràpita. Tots dos havien estat en negociacions amb la CUP per incorporar-se a la seva llista de cara al 21-D, però no hi va haver prou temps per arribar a un acord.
 18:06 LA CARAVANA. David Fernández aixeca el to; el cupaire més mediàtic entra en acció. L'exdiputat de la CUP realitza un dels discursos més aclamats durant el míting central de campanya a Barcelona; La contracrònica d'Aida Morales.
 17:55 LA CARAVANA La «família política» de Comín també va ser a Brussel·les. Treballadors del departament de Salut van ser a la capital europea per donar suport al conseller i li van lliurar un emotiu escrit. Per Esteve Plantada.
 17:53 Cop de porta d'ERC i el PSC al tripartit de Domènech. Socialistes i republicans expliciten els vetos creuats i es neguen a governar junts com proposen els "comuns". Ho explica Sara González.
 17:48 L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero participarà en l'acte central de la campanya del PSC al 21-D, que el partit celebrarà al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), al costat del Fòrum. Hi intervindran també Miquel Iceta, Pedro Sánchez, Josep Borrell, Eva Granados, Núria Marín i Jaume Collboni.
 17:33 El CDR de Cambrils denuncia que Correus no té sol·licituds per votar per correu i recorda que aquest dilluns s'acabava el període per poder demanar aquesta opció de vot de cara al 21-D. Fonts de l'oficina del municipi del Baix Camp han afirmat que s'han quedat sense però "quan faltava una hora per tancar" i han informat que n'han tramitat més de 500.
Entrades anteriors »
01/01/1970
ERC guanyaria amb 33 escons però la suma dels partits independentistes es quedaria amb 66 escons, a dos de la majoria absoluta
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Mollerussa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
La candidatura de Carles Puigdemont emet abans dels mítings unes declaracions de Rafael Catalá sobre els ferits de la jornada del referèndum
Publicitat electoral del 21-D al metro de Barcelona. | Adrià Costa
Ferran Casas | 3 comentaris
01/01/1970
La manifestació de Brussel·les, el pont, el debat de la unilateralitat i la competència -encara suau- a l'independentisme i a l'unionisme marquen el primer tram de la cursa del 21-D | La participació duu de corcoll els partits mentre ERC i Cs polaritzen la campanya i Puigdemont puja a les enquestes aliè als dubtes sobre el seu futur
Carles Riera, cap de llista de la CUP | Adrià Costa
Arnau Urgell | 1 comentari
01/01/1970
El comentari editorial de NacióDigital amb el protagonista, la proposta, la frase i l'estirabot de la campanya electoral del 21-D