Opinió

Com l'autonomisme de Colau perjudica els barcelonins

«Quan Colau i els comuns fan un lleig o posen traves al referèndumno només donen ales al PP, sinó que perjudiquen el futur dels barcelonins i la gent de l’àrea metropolitana que creuen defensar»

| 19/05/2017 a les 22:03h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara fa dos anys que Colau és alcaldessa, i no descobreixo res si afirmo que Barcelona i en especial l’àrea metropolitana són els únics indrets del país on l’independentisme encara no és plenament hegemònic.

Que l’autonomisme perjudica els catalans com a conjunt és clar des de fa anys dins el sobiranisme. Espoli fiscal, menyspreu en les infraestructures, persecució contra la llengua i l’escola catalana, retallada de l’Estatut... són motius de pes que han fet que centenars de milers de catalans d’arreu hagin apostat per l’independentisme. Amb tot, molts barcelonins (inclosa l’alcaldessa Colau) no semblen ser conscients de fins a quin punt perd potencial Barcelona mentre sigui la capital d’una Catalunya subordinada a Madrid.

És cert que els jocs olímpics, el boom del turisme i la gestió posterior de la ciutat han donat una empenta de gegant a la capital catalana, però també ho és que sense poder polític veritable Barcelona i la seva àrea metropolitana sempre estaran sotmeses a les retallades de Madrid en cas de crisi (com el període 2011-2015 en què el govern del PP va retallar 112M la seva aportació a TMB) i potser no podran aprofitar les dinàmiques més positives de la globalització.

I és que la globalització potencia aquelles ciutats i regions (a Europa sovint capitals centralistes com París o Londres) que tenen capacitat per atraure talent i prou poder polític per a tenir una estratègia econòmica pròpia i un sistema financer sa, característiques que Catalunya i Barcelona amb prou feines compleixen.

És per aquest motiu que com a barceloní fa patir tant veure la submissió d’Ada Colau a Madrid. L’alcaldessa, igual com els comuns en el seu conjunt, juguen a fer autonomisme de forma irresponsable. Darrerament, els comuns fins i tot mostren desídia amb el referèndum que ells mateixos han defensat sempre i callen davant el col·lapse de l’aeroport del Prat tolerat pel govern espanyol. La darrera notícia de la pèrdua d’una inversió per valor de 80 milions perquè Pisarello va arribar tard i (diuen) en pantalons curts, és una mostra de la falta total d’autoestima del govern de la ciutat.

Un error colossal, perquè quan Colau i els comuns fan un lleig o posen traves al referèndum i a l’exercici de la sobirania de Catalunya no només donen ales al PP, sinó que perjudiquen de forma concreta el futur dels barcelonins i la gent de l’àrea metropolitana que creuen defensar. Resulta molt obvi que una Catalunya independent potenciaria tant el port com l’aeroport de Barcelona i tota l’estructura econòmica que hi està lligada, augmentant les oportunitats per a tots els catalans (òbviament) però sobretot per als qui viuen més a prop de la capital.

A banda d’això, s’han parat a pensar Colau i cia que potser la millor manera per reduir l’atur és tenir un Estat que aposti per la formació per sobre dels subsidis? És conscient Pisarello que la independència és la única via per tenir un salari mínim barceloní més ajustat al nivell de vida de la nostra capital? Han pensat els comuns que amb la independència podríem tenir un règim fiscal propi (potser un de propi per Barcelona i tot!) que, per exemple, permetés alleugerir la càrrega dels assalariats i de les petites i mitjanes empreses sense perjudicar el nostre estat del benestar? Se n’adonaran a temps que una Catalunya independent podria obrir la porta a descentralitzar encara més la política d’habitatge i ajustar-la encara més a les necessitats dels barcelonins?

Si Colau i els comuns volen ser el partit hegemònic de Barcelona i de l’àrea metropolitana, que lluitin per a que la capital catalana construeixi el seu lloc al món com a capital d’Estat i generi més oportunitats que mai per als seus habitants. Digui el què digui Rajoy, si Catalunya ja fos independent l’arribada de l’Agència Europea del Medicament a Barcelona seria quasi inevitable.

Així doncs, mentre Colau i companyia juguin a la retòrica autonomista i a la postu-política, toleraran que el poder financer, fiscal i legislatiu segueixin centralitzats a Madrid. Seria irònic que per la por a trencar legalment amb l’estat espanyol, Colau i cia col·laboressin en l’estancament econòmic futur de la Barcelona que avui lideren i que de ben segur volen veure prosperar.

 

També us pot interessar

 

COMENTARIS

T'oblides d'uan cosa, Aleix Sarri...
Quin pais!, 19/05/2017 a les 23:02
+15
-51
...a Colau l'han votada els ciutadans de Barcelona, l'ajuntament de la qual es la entitat pública amb millor rating finançer de tot el pais (comparat amb la Generalitat, que es directament insolvent).

D'acord que aquesta bonança finançera ve del passat i ha servit per que CDC l'espoliès amb prèstecs dubtosos a la insolvent Generalitat, però el cas es que, si ens posem a filar prim, resulta que Barcelona pot ben exclamar que "Catalunya ens roba!".

Que Barcelona està cridada a ser escenari i tomba del procès ja ho sabem de fa temps. Precisament la manca de realisme dels independentistes en no assumir que Barcelona no es independentista es el senyal més clar de la engnayifa colosal que es el procés.

Una cosa es que Arenys (població: un parell de carrers del meu barri...) es declari independentista, i una altre es afrontar la dura realitat de que el nacionalisme es una idea obsoleta i la independència es una mesura desesperada que va contra els temps al continent europeu.
Colau és alcaldessa gràcies als vots d'ERC. De debò l'ERC és separatista?
Anònim, 19/05/2017 a les 23:57
+17
-11
Som catalans, mai espanyols.
Pels seus actes els coneixereu
Anònim, 20/05/2017 a les 00:40
+41
-2
Xisclen com a boixos quan es tracta de donar la culpa a la Generalitat i callen com a putes si a qui tenen que reclamar es al govern central. Se'ls hi veu el llautó d'un hora lluny, Comuns, si amb el PP.
Molt cert
Anònim, 20/05/2017 a les 00:41
+26
-4
Però s'ha de recordar que Colau es alcaldessa gracies a ERC que li fan el joc.
De colauistes, domènics, rabellins, coscubielins i collbonins (els indefinits) ja sabem que volen. Ara, en Bosch està perdut en mig del bosc
Barcelona és independentista
Minont, 20/05/2017 a les 10:32
+30
-10
Al del primer comentari: Si mires enquestes sobre independentisme, veuràs aproximadament això:

-La zona menys independentista: zona metropolitana de Barcelona i Tarragona.
-La zona mitjanament independentista: la ciutat de Barcelona.
-La zona més independentista: La resta de Catalunya.

Si fem la mitjana ponderada de les tres zones, tindrem, lògicament, la mitjana de Catalunya i veurem, sorprenentment, que el resultat de la mitjana de tot Catalunya és quasi clavat al resultat de la mitjana de Barcelona.

I, com que a nivell de Catalunya l'independentisme és clarament majoritari, a la ciutat de Barcelona també ho és.
Descobrir...
Anònim, 20/05/2017 a les 10:54
+7
-25
"i no descobreixo res si afirmo que Barcelona i en especial l’àrea metropolitana són els únics indrets del país on l’independentisme encara no és plenament hegemònic."

probablement tampoc descobreixes res si diem que Barcelona + l'àrea metropolitana representa la majoria de la població catalana....

afrontme-lo, l'independentisme és fort a la Catalunya rural, a lo que ara es diu 'el territori' per no ofendre, però no a BCN.
COLAU, ENFANGADA EN EL NACIONALISME ESPANYOL
Alexandre Pineda Fortuny, 20/05/2017 a les 10:55
+19
-6
COLAU, ENS AGRADARIA, QUE DES DE LA P.A.H, QUE TANT LLOAREM, JA LLAVORS HAVIA D'EXPLICAR EL PERQUÈ NO DENUNCIAVEN LA "CONSTITUCION ESPAÑOLA" l.art. 47, EL QUE GARANTEIX L'HABITATGE PER A TOTA LA CIUTADANIA I LA PROTECCIÓ D'ESPECULACIONS. Uf! NYEPA GROSSA, TAMPOC, HO FAN ARA, DÓNA PEU, A UN PACTE TÀCIT AMB ELS PODERS FÀCTICS. HA D'ACLARIR-HO I PRENDRE PART D'UNA VEGADA PER TOTES A LA DEFENSA DE LES CLASSES TREBALLADORES, ABANDONANT PACTES AMB LA MÀFIA DEL PSC, I FLORENTINO PEREZ.
@ 23:02
Anònim, 20/05/2017 a les 12:00
+6
-1
Aquí el tenim, un clar exponent del que parlo al meu comentari anterior de les 00:40. Perquè serà, que el discurs de, certs COMUNS, coincideix plenament amb d'altres de partits unionistes declarats PSC/PP/Colono'S ?
2017
Anònim, 20/05/2017 a les 12:31
+2
-18
Barcelona, l'Hospitalet, Badalona, Sabadell, Terrassa, Cornellà, Sant Boi, Santa Coloma de Gramanet, Mataró, Tarragona, etc., son municipios no independentistas. Consulten los resultados de las últimas autonómicas.

Una Cataluña independiente, cosa imposible, estaría agrupada por municipios pequeños y aldeas, que son donde cuelan sus historias reinventadas.

Y sin Barcelona y su área metropolitana Cataluña no es NADA.

Verbo perjudicar.
Anònim, 20/05/2017 a les 12:42
+6
-17
Lo que perjudica a Barcelona y todos los catalanes en general es el cuento eterno del "pruces" , los millones de euros tirados a la basura , el capital no invertido en la comunidad por culpa de la trola de la independencia y la corrupción en general en España , con gran aporte de CIU (Ahora PDcat) al saqueo público.
Molt bon article
Berlin, 20/05/2017 a les 13:51
+14
-4
I diu una veritat com un temple, que ni els unionistes poden discutir. Si Barcelona fos capital d' un estat enlloc de capital d' una província d' un país centralista deixaria de tenir el fre econòmic imposat per la política que es fa a 600 km de Barcelona, i seria mes important que Madrid.
L' únic que saben dir els unionistes es que Barcelona de moment no es independentista, d' acord, pero la questiò clau es que convé mes a Barcelona, ser capital d' un estat o ser capital de província d' un estat econòmicament a les acaballes?
Jo soc barceloní i ho tinc molt clar, ara només ens quedar convèncer a altres Barcelonins que per amor a Espanya no volen fer de Barcelona la capital de Catalunya, però hauríeu de pensar en termes pràctics i de prosperitat econòmica, a Espanya se la pot estimar igualment no sent espanyol.
barna independent
barrufet amb caspa, 20/05/2017 a les 14:04
+5
-16
Magrada llegir aquests articles de ciencia ficcio i es comentaris de la gent, pero el que mes agradaría es que Barcelona es declares independent de catunya 5 min después de ser independents, empresa faria riure molt. Us creieu amos de tota catalunya pero esteu als nuvols!
zzzz, quina mandra haver de respondre segons quines coses
Anònim, 20/05/2017 a les 15:49
+13
-3
A més d'altres errors, el del primer comentari sembla tan poc informat que no sap que el superavit barceloní és heretat.
Per a Minont (10:32)
Quin pais!, 20/05/2017 a les 16:38
+6
-13
Ja, o sigui que l'independentisme es majoritari a Barcelona per que es majoritari a Catalunya per que es majoritari a Barcelona... però no.

Primera, perque l'independentisme mai ha depassat el 48% de suport. D'aixó s'en diu una majoria justeta en el milor dels casos. Segon, per que a l'hora de votar, l'independentisme només va mobilitzar un de cada tres catalans, i encara prou. Tercer per que una cosa es dir "home, m'agradari que Catalunya fos independent" i una altra molt diferent es "si, estic disposat a votar i pagar-ne el preu". Que del dicho al hecho va un trecho, com diuen a Castella.

Es, per exemple, tot el que va de "som una lleugera majoria" a "a dos de cada tres catalans se'ls en va fotre del 9N i una lleugera majoria va votar partits no independentistes."

Com vaig dir, Barcelona serà escenari i tomba del procés. Els partidaris del Si ja poden demanar que les que no creiem en el procés ens involucrem per no deixar-los amb el cul a l'aire com el 9N...
Colonia News
Pako Jones Menda, 20/05/2017 a les 16:53
+11
-2
Una petita reflexió, a tots els unionistes, federalistes, autonomistes, botiflers, sipais i afins, tots vosaltres, els vostres fills, nets i descendencia en general, del primer al ultim, també sou Guanaminos.
barna independent
barrufet amb caspa, 20/05/2017 a les 19:21
+0
-8
Magrada llegir aquests articles de ciencia ficcio i es comentaris de la gent, pero el que mes agradaría es que Barcelona es declares independent de catunya 5 min después de ser independents, empresa faria riure molt. Us creieu amos de tota catalunya pero esteu als nuvols!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Aleix Sarri
Aleix Sarri i Camargo (1985) llicenciat en Biotecnologia i Màster en Relacions Internacionals, porto des de 2011 passant mitja vida a Brussel·les treballant com a assessor de l’eurodiputat del PDECat Ramon Tremosa al Parlament Europeu des de 2011. D’Europa ho segueixo tot el què puc, però estic especialitzat en governança de l’euro i política monetària i l’any 2014 vaig publicar el llibre La Unió Europea en perill (Pòrtic): una crònica de la crisi de l’euro i dels dos primers rescats de Grècia des d’una perspectiva catalana. A Twitter: @aleixsarri.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Oriol Junqueras, arribant a l'Audiència Nacional | ACN
01/01/1970
La defensa del vicepresident argumenta que l'executiu ni es va reunir ni va prendre acords des de la seva destitució
01/01/1970
Catalunya registra el millor tercer trimestre i les millors xifres acumulades en els nou primers mesos de l'any
Évole durant l'entrevista a Maduro | Salvados
Toni Vall
01/01/1970
«Évole té un gran avantatge: és un home. El masclisme existeix també en aquesta professió i és bo explicar-ho» | «Per què totes les presentadores d'esports de la televisió han de ser joves i tan guapes?»
Els herois de la «Liga de la Justicia», darrer gran film de la factoria DC Comics
Esteve Plantada
01/01/1970
Set claus per saber quin és el "supergrup" més prodigiós del cinema
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
Teresa Ferré
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Mural a favor dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
L'entitat demana anar més enllà dels grans actes de carrer i proposa reivindicar l'alliberament dels líders sobiranistes en el dia a dia
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
Oriol March | 7 comentaris
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira