Opinió

La fal·làcia de la turismefòbia

«Titllar de 'tursimefòbia' la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés»

| 14/05/2017 a les 22:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 14/05/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És curiós, el liberalisme. Malgrat pretendre’s a si mateix com a doctrina quasi-positiva de l'economia, manifesta enormes problemes per entendre molts dels efectes produïts per canvis econòmics ràpids i profunds. Això està estretament lligat, per descomptat, amb la ceguesa autoimposada per la seva ortodòxia sobre les externalitats generades pel mercat, que ni s'autoregula de forma eficaç ni sempre.

D’exemples n’hi ha a cabassos, però quedem-nos amb els clàssics. Seria una anacronia culpar el liberalisme de no haver entès el sorgiment de Juan Relinque i els herois populars als pobles de Cadis contra un duc de Medina-Sidonia que els privava dels seus drets comunals, ja que al segle XVI parlar de doctrina liberal és aventurat.

Però els dubtes contra els liberals comencen a ser fundades quan, als segles XVIII o XIX, és a dir, mentre estan constituint el seu corpus teòric, tampoc van ser capaços de veure els efectes en el poble baix de la política de tanques sobre el camp, que va generar uns efectes devastadors sobre la població i que serà la llavor del capitalisme modern.

No trio aquests dos exemples a l’atzar. Tots dos son canvis econòmics que van generar terratrèmols socials i polítics tot i no modificar, sobre el paper, l’estructura de la propietat, sinó simplement els usos dels bens, en aquest cas la terra. A la tradició liberal li costa entendre que el canvi ràpid dels usos dels mitjans de producció pot ser tan natural pel mercat com, a la pràctica, veritables processos de despossessió.

A Barcelona tenim davant els nostres ulls un canvi econòmic d’envergadura que té a veure amb els usos dels bens urbans. La massificació turística de la ciutat, entre d’altres, està canalitzant oferta d’immobles que normalment anava al mercat de l’habitatge cap a altres usos.

Això genera processos d'especulació i acumulació dels béns indispensables per a la vida dels membres de la comunitat, dels espais comuns als habitatges, passant pels llocs de treball que la nova economia produeix. S’uneixen aquí tres fenòmens interconnectats, com són l'expulsió –literal– dels veïns dels barris on vivien, la sobreexplotació dels recursos urbans, ara convertits en monocultiu turístic, i, finalment, la incapacitat dels agents del treball en aquest sector per forçar la redistribució de les rendes que generen, per ser de poc valor afegit i en un mercat del treball precaritzat.

Aquest fenomen no és cap ximpleria, ni una cosa que "sempre ha passat" ni constituirà una nota al peu de la història econòmica catalana, per molt que alguns s'entestin. Al contrari, és un esdeveniment de dimensions colossals que podria portar a un procés de dislocació social desconegut en temps moderns en aquest lloc del món. Però tampoc no és un cataclisme per si mateix, en la mesura que es pot reorientar, modular i fins i tot aprofitar. El turisme pot ser una mina d’or o una plaga bíblica. Depèn del que fem amb ell. I, per aplicar bones receptes, cal fer bons diagnòstics, el primer de tots no tancar els ulls als efectes que esta produint i no ser mandrosos en l’anàlisi matant-lo amb fórmules superficials.

És en aquest context on l’etiqueta de turismefòbia amb la que certs sectors venen descrivint qualsevol reaccions a aquest fenomen es demostra absurda i contraproduent –quan no interessada. És, simplement, posar el focus sobre la part més petita i anecdòtica del que està passant per deixar de mirar el que és central.

Des del punt de vista econòmic o polític, titllar de turismefòbia la reacció dels barcelonins al procés de despossessió urbana és, a banda de fal·laç, la millor forma de negar que estigui passant aquest procés i, per tant, el camí més directe per no aplicar mesures que el modulin.

Hi ha diversos sectors que tenen un interès material que això sigui així, perquè la regulació correcta mermaria els seus guanys. Això és comprensible. El que no ho és es que l’etiqueta de "turismefòbia" coli entre gent que viu i pateix els efectes d’aquest canvi econòmic. Ni que aquests es creuïn es creuïn de braços com si fos un fenomen inevitable perquè, sota la visió més liberal de l’economia, el mercat ja s’autorregularà.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Tuismefòbia = xenofobia
JRRiudoms, 14/05/2017 a les 23:02
+27
-18
No és pot negar que algunes accions d'alguns col·lectius que diuen defensar els ciutadans de Barcelona semblen més accions xenofobes , directament, provocadores per a una posterior repressió policial. M'0estic referint a l'atac d'alguns hotels i añlgunes pintades toitllant als turistes d'assassins. Aterntament
Una prova fàcil de la turismefòbia
Anònim, 15/05/2017 a les 02:53
+18
-9
Us heu fixat com sonen totes les proclames de la turismefòbia canviant "turistes" per "immigrants"?
au va, no fotem
Anònim, 15/05/2017 a les 08:44
+14
-18
un altre article turismefòbic del NacioDigital ... res de nou
molta pancarteta és el que hi hà...
Anònim, 15/05/2017 a les 08:55
+13
-11
el bus turístic "oficial" amb parada davant façana Passió i els manters que no deixen ni caminar no molesten als "veïns" ??? Mai he llegit cap article ni sentit res al respecte...

Vaig viure a les Rambles i al carrer Portaferrissa als anys 90, me'n vaig cansar i vaig canviar de barri, però segueixo visquent també al centre.
Mai se'm va acudir donar-ne la culpa al Tursime del fet d'abandonar les Rambles.
Ja en aquella època, com ara, la millor hora per passejar-hi és a primera hora del matí.
al llarg del dia s'evitava i no passava res. Com ara.
S'evitava pel mal a la vista de les horterades de terrasses i botigues de souvenirs horrendes, no pas pels turistes
Per cert, ja en aquella època pocs Barcelonins compraven a la Boqueria i ara la troben a faltar inclus la gent que viu a l'altre punta de la ciutat...
guaita!
Alarma
MLS, 15/05/2017 a les 10:55
+4
-9
Efectivament, hi ha una sobreexplotació de lo públic per part de la industria turística, sense reversió per als ciutadans, ans al contrari. Hi ha una expulsió de ciutadans en barris cèntrics .
Creu l'autor que expulsaran dels carrers, parcs, places, edificis públics als habitants de la ciutat?Acabaran privatitzats els carrers?
Es un article per reflexionar, però sembla fort comparar-los amb l'apropiació dels bens comunals per l'aristocràcia,anunciant un esdeveniment de dimensions colossals.
Un anàlisi amb dades,podria acotar aquestes dimensions, i possibilitar la definició de solucions.
I preguntes :BARCELONA serà una Venècia?
Serà un New York?
Que passa a París, i a Berlín.?...
El pitjor del turisme
fart del turisme, 15/05/2017 a les 12:22
+14
-10
És la contaminació visual i ambiental del centre de Barcelona, amb totes aquestes riades massificades de galifardeus vestits amb bermudes i vestimenta hortera i busos turístics que col-lapsen el centre.

Malauradament, els barcelonins ja hem perdut alguns espais al que ja no ens atrevim ni anar, com ara les Rambles o el Parc Güell, que han estat colonitzats totalment pel turisme.

És la conseqüència d'haver apostat durant anys pel negoci del turisme de masses sense límits ni vergonya.

Sort que els turistes i els hotels no arriben al barri de Pedralbes ni a on viuen els senyors Gaspard i Clos, que d'això es tracta.
Els turistes, perquè no els porten a Pedralbes i a on viu la gent del lobby hoteler?
Anònim, 15/05/2017 a les 12:29
+16
-9
És molt fàcil criticar els que es queixen del turisme, sobretot quan no es viu a Gràcia, Ciutat Vella o la Barceloneta ni se'n pateixen les conseqüències.

D'altre banda, estic fart d'aquesta aposta monocolor per dur tants turistes a Barcelona. És evident que la ciutat no se'n beneficia, ja que només crea llocs de treball precaris i mal pagats, massificació i especulació, i els beneficis reals van només a una minoria.

No m'agraden els països que viuen del monocultiu del turisme, i a Catalunya ens estem convertint en un país que a on sembla que només interessi crear ocupació basant-se en serveis turístics de baix nivell, especulació urbanística i macrocasinos.
Barcelona cada vegada fa més fàstic
Anònim, 15/05/2017 a les 12:34
+17
-11
A la Boqueria ja no si pot ni anar a comprar.

Per no parlar de l'expulsió de veïns per l'encariment de lloguer i el mobbing immobiliari.

Aviat només hi quedaran pisos turístics, hotels i terrasses de disseny, o apartaments "de alto standing" per a pijos global.

Això és el què a dut bàsicament el turisme a Barcelona, a part de llocs de treball mal pagats i precaris.
Jo tambe soc Turista
Anònim, 15/05/2017 a les 12:38
+16
-11
M'agradaria saber quants d'aquests que abominen dels turistes no viatgen quan poden per fer tutisme i a mes despres se'n omplen la boca.
Turistes i immigrants, conceptes relacionats
Anònim, 15/05/2017 a les 14:12
+6
-5
Té raó el segon comentari. Turistes i immigrants són conceptes molt semblants. No es veu com es pot estar a favors d'uns i en contra dels altres, són coses molt similars.
Trencapins
Anònim, 15/05/2017 a les 14:36
+6
-9
Fácil a los que no les guste el turismo que se instalen en los Monegros, allí estarán tranquilos, respiraran aire puro, igual que el autor que sea el pastor de los que no quieren turismo ni progreso, que les lleve hasta los Monegros, que fácil que es vasco opinar cuando tus amiguetes del PNV se han vendido al PP,, cuanta falsedad e hipocresía,es muy fácil hablar cuando a todos los valientes que atacan hoteles les mantienen sus papas, eso si con pelucas y enmascarados que valientes son, Catalunya, España de siempre ha tenido suerte del turismo, de los miles de puestos de trabajo que ha creado, eso si esos niños de papa seran los primeros que se apuntaran a la renta minima, cobrar para vaguear, todos a los monegros a sembrar cebollas, gandules, vagos, y los burgueses que con la vida resuelta les molestan los turistas, todos a la Cerdanya a su segunda residencia, con los Pujol, los Mas, los Junqueras, los Millet, con unos en los MOnegros y los otros en la Cerdanya Barcelona seria una ciudad ideal, sobráis vosotros.
El problema no és el turisme, sino la seva sobreexplotació
Anònim, 15/05/2017 a les 15:28
+12
-3
A Barcelona hi ha una massificació i un excès de turistes perquè els qui manen s'han preocupat durant anys únicament de dur-hi com més turisme millor.

No hi ha hagut mesura ni planificació perquè només interessava fer el màxim de diners possibles sobreexplotant aquesta activitat al màxim.

Com sempre, els grans perjudicats han estat els ciutadans barcelonins i la pròpia ciutat.
La doctrina liberal és un engany i està periciclada
Anònim, 15/05/2017 a les 15:45
+8
-5
La doctrina del "laissez faire" i dels mercats autoregulats només provoquen avui disfuncions cada vegada més grans, destrucció i excessos de tota mena.

El liberalisme potser va ser útil al seu moment per fer front als privilegis feudals, però avui cada dia està més qüestionat i està clarament periciclat.

A menys que aspiri en convertir-se en un nou feudalisme, a on els megamil-lionaris, els grans bancs i corporacions seran els nous senyors feudals del segle.
Coincidències
Anònim, 15/05/2017 a les 16:44
+6
-10
La turismefòbia de l'autodenominada extrema esquerra coincideix amb la islamofòbia de l'al·lodenominada extrema dreta.
Turismofòbia = Xenofòbia?
Joan Garcés, 16/05/2017 a les 10:27
+6
-0
Parlant de fal·làcies, la més gran que podem sentir aquests dies és la de "poseu 'negre' enlloc de 'turista' a la frase i ja veureu".

Perdoneu, però no té res a veure. Primer de tot, sempre obvieu que la majoria de missatges dirigits al turista, porten afegit el "Refugees Welcome" (per molt que això us desagradi). Segon, el sentiment de rebuig contra el turista té unes profundes arrels de lluita de classes: no per res, són els turistes de països molt més rics els que, amb la seva invasió, expulsen comerços i veïns que, simplement, no poden pagar els mateixos preus.

Com diu molt bé l'article, el que no és comprensible és que ens colin aquesta cortina de fum de la "turismofóbia" a tots aquells que sortim molt perjudicats per l'explotació turística que estan fent uns quants grans propietaris i hotelers que, evidentment, no viuen als barris on arriben aquests milions de persones. Pense'm-hi seriosament.
parlar de turisme-fobia = estultícia
SOS Rambla, 16/05/2017 a les 10:54
+4
-0
Es necessita ser bastant llanut per caure en el parany de parlar de turisme-fòbia.

Si bé sembla lògic que, amb mesura i una proporció raonable, el turisme pot tenir alguns efectes positius, en excés provoca alteracions absolutament pernicioses per a les ciutats. El cas estrella és el de Venècia, on ja pràcticament ningú no viu a l'illa, que s'ha vist reduïda a un parc temàtic per a turistes de baix cost.

Fixeu-vos qui parla de turisme-fòbia: els hotelers i els seus sequaços. Les associacions veïnals parlem de gentrificació, d'expulsió del veïnat, de degradació del comerç, de sobre-ocupació de l'espai públic, de pèrdua de drets laborals, és a dir: dels problemes reals que ocasiona la sobre-explotació turística que està patint Barcelona.

Els que parlen de turisme-fòbia són els que defensen el turisme com si fos una cosa només beneficiosa que no té cap dany colateral. I ho fan per "demonitzar" els qui els critiquen.

Deixeu-vos de tonteries i manipulacions barroeres: A BARCELONA NO HI HA TURISME-FÒBIA. Hi ha la lògica reacció als excessos d'una indústria turística que no aporta pràcticament res a uns espais que explota amb una voracitat alarmant, desplaçant tots els altres usos, començant pel simple ús veïnal.

Posar-se a parlar de turisme-fòbia és cedir al discurs d'aquesta indústria. Una cortina de fum per dissimular que és la indústria que pitjor tracta al seu personal, augmentant la precarietat i els salaris misèrrims, canviant els usos dels pisos, etc.

El tema no és la turisme-fòbia, que no n'hi ha. El tema és SALVAR BARCELONA de les urpes d'una indústria tan barroera que està escanyant la seva pròpia gallina dels ous d'or: els propis turistes estan començant a dir que Barcelona està massa massificada.
esgotat
Ferran . E. A. , 16/05/2017 a les 11:08
+8
-0
l'any 2005 vaig comprar un pis dins una casa de planta baixa i una planta, d'aquelles casetes que abunden en passatges, concretament en el baix Guinardó. La casa estava rehabilitada i constava de 3 apartaments més. Hem conviscut en harmonia, silenci i tranquil·litat durant 10 anys ,fins que els lloguer turístic ha fet impossible la convivència. Dels 4 apartaments de la casa, 2 tenen llicència turística ¡¡¡¡¡ He fet tot tipus de gestions, queixes, intents d'acord amb els propietaris, i, finalment he decidit vendre el pis i marxar a viure a un altre lloc més tranquil.
El problema és la manca de civisme , però també la incompetència dels governants en regular aquestes qüestions i en no escoltar mai als veïns abans de concedir llicències ......Esgotat d'intentar conviure en aquestes condicions, me'n vaig......
Des de la moratòria, 40% més de lloguers a Airbnb
Anònim, 30/05/2017 a les 11:48
+0
-0
El problema nos són els hotels sinó els apartaments turístics. Des de la moratòria hotelera, hi ha 40% més de lloguers a Airbnb!

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arturo Puente
Comptem-ho per anys. Vaig néixer fa 27 a la frontera, la de Bascònia amb les terres castellanes, que en té mil. 23 anys després vaig arribar a Barcelona. Formo part de la Fundació Periodisme Plural des d'en fa dos, col·laboro amb eldiario.es, Gara, Diagonal i un altre seguit de projectes que no em paguen prou perquè posi aquí el seu nom. Aquí m'han demanat que escrigui la meva opinió, que suposo que és com el que faig a Twitter (@apuente) però una mica més llarg i sense fotos de gatets.
Cartells electorals de Ciutadans per al 21-D | Josep Maria Montaner
Pep Martí | 2 comentaris
01/01/1970
La campanya de la formació taronja explota la imatge presidenciable d'Inés Arrimadas a Catalunya pensant en els beneficis per a Albert Rivera a la política espanyola | Eixamplar la bretxa amb el PP a Catalunya és bàsic per consolidar les aspiracions del partit, que busca fer forat en el duel pel vot de centre-dreta a l'Estat
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:18 LA CARAVANA El dia de Rajoy a Catalunya: del mercat de Badalona a les caves Freixenet. El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català.
 22:52 Miquel Buch formalitza la seva renúncia a l'alcaldia de Premià de Mar al ple municipal. En el seu comiat, el número 22 de la llista de JxCat pel 21-D, ha dit marxar "orgullós de la feina feta" i confiat d'haver governat "sent una bona persona".
 22:16 LA CARAVANA. Puigdemont torna a casa (per videconferència). El president de la Generalitat rep l'escalf de Girona en un míting al qual assisteix la seva dona, Marcela Topor, a qui agraeix la comprensió. Per Oriol March
 22:13 «Empaperem» es reactiva i demana fotos de la repressió de l'1-O per tirar endavant una nova campanya. La iniciativa ha posat en marxa un nou projecte i sol·licita la col·laboració de la ciutadania.
 21:55 La CUP crida a trencar amb un estat «psicòpata» i «terrorista». L'exdiputat Quim Arrufat assegura que els catalans ha decidit deixar de ser "subdits" i que, per això, "no passaran". Informa Aida Morales.
 21:49 PÒQUER DE CAMPANYA 13 de desembre: Tardà parla per Junqueras, Iceta posa terminis, la CUP té socis i Rajoy brinda amb amics. El resum d'aquest dimecres de campanya per Joan Serra Carné.
 21:40 LA CARAVANA Marta Rovira s'encomana a Disney per fer realitat «Els impossibles»: Els periodistes regalen a la candidata d'ERC una samarreta de paròdia de la pel·lícula "Els increïbles", ja que els republicans asseguren a cada míting que són capaços de fer realitat "els impossibles"; contracrònica de Roger Tugas.
 21:33 Puigdemont eleva el to contra Iceta: «Representarà per sempre més el 155». El president i candidat de Junts per Catalunya assegura que el cap de files del PSC ha lligat el seu projecte polític al de Mariano Rajoy. Sosté que el bloc constitucionalista perdrà les eleccions i insta Iceta a acceptar el resultat de les eleccions. Informa Oriol March.
 21:29 
 21:19 LA CARAVANA Miquel Iceta és el 155. El candidat socialista al 21-D no ha viscut el seu millor dia de campanya: a Sabadell li han reservat el seient amb el número de l'article de la Constitució i el PSOE l'ha desautoritzat; contracrònica de Jordi Bes.
 21:13 Carles Puigdemont, en el míting de campanya de Junts per Catalunya: "Miquel Iceta, l’has feta tan grossa que la dimissió te la demanarà la vergonya d’haver empès els empresonaments i l’exili". Ho explica, des de Girona, Oriol March.
 21:18 Carles Riera, número 1 de la CUP per Barcelona, recorda "als companys de Podemos", que al feixisme "se'l fa fora a empentes i cops", i fa pública la "solidaritat" del partit independentista amb el "govern legítim que encara és a l'exili".
 21:12 Carles Puigdemont, des de Girona: "No pot quedar entre nosaltres cap dels efectes del 155 en vigor. Això inclou la intervenció de les finances de la Generalitat, l’ensenyament i els Mossos d’Esquadra". Informa Oriol March
 21:11 LA CARAVANA La Moreneta es posa taronja per un dia. Ciutadans fa campanya en places difícils com la capital del Bages; la contracrònica de Pep Martí
 21:08 
 21:06 El 21-D, el gran examen de Ciutadans per erosionar el PP (també a Espanya); crònica de Pep Martí. 
 21:00 Rovira acusa l'unionisme de perjudicar tots els catalans amb el 155 per guanyar vots a l'Estat. La dirigent d'ERC aposta per obrir "un gran diàleg constituent de país per posar fil a l'agulla de la construcció de la República" a partir del 21-D. Mundó critica que Cs, PSC i PP parlin del procés per obviar el Gürtel, els ERO andalusos, el rescat bancari o el buidat del fons de la seguretat social. Ho explica Roger Tugas.
 20:56 Arrufat assegura que Xavier Garcia Albiol fa uns "esforços enormes per moderar-se" i avisa al PP que els catalans són "prou intel·ligents" i "responsables" per saber què volen.
 20:45 Quim Arrufat, des de Vilanova, sentencia: "Aquest estat espanyol és democràtic perquè Franco ha mort, perquè els interessa i perquè així arriben les ajudes de la Unió Europea. Més hagués valgut que ens haguessin explicat això (a l'escola) i no hagués estat adoctrinament, sinó una imatge de la realitat".
 20:42 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, obvia els ERO d'Andalusia i carrega contra els "mals dirigents" de Catalunya i Espanya. En un míting a Sabadell amb Miquel Iceta, Sánchez ha considerat que el PSC està en remuntada, i que "no es tracta de guanyar per tornar a separar, sinó per tornar a unir"; informa Jordi Bes.
 20:41 Els «comuns» s'erigeixen en el dic de contenció per frenar Ciutadans. Xavier Domènech posa els atacs a l'escola catalana com l'evidència que Inés Arrimadas és "la candidata del PP a Catalunya". Informa Sara Gonzàlez.
 20:31 Josep Rull es compromet a seguir fent política en un míting de Junts per Catalunya a Girona: "No vull que els meus fills visquin en un estat en què s'empresoni algú per les seves idees polítiques".
 20:36 Ciutadans carrega contra la proposta d'Iceta d'indultar l'independentisme: «Preparen un nou tripartit». Carlos Carrizosa acusa els dirigents sobiranistes d'haver violat els manaments evangèlics de "no robaràs" i "no mentiràs", i assegura que Ciutadans "mai insultarà". Ho explica Pep Martí.
 20:28 Eulàlia Reguant afirma que "només amb la unilateralitat" la societat catalana serà "capaç de moure el taulell de joc de l'estat espanyol" i "tombar el règim del 78". Un règim, ha prosseguit, que "està disposat a tot per no trencar la sacro santa unitat d'Espanya, amb cunetes plenes de morts".
 20:21 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Albiol, que cedeix protagonisme a Rajoy, acusa Iceta de no atendre la "prioritat" dels catalans quan demana l'indult per a "Puigdemont i Junqueras". 
 20:22 
 20:17 Eulàlia Reguant comença l'acte de campanya de la CUP a Vilanova i la Geltrú amb un record als presos i a les persones "que no poden fer campanya tal com voldrien". "Seguirem encara que segueixin amenaçant-nos amb més presons", ha declarat.
 20:18 Carles Mundó carrega contra aquells mitjans de comunicació que afirmen que l'independentisme sent "odi" cap a Espanya, la qual afirma que "és l'expressió més repugnant" que es pot sentir. "Volem ser els millor veïns dels ciutadans de l'estat espanyol", ha clamat. Ho explica Roger Tugas.
 20:16 Lluís Guinó, vicepresident primer del Parlament en funcions, sosté que Puigdemont és el "vot útil" i reclama que Ciutadans no guanyi les eleccions ni en escons. Desafia els liberals a explicar com tenen tants recursos econòmics per fer campanya.
 20:15 Inés Arrimadas, des de Manresa: "Aquestes són unes eleccions tan importants com el referéndum d'aprovació de la Constitució".
 20:13 Marta Madrenas obre el míting de Junts per Catalunya a Girona assegurant que l'Espanya actual prové "del franquisme i de Primo de Rivera". "És un estat corrupte fins al moll de l'os", ha insistit.
 20:14 Rajoy agafa les regnes de la campanya d'Albiol. El president espanyol amplia l'agenda a Catalunya i demana des de les caves Freixenet que "no es castigui ni es boicotegi ningú" per ser català. Informa Isaac Meler des de Sant Sadurní d'Anoia. 
 20:10 Junts per Catalunya ha difós aquest dijous a la tarda un vídeo que reforça el seu missatge de campanya: "Perquè torni el president, s'ha de votar el president".
 
 20:11 
 20:07 
 19:56 Xavier Domènech: "La candidata del PP a Catalunya es diu Inés Arrimadas. El pacte Frankenstein del PP, Ciutadans i PSC significa la destrucció del bo i millor que han construït les classes populars d'aquest país" 
 

Xavier Domènech, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:04 El líder del PSOE, Pedro Sánchez reclama el 21-D sumar tots els vots socialistes perquè "cada vot compta". Considera que Catalunya no necessita més crispació sinó "la mà esquerra de Miquel Iceta".
 19:51 Mariano Rajoy, des de Sant Sadurní d'Anoia, agraeix a José Luís Bonet "el seu esforç empresarial i la valentia a l'hora de defensar les seves posicions". Ho ha dit en un acte a la capital del cava acompanyat del cap de llista del PP, Xavier García Albiol.
 19:52 El cap de llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, titlla de "personatge infame" el diputat de Ciutadans Toni Cantó per presentar resolucions contra l'escola pública catalana al Congrés dels Diputats 
 

 
 19:48 Carlos Carrizosa (Cs) diu a Manresa que els dirigents sobiranistes han incomplert els manaments evangèlics de "no mataràs" i "no robaràs", i han insultat, però que ells mai insultaran. 
 19:49 El 155 persegueix Miquel Iceta. Abans de l'inici del míting del PSC a Sabadell, els periodistes s'han adonat d'una d'aquelles casualitats que preparades no surten millor. La cadira reservada per a Iceta, i que duia el seu nom, també tenia el número que ha marcat la política catalana en les darreres setmanes: 155. Membres de l'equip d'organització del míting s'han afanyat a arrancar l'etiqueta amb la xifra.
 

La casualitat ha volgut que a Iceta li toqui el seient... 155. Foto: Cedida

 19:46 Elisenda Alamany, número dos de Catalunya en Comú-Podem: "No volem les retallades de Puigdemont ni les imposicions de la senyora Inés Arrimadas. És l'escola pública la que garantirà i garanteix que siguem un sol poble" 
 19:48 
 19:48 6 de cada 10 europeus creuen que la imatge d'Espanya s'ha vist perjudicada per la crisi catalana. L'impacte al sector turístic podria arribar als 12.000 milions per la caiguda d'un 15,37% de visitants, segons un estudi.
 19:42 la numero dos de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, a Ciutadans: "Sabem d'on vénen i què volen fer amb Catalunya. Si Miquel Iceta no els investeix, jo els hi dic ben clar: No passaran!" 
 

Xavier Domènech i Elisenda Alamany, al míting de Sabadell Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:37 Joan Mena, diputat d'En Comú Podem, assegura que el model d'escola catalana l'ataquen el PP i Ciutadans "inventant mentides", però també el PDECat i ERC "imposant retallades" i mantenint "el concert a les escoles de l'Opus" 
 19:42 Concentració divendres a Barcelona per la llibertat dels presos polítics. Una convocatòria anònima ha corregut per les xarxes socials i ja compta amb el suport de l'ANC.
 19:34 Joan Mena: "Miquel Iceta, us volem al costat defensant el model públic de l'escola catalana i no de la mà de la dreta catalanòfoba. Hi ha alguns dels vostres alcaldes que s'avergonyeixen de compartir projecte amb la dreta"
 

El diputat d'En Comú Podem Joan Mena Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Antoni Castellà, a l'acte d'ERC a Tarragona, assevera a Arrimadas, Iceta i Albiol que "el nacionalisme i populisme espanyol" que ells "defensen és la major amenaça d'Europa des de la segona guerra mundial".
 19:33 Joan Mena interpel·la a Miquel Iceta: "Creus de debò que la gent d'esquerres pot entendre que el PSC porta a la seva llista un número 3 que no permet que ni tu ni jo ens casem? Espadaler és incompatible amb el progrés social de Catalunya" 
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler
01/01/1970
El president espanyol visita inesperadament la ciutat de Xavier García Albiol i al vespre demana "respecte" a l'empresariat català
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
Cristina Junyent | 3 comentaris
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Pancartes amb els lemes electorals de les tres candidatues independentistes, al centre de Vic | Adrià Costa
Joan Serra Carné | 12 comentaris
01/01/1970
Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de trepitjar Catalunya i ser empresonat si guanya el 21-D | Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira
Míting d'inici de campanya d'ERC a Vic. | Albert Alemany
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura
Mercè Molist
01/01/1970
Un exhaustiu estudi internacional, de l'organització independent Freedom House a 65 països, constata que creix la interferència governamental a Internet | L'estudi puntualitza també la restricció selectiva de vídeos en directe per silenciar protestes
Ada Colau, a «Sábado Deluxe» | Telecinco
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?»
Bel Olid, a l'acte central de campanya de la CUP | Adrià Costa
Aida Morales | 4 comentaris
01/01/1970
La número 6 de la llista de la CUP per Barcelona considera que pot aportar "una mirada fresca" i independent en una candidatura en la qual diu sentir-se "molt còmoda"
Carles Puigdemont intervé al míting de Junts per Catalunya a Tortosa | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
El conseller d'Interior, empresonat a Estremera, celebrava aquest divendres els 25 anys de casa amb la seva dona, Laura | Junts per Catalunya recorda la data en el míting a Tortosa, abans del qual ha sonat Mariano Rajoy enumerant les mesures del 155
Un operari, protegit per la Guàrdia Civil, carrega obres traslladades a Sixena | ACN
Àlvar Llobet | 6 comentaris
01/01/1970
El trasllat de les obres del Museu de Lleida a l'Aragó intensifica les crítiques del sobiranisme a les formacions que van avalar l'aplicació de l'article 155, amb especial intensitat cap al PSC | Àngel Ros es converteix en diana dels manifestants per la complicitat dels socialistes amb PP i Ciutadans
L'exdiputat de la CUP David Fernàndez a l'acte central de Barcelona | Adrià Costa
Aida Morales | 1 comentari
01/01/1970
La CUP juga un dels seus ponents més contundents en l'equador de la campanya
El cap de llista dels comuns, Xavier Domènech, durant un míting | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
Des del míting de El Vendrell, una bandera catalana acompanya el cap de llista dels "comuns" per alimentar el perfil de "presidenciable"