Opinió

Cànnabis, una droga dura

«Calen debats científics i socials davant del consum de cànnabis lluny de la negació, de la minimització o de la simplificació del fenomen»

| 24/04/2017 a les 22:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 24/04/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 19 d’abril passat, en el si de les conferències promogudes per la Universitat de Vic i l'Ateneu de la ciutat, el doctor Casas, catedràtic de Psiquiatria de la UAB i responsable del Grup Recerca Salut Mental i Addiccions de l'Institut Recerca Hospital Vall Hebron, va pronunciar una conferència científica-divulgativa a l’entorn del cànnabis i l'adolescència i les bases per a la prevenció efectiva.

Les seves valuoses i contrastades aportacions són les bases per obrir debat, en aquesta tribuna, de diferents aspectes nous, entorn el cànnabis.

Cànnabis és una droga dura. El cànem ha format part de la història de la humanitat i ha estat útil en diferents activitats quotidianes, industrials i manufactureres. El cànnabis era consumit en comunitats locals. Encara el podem trobar en escuts heràldics.

Va ser el moviment europeu del Maig del 68 i el moviment hippie els que van associar el consum de cànnabis a la llibertat, al progressisme i a la lluita contracultural. Des de llavors el considerem una droga tova. Il·legal en la seva producció i comercialització, excepte per finalitats terapèutiques i a petita escala per autoconsum.

La recerca dels darrers anys permet afirmar que les substàncies que composen el cànnabis tenen efectes psicotitzants i alt nivell de dependència. A més a més, el cànnabis s'acumula en l'organisme durant 21 dies, a diferència de la majoria de drogues, legals i il·legals, que en un termini d'entre 24 i 48 hores s'eliminen.

El cànnabis s'ha convertit a Catalunya en un consum d'iniciació a l'adolescència. Les darreres enquestes ens ho indiquen: el proven el 35,5% dels joves d'entre 14 i 18 anys (38% dels nois i 33% de les noies). El 57% dels joves de 18 anys a Catalunya han consumit cànnabis. El 3% dels joves d'entre 14 i 18 anys el fumen diàriament.

Cal conèixer que la introducció de variants de la planta estan produint efectes multiplicadors als habituals dels tipus històrics. El cànnabis Sativa (arbust d'entorn de tres metres) era habitual si es compra al mercat negre, però actualment el cànnabis conreat a casa té una potència entre 10 i 15 vegades superior a l'habitual Sativa. A més a més, actualment, el cànnabis sintètic, químic, pot tenir una fortalesa entre 30-60 vegades superior. La pròpìa publicitat orienta a efectes secundaris específics.

Cànnabis efectes terapèutics. Avui hi ha comercialització autoritzada, sota prescripció medica, d'alguns components químics del cànnabis per usos terapèutics. Aprovats per les Agències Internacionals i Europees del Medicament per ús de símptomes d'espasticitat, dolors neuropàtics, nàusees i astènia. Usat per les nàusees en els efectes secundaris de la quimioteràpia en alguns pacients amb càncer, en pacients amb malalties amb espasticitat, esclerosi múltiple. I en paral·lel, s'està fent recerca, separant cada substància com a ús per ansiolític, antidepressiu, antipsicòtic, per la millora de la memòria, entre d'altres.

El cànnabis té clarament també efectes terapèutics i, de fet, en molts casos adolescents, sense tenir-ne consciències, s'automediquen per notar millora de símptomes com l'ansietat, la depressió, la psicosi, la hiperactivitat. El problema rau que el cànnabis té, alhora, components que poden donar o induir psicosis, ansietat, depressió, astènia... El 60-70% dels pacients amb esquizofrènia i trastorns bipolar són consumidors de cànnabis, per la millora subjectiva de símptomes i/o per addició més fàcil i factors de vulnerabilitat biològics, emocionals i socials concomitants.

Cànnabis i fracàs escolar. La recerca internacional publicada ens va explicant perquè davant el gran nombre de joves adolescents que proven el cànnabis quins són els que tenen més probabilitats de ser consumidors habituals i, sobretot, addictes.

Els adolescents amb disfuncions del neurodesenvolupament tenen més alta probabilitat de ser addictes. Els trastorns de l'aprenentatge, els trastorns de conducte, el TDAH (Trastorn Dèficit Atencional amb o sense Hiperactivitat), els trastorns del son i la fatiga crònica en adolescents són factors que predisposen al consum del cànnabis, en realitat, com a automedicació per millorar simptomatologia. El cànnabis pot millorar l'ansietat i l'estat d'ànim, però empitjora la capacitat de concentració i d'abstracció i propiciar psicosi.

Aproximadament un 20% dels adolescents tenen algun d'aquests trastorns i són la causa principal de baix rendiment escolar, posterior fracàs escolar i social si els diagnòstics i tractaments no són els correctes. Hi ha iniquitat per nivell de renda de les famílies.

Cànnabis i prevenció efectiva. El cànnabis, segons tota la literatura contrastada, té efectes en el neurodesenvolupament cerebral, sobretot fins als 24 anys. Cal fer cribatge dels factors predisposants a les addiccions i, en especial, al cànnabis. Hi ha causes genètiques, ambientals (durant embaràs, al llarg de la vida), socials però en el que poden intervenir és en els diagnòstics dels factors de vulnerabilitat individual durant la infància.

Abans dels 7-8 anys caldria fer cribatge de disfuncions del neurodesenvolupament a tots els nens que amb un coeficient intel·lectual normal o alt i baix rendiment escolar. Les teràpies a aquestes disfuncions poden fer revertir totalment les mateixes i suprimir els factors biològics de vulnerabilitat al consum de cànnabis. I durant l'adolescència cal identificar els consums esporàdics, la iniciació i fer intervenció psicoeducativa i social. A l'escola i l'institut, i a la xarxa d'atenció pediàtrica conjuntament amb la família, cal valorar el consum del cànnabis i sobretot davant les noves variants amb molta més capacitat d'induir brots psicòtics.

Aquesta prevenció primària i secundària ens permet disminuir el fracàs escolar i social. Darrera moltes conductes desafiants en la conducció, en el sexe, en les diverses formes de violència, hi ha disfuncions i consums no detectats o infravaloració de la seva comorbiditat.
Hi ha debat mundial entorn els beneficis que portaria la legalització controlada, la liberalització front la prohibició. Alguns estats del món que han optat per la legalització controlada de la producció, de la comercialització i consum recreatiu i argumenten que ajuda a la conscienciació del dany del consum abans dels 25 anys i de poder fer reducció de danys amb plantes amb menys toxicitat.

Calen debat científics i socials davant del consum de cànnabis lluny de la negació, de la minimització o de la simplificació del fenomen.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

No a la legalització de les drogues
Anònim, 24/04/2017 a les 22:17
+1
-20
Excepte si és per prescripció mèdica, no s'ha de legalitzar el consum de drogues.

Hi ha gent vinculada a interessos mundialistes interessada en normalitzar el consum de la droga com a via per a mantindre adormida la gent i atontada la ciutadania davant d' una realitat social que ja és avui prou insuportable per a moltes persones.
M'agrada la Marina Geli quan parla com a metge i dóna opinions científiques
Anònim, 24/04/2017 a les 22:20
+4
-4
Més que quan fa de política, on considero que ha fet algunes patinades. Dit això, no seria bo que els que ocupen conselleries fossin persones expertes en el tema? La de calers que ens estalviaríem en assessors, que al final, són els que ajuden al conseller de torn a prendre decisions. Qui no recorda la inefable Leyre Pajin, nomenada minstre de sanitat als 31 anys, sense ni punyetera idea de medicina, assistint a diversos actes oficials amb una d'aquelles polseres magnètiques que ho curen tot?
gràcies
Anònim, 24/04/2017 a les 22:26
+4
-4
gràcies pels apunts i l'aportació
canabis droga dura ? No fotem, home
xavi desde Canada, 25/04/2017 a les 01:36
+18
-5
Primer de tot, l'alcohol, el tabac i el sucre son, a mes de moltissim mes adictius, causen un nombre de morts tal i un factura tan descomunal en termes de salud que si voste diu que la maria es una droga dura , jo no hem puc ni imaginar quin qualificatiu li ficaria a les tres que li acabo d'anomenar. De consum de canabis no ha mort mai ningu.
Segon, tota droga afecta diferent a cadascu. Uns s'enganxen al tabac o l'alcohol i d'altres no. En termes de com afecta l'organisme, n'hi que son alergics a l'extasis i potser es moren, pero tambe n'hi ha que la palmen amb una aspirina per que en son alergics tambe. No hem fem un gra massa. Les persones amb pre-condicions psicologiques com les que esmena voste, si, de segur tindran mes tendencia a automediacar-se i de segur que pot fer els seus simptomes enpitjorar, pero aixo s'aplica a qualsevol droga, i l'alcohol i el sucre son les pitjors. La mariguana no es ni una fraccio mes adictiva que el Valium ho es per un que pateixi ansietat.
Si que es mes potent es clar, pero tambe et pots fotre un xupito de licor de pressec o un de Stroh 80. La eleccio es del consumidor.
El rendiment academic baixa i es clar, per aixo les drogues s'han de prendre amb moderacio. Si vas a la Uni cada dia amb resaca de beure no arribaras gaire lluny tampoc, doncs lo mateix amb el canabis.
Com a droga de oci, tan de bo tothom la prengues mes en compte de alcohol. Menys baralles, menys comes etilics, menys de tot. En comptes tindriem una societat mes calmadeta i mes de bon rollo....
o si no per que un darrera l'altre ara paisos com Canada estan a punt de legalitzar-la completament ??
Apa senyora Geli, visqui la vida una mica i teletransportis al segle XXI d'una vegada.
Marinada
Anònim, 25/04/2017 a les 11:53
+11
-3
No sóc consumidor de cànnabis, però qualsevol que vulgui posar al mateix nivell el cànnabis amb la cocaïna, crack, heroïna, ketamina, etc. és simplement que no en té ni idea del significat de "drogues DURES".

Algú que pretengui dir que el cànnabis és la droga més adictiva, perd tota la credibilitat, s'han fet numerosos estudis i en tots està en la zona baixa de la taula, siguent la nicotina una de les més adictives.

Que la marihuana va començar a "estar ben vista" als anys 60 amb el hippies, és una fal·làcia com que el planeta té només 10.000 anys, feu una breu recerca i descobrireu que als EEUU la marihuana es va prohibir per pressions de la indústria fustera uns 100 anys abans.

L'alcohol i el tabac maten centenars de milers de persones a l'any, encara s'ha de demostrar una mort causada pel cànnabis, i es vol considerar a aquesta una droga dura... Lamentable i ridícul article de pacotilla.
@No a la legalització de les drogues de les 22:17
Anònim, 25/04/2017 a les 12:03
+17
-2
L'alcohol i el tabac són drogues.

Sento informar-te de la merda de món on vivim però, són els propis governs o lobbies amagats rere els seus mecenes els qui controlen les grans produccions de coca o opiàcids.

Que com ho sé??? Pels números.

Quan la CIA va perseguir a Pablo Escobar, es van multiplicar per 10 els enviaments de coca als EEUU. Quan l'OTAN va entrar a l'Afganistan va passar de produïr el 2% de l'opi mundial a més del 60%.

Tot el que sigui il·legal, promous les màfies. Si reguléssim la marihuana, s'acabarien totes les màfies d'europa de l'est, rússia o xines que comencen a sortir al diari com a grans traficants al nostre país. Ni t'imagines la d'impostos que generarien aquest locals que permeten fumar.
Al company/a de les 12:13
Albert Moreno, 25/04/2017 a les 16:33
+5
-0
Simplement donar-te l'enhorabona pel teu comentari.
Volia expressar el mateix que tu, però veig que ja no em cal...
Trobo molt interessant l'article, però no aporta gaire informació sobre els que controlen aquest mercat de merda...
Com diuen en castellà: Es un secreto a voces...
SALUT I ENHORABONA.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 25/04/2017 a les 17:33
+5
-0
Si, els holandesos, que tenen el mateix nombre d'heroinomans pero mes vells des que van legalitzar el consum de marihuana son els que estan bojos. El que proposa es com prohibir els condons perque la gent no agafi el SIDA, si volen follar que s'aguantin o se la pelin, una opcio digna de la Esglesia Catolica. I aixo de que es va posar de moda als anys 60 no se d'on ho treu. El meu pare ja havia vist fumar kif quan feia la mili a Tetuan, i aixo que ni tant sols havia acabat la II guerra mundial.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Marina Geli
Marina Geli Fàbrega, metgessa de vocació, coordinadora Centre Estudis Sanitaris i Socials Universitat Vic-Central de Catalunya. Consellera de Salut 2003-2010. Catalanista i sobiranista. Socialdemòcrata reformista. A Twitter: @marinageli.
Puigdemont intervé en l'acte de campanya d'aquest divendres | JuntsxCat
Oriol March | 11 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat, en un acte a la seu de Junts per Catalunya, alimenta la perspectiva de remuntada "folgada" per a la seva candidatura | Sosté que Europa està molt pendent del resultat de les eleccions i considera un èxit la internacionalització del procés a través de l'exili
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 16:14 LA BRÚIXOLA Un escenari (emboirat) per governar després del 21-D; les claus i els protagonistes de la setmana, per Joan Serra Carné.
 16:08 L'ANC crida a una encartellada massiva aquest dissabte per «la República i la llibertat». Els CDR i la plataforma "Carteles x República" estan organitzant una #EmpaperadaStorm arreu de Catalunya.
 16:03 M'HI POSO PER... Najat Driouech: un pas endavant per evitar que hi hagi «ciutadans de segona». La número 10 d'ERC se sent hereva de les dones "lluitadores per la igualtat i els drets" del poble d'on prové, prop d'Asilah, a 40 quilòmetres de Tànger i situat en "una zona rural d'estructura matriarcal". Un retrat de Roger Tugas. 
 16:02 LA CARAVANA. Un «star system» català per fer companyia a Puigdemont. El president s'envolta d'actors, representants de la societat civil i dirigents de la candidatura en un acte a la seu de Junts per Catalunya. Per Oriol March.
 15:42 Catalunya en Comú Podem considera que cal canvi en la legislació laboral per un treball digne. Ho han manifestat en un acte al Vapor Llonch de Sabadell.
 15:33 Agents de paisà dels Mossos d'Esquadra s'han personat aquest divendres al migdia a l'Ajuntament de Valls per requerir expedients municipals en el marc d'una investigació que es troba sota secret de sumari.
 15:20 El TC també suspèn cautelarment la llei catalana de comerç. L'alt tribunal deixa en suspens el termini perquè la Generalitat pugui presentar al·legacions mentre estigui vigent el 155.
 15:01 El govern espanyol utilitza el 155 per minimitzar la Hisenda catalana. L'executiu de Mariano Rajoy torpedina les mesures del Govern per donar forma a una de les estructures d'estat. El consell de ministres també ha liquidat definitivament el Diplocat. Informa Sergi Ambudio.
 14:36 L'Ajuntament de la Fuliola (l'Urgell) canvia el cartell de suport als presos per un «Tu ja m'entens...».
 14:32 La CUP diu que només la República acabarà amb la «conxorxa criminal» del sistema sanitari català. El cap de llista per Tarragona, Xavier Milian, també respon la proposta d'Iceta sobre els indults: "El follet del federalisme és un personatge de Polònia". Ho explica Aida Morales
 14:23 ÚLTIMA HORA Méndez de Vigo farà retirar el recurs per tornar les obres de Sixena a Lleida perquè no en sabia res.
 14:16 LA CARAVANA Miquel Iceta, de ballar a imitar Mariano Rajoy. La presència del president espanyol és una constant en les intervencions del candidat socialista al 21-D, que fins i tot s'atreveix a emular-lo amb la frase "los catalanes hacen cosas"; contracrònica de Jordi Bes.
 14:00 La CUP vol abastar el 10% dels vots a les comarques gironines per la República; informa Xavier Borràs.
 14:10 El govern espanyol minimitza la Hisenda catalana. L'executiu de Mariano Rajoy ha liquidat el Diplocat i ha torpedinat les mesures del Govern per constituir una de les estructures d'estat de la nova República. Informa Sergi Ambudio.
 13:58 VÍDEOS Els moments més punyents de l'entrevista d'Arrimadas a TV3. La candidata de Ciutadans no va tenir una entrevista gens fàcil amb el director de l'ens, Vicent Sanchis.
 13:47 Albiol acusa Puigdemont d'actuar com «dictadors de països subdesenvolupats». El candidat del PP contraposa el president de la Generalitat amb Adolfo Suàrez: "No va ser escollit democràticament però va demostrar que era un demòcrata".
 13:44 Puigdemont es compromet a desplegar la República «amb tots els efectes» si guanya el 21-D. El president de la Generalitat, en un acte a la seu de Junts per Catalunya, alimenta la perspectiva de victòria per a la seva candidatura. Per Oriol March.
 13:43 
 13:27 
 13:16 Arrimadas diu a Figueres que el 21-D «caduca el procés i el 155». Insisteix en la necessitat de concentrar el vot unionista en Cs.
 13:10 Junts per Catalunya organitza un acte de suport a Carles Puigdemont amb personalitats del món de la cultura i altres sectors professionals, així com també membres de la candidatura al 21-D.
 12:51 ERC prepara un equip per difondre a la comunitat internacional un eventual triomf sobiranista; informa Roger Tugas. Marta Rovira afirma que el seu candidat és Junqueras i no es mulla en relació a si investiria Puigdemont en cas que assisteixi al ple del Parlament.
 12:37 L'independentisme perd la majoria absoluta i Ciutadans guanya les eleccions, segons una nova enquesta. La Sexta assenyala que Inés Arrimadas seria la candidata més votada per sobre d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont.
 12:34 VÍDEOS L'emotiva rebuda dels treballadors d'Exteriors a Raül Romeva a la plaça del Rei de Barcelona, per Bernat Surroca
 12:24 
 12:15 L'ENQUESTÒMETRE Consulta l'enquestòmetre de NacióDigital amb les 23 enquestes del 21-D publicades des del 19 de novembre; per Roger Font.
 12:00 Els treballadors d'Exteriors lliuren a Romeva una pancarta amb un retrat seu inspirat en l'estil d'Andy Warhol. "Ha passat per les manifestacions i per la plaça Sant Jaume", li diuen.
 11:52 Domènech descarta facilitar un govern on hi sigui JxCat: «No hem vingut a abstenir-nos». El cap de llista dels "comuns" considera que Carles Puigdemont no pot estar "en el futur polític" de Catalunya. Ho explica Sara González
 11:51 
 11:51 
 11:46 ERC prepara un equip per difondre el 22-D a les cancelleries una eventual victòria sobiranista, informa Roger Tugas. Marta Rovira afirma que el seu candidat és Junqueras i no es mulla en relació a si investiria Puigdemont en cas que assisteixi al ple del Parlament. 
 11:51 
 11:42 Marta Rovira defensa, en la roda de premsa a l'ACN, que en primera instància s'acordi un Govern amb el PDECat i la CUP, rebutja acords amb el PSC, i deixa en mans de Catalunya en Comú-Podem triar si alinear-se amb aquells que volen que "aquest país pugui progressar socialment i econòmicament" o amb els de "l'immobilisme, la imposició, que les decisions a Catalunya les prenguin els partits polítics".
 

Marta Rovira, junt al director de l'ACN, Marc Colomer, en l'entrevista a l'agència de notícies. Foto: Roger Tugas

 11:38 Més d'un centenar de persones de diversos departaments del Govern canten contra el 155 i per l'alliberament dels presos a la plaça del Rei de Barcelona. Cantaran les nadales "El 25 de desembre" i "El noi de la mare", i acabaran amb "Els Segadors". Abans de començar hi haurà un minut de silenci.
 11:34 VÍDEO Gabilondo: «S'hauran de repetir les eleccions catalanes?». El periodista reflexiona sobre els resultats del 21-D.
 
 11:25 ÚLTIMA HORA Méndez de Vigo demana ara que les obres de Sixena retornin a Lleida. El ministre de Cultura dona llum verd al recurs presentat per la Generalitat.
 11:06 Jordi Basté, a l'expectativa de poder parlar amb Junqueras en directe des de la presó. El vicepresident del Govern havia de ser entrevistat a El món a RAC1 juntament amb Marta Rovira.
 10:51 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, recula sobre la seva proposta dels indults: "Sens dubte és una proposta prematura". En un esmorzar informatiu, Iceta afirma que prefereix equivocar-se "per trobar la reconciliació" que "encertar tenint ferides obertes".
 10:22 Marta Rovira, a El món a RAC1: «Estic preparada per ser presidenta de la Generalitat». La candidata d'ERC tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que una candidatura independentista unitària no hagués estat la millor opció.
 10:19 ÚLTIMA HORA El Museu de Lleida localitza la pintura perduda de Sixena. L'equipament lleidatà ha enviat un escrit al jutjat d'Osca comunicant la troballa i espera ara que la policia judicial passi a recollir l'obra.
 10:13 Marta Rovira tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que la unitat de les forces independentistes no era la millor opció per aquestes eleccions.
 10:01 Els bombers belgues feliciten l'ANC pel «civisme» dels manifestants catalans. La concentració a Brussel·les de la setmana passada va reunir 45.000 persones.
 09:52 Marta Rovira, a RAC1: "Junqueras pot ser president de la Generalitat legalment. Si ERC guanya les eleccions el podrem treure de la presó".
 09:40 Pablo Iglesias: "Sense una democratització d'Espanya no serà possible un referèndum a Catalunya".
 09:19 Pablo Iglesias, a RAC1: "Cal facilitar els camins per tal que el poble de Catalunya pugui decidir"
 08:45 M'HI POSO PER...​ Victòria Camps: sense raons per abjurar del socialisme. La filòsofa concorre en un lloc simbòlic de la llista d'Iceta i sempre ha estat socialista, però sense carnet: "Des que vaig deixar de ser catòlica no he volgut ser militant de cap altra cosa", explica a la secció dels independents dels partits per al 21-D, per Jordi Bes
 08:22 El desplegament de Cs impedeix fer la cantada de Nadal de l'Esclat al pati del Kursaal de Manresa, informa Pere Fontanals. La pantalla gegant al passeig, les furgonetes i el muntatge de seguretat van impossibilitar que els nens i nenes cantessin on tenien programat des de feia temps.
 07:49 PORTADES La premsa espanyola celebra la possible victòria d'Arrimadas. Recull de les portades dels diaris catalans i espanyols de paper.
 07:09 El president Carles Puigdemont, mitjançant un missatge enregistrat des de Bèlgica, ha fet una crida a evitar que “ningú des de Madrid converteixi Catalunya en la província que porta somiant des de fa anys”, segons informa Aleix Ramírez. En un míting a Sitges, Puigdemont ha tornat a demanar al “tripartit del 155” – en referència a Ciutadans, PP i PSC- “si respectaran els resultat del 21 de desembre”.
 06:35 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Recta final polaritzada. "Esprint de campanya amb mítings finals i, segons les enquestes, l'independentisme lluitant per mantenir la majoria absoluta i ERC i Cs per la primera posició", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Junqueras, Puigdemont, el vot socialista, la Marató, el trànsit de Jové a Jover, Bosman i Josep Maria Castellet.
Entrades anteriors »
Joan Serra Carné
01/01/1970
Pren cos que l'independentisme fregaria la majoria absoluta i que el duel pel primer lloc el protagonitzen ERC i Cs, amb avantatge dels republicans. Però no és descartable un bloqueig després de les eleccions. També són protagonistes "La Marató", Pep Guardiola, Miquel Iceta, Oriol Pujol i Horacio Seguí
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»
Carles Puigdemont aplaudeix els candidats de Junts per Catalunya després d'un míting a Girona | Junts per Catalunya
01/01/1970
El president i candidat de JuntsxCat optarà per seguir a Bèlgica i reapareixerà si guanya els comicis, tot i que veus de l'equip de campanya defensen un retorn en la recta final | Si Puigdemont venç el 21 desembre, la seva defensa explorarà un acord amb la Fiscalia per tal que retiri la demanda de mesures cautelars que el podrien dur a la presó