opinió

Qui vol manifestar-se amb la legió?

«Les manifestacions de Societat Civil Catalana fan pudor de naftalina tardofranquista»

Aquesta notícia es va publicar originalment el 20/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Diu la demoscòpia i la sociologia que els independentistes som potser una mica més de la meitat dels catalans. Això vol dir que els no independentistes (amb les diverses preferències que hi tinguin) deuen ser una xifra lleugerament inferior a la meitat dels catalans. La gran pregunta que em faig, com que un moviment polític que hauria de tenir el suport d'una part important (encara que no majoritària) de la societat catalana fracassa sempre en les seves manifestacions?

Aquest cap de setmana SCC va convocar una altra manifestació antiindependentista i encara que van arribar autocars de tota la resta de l'Estat, només va congregar 6.000 manifestants, xifra que queda empetitida amb qualsevol convocatòria del moviment independentista. La resposta a aquesta dissonància entre el suposat suport a la no independència amb la seva expressió al carrer es basa en dues raons.

La primera, el "no" a la independència no és cap missatge d'il·lusió. "Visca l'statu quo", "votar és de pobres", "deixem les coses com estan" no és cap crit motivador. Una persona pot estar en desacord amb la independència, però difícilment es pot sentir motivada a moure's en defensa d'un sistema que és evident que fa aigües. Cal una mentalitat molt retrògrada per sortir a defensar l'statu quo. De moment, el no a la independència no té cap alternativa, cap projecte il·lusionant, cap proposta que mobilitzi una part important dels no independentistes. El crit "federalisme o barbàrie" ja no se'l creu ningú, més quan els defensors d’aquest crit renuncien al referèndum unilateral.

La segona, cap demòcrata li agrada anar a manifestacions amb fatxes. I ho dic amb totes les paraules. Les manifestacions de SCC fan pudor de naftalina tardofranquista. Els codis amb què es manifesten (rojigualdas al capdavant) només l'entenen un sector minoritari ja no només de la societat catalana, sinó de la societat espanyola. A cap demòcrata li agrada sortir amb els legionaris i aplaudir a les portes de la infame comissaria de Via Laietana. Tampoc els hi agrada que els confonguin amb falangistes. Que hi hagi gent de la ultradreta espanyola i reaccionaris d'UPyD i VOX tampoc parla molt bé d'aquest tipus de manifestacions.

Per molt que algun diputat del PSC despistat (o no tan despistat, aquesta estratègia de la direcció del PSC de fer veure que hi havia un dels seus per casualitat, mai s'ha fet sense pensar-la) hi aparegui, aquesta presència no genera cap normalitat democràtica a les manifestacions unionistes.

El gran problema de l'unionisme a Catalunya és que no presenta cap proposta alternativa, no té cap missatge que generi il·lusió i a més la seva expressió pública es troba segrestada per organitzacions i personalitats amb tics tardofranquistes. Mentre continuïn així la dissonància entre els unionistes sociològics i l'unionisme polític farà que l'alternativa a la independència sigui un conjunt mal recollit de missatges reaccionaris. I això no mobilitza ningú.

També us pot interessar

 

COMENTARIS

¿quien quiere manifestarse con ETA?
Anònim, 20/03/2017 a les 22:38
+29
-113
Artículo para "enmarcar" en la sección de tópicos de odio en las mejores librerías. Y mientras le ponen alfombras rojas a Otegi . Yo no he ido a la manifestación, tenía mejores cosas que hacer como por ejemplo pasear por la playa... pero a mi no me cuente en sus chorradas . No me compare ud. la incertidumbre del futuro de España (toda entera), con las trolas del "pruces". Todavía no entiendo quien pica en estas trampas tan poco elaboradas. El "pruces" es el timo de la estampita a nivel institucional , lo demás se puede mejorar, claro que sí.
Muy Grande
Anònim, 21/03/2017 a les 00:05
+18
-65
La verdad q es muy grande leer este periódico antes de dormir ...
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 21/03/2017 a les 00:45
+53
-15
Al de les 22:38. Tu que has d'haver anat a la platja, si vius a Las Batuecas.
22:38 Unionista, aquí un confederat
Anònim, 21/03/2017 a les 00:46
+61
-13
Tens de tenir clar, que la satisfacció més gran per un català passa per tenir un estat propi.
Això es porta a la sang i l'ensarronada de l'estampa, l'ha practicat Castella vers Catalunya ja del temps dels reis Catòlics.
El desfici desmesurat de Castella per convertir Catalunya amb regió quan sap perfectament que és nació amb entitat pròpia, arrabassada això si, fa que no ens entenguem ni ens entendrem mai.
Som dos pobles diferents units per casamentori de la reialesa on el poble tenia que seguir com a borregos. I per és inri, acabar els catalans doblegats per l'imperi de les armes del rei borbònic.
Felip V de Castella i IV d'Aragó tenia dos reialmes cada un amb les seves lleis i costums. Com que un reialme li va portar la contrària el va suprimir per Decret, passant a ser regit per les lleis i costums castellanes. Guapo aquest reietó francès.
Unionista, que es Catalunya, regió o nació?
Si és nació té el dret a ser estat!
No vinguis ara amb troles castellanes, "Catalunya és una región". Ja no cola trampero!
Manifestació trista, amb la banderes del colpista del 36
Anònim, 21/03/2017 a les 01:46
+61
-13
Son els del règim del 78. El pacte feixista-socialista-comunista de la transició orquestrat per Adolfo Suárez, on un dels requisits va ser que el rei no es tocava i fer encaixar l'article 8 de la Constitució referent a l'exercit. Santiago Carrillo, Felipe González i altres van assentir a les exigències i així va començar aquesta democràcia a la carta del "atado y bién atado". i enganyats com a mussols.
Ara, la Constitució contaminada del règim franquista fa aigües per tot arreu.
Castella no canviarà a curt termini.
Catalunya no pot ni vol quedar estancada pel centralisme absolutista castellà.
150.000 desapareguts
Anònim, 21/03/2017 a les 06:19
+48
-9
Posats a comparar, el franquisme segueix perdent...
Magnífic
Piferrer, 21/03/2017 a les 08:51
+61
-13
Magnífic article, que fa un retrat exacte d'aquest tipus de "'unionisme", que vol segrestar el pensament de les persones a les que diu representar.
Intolerant i sense idees constructives,
CADA VEGADA MES DEL CNI I EXTREMA DRETA PER AQUI.ES EL MATEIX
Pere1963, 21/03/2017 a les 11:00
+28
-15
Cada vegada hi ha mes infiltrats unionistes, tots son iguals: CNi, Ciitadans,PSC i PP. D' on treuen el temps per escriure a tants llocs diversos?, o potser es la seva feina??
No hi ha color!
Anònim, 21/03/2017 a les 11:05
+25
-11
La independència és l'únic escenari capaç de posar a les mans del poble de Catalunya el dret a decidir-ho tot per ell mateix i de rescabalar alhora els seus recursos per dur a terme les seves decisions; és a dir, l'únic escenari que posa a mans del poble català les regnes del propi destí com a nació. Cap alternativa -ni l'uniformisme, ni l'autonomisme, ni el federalisme- supera això!
Qui, podent ser independent, prefereix romandre depenent?
Heu vist mai que cap pais que hagi assolit la seva independència hi hagi renunciat després?
Si per Alemanya, França, Finlàndia, EE.UU. o Suissa, o fins i tot per Espanya, la independència es bona, per què no ha de ser-ho per Catalunya?
Cap argument preval davant els avantatges i la dignitat de ser independents! (Mentalitat inconfessable de dominadors o de mesells la dels que s'hi oposen!)
Per a això existim els ciutadans!
Anònim, 21/03/2017 a les 11:06
+24
-9
Els paisos amb tradició imperialista o colonialista o supremacista sempre neguen i prohibeixen a les seves lleis i constitucions la independència dels dominats o depenents. Això, però, mai a la història ha impedit la independència de cap poble que s'hi hagi posat amb decisió, persistentment i majoritàriament a batallar pel seu dret inalienable d'autodeterminació i d'independència. El s. XX ha estat un dels segles amb més processos d'independència i de proclamació de nous estats, a partir d'estats amb lleis i constitucions que ho prohibien! La història no es fa ni s'ha fet mai amb immobilisme, sinò movent i canviant les coses i les circumstàncies malgrat els immobilistes. Per a això existim els ciutadans!
L'estat contra la seva pròpia població, ergo: autodeterminació!
Anònim, 21/03/2017 a les 11:08
+20
-9
Quin estat de "dret" és aquest que prohibeix a la població que el paga un referèndum que reclama el 80% d'aquesta població? No és un estat "de dret", és una dictadura il·legítima que s'ha apoderat d'aquest estat i s'aferra a una legalitat desfasada que la gent no vol, per a encastellar-se en el càrrec i conservar els seus privil·legis! Però per a això existim els ciutadans, per a conquerir els canvis democràtics vencent la resitència dels immobilistes autoritaris i reaccionaris, d'aquells que s'oposen als avenços democràtics i a l'apoderament de la gent! Els alts funcionaris governamentals espanyols (i alguns europeus) li tenen por al poble mobilitzat que els paga i al servei del qual haurien d'estar... El poble està en marxa!
Ja han perdut
Anònim, 21/03/2017 a les 11:09
+23
-9
Espanya mostra la seva por i la seva feblesa! I fa evident la nostra fortalesa: la força de la mobilització pacífica i de la democràcia! Dispararan contra un poble que reclama democràcia i vol votar? Impossible a l'Europa actual (i fins i tot a l'Espanya actual)! És evident: ja han perdut! Cal difondre arreu aquest error garrafal de l'estat espanyol, que a ell l'afebleix encara més i a nosaltres ens enforteix, aqui i davant el món!
El dret dels pobles
Anònim, 21/03/2017 a les 11:13
+15
-8
Mentre existeixin nacions amb estat i aquestes tinguin el seu dret sobirà de lliure autodeterminació i de relacionar-se d'igual a igual amb les demés, és legítim i just que les nacions sense estat conscients de elles mateixes aspirin a aquest mateix dret: en nom de què s'els hi podria negar?!? Mai l'INTERNACIONALISME proletari ni de cap altre tipus s'ha oposat a aquest principi, ben al contrari, l'internacionalisme ha defensat sempre aquest dret com un dels seus principis més preuats (els països revolucionaris els que més)! I aquest dret inalienable està recollit, a més a més, a les "cartes constituents" dels principals organismes internacionals multilaterals des de l'AUTODETERMINACIÓ dels seus països respectius, és a dir, cada país des de la seva lliure i voluntària determinació, no des de la imposició d'un país alié: això permet, per exemple, que un país que s'ha integrat lliurement en una organització internacional, pugui sortir-ne si percep que els seus drets son trepitjats. El principi de relació entre països a les organitzacions internacionals és "d'igual a igual". Aquest és el dret de les nacions amb estat. I és el dret al qual, mentre existeixin nacions "amb estat", fan bé d'aspirar les nacions "sense estat", com la catalana, si així ho desitjen, i que cap nació "amb estat" té el dret de negar-los-hi (si no és per ínfules imperials). Cap nació amb estat que se sent amb el dret de ser sobirana te cap dret a negar-li a cap altre nació la seva aspiració i el seu dret a la seva sobirania i independència. Oposar-s'hi no és ser d'esquerres ni estar a favor dels treballadors, sinò que és ser un proimperialista reaccionari consumat (amb llenguatje pseudoesquerrà, això sí).

Por lo demás:
En els paísos independents, els ciutadans decideixen segons el sistema polític i de representació (directa o indirecta) que majoritàriament es donin en el seus respectius processos constituents sobirans i de conformitat amb les majories que vagin conformant al llarg del temps (fins i tot quan siguin revolucionàries). Per exemple, una nació independent pot decidir si vol pertanyer a la OTAN o no, a la UE o no (p. ex., BREXIT!), a la EFTA o no, per decisió dels seus ciutadans. Pot decidir si vol un govern d'esquerra reformista, de dretes o revolucionari. Pot fer i desfer lleis. Pot canviar governs. Pot decidir els pressupostos i els impostos i recaptar-los tots. Pot decidir sobre la seva llengua, la seva cultura, la seva educació. Pot decidir sobre la seva solidaritat. Pot decidir sobre l'auditoria i el tractament dels seus deutes. Etc., etc., etc., etc.! Ningú no diu que cap país independent i sobirà estigui exempt de contradiccions i condicionants de molts tipus, però mai cap nació amb estat i independent ha renunciat a la seva sobirania per aquest motiu! En definitiva: mentre existeixin nacions amb estat i aquestes tinguin el seu dret sobirà de lliure autodeterminació i de relacionar-se d'igual a igual amb les demés, ningú no pot negar-li a Catalunya el dret a aspirar al mateix status, com a nació que és. ¿En nom de què se li podria negar, sense eliminar primer el dels demés? L'internacionalisme això no ho nega, sinò que està a favor. L'argument dels falsos "internacionalistes" (nacionalistes d'un altre estat) és contrari a tot veritable internacionalisme.
Cataluña muestra el camino
Anònim, 21/03/2017 a les 11:20
+28
-9
Cuando en los despachos/cancillerías de EE.UU., Alemania y España se diseñó el paso controlado del franquismo a la "monarquía constitucional", cuidando mucho de dejar intactas las estructuras de poder de la oligarquía recrecidas al amparo del régimen, uno de los ingredientes necesarios fue la complicidad y colaboración del PSOE de Felipe González (patrocinado por la Alemania de la Guerra Fría) y del PCE de Santiago Carrillo para blanquear la maniobra y darle credibilidad (frente a la ruptura democrática que propugnaba el antifranquismo no claudicante).

El otro ingrediente necesario, fue el "partido de derechas": el franquismo comprendió que para el nuevo tiempo "democrático" debía constituir su propio partido (imbricado con la oligarquía y con el aparato del estado intacto procedente del franquismo: financiero, aristocrático, judicial, policial, militar, clerical, mediático, etc.), con el que poder jugar al nuevo el juego "democrático". El franquismo, pues, se dotó de su propio partido, al que trasladó a sus cuadros, militantes, familias oligárquicas y vástagos (o cachorros): tras varios avatares y ensayos, ese partido "catch all" del franquismo ha acabado por ser el actual PP (esa es la razón por la que no hay partidos ultraderechistas a la derecha del PP: están todos dentro).

Pues bien, ese partido de aluvión franquista es al que ahora el PSOE de los González, Rubalcaba, Susana Díaz y demás siervos bien pagados del régimen pactado del '78 dejan seguir gobernando contra los españoles y en defensa del "Una, Grande, Libre", en una Santa Alianza contra cualquier intento de deshacer el "todo atado y bien atado" que dejó Francisco Franco.

Esperemos que los españoles progresistas, por fin, pasen a entender, defender y solidarizarse activamente, por toda España, con la lucha del pueblo catalán por su autodeterminación e independencia, entendiendo esa lucha como el ariete y la más avanzada esperanza en estos momentos de la lucha conjunta contra el putrefacto régimen del 78 y la coalición reaccionaria entre el PP y el PSOE de los González, Rubalcaba, Susana Díaz y El Pais, que se han encastillado para defenderlo a capa y espada contra el pueblo catalán y contra todos los ciudadanos decentes y verdaderamente demócratas de España.
Chapeau
Anònim, 21/03/2017 a les 14:38
+14
-5
Espléndido retrato del casposo y triste facherío unionista. Y al que le pique, que se rasque.
S'ha de ser babau!
Anònim, 21/03/2017 a les 19:09
+4
-10
Aquí l'única demoscòpia i sociologia que compta és la de les urnes. Vegem que ens diuen les mateixes:

2.327.038 ciutadans catalans vam votar l'Estatut, un 59,70% del cens.

2.701.870 ciutadans catalans vam votar la Constitució, un 61,43% del cens.

1.897.261 ciutadans catalans van votar si en el Butifarrendum, un 34,42% del cens de l'27s. (I això que van deixar votar a menors d'edat i estrangers).

1.966.508 van votar partits independentistes el 27s, un 35,68% del cens.

Així que, amb aquests ridículs resultats de l'Butifarrendum i del 27s, preteneu proclamar la independència ?. Doncs vinga, que s'atreveixin a proclamar la DUI. A que no ho fan?

Jo no vaig anar a la manifestació de diumenge passat perquè tenia altres coses a fer, a part de no tenir esperit de ovelleta. Però l'independentisme, tot i la brutal publicitat que van fer a la caixa tonta (tven3) i altres mitjans de comunicació subvencionats, i dels diners públics destinats a aquest procés cap a res, i de l'engany massiu a les masses, inculcant-los odi contra Espanya i, per tant, els espanyols , i que, a més, només serveix per deixar-nos en ridícul davant de tothom, és incapaç de superar els 2 milions d'independentistes.

De què aneu? Si els vostres caps ho tinguessin tan clar, ja haurien aprovat la DUI. Però passa que no saben com sortir-ne de l'embolic en què s'han ficat i esperen un miracle que els permeti sortir no tocats.

Senyor, que s'ha de fer d'infantils!!!
Un problema dels unionistes
Anònim, 21/03/2017 a les 19:51
+1
-0
En columnes bones com aquesta pocs unionistes hi piulen.
A tots s'ha de fer la prova del coto.
Amb una pregunta senzilla ja saps que son.
Catalunya és regió o nació?
I pel que es veu cap unionista pica l'am per clissar-los amb un santiament.
Cap català dirà que som regió.
Vinga va, unionistes, som regió o som nació?
Anònim 19:09
Anònim, 21/03/2017 a les 20:07
+1
-0
No cuela, colono, no cal que t'hi esforcis. Ah, i es veu que el més de 80% de les teles espanyoles no adoctrinen en l'espanyolisme...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Jose Rodríguez «Trinitro»
Llicenciat en Física per la UAB, DEA en Sociologia i màster en Societat de la Informació per la UOC. Exmilitant del PSC, treballador de la UGT de Catalunya. Sóc activista independentista. A Twitter: @trinitro.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Carles Puigdemont, abans del discurs on va renunciar a convocar eleccions | Adrià Costa
Roger Tugas | 7 comentaris
01/01/1970
Diverses fonts recorden que el president va justificar en una reunió a l'Auditori del Palau de la Generalitat que convocaria eleccions perquè tenia certeses que l'Estat provocaria violència | Segons va explicar, l'objectiu seria provocar incidents dels que culparia la CUP i Arran i, a partir d'això, intervenir amb l'exèrcit, si calia
01/01/1970
El suplement "Russia Beyond The Headlines" finançat pel Kremlin es va imprimir i distribuir fins l'any passat, tal com informa "eldiario.es"
Els assistents reclamant la llibertat dels presos polítics a l'acte a la presó Model. | ACN
01/01/1970
“42 anys després de la mort del dictador l’Estat té deu presos polítics", recorda el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un cartell a la conselleria de Justícia, demanant l'alliberament de Mundó | Twitter @oburgada
01/01/1970
El conseller de Justícia reclama una "victòria inapel·lable" el 21-D
L'hotel Iberostar que obrirà el gener a la plaça Catalunya | Adrià Costa
01/01/1970
En els pròxims mesos es multiplicaran les inauguracions d'establiments turístics que es van salvar de la moratòria del govern d'Ada Colau
Robert Muggah | Adrià Costa
01/01/1970
El politòleg i urbanista opina que "les nacions no poden reduir-se a fronteres rígides, són una expressió diària de «consentiment»|El fundador de l'Institut Igarapé i un dels principals ponents de l'Smart City Expo explica que els grans reptes de les ciutats del futur seran les migracions i l'ús de la tecnologia en temps real
Vladimir Putin i Mariano Rajoy | Europa Press
01/01/1970
Els interrogants creixen per la magnitud de les afirmacions i per la manca de concrecions | El govern espanyol haurà d’acabar fonamentant la denúncia de la ingerència russa si no vol caure en el descrèdit a Europa i a Catalunya
Manifestació per la llibertat dels presos polítics | Adrià Costa
01/01/1970
Puigdemont, Junqueras i la resta del Govern poden formar part de les llistes i ser escollits sense problemes | L’assistència als plens dependria de permisos penitenciaris i només perdrien l’acta en cas de ser inhabilitats
Pep Palau | Adrià Costa
01/01/1970
Del 19 al 21 de novembre, Girona torna a convertir-se en un gran referent de la cuina amb la celebració del Fòrum Gastronòmic | "El restaurant del futur serà sostenible o no serà", afirma el director del certamen
Una sessió del cicle de cinema per a infants El Meu Primer Festival | El Meu Primer Festival
01/01/1970
NacióDigital recomana la Fira del Pa i de la Xocolata, el Meu Primer Festival de Cinema, el Temporada Alta, el Dau 2017, i el festival Som Cultura a Girona