LA VEU DE NACIÓ

La mentida d'ETA

«Els líders del PP i el PSOE ens deien que, sense violència, tot era possible. Ara, gràcies al procés català, hem descobert que ens enganyaven»

| 17/03/2017 a les 16:29h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 17/03/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa anys que hem desconnectat. Una mica d'Euskadi en general i, sobre tot, del conflicte polític basc en particular. Molts matins ens llevàvem amb notícies d'atemptats (alguns tan sanguinaris com els d'Hipercor o el de la caserna de Vic), de cotxes bomba, cartes d'extorsió o novetats sobre el darrer segrest. Es va convertir en una rutina als 70, 80 i 90, presidia l'agenda informativa i contaminava molts debats. A l'altra banda, i sovint arraconades pels grans mitjans de comunicació, afloraven les tortures, la dispersió de presos, la guerra bruta i les il·legalitzacions d'un Estat que, com deia Felipe González, també es defensava “a les clavegueres”. Malgrat tenir molts condicionants en contra, Euskadi prosperava des del punt de vista social i econòmic. Semblava, però, incapaç de resoldre un conflicte que la bloquejava políticament i dividia socialment.

L'evidència que la lluita armada no ha estat un vehicle eficaç per avançar nacionalment i la pressió política de l'esquerra abertzale han acabat provocant, gairebé per decantació, el final de l'activitat d'ETA i el seu desarmament, que es concretarà el 8 d'abril. Tot plegat discorre en paral·lel a un procés de reconciliació -molt més difícil d'aconseguir que no pas la pau- que s'ha traduït en peticions de perdó i en el reconeixement del dolor mutu entre tots els que han patit la violència a Euskadi el darrer mig segle.

L'esquerra abertzale ha constatat que, sense ETA, el seu suport popular ha crescut ampliant la seva base social tradicional. Però el procés de pau no ho ha estat realment. Ha avançat des de la unilateralitat i l'altra part, els estats espanyols i francès, han fet com si res. Un cop descartades les concessions polítiques a canvi del final de les accions d'ETA (en els processos negociadors dels 80 i els 90 eren damunt la taula), ni aquesta ni l'esquerra abertzale no han obtingut cap concessió en forma d'acostaments de presos o indults malgrat que res justifica encara mesures extraordinàries com la dispersió. De fet, no han aconseguit ni obrir una negociació.

Els poders de l'Estat actuen moguts per l'ànim de venjança, a diferència de la política britànica a Irlanda del Nord, més que no pas pel de facilitar cosir les ferides i allunyar la possibilitat d'algun tipus de rebrot que seria fatal. Els grans partits espanyols han estat castigats per ETA, però també l'han usada, des de la mort de Franco, com un factor de cohesió nacional. Ara, per a ells, no es pot plantejar res que s'assimili a una cessió, per més que pugui afermar la pau.

Espanya vol guanyar deu a zero. És el mateix patró que apliquen per afrontar el procés català. Cap concessió ni espai sincer de diàleg per admetre el problema de fons, el de l'articulació territorial de l'estat, i, al damunt, comparacions feridores entre un tema i l'altre, com les que l'ultra Jaime Mayor Oreja, ministre de l'Interior en els governs d'Aznar, feia fa uns dies en un documental que va emetre TV3. Deia que el procés català és “més difícil de combatre perquè no hi ha bombes ni pistoles” però que en el fons era el mateix i que calia combatre'l amb mètodes similars. Al matí, quan ens llevàvem i ETA havia fet alguna acció sentíem a dir als líders del PP i el PSOE que, sense violència, tot era plantejable i possible en democràcia. Ara, gràcies al procés català, hem descobert que ens enganyaven.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

TITOL ERRONI !!
Anònim, 17/03/2017 a les 21:13
+16
-5
La mentida de l'estat español !!
No pas d'ETA!
@ TITOL ERRONI !!
Anònim, 18/03/2017 a les 11:17
+13
-2
Tens raó: el títol, pres aïlladament, és ambigu; pot voler dir que ETA menteix o que algú menteix a propòsit d'ETA
Nobel de la Pau????
Anònim, 18/03/2017 a les 11:46
+12
-1
Rajoy, t'imagines que haguessis actuat com el president de Colòmbia? Ara series Premi Nobel de la Pau, però NO, els espanyols no sabeu què vol dir dialogar, vosaltres sou guerrers, heu viscut de conquestes i de reconquestes, de morts i de funerals ("són tes festes els funerals" deia J. Maragall) Us creieu que negociar és de dèbils... Quants morts us/ens hauríeu estalviat!
Es referien al país Basc
un, 18/03/2017 a les 13:20
+2
-8
"Els líders del PP i el PSOE ens deien que, sense violència, tot era possible...."

Parlàven del País Basc, evidentmnent. No pas de Catalunya. I no hi ha hagut cap procès de pau, ni de negociació, amb ETA. Simplement, la banda ha estat derrotada des de tots els punts de vista: Policialment, socialment, propagandísticament, etc... Ah, i les 1eres. víctimes de la organització criminal aquesta han estat els assasinats, els segrestats, els extorsionats, i les seves families. I tota la societat, per extensió. Ja que, quan actuàven aquests assasins, ningú se'n podia considerar al marge de les seves salvatjades. Valguin els exemples que ens han tocat més a prop als catalans, com els salvatges atemptats d'ETA o de Vic, citats per l'autor. I les seves segones vícitimes, han estat i són els propis presos de la banda, víctimes de la intrasigència de la Organització criminal. I de la seva tardança en firmar la seva rendició. Incondicional, evidentment.
Article manipulador
Honori d'Autun, 18/03/2017 a les 14:27
+3
-20
Sense violència tot és possible, però no de qualsevol manera, perquè precisament el que sol passar quan es fan les coses de qualsevol manera és que algú acaba caient en la violència. Una coalició de dos partits que ja estan barallats (un d'ells refundat..) més un grapat d'antisistemes, que tots plegats obtenen majoria d'escons, però no de vots, és fer-ho tot de qualsevol manera. En aquestes condicions no es pot pretendre condicionar tota la política catalana, quan ni tan sols es disposa de la majoria necessària per canviar l'Estatut. Que l'independentisme guanyi almenys unes eleccions amb majoria de 2/3 i un sol programa-llista electoral, i aleshores podrà començar a tenir raons per queixar-se. Mentrestant, "chapuzas" del més pur estil hispànic, tot en funció dels interessos i les neures d'una pandilla d'astuts, de cínics i d'eixelebrats.
Desviar l´atenció.
Anònim, 18/03/2017 a les 15:15
+9
-0
Amb aquesta noticia la independència de catalunya queda en un segon terçer lloc, no més es parla ara del desarmament d´ETA, nacional com internacionalment, i més amb el que ha passat avui a França.
No és una mentida
Anònim, 18/03/2017 a les 20:53
+5
-0
És que ho van dir sense pensar que algun dia ETA s'acabaria i que el peixalcovisme també. Tant bé que vivien ells!

Ah, jo també he entès el títol al revés.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Ferran Casas
Subdirector de NacióDigital.
Ha treballat a Barcelona i Madrid i per als diaris Avui, Público i Ara i col·labora en mitjans audiovisuals. Co-autor dels llibres 'Començar de nou' i 'I tot això com es paga?' A Twitter: @Ferrancm.
García Albiol i Rajoy visiten un mercat ambulant de Badalona | PPC
Isaac Meler | 5 comentaris
01/01/1970
El president del govern espanyol acusa Junqueras i Puigdemont d'"enganyar" els catalans perquè sabien que la via unilateral suposava fer el "ridícul"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 15:54 Els Avis per la Llibertat de Reus mantenen la pugna amb la Junta Electoral. El col·lectiu recull signatures contra la prohibició de manifestar-se per la llibertat dels presos i, ara, també per la defensa dels Drets Humans.
 15:34 Suspès el judici per l'agressió ultra a membres d'un CDR del Bages. Els acusats s'han presentat a la vista sense advocats i asseguren que no pertanyen a cap filiació política.
 15:14 Admesa a tràmit la querella de tres ajuntaments gironins contra les càrregues de l'1-O. Els advocats preveuen que el procés serà "llarg i complex" però confien que permeti aclarir que l'acció policial va ser fruit "d'un pla consensuat".
 14:40 LA CARAVANA Fachin omple el buit de Domènech. L'exlíder de Podem ocupa titulars amb la seva aliança amb la CUP en un matí en què el líder dels "comuns" no ha fet cap convocatòria mediàtica. Contracrònica de Sara González
 14:29 LA CARAVANA. El «bon Déu» independentista del pare Manel. El sacerdot, que ocupa un lloc simbòlic en la candidatura de Junts per Catalunya, apareix en un acte social de la llista. Per Oriol March.
 14:29 Els Mossos irrompen ara a les conselleries a la recerca de cartells pels presos polítics i llaços grocs. Treballadors públics denuncien que han anat pels despatxos i han aixecat acta.
 14:09 Rajoy mostra «voluntat de diàleg» per l'endemà del 21-D però adverteix que garantirà la unitat d'Espanya; informa Isaac Meler des de Badalona.
 13:17 Iceta s'ofereix als empresaris per intentar evitar «el desastre econòmic». El socialista assegura al Cercle d'Economia que, si es escollit president, es dedicarà "fonamentalment" a que "torni la confiança a la societat". Per Jordi Bes
 12:56 Junqueras, per carta a Rajoy: «A la presó no hi ha cap intern de la indústria de la corrupció». Tardà llegeix al Congrés la missiva líder d'ERC al president espanyol: li demana que accepti els resultats del 21-D i li desitja un "bon Nadal en companyia dels seus".
 12:53 Vic substitueix la pancarta prohibida per la Junta Electoral per una de nova: «Llibertat d'expressió». Ciutadans ha denunciat un total 13 ajuntaments d'Osona.
 12:54 L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, manté el compromís per fer efectiu el dret legítim dels catalans a defensar els seus ideals. Es mostra estupefacte per rebre una denúncia per l'1-O i anuncia que l'Ajuntament ja ha recorregut la decisió de la Junta Electoral d'obligar a retirar la pancarta dels presos polítics.
 12:45 «L'exèrcit espanyol no està en condicions de controlar un país com Catalunya». El coronel retirat Amadeo Martínez Inglés dona detalls de la guerra psicològica de l'Estat, en una entrevista a TV3.
 12:42 Defensa investiga les amenaces de dos civils a Puigdemont des d'un tanc de l'exèrcit. El PDECat demana la compareixença de la ministra Cospedal al Congrés i ERC també reclama explicacions.
 12:39 Anonymous hackeja Indra, l'empresa encarregada del recompte de vots del 21-D
El grup hacktivista posa de nou en marxa l'#OpCatalunya i entra durant 20 dies a l'empresa que gestionarà el procés informàtic de les eleccions catalanes
.
 12:14 Fachin reforça la campanya d'ERC i la CUP per alimentar el vot sobiranista. L'exlíder de la CUP forja una aliança estable amb els anticapitalistes i Procés Constituent més enllà del 21-D. Ho explica Sara González
 11:54 Rajoy demana un diàleg «civilitzat» a Catalunya i pronostica que després del 21-D es recuperarà la «normalitat». El PDECat respon al president espanyol que el que seria "normal i de sentit comú" a Catalunya és "elevar a la categoria de llei la voluntat dels catalans de decidir en referèndum el seu futur polític".
 11:39 Puigdemont troba un «atracament» el dèficit fiscal i situa l'estat propi com la millor política social. El president de la Generalitat acusa Espanya de ser un estat que "torça el dret" i demana un país de "ciutadans lliures" a través de l'educació i drets democràtics. Informa Oriol March.
 11:39 Marta Rovira i Carles Mundó: els substituts de Junqueras als debats de TV3 i La Sexta. El cap de llista d'ERC, en presó preventiva des de fa un mes i mig, no participarà al cos a cos polític.
 11:36 Isabel Ferrer, número 15 per Barcelona de Junts per Catalunya, aposta per un sistema "integral" de serveis socials amb cinc àmbits: sanitari, educatiu, habitatge, laboral i econòmic. Reclama desplegar la renda garantida de ciutadania i un "pla de xoc" per als joves nouvinguts a través de la inserció social i laboral.
 11:37 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, vol ser prudent sobre els presos polítics i esperar a veure si hi ha sentència condemnatòria: en cas que sigui així, és partidari de demanar indults i descarta la via de l'amnistia. "Sens dubte demanaria l'indult perquè en aquest país haurem de tancar ferides que tenen un origen polític", ha destacat Iceta en una entrevista al Món de RAC1, i ha recordat que ell sempre ha qualificat de desproporcionats els empresonaments.
 11:26 Albano Dante Fachin subratlla la "lectura compartida" que fa amb la CUP i Procés Constituent de la situació actual, anuncia que faran actes de campanya plegats, i reivindica que des de la "pluralitat" es poden fer moltes coses
 11:22 La CUP presenta la Plataforma x la República de la mà de Procés Constituent i Som Alternativa, l'espai liderat per l'exesecretari general de Podem Catalunya Albano Dante Fachin
 
 10:55 El pare Manel, un dels candidats simbòlics de Junts per Catalunya, demana al "bon Déu" que sàpiga "educar la gent senzilla que no entén això de la independència". La candidatura de Puigdemont celebra aquest dimecres un acte per presentar el programa social des de l'auditori de l'edifici ONCE.
 11:16 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral posa Mònica Terribas i Catalunya Ràdio al punt de mira i els hi obre un expedient sancionador.
 10:29 Arrimadas, sobre els consellers presos: «Ser polític no concedeix carnets d'impunitat»; informa Pep Martí. La candidata unionista també carrega contra Artur Mas: "Va dir que si buscaven responsables del 9-N, el busquessin a ell. Doncs ja l'han trobat". Ha demanat als comuns que, si es donen els números, "s'abstinguin" per facilitar un govern constitucionalista.
 10:08 
 10:00 La portaveu de Podem Irene Montero  s'embolica amb el cas Sixena: «Ara potser l'he cagat!».
 09:56 Ciutadans (Cs) «celebra» la retirada de la pancarta de Vic pels presos polítics. La formació taronja ha denunciat tretze ajuntaments d'Osona.
 09:53 Arrimadas assegura davant Nova Economía Fòrum que Catalunya "viu una fractura social sense precedents". Diu que Catalunya ha de recuperar "la veritat" i que "les empreses tornaran" si governa Ciutadans.
 09:19 Comença l'acte d'Inés Arrimadas a la Tribuna Catalunya de Nova Economía Fòrum, informa Pep Martí.
 09:06 Puigdemont: «El PSC és el masover del 155 i quan ve l'amo el deixa passar», informa Xavier Borràs. Junts per Catalunya omple el Torín d'Olot per al retorn del president en videoconferència. Artur Mas, que també ha participat en el míting de campanya, afirma que "el Tribunal de Comptes el que vol és fer-nos fora de casa".
 09:05 Merixell Serret defensa que el president de la Generalitat ha de ser «algú que realment pugui exercir». La consellera destituïda i cap de llista d'ERC a Lleida diu que s'ho pensarà "dues vegades" si tornar a Catalunya significa entrar a la presó.
 08:08 La Guàrdia Civil assumeix el control de la seguretat de les centrals nuclears catalanes, a partir de l'any vinent.
 07:54 DE GUSTOS I COLORS Carles Riera, de la foscor a la meravella de viure. El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21-D tria Julià de Jòdar, la "Vida" d'Estrella Morente i Lluís Llach, "Crash", i "Peaky Blinders"; per Esteve Plantada.
 07:36 M'HI POSO PER... Ruben Wagensberg, del «no» estricte a fer de pont entre ERC, «comuns» i CUP. El coordinador de "Casa nostra, casa vostra" va rebutjar l'oferiment dels republicans fins menys de 24 hores abans del termini límit per tancar llistes, després de consultar-ho molt amb la seva parella, el company de pis i els pares. Un nou retrat d'un dels independents del 21-D, per Roger Tugas.
 07:34 PORTADES «Un 'desastre' económico y un 'ridículo' electoral», a l'«ABC». Recull de les portades dels mitjans catalans i espanyols de paper.
 07:21 Puigdemont i Pablo Iglesias responen l'home que els va amenaçar des d'un tanc i demanen responsabilitats.
 06:59 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Presidencialisme a l'ordre del dia. "A falta de projectes clars el 21-D va de persones, de demanar als votants actes de fe. El sobiranisme, en polítics que no saben si podran ser-hi, i l'unionisme en líders fins ara ineficaços", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són noticia l'enquestòmetre, la porra i els programes a NacióDigital, els fans d'Arrimadas al Cercle, el Foro Babel i Antoni Tàpies.
 23:25 Anna Gabriel: «On son els cínics que exigien garanties democràtiques per a l'1-O, i ara callen?»; informa Pere Fontanals. 
 22:26 LA CARAVANA. El vers lliure d'Albano Dante Fachin se suma a la partitura independentista. L'exdirigent de Podem debuta en un acte d'ERC en l'espai on el 2015 es va presentar CSQEP i ja té previst participar en altres mítings dels republicans i la CUP amb un discurs crític amb el posicionament equidistant dels "comuns". Ho explica Roger Tugas.
 22:12 ÚLTIMA HORA Ingressat el jutge de Barcelona que investiga l'1-O. El titular del jutjat número 13 va entrar a l'hospital aquest dilluns per un problema intestinal.
 21:45 ​Xavier Garcia Albiol diu que l'Estat «no permetrà» que Carles Puigdemont faci cap «espectacle» si torna a Catalunya. El candidat popular visita Sabadell i fa una trobada amb militants en un bar del nord. Assegura que el president destituït viu "Matrix".
 21:44 LA CARAVANA. Pilarín Bayés, una llonganissa i les «nines russes» de Junts per Catalunya. La il·lustradora, acompanyada d'un gorro inconfusible de color groc, debuta en un míting de la candidatura de Puigdemont. Per Oriol March.
 21:37 ERC recupera el rol de Junqueras i Puigdemont promet tornar: duel obert pel vot sobiranista. Les enquestes projecten un ascens de la llista del president, disposat a córrer el "risc" de tornar de Brusse·les i ser empresonat si guanya el 21-D. Els republicans tornen a reivindicar la figura del vicepresident com a cap de llista i donen protagonisme a Mundó i Romeva per enfortir el missatge de Rovira. Informa Joan Serra Carné.
 21:36 Xavier Domènech ataca Inés Arrimadas per captar el vot obrer: «Si guanya Ciutadans és una victòria per a Aznar». Els "comuns" adverteixen que la formació taronja és el "revers obscur" del procés independentista. 
 21:31 Arcadi Oliveres, a la CUP: "Ens hem precipitat. Hem de dialogar amb altres pobles d'Espanya". L'impulsor de Procés Constituent considera que  l'independentisme s'ha "il·lusionat massa" i insta a "digerir i millorar" el procés.
 21:01 Josep Rull lamenta la manca «d'igualtat de condicions» per tenir la llibertat d’expressió «limitada». Ho ha dit en el primer acte oficial en campanya del candidat de Junts per Catalunya al Vallès, a Sabadell. 
 20:48 
 20:48 ÚLTIMA HORA La Junta Electoral permet a Jordi Sànchez i Joaquim Forn fer campanya des de la presó. L'organisme accepta que puguin enregistrar missatges però no els autoritza a sortir al carrer.
 20:46 Prohibeixen realitzar un acte de campanya de les forces independentistes a la Universitat de Barcelona. La plataforma Universitats per la República afirma que buscaran un lloc "alternatiu". 
Entrades anteriors »
01/01/1970
El tribunal diu que es pot presentar la denuncia a un jutjat ordinari
Llançament de quatre satèl·lits des del Port Espacial de Kourou | ESA
Cristina Junyent | 1 comentari
01/01/1970
Aquesta setmana s'han posat en òrbita quatre satèl·lits que donaran servei de localització, navegació i rescat
Míting d'inici de campanya d'ERC a Vic. | Albert Alemany
Roger Tugas | 1 comentari
01/01/1970
El comitè de campanya, liderat per Sergi Sabrià, té dues reunions cada matí, però llavors ha de coordinar la tasca amb els dirigents exiliats o empresonats, els independents i els partits de la candidatura
Mercè Molist
01/01/1970
Un exhaustiu estudi internacional, de l'organització independent Freedom House a 65 països, constata que creix la interferència governamental a Internet | L'estudi puntualitza també la restricció selectiva de vídeos en directe per silenciar protestes
Ada Colau, a «Sábado Deluxe» | Telecinco
Toni Vall | 3 comentaris
01/01/1970
«El que em xoca és aquesta necessitat imperiosa per a l'etiquetatge reduccionista. Explicar que als vint anys has tingut una nòvia és confessar que ets bisexual?»