Opinió

8 bones pràctiques per viure feliç a Twitter

per Roger Buch, 28 de febrer de 2017 a les 22:00 |

«En moments com els nostres, de debats polítics apassionats, sovint les xarxes esdevenen una batalla campal que pot arribar a ser desagradable»

per Roger Buch, 28 de febrer de 2017 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La xarxa social de Twitter és un espai privilegiat per compartir informació, per recomanar, per assabentar-se de per on va el país i el món, i per conèixer gent interessant. En moments com els nostres, de debats polítics apassionats, sovint les xarxes esdevenen una batalla campal que pot arribar a ser desagradable. Però hi ha algunes pràctiques que permeten viure a Twitter amb força tranquil·litat. Potser poden semblar poc originals però són molt efectives i també es poden extrapolar a la vida real.

1. Segueix a gent que pensi diferent de tu. Seguir als que pensen com tu és còmode i t'ajuda a afinar els propis arguments, però és molt enriquidor tenir un Time Line una mica variat i poder entendre els diferents punts de vista.


2. Sigues honest i educat. Cita les fonts del que expliquis, no difonguis notícies poc versemblants o esbiaixades. Si t'equivoques en una valoració o en una crítica, rectifica públicament, no passa res. Mai faltis el respecte ni a cap opinió i sobretot a cap usuari.

3. Premia als honestos i als educats. Felicita i agraeix les aportacions positives. Repiula els usuaris que facin afirmacions brillants i educades. Res millor a Twitter que promoure a ciutadans no mediàtics que fan aportacions de qualitat. Estàs fent-los populars i dónes a conèixer usuaris interessants als teus seguidors.


4. No donis ressò als deshonestos i als maleducats. Estaries premiant el seu estil; el millor és directament no seguir-los. Fes unfollow als maleducats que insulten o fan pràctiques deshonestes de manera reiterada. No cal sentir-los, fan soroll i provoquen mal ambient. Fes-ho si són "adversaris" en el camp de les idees però sobretot si pretenen defensar idees semblants a les teves.

5. Quan algú t'insulta, no cal que ho esbombis ni en facis una tesi doctoral. És el que volen. Només fes-ho en cas que siguin persones públiques o que tinguin significació política. Recordo una vegada que una diputada del Parlament va arribar a fer captura de pantalla d'un usuari que la insultava per demostrar el baix nivell de la convivència social a Catalunya. Aquell usuari tenia un sol seguidor! Insultar genera mal ambient i fer-se la víctima sense motiu, encara més. Com diuen els clàssics, "Don't feed de troll".


6. Evita el conflicte. No responguis als que t'insulten. Ignora'ls. Si ets usuari que et mulles políticament amb passió veuràs com de tant en tant hi ha gent que no coneixes, anònims o no, que es fiquen amb tu. A vegades busquen un debat racional però massa sovint només brega superficial. Si els respons, sempre hi tornen, són insaciables. Silenci, i no cal ni bloquejar-los.

7. Debats sí, sempre que siguin constructius. A vegades a Twitter es generen debats i controvèrsies interessants però altres vegades, són "i tu més" i els que hi participen només volen atacar i en cap cas descobrir diferents punts de vista. Si entres en un debat que de sobte s'enrareix i es torna agre, retira't a temps. Hi ha molts usuaris que pensen que si no respons l'últim, dónes la raó a l'altre i sempre es volen quedar amb l'última paraula. Quan es troben dos d'aquests és etern i esgotador. Tal com diuen també els clàssics... saber-se retirar a temps és una victòria.


8. Busca bons referents. Tingues 3 o 4 usuaris de capçalera d'aquells que te'n pots fiar i que desprenen sentit comú. Quan s'enceta una polèmica pública de grisos, per exemple sobre un pregoner, una estàtua eqüestre o una actuació artística en un espai simbòlic, on t'adones que no tens opinió clara, sempre va bé consultar aquells que saben matisar i contextualitzar amb una bona perspectiva. És bo tenir-se més d'un i que no siguin idèntics. Jo els tinc..., i no em fallen mai.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
Més articles de l'autor
22/08/2017

No és cap anècdota

18/07/2017

L’ 1 d’octubre, el «no» podria guanyar

20/06/2017

Aquesta remor que se sent..., és de democràcia

23/05/2017

Que es parli de referèndum, com més, millor

25/04/2017

Retratar el dèficit democràtic

28/03/2017

Les tasques de l'independentisme fins al setembre

28/02/2017

8 bones pràctiques per viure feliç a Twitter

31/01/2017

Imparables

03/01/2017

Referèndum 2017 i 9-N: semblances i diferències

06/12/2016

La Constitució, que «entre tots ens hem donat»

Participació