L'entrada de les tropes franquistes a Vic

«Proposo recuperar la traca de l'1 de febrer, amb el toc de la sirena d'alerta antiaèria inclosa, i que cada any la població vigatana recordi un passat que no podem oblidar»

| 01/02/2017 a les 06:00h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/02/2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un dels primers records infantils que conservo és la sorollosa traca de petards que cada vespre de l'1 de febrer esclatava a la plaça Major de Vic en commemoració de l'entrada a la ciutat de les tropes franquistes, aleshores un tètric acte de guerra magnificat pels factòtums locals addictes a la dictadura amb el nom de "La liberación de Vich". Als meus quatre o cinc anys, el simbolisme d'aquells eixordadors petards, precedits pel so paranoic d'una sirena que recordava els avisos d'un imminent bombardeig, se m'escapava. Però tot plegat impressionava.

La matinada de l'1 de febrer de 1939 la ciutat es s'havia llevat amb el soroll de tirotejos llunyans, una remor que amb el pas de les hores es va anar incrementant i aproximat al centre. Fins que a dos quarts de sis de la tarda, es van sentir unes grans explosions provinents de la destrucció d'uns quants ponts.

Sota el comandament del general Rafael García Valiño, les tropes nacionals –altrament dit feixistes- lluitaven frec a frec amb els soldats republicans fidels a la constitució democràtica violada pel "Glorioso alzamiento" militar del 18 de juliol de 1936. Per acabar de minar la moral de l'exèrcit popular, els avions franquistes, ajudats per un grup de Heinkel He-45 i un altre de Heinkel He-51, van bombardejar les posicions defensives republicanes al nord-oest de la ciutat. Va ser gràcies a aquest raid que les forces feixistes van poder entrar a Vic quan feia poc que s'havia fet fosc.

Expliquen les cròniques que, després d'un interval de silenci, es van sentir els primers crits de "Viva España" i "Viva Franco", llençats per membres de les forces mercenàries marroquines, l'avantguarda franquista que va entrar primer a la ciutat i que va aprofitar l'ocasió per saquejar algunes cases buides.

Tot i no figurar en el mapa de grans batalles decisives de la guerra civil, Vic era un objectiu estratègic per tenir aeròdrom i també per allotjar des de finals de 1937 tallers de reparació i muntatge d'avions Polikàrpov I-15, coneguts popularment amb el nom de "Xatos", els avions republicans que durant la guerra havia pilotat Joan Sayós, el mític aviador i lliurepensador de Sant Quirze de Besora. Per la seva situació geogràfica allunyada de la costa i el front, Vic no havia patit fins aleshores cap bombardeig feixista. Però coincidint amb l'ofensiva contra Catalunya de finals del 38, la ciutat va esdevenir un objectiu viable.

En el seu imprescindible llibre Quan les campanes van emmudir (editat pel Patronat d'Estudis Osonencs) –un treball que hauria de ser de lectura obligatòria als instituts de Vic-, l'historiador Josep Casanovas explica que per prevenir les conseqüències dels probables bombardejos i per fer front a la por regnant, a finals del 1937 a Vic es va constituir la Junta de Defensa, que va iniciar la construcció de refugis antiaeris. Després del rumor de possibles atacs aeris, finalment, la pluja mortífera dels avions franquistes va arribar el 21 de desembre del 1938, pocs dies abans de Nadal. A les 12 el migdia, quan la gent sortia dels seus llocs de treball per anar a dinar, sis avions Savoià-Marchetti SM.79 de la 2a Brigada Hispana van començar a sobrevolar la ciutat. Les sirenes van sonar coincidint amb la caiguda de les primeres bombes.

Ja no hi va haver temps d'anar als refugis i 50 bombes van esclatar al casc antic. El primer atac amb avions va ocasionar set morts –entre ells una nena de tretze anys- i una vintena de ferits. Altres fonts precisen que els avions van bombardejar les fàbriques, l'estació de tren i l'hospital internacional de Vic (una casa de caritat de les Germanes Carmelites de la Caritat reconvertida com a hospital pels ferits de guerra), que va rebre l'impacte d'una bomba que va foradar l'edifici.

Al cap d'unes setmanes, el 20 de gener, les sirenes van tornar a sonar, i mig minut després va començar el segon bombardeig a Vic, dut a terme per deu avions pilotats per aviadors espanyols de la 3a Esquadra de la 2a Brigada Hispana. El seu objectiu era primordialment un pont d'accés a Vic i l'estació de tren. En aquest cas també les bombes van provocar morts i ferits i van aconseguir destruir un tren. Després de bombardejar Vic, els avions feixistes van anar a abocar la seva càrrega mortífera a Manlleu. L´últim atac de la guerra va produir-se el 25 de gener de 1939, una setmana abans de l'entrada de les tropes 'nacionals' a la ciutat. En els diferents atacs, les xifres oficials de morts, la majoria civils, van ser de setze, tot i que algunes fonts van incrementar el número de manera considerable.
------------------------------------

Una nit de la primavera de 1977, un any i mig després de la mort del dictador, un escamot de vigatans antifranquistes va destrossar amb un mall la placa de marbre col·locada a sota l'Ajuntament, commemorativa de l'entrada a Vic de les tropes del general Franco. El soroll que va provocar la trencadissa va fer sortir de casa seva un conegut franquista que vivia a pocs metres i que va intentar perseguir, sense èxit, els autors de l'acció. L'endemà, dirigents dels partits de l'oposició democràtica van criticar el trencament argumentant que la placa triturada havia d'haver estat retirada en una cerimònia oficial, per la voluntat popular. Els autors, però, es van defensar al·legant que aquella placa havia estat col·locada amb violència i que per aquest motiu també es va retirar de forma violenta.

Amb l'objectiu de no oblidar el passat i homenatjar les víctimes del conflicte bèl·lic, l'abril del 2009 es va constituir l'anomenada Comissió per a la Memòria Històrica, un grup format per 12 persones representatives de la societat vigatana tant des de la seva condició d'historiadors com d'intel·lectuals d'altres procedències: Candi Espona, Francesc Codina, Esther Farrés, Emili Bayón, Josep Casanovas, Josep M. Claparols, Jordi Figuerola, Maite Godayol, Josep Illa Català, Carme Rubio, Antoni Pladevall i Ignasi Roviró.

En anys posteriors, l'entrada de les tropes franquistes a Vic, la nit de l'1 al 2 de febrer de 1939, ha estat recordada per ICV i per la CUP. Enguany, el 5 de febrer l'Esquerra Independentista de Vic ha organitzat un acte reivindicatiu davant la placa commemorativa col·locada del Temple Romà, en homenatge a les víctimes dels bombardejos feixistes de 1938 i 1939.

Aprofito l'oportunitat que em brinda aquesta columna per fer una proposta que potser no agradarà a tothom: recuperar la traca de l'1 de febrer, amb el toc de la sirena d'alerta antiaèria inclosa, i que cada any la població vigatana recordi un passat que no podem oblidar. És cert que la tradició de la traca la van inventar els vigatans franquistes; però amb el pas dels anys no hem de caure en l'amnèsia històrica.

Podem girar el mitjó (o la truita, ara que les metàfores relacionades amb els ous estan a l'ordre del dia). La traca no hauria de ser un símbol de la dictadura, sinó un recordatori d'un passat que no es pot amagar ni oblidar, i un homenatge als vigatans que van sofrir les conseqüències d'una guerra iniciada per l'exèrcit feixista contra la legalitat democràtica.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

TRACA
Ramon Ripoll, 01/02/2017 a les 10:23
+9
-2
M' apunto a la recuperació de la traca el dia 1 de Febrer , cal recuperar la memoria per no caure amb els mateixos errors històrics .
Bon article - gràcies
Osonenc
Anònim, 01/02/2017 a les 12:46
+9
-2
Felicitats per l,article Toni. Cal no oblidar a tots els que van patir aquells fets de la guerra civil. Que n,es de lamentable el que cada any no s,organizi un acte de recort a tota aquella gent, vigatans i osonensc que van sofrir aquella maleida guerra. QUE DESMEMORIATS QUE SOM!!!
Sierenes
Anònim, 01/02/2017 a les 16:42
+4
-7
Totalment d'acord sempre que cada any, pocs dies abans del primer de febrer, es fes pedagogia del significat que te.

Per contra aboliria els tocs (?) electrònics, estridents i esquerdats del campanar de l'ajuntament de Vic que quan la campana toca a les dotze i les sis es repeteixen des d'una botzina, que si en una època va resultar una cosa moderna ara ha quedat anacrònica. De no massa bon gust. O pot ser tenen un significat que desconec.
Tema delicat.
Jan Original, 01/02/2017 a les 20:55
+7
-5
Aquest es un tema molt i molt delicat Toni. Els meus molt humils avis varen ser víctimes de «la retirada dels rojos» i no comento la dramàtica experiència que varen tenir que passar, ja que seria llarga d”explicar, i actualment políticament incorrecte.
No estic convençut de la proposta
Anònim, 02/02/2017 a les 14:50
+4
-1
Bon article Toni i com sempre ben documentat. De tota manera mai he estat d'acord que per qualsevol esdeveniment; Sant Joan, Festa Major o ara amb la teva proposta, s'hagi de cremar part del pressupost municipal i menys ara amb les necessitats que hi ha.
Osonenc
Ramon Ripoll, 02/02/2017 a les 16:17
+2
-1
Recordatori , gràcies a la moció de Capgirem Vic -Cup , l' equip de govern organitza un acte oficial ( no en tenim prou ) Capgirem- Cup fa uns quants anys el primer diumenge de febrer a les 18 hores organitzem un acte al carrer pare Xifré ( davant del temple romà ) esteu convidats
no cal fer pallasades
Anònim, 03/02/2017 a les 01:12
+4
-3
No cal fer tocar la sirena i expltar els petards, es podria fer si realment vinguessin tropes de dretes per alliberar la Ciutat de roxos, pero lamentablement Vic esta dominada per uns dirigents endollats politicamente i que viuen molt be amb el cuento de la Memoria i el ful de ruta, un invent pels que en viuen i que son molts.

A mi em van matar varis familiars els roxos i si no puc fer-ho pagar no cal fotre l'indi ni pallasades, que en Toni en sap moltes.
Tema delicat
Anònim, 02/09/2017 a les 17:44
+0
-0
No es incorrecte recordà el passat, cal recordar i no oblidar, va se molt gros per els qua vam perdre algú.
Jan
J. oller, 08/09/2017 a les 18:38
+0
-0
Ni delicat ni incorrecta, real. No hi tenien res a veure, ban pagar els plats trencats dels dos bandoles (vull dir bandolers)

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Toni Coromina
Periodista
- Nascut a Vic, l’1 de maig de 1955. Casat, dos fills.
- Promotor de happenings teatrals a Vic (1976-1982)
- Des de l'any 1987, periodista als mitjans de comunicació comarcals: El 9 Nou, La Marxa, TVO, El Ter, Osona Comarca, Ràdio Vic, Canal Taronja.
- Co-autor del llibre “Rebotiga d'Il·lustres”, amb Albert Om. Premsa d'Osona 1989.
- Editor i coordinador de la revista El Pardal Moderat. Vic. 1991-1992.
- Guionista humorístic a Ràdio 4 i a Rac-1.
- Publicació del llibre “El que la sigue la persigue”, biografia del grup musical El Ultimo de la Fila. Editorial Can 1995.
- Autor del llibre “CAFÈ VIC”, retrat d’una generació de rebels i bromistes (1970-1985), Ajuntament de Vic-Eumo Editorial (2007).
- Columnista i guionista de la vinyeta editorial VENTURA & COROMINA, a LA VANGUARDIA (des de 1991).
- Autor de la novel·la “A favor o en contra, dietari d’un perruquer somiatruites”  (2014), Témenos Edicions.
- Autor del llibre Òxid de boira (Editorial Galeria el Carme de Vic, 2016).
- Autor del llibre El bisbe ludòpata i altres contes (Témenos Edicions, 2016).
Miquel Iceta a l'esmorzar informatiu a Barcelona | ACN
01/01/1970
El candidat del PSC afirma que prefereix equivocar-se "per trobar la reconciliació" que "encertar tenint ferides obertes" | Diu que si és president oferirà a Rajoy la Generalitat per celebrar la propera Conferència de Presidents
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 11:06 Jordi Basté, a l'expectativa de poder parlar amb Junqueras en directe des de la presó. El vicepresident del Govern havia de ser entrevistat a El món a RAC1 juntament amb Marta Rovira.
 10:51 El candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta, recula sobre la seva proposta dels indults: "Sens dubte és una proposta prematura". En un esmorzar informatiu, Iceta afirma que prefereix equivocar-se "per trobar la reconciliació" que "encertar tenint ferides obertes".
 10:22 Marta Rovira, a El món a RAC1: «Estic preparada per ser presidenta de la Generalitat». La candidata d'ERC tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que una candidatura independentista unitària no hagués estat la millor opció.
 10:19 ÚLTIMA HORA El Museu de Lleida localitza la pintura perduda de Sixena. L'equipament lleidatà ha enviat un escrit al jutjat d'Osca comunicant la troballa i espera ara que la policia judicial passi a recollir l'obra.
 10:13 Marta Rovira tanca la porta a un pacte amb el PSC i assegura que la unitat de les forces independentistes no era la millor opció per aquestes eleccions.
 10:01 Els bombers belgues feliciten l'ANC pel «civisme» dels manifestants catalans. La concentració a Brussel·les de la setmana passada va reunir 45.000 persones.
 09:52 Marta Rovira, a RAC1: "Junqueras pot ser president de la Generalitat legalment. Si ERC guanya les eleccions el podrem treure de la presó".
 09:40 Pablo Iglesias: "Sense una democratització d'Espanya no serà possible un referèndum a Catalunya".
 09:19 Pablo Iglesias, a RAC1: "Cal facilitar els camins per tal que el poble de Catalunya pugui decidir"
 08:45 M'HI POSO PER...​ Victòria Camps: sense raons per abjurar del socialisme. La filòsofa concorre en un lloc simbòlic de la llista d'Iceta i sempre ha estat socialista, però sense carnet: "Des que vaig deixar de ser catòlica no he volgut ser militant de cap altra cosa", explica a la secció dels independents dels partits per al 21-D, per Jordi Bes
 08:22 El desplegament de Cs impedeix fer la cantada de Nadal de l'Esclat al pati del Kursaal de Manresa, informa Pere Fontanals. La pantalla gegant al passeig, les furgonetes i el muntatge de seguretat van impossibilitar que els nens i nenes cantessin on tenien programat des de feia temps.
 07:49 PORTADES La premsa espanyola celebra la possible victòria d'Arrimadas. Recull de les portades dels diaris catalans i espanyols de paper.
 07:09 El president Carles Puigdemont, mitjançant un missatge enregistrat des de Bèlgica, ha fet una crida a evitar que “ningú des de Madrid converteixi Catalunya en la província que porta somiant des de fa anys”, segons informa Aleix Ramírez. En un míting a Sitges, Puigdemont ha tornat a demanar al “tripartit del 155” – en referència a Ciutadans, PP i PSC- “si respectaran els resultat del 21 de desembre”.
 06:35 EL DESPERTADOR de Ferran Casas: Recta final polaritzada. "Esprint de campanya amb mítings finals i, segons les enquestes, l'independentisme lluitant per mantenir la majoria absoluta i ERC i Cs per la primera posició", diu el subdirector de NacióDigital. Avui també són protagonistes Junqueras, Puigdemont, el vot socialista, la Marató, el trànsit de Jové a Jover, Bosman i Josep Maria Castellet.
 00:42 La majoria absoluta independentista perilla, segons dues enquestes d'«El Mundo» i l'«ABC». Els dos diaris apunten a una victòria de Ciutadans en vots o en vots i escons mentre que les formacions unionistes retallarien distàncies amb l'independentisme.
 22:27 PÒQUER DE CAMPANYA 14 de desembre: Sànchez tancat, Domènech universitari, Fachin «unchained» i estelada a la brossa; per Arnau Urgell.
 21:33 VÍDEO L’emotiu homenatge de Josep Rull als familiars dels dirigents empresonats i exiliats: «gràcies per la vostra dignitat i patriotisme». El conseller ha pujat a l'escenari visiblement emocionat en el míting de Junts per Catalunya a Terrassa, la seva ciutat natal.
 21:21 
 21:21 
 21:09 La número dos de Podem, Irene Montero, reclama el vot per a Xavier Domènech perquè «ni mentirà ni robarà». El cap de llista dels "comuns" acusa Inés Arrimadas de ser "la candidata d'Aznar" i promet no fer-la presidenta. Ho explica Sara González des del Prat de Llobregat
 

Xavier Domènech i Irene Montero, al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 21:03 Iceta s'alinea amb Cs i PP i retreu a l'independentisme que adoctrini els nens. "Els nens no han d'anar a fer gruix a les manifestacions, no se'ls ha de posar asseguts en una carretera per tallar-la", afirma el candidat del PSC. Iceta exigeix, però, a les forces unionistes que "treguin les mans" de l'escola catalana. Informa Jordi Bes.
 20:53 
 20:50 ENTREVISTA Òscar Peris (ERC): «M'imagino un resultat sobiranista aclaparador perquè o guanyem o ens arrasen». El cap de llista dels republicans per Tarragona està convençut que l'Estat manté empresonat Junqueras perquè "és líder més ben preparat per fer front al repte que té el país" i destaca que es presenten a les eleccions perquè no podien deixar Catalunya en mans del bloc del 155. Per Jonathan Oca. 
 20:49 Rovira s'envolta d'ex del PSC i acusa Iceta de supeditar Catalunya «als interessos del PSOE». La dirigent d'ERC rebutja acords amb el PSC, com vol Domènech: "Amb aquells socialistes amb què volíem pactar hem decidit fer una llista conjunta i concórrer conjuntament". Per Roger Tugas.
 20:46 La Guàrdia Civil deixa en llibertat el director general d'Unipost. El cos de seguretat continua registrant la seu de l'empresa de l'Hospitalet de Llobregat, que ha començat cap a les vuit del matí.
 20:34 El bloc unionista estalona en escons l'independentisme, segons El País. Els partits independentistes quedarien a cinc escons de la majoria absoluta, segons el sondeig.
 20:29 Albiol desinfla l'acusació d'espionatge contra els Mossos: «No em consta que sigui cert». El candidat popular demana que el 21-D es confirmi "el pas que va donar Rajoy" amb el 155.
 20:22 Puigdemont alerta del 155 «irreversible» que s'aplicarà a Catalunya si governa C's. El president de la Generalitat, en un míting a Terrassa, eleva el to contra els d'Inés Arrimadas i reclama votar "pensant en les futures generacions. Informa Oriol March des de Terrassa. 
 20:21 Xavier Domènech, a José María Aznar: "Ho sentim, la seva candidata, Inés Arrimadas, no serà presidenta de Catalunya. No donarem el govern a la precarietat, a l'Ibex 35 i a Aznar" 
 20:20 LA CARAVANA. Elsa Artadi i la gestió d'una remuntada. Crònica de la visita de la directora de campanya de Junts per Catallunya a l'autobús dels periodistes que segueixen la candidatura de Carles Puigdemont. Per Oriol March.
 20:19 Xavier Domènech reivindica que els "comuns" han aconseguit posar l'agenda social en el centre de la campanya electoral perquè la resta dels partits també en parlen
 
 
 
 20:13 VÍDEO Comín: «El PSC hauria de renunciar a les sigles i dir-se Partit Unionista Sobretot (PUS)». Exdirigents i exmilitants dels socialistes intervenen en un acte a Sant Andreu de la Barca per ratificar el seu suport a ERC com a pal de paller del socialisme sobiranista i carreguen contra el partit de Miquel Iceta. Ho explica Roger Tugas.
 20:06 
 20:05 Miquel Iceta reclama "treure les mans de la política" de l'escola. "Els nens no han d'anar a engruixir les manifestacions", defensa.
 20:00 Irene Montero, número dos de Podem: "Xavier Domènech és l'únic candidat que pot governar sense mentir i sense robar".
 19:52 Margallo exigeix suport als Bàltics en el cas català com a «contrapartida» als favors d'Espanya. L'exministre d'Afers exteriors revela que va demanar col·laboració a canvi dels "esforços" de l'executiu espanyol davant la crisi a l'est d'Europa amb Rússia. L'excap de la diplomàcia espanyola confessa que va voler combatre les simpaties de certs sectors bàltics amb el moviment independentista.
 19:46 La número dos de Podem, Irene Montero, acusa el PSOE i el PSC de ser capaç d'aliar-se amb "el partit més corrupte d'Europa", el PP, "per no reconèixer que els catalans tenen sobirania per decidir" 
 

Irene Montero, número dos de Podem, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú



 
 19:41 
 19:48 La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, demana als "catalans que van votar Mariano Rajoy que tornin a votar el projecte del PP". "Gràcies a Rajoy hem aconseguit que no hi hagi independència", insisteix. 
 19:38 Marta Ribas, número quatre de Catalunya en Comú-Podem, des del Prat de Llobregat: "Què ha fet aquest govern per garantir els nostres drets? Retallar, retallar, retallar, mantenir les retallades d'Artur Mas i incomplir amb la ciutadania la garantia dels seus drets" 
 

Marta Ribas, en un míting al Prat de Llobregat Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:40 Ramon Espadaler, número 3 de la llista de Miquel Iceta, demana votar la llista del PSC a aquells que han vist que el suport a Junts pel Sí s'ha saldat amb ballar "el mambo pervers" de la CUP.
 19:34 L'economista Vicenç Navarro acusa el PP i Convergència de ser "partits clientelars, corruptes fins a la medul·la i neoliberals". També ha assegurat que durant la dictadura "Artur Mas estava estudiant oposicions, com José María Aznar"
 

L'economista Vicenç Navarro, en un acte dels comuns Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:28 
 19:24 
 19:17 Indra reconeix a NacióDigital l'atac d'Anonymous; ho explica Mercè Molist. Segons la multinacional espanyola dedicada a la difusió dels resultats provisionals, "no hi ha constància que els sistemes hagin estat afectats, ni que cap dada sensible hagi estat compromesa". Els hackers van assaltar una màquina virtual que estava desconnectada de les plataformes corporatives.
 19:00 El govern espanyol controlarà les xarxes socials per evitar «fake news». La Moncloa assegura que ja està actuant davant la "preocupació" d'alguns partits espanyols per diverses campanyes de "desprestigi" contra ells amb el 21-D a l'horitzó.
 18:53 Comença el míting d'ERC a Sant Andreu de la Barca amb representants provinents del PSC que han fet el salt a l'independentisme, com Ernest Maragall, Fabian Mohedano, Carme Labòria, Jose Rodríguez "Trinitro" o Maite Arqué i en que participarà Toni Comín a través d'un vídeo. Presenta l'acte Josep Maria Mainat.
 
 18:49 ANÀLISI A qui beneficien unes eleccions tan polaritzades?; l'anàlisi del politòleg Toni Rodon. Els estudis indiquen que, amb matisos, la polarització afavoreix a les opcions més "extremistes". El debat territorial, la crisi econòmica i la corrupció ha canviat el panorama de partits i ha provocat que l’elector hagi perdut el lligam emocional amb determinades sigles.
 18:31 LA CARAVANA El Domenèch bomber, astronauta i historiador. Contracrònica de Sara González de la campanya de Catalunya en Comú-Podem  
 17:48 LA CARAVANA Fachin sense filtres: Triple «hit combo» contra els «comuns»; contracrònica de Roger Tugas. 
Entrades anteriors »
Els concursants d'«OT» | TVE
Toni Vall
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»
Horacio Seguí, a casa seva | Mariona Batllés
01/01/1970
El llibre "La meva vida en un 'clic'", amb textos de Toni Vall, repassa la trajectòria d'una de les figures més impressionants del fotoperiodisme català | L'obra es presenta aquest dijous a les 18:30h a la Sala Berlín del Camp Nou