opinió

Les xifres invisibles del «feminicidi»

«Ens queda fer entendre encara la necessitat que la lluita contra la violència masclista, més enllà de la parella heterosexual, s'ha de convertir en una qüestió d’estat»

per Nerea Novo , 24 de novembre de 2016 a les 22:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La paraula "feminicidi" és, parafrasejant la periodista Graciela Atencio, un concepte que "va néixer al nord, va viatjar al sud i torna a casa avui". A Europa, el debat es manté obert encara ara, al segle XXI, al mateix temps que països de l'Amèrica Llatina l'inclouen ja en les seves legislacions. Les mobilitzacions de la societat civil contra la violència masclista organitzades a l'Argentina o el Perú van arribar a les pantalles de tot el món i van presentar batalla contra aquells que, des d’una mirada colonialista i paternalista, atribuïen el fenomen a societats endarrerides i salvatges.

A l'altra banda de l'Atlàntic, a l'estat espanyol, casos com la violació múltiple que va ocórrer en els últims Sanfermines alimenten el debat sobre la tipificació i visibilització dels delictes sexuals com a violència masclista. El concepte "feminicidi" encara es qüestiona, inclús des dels mitjans de comunicació, que l'identifiquen amb casos com el de la Lucía, l'adolescent violada i assassinada a l'Argentina que va mobilitzar el país, però es resisteixen a usar-lo per als casos que es produeixen a l'estat espanyol.


Des de Feminicidio.net s'exerceix resistència contra dues irresponsabilitats que s'han succeït els darrers anys a l'Estat, la de la legislació i la dels mitjans. Per una banda, la irresponsabilitat de la legislació vigent, que considera víctimes mortals de violència de gènere exclusivament les dones que, en el marc d'una relació afectiva heterosexual, són assassinades per la seva parella o exparella. Paradoxalment, algunes institucions difonen campanyes de sensibilització contra violències masclistes que, en els seves últimes conseqüències, no formarien part de les xifres oficials. Ni el cas de la Lucía a l'Argentina ni el de la violació múltiple dels Sanfermines, si hagués acabat en assassinat, no estarien classificats com a altra cosa que com a homicidi.

Per altra banda, la irresponsabilitat d’alguns mitjans. La base de dades que usem a Feminicidio.net per a l'elaboració dels informes està basada en la informació que els mitjans de comunicació difonen, especialment els primers dies del crim. Característiques relatives a la història de la víctima, del victimari, les condicions en què es va produir l'assassinat i la seva posterior investigació són fonamentals per comprendre el fenomen de la violència masclista. I és en aquest moment de recopilació que ens demanem: com és possible que un mitjà de comunicació que informa sobre els assassinats de dones (permetent que la nostra base de dades es vagi farcint) no comprova que aquestes víctimes formin part del llistat de xifres oficials? Com cal entendre que la societat civil tingui la infraestructura i l'organització necessàries per exercir la missió de control que els mitjans generalistes han descuidat? Com és possible que del 2010 al 2015 hi hagi, almenys, 36 casos que l'administració ignora i que els mitjans de comunicació no ho hagin denunciat?


Només ens queda esperar que, des de la societat civil, sorgeixi la mobilització que ajudi a teixir les aliances necessàries per a què els gestos polítics sense dotació de recursos econòmics i les campanyes de sensibilització fugaces no siguin la base del pacte d'estat contra la violència masclista. Que el consens se situï del costat de les víctimes, del moviment feminista i de les expertes. Ens queda fer entendre encara la necessitat que la lluita contra la violència masclista, més enllà de la parella heterosexual, s'ha de convertir en una qüestió d’estat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Nerea Novo
Periodista i feminista. Forma part del projecte Feminicidio.net. A Twitter: @nerea_novo.
24/11/2016

Les xifres invisibles del «feminicidi»

Participació