S'ajorna l'esperança d'eradicar la poliomielitis

«Fins fa poques setmanes es tenia la confiança que la poliomielitis quedaria eradicada d'Àfrica en només un any; però els conflictes amb grups integristes, que impossibiliten la prevenció, ha fet rebrotar nous casos»

| 27/08/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 27/08/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa pocs anys a Nigèria es declaraven la meitat de casos de pòlio del món. Però, gràcies a un programa de vacunació generalitzada iniciat el 2012, feia dos anys que no n'hi havia cap. Com que els poliovirus no poden viure gaire temps fora del cos humà, l'OMS requereix un any sense cap cas perquè una zona ja no sigui considerada endèmica i tres, per acceptar-ne l'eradicació. Però, a principis d'agost l'OMS va comunicar que el govern de Nigèria havia declarat dos casos de paràlisi infantil per poliomielitis. Una mala notícia.

Els dos casos van ser diagnosticats a l'estat de Borno, una regió prop del llac Txad, que des del 2009 es veu alterada per la violència de Boko Haram. Segons l'OMS, els civils afectats són gairebé quinze milions; dels que s'estima que set necessiten assistència humanitària, més de dos són refugiats i que un 15% dels nens està desnodrit. Per impossibilitat d'accés, des del 2015 no es coneixen les condicions en què viuen gairebé tres milions de persones. En aquesta situació s'ha revifat el poliovirus. Les autoritats temen que estigui més estès, perquè es tracta d'una regió remota i la malaltia no paralitza tots els malalts.

Per la seva importància en salut pública, algunes malalties són de declaració obligatòria. La poliomielitis n'és una. Afecta sobretot als menors de 5 anys; un de cada dos-cents casos pateix una paràlisi irreversible (generalment de les cames) i entre el 5% i el 10% mor per manca de mobilitat dels músculs respiratoris. És una malaltia molt contagiosa que no té cura, però que es pot prevenir de per vida amb un bon programa de vacunació.

Com la verola, que es va declarar eradicada el 1980 (i, per tant la vacuna ja no s'aplica), el 1988 la 41a Assemblea Mundial de la Salut va proposar-se d'eradicar la poliomielitis. Aleshores era endèmica a 125 països. El 1994, l'OMS en va certificar l'absència a Amèrica; el 2000, al Pacífic Occidental; el juny de 2002, a Europa, i el març de 2014, a Àsia Sud-Occidental. Ara, el 80% de la població mundial viu en zones lliures de poliomielitis i el nombre de casos ha disminuït en un 99%: de 350.000 enregistrats el 1988, el 2015 se'n van notificar setanta-quatre.

Durant els darrers dos anys la poliomielitis era endèmica només en Afganistan i Pakistan, ara cal tornar a afegir Nigèria. Als dos països asiàtics, les campanyes generalitzades de vacunació infantil compten amb el suport del Grup Islàmic Assessor (IAG), que les considera una eina per salvar vides i protegir els nens, i que la pràctica s'ajusta plenament a les normes islàmiques. Malgrat això, grups islamistes radicals que controlen la regió fronterera del nord, on hi ha més casos, no permeten l'accés al personal sanitari.

A Catalunya no hi ha cap cas de pòlio des del 1985; però, segons l'OMS, mentre hi hagi un sol nen infectat tots els nens del món corren el risc de contraure-la. Si segueix encara que sigui en reductes, en deu anys podria repuntar fins als 200.000 nous casos anuals. Els epidemiòlegs de l'organització asseguren també que bones taxes de cobertura preventiva (que no excloguin de la vacunació a més del 8% dels infants), juntament amb bones condicions higièniques i sanitàries, n'aturen la propagació.

A Catalunya, s'estima que entorn el 10% de les famílies no vacunen els nens contra cap malaltia. I, de fet, la vacunació no és obligatòria, però si recomanable. El greu brot de pòlio que hi va haver a Espanya en la dècada de 1950, que molts no coneixen tot i que encara hi ha afectats, és considerat una negligència de les autoritats sanitàries franquistes, ja que la vacuna existia feia deu anys i s'aplicava en els països veïns amb resultats espectaculars. I, és que ja ho deia el lema de Metges sense Fronteres que es veia per Barcelona fa un parell d'anys: "Hi ha una cosa que fa més por que les vacunes: no tenir-ne".

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Les coses son diferents del què semblen
Voravac, 27/08/2016 a les 10:05
+15
-17
Sra Junyent, la quantitat de mentides que poden fer colar les empreses farmacèutiques gràcies al seu enorme potencial econòmic i de comprar voluntats, és immens.
Qui controli la OMS controlarà tota la medicina mundial, ja que tots els estats es creuen que la OMS és la veritat absoluta.
Creu que la OMS és insubornable?
Tot això que ens està dient que "gràcies a les vacunes, tal i tal..." ho ha pogut comprovar amb dades? dades que en pugui comprovar la veracitat? ho està dient perquè tothom ho diu? Simplement repetint el missatge que algú inicia?
Una info que segur que us ha d'interessar com a comunicadora científica
Crip, 27/08/2016 a les 15:54
+13
-16
Hola Sra Junyeny, com que en el perfil hi posa que està a favor del pensament crític he pensat que potser si us informo d’algunes coses que vostè mateixa podrà comprovar, començarà a ser una mica crítica amb això (no la critico el menys mínim. És normal, amb la informació que rep, que opini així).

Per exemple, ens diu al principi, sobre la pòlio a Nigèria, que “gràcies a un programa de vacunació generalitzada iniciat el 2012, feia dos anys que no n'hi havia cap”.

He investigat molt el tema i hi ha una diferència total entre les dades neutres que subministra la WHO (la OMS), i els estudis que fan públics a la premsa. En els estudis s’inventen les dades que volen amb la seguretat que els periodistes no les qüestionaran i s’ho creuran tot.

Primer: aneu a la pròpia pàgina de la OMS-WHO:Aquí podreu clicar les dades de percentatge de nigerians vacunats amb la vacuna de la pòlio (la Pol3). Veureu que, per començar aquest programa de vacunació generalitzada iniciat al 2012 és fals.
Percentatges de vacunació de la Pol3 a Nigèria per anys, dades de la OMS:
2009: 66%
2010: 54%
2011: 48%
2012: 42%
2013: 46%
2014: 49%
2015: 55%

Comproveu-ho si us plau.

I quants casos de Polio?
A

també ho podeu veure per a tots els països del món i en tots els darrers anys. Heu de clicar Excel o html de l’apartat 3.1.
Trobem que el nombre de casos declarats son:
2009: 541
2010: 48
2011: 95
2012: 130
2013: 57
2014: no data
2015: 36

Com es pot veure te una corba descendent totalment independent del percentatge de vacunació.
Actualment, i reconegut per al OMS, el principal transmissor de la pòlio a Europa és la pròpia vacuna. S’ha de ser molt valent per vacunar-se de la pòlio.
El millor que hi ha és no ser ni pro ni contra les vacunes. El millor és no creure’s el què diuen a la indústria farmacèutica (i que repeteixen polítics i periodistes) i només creure’s allò que pots comprovar.
S’està creant una entitat científica i divulgativa en aquest sentit, metges, matemàtics, enginyers (tot és qüestió de números i estadística), i gent de tot tipus, si vostè o algú vol més informació i/o te interès en ser-hi: [email protected]


Pels dos primers comentaris
Goethe, 28/08/2016 a les 09:22
+9
-10
La única conxorxa que existeix és la de la ignorància

Llum, més llum!

Endavant amb la divulgació. Gràcies, Cristina Junyent
No apte per a qui només te fe.
Crip, 28/08/2016 a les 12:16
+10
-7
Per ajudar-vos a veure que el fet que ho diuen una, una altra vegada, una altra... fins a l'avorriment, no vol dir que sigui veritat. Probablement ho han de repetir mil vegades perquè hi ha molta mentida enmig. Si mireu aquest document, veureu pels propis ulls que ens han enganyat repetidament:


És clar, que hi ha gent que allò que li diu la oficialitat que allò que ell mateix pot comprovar. És increïble però és cert. Això dificulta molt el poder desmuntar les mentides. És el fanatisme que està renyit amb la ciència i la lògica.
Si voleu profunditzar més:


Sovint el fanatisme està amb la oficialitat.
Anònim, 28/08/2016 a les 13:45
+10
-7
dieu:

"El greu brot de pòlio que hi va haver a Espanya en la dècada de 1950, que molts no coneixen tot i que encara hi ha afectats, és considerat una negligència de les autoritats sanitàries franquistes, ja que la vacuna existia feia deu anys i s'aplicava en els països veïns amb resultats espectaculars".

La primera vacuna de la polio que s'usa massivament va ser cap a 1955 i la oral que és la que teòricament, segons els fabricants, la que funciona bé, va iniciar-se al 1961.
Per això, qui l'hagi informat que a la dècada dels 50 els països de l'entorn ja feia deu anys que es subministrava, ha mentit. D'algú que diu mentides no se'n pot creure res:
Això de la irresponsabilitat franquista és una propaganda actual (que Franco era un irresponsable i un assassí, no ho dubto però no te res a veure amb això). A Espanya es va fer la vacunació en dates força similars a molts països de l'entorn. Repasseu dades, no costa gaire de trobar per Internet.
El que va fer Franco és usar-ho com un gran acte de publicitat. O sigui es va fer una vacunació massiva amb gran desplegament publicitari. Naturalment havia de garantir l'èxit total de la campanya, per tant, van donar unes dades d'afectació abans i després de la vacuna tan exagerats que feia riure. Totalment manipulades per dir "veieu com Franco protegeix la població". No tenia comparació en cap resultat similar a altres països.

No us cregueu cap estudi on no podeu comprovar-ne les dades.
al del tercer comentari (s'hi posa Goethe)
Anònim, 28/08/2016 a les 17:33
+9
-7
dius que -La única conxorxa que existeix és la de la ignorància, Llum, més llum!-

Has comprovat bé les dades que s'exposen al segon comentari (i en comentaris posteriors)? Son inapel·lables. No tenen res a poder-se dir. Precisament en aquests comentaris el què es fa és eliminar la ignorància. La ignorància de creure amb allò que et diuen, perquè ho diu tothom. En tenir fe perquè tothom te fe.

Precisament la ignorància és creure's tot el què et diuen i quan et demostren que t'han mentit, acusar al missatger de mentider tot i que pots comprovar que no t'ha mentit. Això és fe cega.

No usis el nom del Goethe, la persona més intel·ligent de la història, que a ell no l'enganyarien amb estudis falsos que no pugui comprovar.

Ei! què et sembla si intentes donar un argument (amb dades que es pugin comprovar) que desmenteixin el què s'hi posa?
gràcies.
Ni rioja ni oli andalus
Anònim, 28/08/2016 a les 17:36
+8
-10
No faci cas. Aqui hi ha molta gent que prefereix el braç incorrupte de Santa Teresa a les vacunes. Dialogar amb ells es com fer-ho amb el dit braç. Pero segur que quan els agafi un infart preferiran anar a l'Hospital de Bellvitge que al curandero. Misteris de la beneiteria humana.
la fe l'encega
Anònim, 29/08/2016 a les 01:12
+9
-8
Sr rioja andalús: heu llegit bé? ho heu analitzat bé?
Vostè és un fanàtic pro-vacunes que es creu tot el què li diguin els que li venen?

És capaç de llegir els comentaris anteriors i aportar algun argument de pes? o només és un home de fe amb incapacitat per l'anàlisi propi i per la crítica?

N'esteu segur que qui és el curandero i gent de fe i qui és el científic que diu que us enganyen?

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Cristina Junyent
Barcelona, 1957. Biòloga dedicada a la divulgació científica des de la Fundació Ciència en Societat. Ha treballat en diversos mitjans de comunicació sempre cercant la promoció i l’estímul de la cultura científica. Està convençuda que el benestar comú passa pel pensament crític i el coneixement. A Twitter: @cristinajunyent.
A Catalunya cada any s'utilitzen 892 milions de tovalloletes | Adrià Costa
Guillem Genovès | 12 comentaris
01/01/1970
Les depuradores pateixen avaries per culpa de les tovalloletes llençades al vàter, que embussen les instal·lacions | Aigües de Barcelona impulsa una campanya per conscienciar d'aquest mal hàbit
Jordi Ballart, exalcalde de Terrassa | Adrià Costa
Sara González | 2 comentaris
01/01/1970
L'exalcalde de Terrassa denuncia les "connivències" entre el partit i la "multinacional del sector de l'aigua" | Després de renunciar a l'alcaldia i d'haver estripat el carnet socialista ha rebut, assegura, dues ofertes que ha refusat per anar a les llistes del 21-D | Considera que Pedro Sánchez ha estat "un gran engany"
01/01/1970
Catalunya registra el millor tercer trimestre i les millors xifres acumulades en els nou primers mesos de l'any
01/01/1970
Entrevista a l'alcaldessa de Barcelona a "Els Matins" de TV3 en deu frases
Una escena de la magnífica «Viaje al fin de la noche» | Alba Muñoz
Teresa Ferré
01/01/1970
La companyia Proyecto 43-2 acaba d’estrenar a Barcelona "Viaje al fin de la noche", la darrera peça de la trilogia sobre el conflicte basc i la memòria col·lectiva
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, en una sessió al Parlament | Adrià Costa
Oriol March | 7 comentaris
01/01/1970
Junts per Catalunya i ERC ja negocien el paper del president i del vicepresident en cas de victòria electoral, i aposten per restituir-los | En cas que els dos estiguin privats de llibertat, s'investiria un nou cap de l'executiu i d'aquí que aparegui el nom de Marta Rovira
Un dels cuiners del Fòrum Gastronòmic, en plena feina | J.M. Gutiérrez
01/01/1970
Recull de les millors imatges de J.M. Gutiérrez
Un cartell a la conselleria de Justícia, demanant l'alliberament de Mundó | Twitter @oburgada
01/01/1970
El conseller de Justícia reclama una "victòria inapel·lable" el 21-D