Feixisme i homofòbia, una parella enamorada

«Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha estat objecte de diversos atacs verbals de caràcter homòfob arran d'haver substituït el nom del carrer de Salvador Gros pel de Font de la Noguera»

| 19/08/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 19/08/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquestes dies, el senyor Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha estat objecte de diversos atacs verbals de caràcter homòfob, per la seva condició d'homosexual, arran d'haver substituït el nom del carrer de Salvador Gros pel de Font de la Noguera. El canvi de nom era pertinent, ja que Salvador Gros va ser un feixista terrassenc que es va apuntar voluntari a la División Azul, i que, pel fet d'haver mort en combat, va ser homenatjat pel franquisme local dedicant-li un carrer. Aquest canvi, però, no ha agradat gens als hereus ideològics del franquisme, que, en no tenir arguments intel·lectuals per oposar-hi, han recorregut a l'amenaça, a l'insult i a la desqualificació personal. Això, però, no és pas nou, ja que l'any 2014, molt abans, doncs, de canviar el nom del carrer esmentat, el senyor Ballart ja havia rebut un seguit d'atacs a les xarxes socials pel sol fet d'haver explicat que era homosexual. És a dir, que no tots els atacs rebuts per aquesta raó provenen de feixistes manifestos, sinó de ciutadans pretesament demòcrates que es vanten de ser-ne.

Com veiem, aquí es barregen dues qüestions que no tenen res a veure: una, el canvi de nom d'un carrer; i l'altra, la condició sexual de l'autoritat que fa aquest canvi de nom. Amb relació a la primera, només dir que l'únic retret que jo faria al senyor Ballart és que el seu partit, el Partit Socialista, hagi necessitat més de trenta anys de govern municipal per esborrar aquesta simbologia feixista de la ciutat. Ja sé que es podria dir el mateix d'altres viles i ciutats, i jo ja ho he dit, però ara parlem de Terrassa. El feixisme és un càncer per a la humanitat, i glossar-lo significa, entre moltes altres coses, glossar un règim sota el jou del qual les persones homosexuals, com el senyor Ballart, es veurien estigmatitzades, perseguides o agredides, i els escriptors antifeixistes, com jo, seríem agredits, empresonats o assassinats.


Pel que fa a l'homofòbia, cal dir que és una de les xacres més repugnants de la cultura patriarcal. Són tants segles de culte al mascle, tants segles de supremacisme masclista, que hi ha homes que necessiten satanitzar l'orientació sexual d'altres homes per defugir les seves pròpies inseguretats o per sentir-se "més homes", cosa que s'agreuja amb la ideologia feixista. Feixisme i homofòbia formen una parella molt ben avinguda. Tanmateix, ves per on, és entre els feixistes on, si hi aprofundíssim una mica, trobaríem un elevat percentatge d'individus que, per tal de compensar el pànic que senten a "descobrir-se" sexualment, es dediquen a baladrejar, a insultar o a amenaçar els homosexuals. Això sí, a les xarxes socials ho fan de manera covarda, és a dir, de manera anònima, amagant la seva identitat. No s'adonen que, d'acord amb els "valors" de la cultura masclista que tant veneren, la valentia, la gallardia, el coratge... són atributs mascles dels quals ells n'estan mancats. Haurien de reflexionar-hi, perquè, sempre segons la seva bíblia masclista, això d'amagar-se només ho fan els "faldilletes".

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

COMENTARIS

Molt bé, Víctor, però algun detall a matisar.
Anònim, 19/08/2016 a les 09:04
+33
-140
És cert que homòfobs i masclistes sovint és un defecte que el tenen els mateixos, però son coses diferents.
El rebuig a l'homosexualitat no només és degut al tema que "no son prou mascles", ja que també rebutgen l'homosexualitat femenina.
I molt de compte que ara es qualifica de masclisme coses que no hi tenen res a veure. El terme de "assassinat masclista" referir als assassinats de parella quan és l'home que mata la dona, ja l'han abandonat a UK, ja que actualment el 32% d'aquests assassinats els fa la dona contra l'home. (

)Intenten no fer el ridícul qualificant el mòbil de masclisme quan és evident que no és cert. Gelosia principalment, que tenen tan homes com dones i no te res a veure amb masclisme.
Entre els nascuts a Catalunya aquest índex ja arriba al 26%, si hi incloem els immigrants, al 20%.
A l'anònim 09:04
Anònim, 19/08/2016 a les 16:29
Molt interessant
+136
-34
L'anònim 09:04 ens diu que no hem de dir "masclista" quan un home mata una dona pel sol fet de ser dona (la seva possessió). Matar una dona per gelosia ("perquè és meva o de ningú i abans la mato!") no és masclisme. No, i ara!!! Fes-t'ho mirar, xicot, perquè se't veu el llautó. I vigila la teva mentalitat masclista i la teva gelosia, no fos cas que...
Anònim de les 16:29.
Anònim, 19/08/2016 a les 19:44
+28
-119
Anònim de les 16:29.
La gelosia és un sentiment de possessió: "no vull que la meva parella vagi amb ningú més que jo"

Suposo que hi estàs d'acord.

La gelosia la tenen per igual els homes com les dones (diuen que més les dones però no ho sé segur).

Suposo que hi estàs d'acord.

Quan ens casem/ajuntem, els homes pertanyen, en part a les dones i les dones pertanyen en part als homes, ja que jurem fidelitat a ells/elles. Per tant, en la part sentimental, sí que la parella és en certa forma nostra. Tant en el cas de l'home com en el cas de la dona. Tenim l'exclusivitat de l'amor de la parella.

Quan la parella se'n va amb un/a altra, trencant el contracte del dia que es van unir, això provoca una forta gelosia, tan si és home com si és dona.

Suposo que hi estàs d'acord.

Quan passa una cosa així la majoria no mata (afortunadament) però hi ha reaccions diverses algunes més dures i algunes mes toves.

Algunes dones no massa bones, arriben a matar el marit per aquesta raó de gelosia.
Alguns homes no massa bons, arriben a matar la dona per aquesta raó de gelosia.
(en el cas de tots els assassinats de parella, el 26% els fa la dona a Catalunya i el 32% a UK)

També hi deus estar d'acord

Doncs ara respon-me perquè collons si ho fa la dona no se li diu ni masclisme ni femellisme i en canvi si ho fa l'home automàticament se li diu masclisme sense fer cap estudi psicològic.

A veure, com que per masclisme només pot ser en direcció d'home cap a dona, si una tipus d'agressió fos sempre per masclisme, no existiria el mateix tipus d'agressió en direcció inversa, de dona cap a home. Però des del moment que sí que existeix i a més molt nombrós, desmenteix totalment aquest mòbil.

A l'anònim 19:44
Anònim, 20/08/2016 a les 10:35
Interessant
+87
-21
Com més parla, l'anònim 19:44 més es delata com a masclista que és. Fa riure tanta demagògia per amagar que les dones són les úniques persones que moren a mans d'homes pel sol fet de ser dones. Pel sol fet de ser dones. Cap home mor pel fet de ser home. Per cert, el fet que la frase feta ancestral "la maté porque era mía" no existeixi en versió femenina diu moltes coses. Quina ràbia que et fa saber que ets un masclista ferotge i no voler reconèixer-ho. Es nota que et cou, perquè aquí no es parlava de dones, sinó d'homosexuals masculins i tu no t'has pogut reprimir pixant fora de test. Ja veus, abans s'atrapa un mentider que un coix. Ah! I vigila la teva gelosia i el teu sentiment de possessió, que pots fer molt de mal en aquesta vida a la dona que sigui prou càndida per creure que la teva gelosia és "amor".
Puntuar a la babalà
Anònim, 20/08/2016 a les 16:20
+20
-83
Fa gràcia. La del segon comentari es dedica, de tant en tant a puntuar massivament els comentaris, en positiu el seu i en negatiu els altres, en lloc d'aportar arguments sobre, per exemple el tercer comentari, que crec que és impecable. És impossible amb un mínim de lògica oposar-s'hi.

Cuanto machista y homófobo que corre por aquí
Mari Cruz, 20/08/2016 a les 19:35
Interessant
+76
-21
¡Como se identifican los machistas y homófobos ellos solitos! ¡Madre mía! Aquí en los comentarios se ve bien claro. Son machitos que se esconden de sí mismos para no reconocer que son unas auténticas mujercitas.
Segur que vals!
Anònim, 20/08/2016 a les 20:26
+19
-77
d'això... a l'anònima de les 10:35, en lloc d'insultar aporta arguments. (I et puc assegurar que he lluitat per la igualtat des de sempre, quan hi havia molt masclisme i poca gent hi lluitava, però amb racionalisme).

Això de la maté porqué era mia, és el títol d'una pel·licula espanyola molt antiga. També se n'ha fet una cançó posterior.
Però tu creus que això és algun argument de pes?

Fixa't com argumentes. Un psicòleg posa en dubte que el mòbil dels assassinats d'home a dona sigui el masclisme i automàticament en lloc de discutir si té raó o d'aportar altres raons, li dius masclista i assumpte solucionat. Així no es pot avançar en res! em sembla fanatisme.

Així, en la teva organització feminista si una discrepa sobre alguna de les afirmacions que es fan, en lloc de debatir-les i acceptar diferència d'opinions, automàticament la qualifiqueu de masclista i la feu fora. És així?
Si jo opino que millor un RUI que unes plebiscitàries, els partidaris de la segona opció em diran unionista i viceversa?

Vinga va respon-me dues qüestions:
Aquí, el 25% dels assassinats de parella els fa la dona i quasi tots per gelosia.
Son assassinats masclistes?
Els assassinats que fa l'home també per gelosia...
Son assassinats masclistes?
Raona'm les respostes.

(el títol l'he posat amb sinceritat. No m'agrada insultar i estic convençut que en motes coses vals un imperi... i en altres coses no. No podem ser perfectes!)
Les dones son tan masclistes com els homes. És un tema cultural
Anònim, 20/08/2016 a les 21:35
+20
-67
Mari Cruz, dius "Son machitos que se esconden de sí mismos para no reconocer que son unas auténticas mujercitas".

Sincerament, aquesta frase sí que em sembla una mica masclista i denigrant pels gais. Els homes que qüestionen coses sobre el tema, dius que son gais i que no ho volen reconèixer. Anem bé!

El masclisme que ens envolta
Anònim, 20/08/2016 a les 21:57
+65
-21
Quina vergonya, l'anònim masclista 20:26 diu que ha defensat la igualtat! Quin vergonya! Canvia de fòrum i deixa les teves obsessions a casa, que aquí es parla d'homosexualitat masculina, xicot, no de "gelosies" i de maltractaments. Cada cosa al seu lloc. I aprèn a controlar-te perquè no se't noti el que ets. La dona és l'únic ésser humà que és assassinat pel sol fet de ser dona. Repeteixo: La dona és l'únic ésser humà que és assassinat pel sol fet de ser dona. Perquè el món és dels homes i són ells els que l'han controlat sempre, amb la dona com una possessió, com un ésser humà de segona categoria. Ni gelosia ni hòsties, per domini, com un objecte que encara perdura en ple segle XXI. I tu ets un claríssim exemple de la societat patriarcal masclista. Exactament el mateix que els botiflers, que fan la feina bruta als espanyols, els dominadors. Ens sobren homes com tu, i ens falten persones. Per cert, la gelosia no és amor. Vés a una escola amb aquesta cantarella. Només és complex d'inferioritat.
La irracionalitat també està en gent que val. Però es poden corregir.
Anònim, 21/08/2016 a les 00:26
+19
-68
Cordons, 21:57, no et proposaria pas que fossis la meva parella, amb aquest discurs irracional. fanatitzat i carregat d'odi.
És evident que series una maltractadora.
En tot cas, no m'has respost a la pregunta. Que potser és perquè ets incapaç de respondre alguna cosa lògica.

No pateixis, no ets sola. Potser és un defecte que te la majoria. Quan li han fet creure a algú una cosa i al final ella ho ha defensat mil vegades, que vingui algú i li demostri que allò que ha defensat és fals, provoca un tancament total a la lògica i una reacció violenta contra qui li ha demostrat.

Mira, ara no ho creguis. És un canvi massa dolorós de moment, però fes-te el propòsit que dintre d'uns dies, un cop més calmada, aniràs revisant tot això a veure si us estan colant mentides massivament.

Altra vegada:

Com que el 26% dels assassinats de parella els fa la dona, els maten només perquè son homes? eh que no?
Aixi perquè em dius que els assassinats que fa l'home a la seva dona només ho fa perquè son dones?

No se t'ha ocorregut que hi ha una porció de dones molt dolentes i impulsives i una porció d'homes molt dolents i impulsius que maten per gelosia? i no perquè siguin dones o perquè siguin homes?

No has pensat que això de matar la dona o l'home només perquè és una dona o un home és una de les coses més absurdes que hi ha? Has revisat els historials d'assassinats de parella en els dos sentits i n'hi has vist algun que faci suposar que ho ha fet per aquesta raó? Jo sí que els he revisat i t'asseguro que en cap cas el mòbil no és el fet de perquè sigui dona u home. De fet una bona part dels assassins a continuació es suïcida. No quadra gaire en que la vagi matar perquè sigui dona si llavors, ell que es home, també es mata!


Segurament que vals, però ho has de demostrar. Esborra moltes coses que t'han fet creure i comença a pensar per tu mateixa.
El masclisme que ens envolta
Anònim, 21/08/2016 a les 10:15
Interessant
+64
-5
El 00:26 viu ple d'obsessions masclistes i les vomita el primer lloc que troba. Com que no ho pot fer a casa seva, perquè no té ningú que se l'escolti (quant de masclisme per amagar-se de si mateix) doncs es fica a casa dels altres per fer-los discursos que ningú li ha demanat i on no toquen. No t'esforcis, home, que des del primer moment vas deixar clar quina mena d'individu ets. I és que quan tu vas (per més que intentis embolicar-ho), hi ha gent que ja en torna. Felices trampes al solitari, xicot solitari.
Acords i [més] matitzacions
JRRiudoms, 21/08/2016 a les 12:24
+5
-63
D'acord amb els comentaris matitzadors de l'Anònim, 19/08/2016 a les 09:04 (i següents).

Pel que fa a l'article del sr. Aleixandre:
És cert que automàticament es relaciona l'odi a les persones homosexuals amb el feixisme; però com qualsevol altre automatisme mental, hi ha el perill en caure en una falsedat.
Històricament han estat molts els sistemes totalitaris (o expressions socials i polítiques de qualsevol ideología) que han atacat a les persones homosexuals, des del feixisme a certes formes de l'anarquisme, passant pel comunisme autoritari i el nacionalsocialisme. I, concretament al nazisme, hi va haver un moviment on eren molt "ben vistes" les persones homosexuals (m'estic referint a les SA).
O sigui, que políticament sigui d'una correcció extrema el titular de l'artícle, però no és del tot cert: Pot existir gent homofòba que no sigui feixista, de la mateixa manera que hi pot haver-hi gent homosexual (o que les estimi) que sigui feixista.

Les paraules serveixen per conformar un discurs. I quant s'utilitzen de manera falsaria, el discurs resultant és fals.

Atentament, i bona setmana
Amic Victor
P. Ramells i Escofet, 21/08/2016 a les 18:17
Interessant
+68
-0
Una vegada més, tens tota la raó; generalment presumeixen de masclisme, els més apocats i el més
"fendilletes". La ombria es demostra amb la honestedat, el valor i el servei als dames; aquests que amenazan a la nit i possiblement amb la cara tapada, son com dius tu, una colla de covards; a la meva vida, he tingut companys efeminats i sempre m'han ajudat amb tot lo que han pogut, hi m'han demostrat un autenticà i generos afecta.cossa que no puc dir,d'altres que es deie-n amics.
Matisant el matisador
Anònim, 22/08/2016 a les 13:29
Interessant
+63
-1
JRRiudoms llegeix massa ràpid i no processa. Per això utilitza les paraules de manera falsària i fa un discurs que acaba sent rotundament fals. Però per poder dir falsedats sobre algú, necessita fer creure'ns que aquest algú ha dit coses que en realitat no ha dit. Encara que estiguin escrites!!! Jo no he vist pas que l'article digui que tots els homòfobs són feixistes. Fins i tot es diu que n'hi ha que no ho són (o que diuen o que creuen que no ho són). El que sí que és cert, i també ho diu, és que totes dues coses, el feixisme i l'homofòbia, fan molt bona parella. Molt bona. I és que entre imposar un règim polític i imposar un règim social hi ha molt poca distància, per no dir cap.

Atentament, i bona setmana


L. Solà
Anònim, 23/08/2016 a les 17:01
+22
-0
Vatua l'olla!! acabo de llegir les barbaritats que diu l'anonim ultramasclista que corre per açí i se m'ha glasat la sang. ¿Com es pot ser tan sibilí, tan repugnant, tan fatxa? ¿Com es pot odiar tant a les dones i construirse un discurs a mida, ple de falsedats, negant evidències universals i seculars, per intentar disimular-ho? I com es pot ser tan curt d'inteligencia per creures que no ho notará ningú. Jo amb un individu així no pendria ni un café. Quin resentiment i quina rabia que porta dins!! I quin fàstic... de persona...... No hi ha res més viscós que un misogin disfresat......

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
Oriol March | 7 comentaris
01/01/1970
Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn traslladen al president a l'exili la necessitat d'evitar la convocatòria de noves eleccions
01/01/1970
Reclamen la rebaixa del 30% de les taxes i adverteixen que des de l'any 2001 un 7% de joves s'han quedat fora de les aules "pels preus abusius"
01/01/1970
La presidenta de la Diputació de Barcelona reclama treballar de "forma conjunta"
Manuel Valls, amb el líder de Cs, Albert Rivera i el president de Societat Civil Catalana, José Rosiñol | ACN
01/01/1970
L'aposta de Ciutadans per l'ex-primer ministre francès sacseja l'escenari a Barcelona a un any de les eleccions i obliga a moure fitxa | Colau prova de reil·lusionar després d'una legislatura plena d'entrebancs i l'independentisme torna a debatre la millor fórmula per presentar-se
Xavir Sardà, aquest dilluns a la tarda durant l'entrevista amb NacióDigital | Albert Alcaide
01/01/1970
El periodista afirma en una entrevista a Nació Digital: "No em mortifica la independència, sinó com ho aconsegueix" | "Som molts, tenim raó i el món ens la donarà... Aquesta tripleta ens ha fallat moltes vegades", adverteix
Gabriel Rufián, Jenn Díaz i Jordi Borràs signant llibres | E. Plantada
01/01/1970
Crònica d'una jornada que demostra la bona salut de Sant Jordi, un esclat de cultura i civisme que omple Catalunya de llibres i roses
Roses grogues i llaços grocs s'obren pas aquest Sant Jordi | Albert Alemany
01/01/1970
La jornada cultural està marcada per ser la primera des de la restauració de la democràcia sense Govern i amb la Generalitat intervinguda