Referèndum Unilateral d'Independència (RUI), segona part

«Tant convocat per la Generalitat com convocat pel nou govern espanyol, el referèndum ha de ser vinculant, ha de ser clar, ha de ser amb una pregunta clara i ha de ser sobre la independència»

Referèndum Unilateral d'Independència (RUI)

| 13/06/2016 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 13/06/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Antecedents. Al novembre de 2015 vaig escriure un article a NacióDigital en el qual defensava el referèndum unilateral d'independència (RUI) com una possible sortida a explorar pels partits sobiranistes catalans. No era una idea nova. Persones com ara Elisenda Paluzie, Jordi Graupera o Jordi Muñoz, entre d'altres, havien parlat abans sobre la possibilitat d'un RUI i jo només vaig agafar una idea que s'hi començava a estendre. Tanmateix, la nit del 27-S, jo mateix vaig parlar d'un referèndum com una cosa "irrenunciable" i que havia de ser convocat "de manera unilateral pel Govern". Després que hagin corregut rius de tinta sobre el ja famós RUI, aquest sembla haver emergit com una possibilitat real, al qual s'han mostrat disposats alguns partits independentistes i sobre el qual l'ANC consultarà a les seves bases.

Deixo a continuació unes quantes reflexions una mica desordenades sobre allò que opino del RUI nou mesos després.


Autoesmena. El RUI mai hauria d'haver estat descrit com a "RUI". És un error, trobo. El concepte mateix de referèndum fuig de la unilateralitat. No hi ha res d'unilateral, o no hauria d'haver res d'unilateral, per ser validat, en un referèndum convocat per la Generalitat de Catalunya i que compta amb uns partidaris del "sí" i altres del "no" i, per tant, amb dos costats, ambdós democràtics, tots dos en igualtat de condicions i tots dos interlocutors en la negociació sobre com ha de ser aquest referèndum. El convocant, a més, hauria de mantenir-se neutral. Les sigles "RUI" han fet fortuna, però el concepte no és afortunat.

Per què el referèndum i quan el referèndum. La idea d'un referèndum d'independència convocat per la Generalitat ve de la impossibilitat manifesta durant els últims anys per celebrar un referèndum acordat amb l'Estat. Entendre això és central. Com també és central entendre que aquesta situació, que s'ha donat fins ara i durant dècades, podria canviar demà.

Els partidaris del referèndum han d'acceptar que les forces que es manifesten interessades en què el referèndum se celebri puguin usar totes les vies que creguin convenients per a aconseguir-ho, i tenir temps per explorar aquestes vies. Si algú considera que en els pròxims mesos a l'Estat pot haver-hi un canvi de majories que permeti pactar un referèndum, no només és legítim que ho intentin sinó que hi haurien de donar suport en aquesta aspiració la resta de sobiranistes. Donar suport no vol dir combregar acríticament o no mostrar escepticisme. Donar suport vol dir fer pinya perquè aquest canvi de majories es produeixi i no tancar-se a una possible negociació si s'acaba produint, sempre que s'hi posi el referèndum al mig.

De la mateixa manera, si aquest canvi de majories no s'acaba produint i es forma un govern a Espanya sense compromís amb el referèndum, tots els partidaris que aquest es produeixi haurien de donar suport a la via de la convocatòria des de la Generalitat.

Per a què ha de servir el referèndum i per a què no. Comencem pel segon. El referèndum no ha de servir perquè a cap defensor del referèndum "li caigui la careta", com ja s'ha començat a llegir per part d'alguns. Això pot acabar passant, és obvi, però no pot ser l'objectiu de la via del referèndum convocat des de Catalunya. Més aviat al contrari: el sobiranisme ha de tractar d'aconseguir que la fórmula escollida per celebrar el referèndum expulsi el mínim de sobiranistes possible.

Per tant, ¿per què és el referèndum? Finalment, per decidir sobre la independència de Catalunya. Obvi. Però el referèndum sobretot comporta un procés previ, que ha de servir per replegar a les forces sobiranistes en un objectiu comú que tots entenen com a necessari i, des d'aquí, començar a generar les confiances necessàries per dur-lo a terme sense comptar amb l'Estat si es que aquest continua bloquejant-ho.

El referèndum té condicions sine qua non. Un referèndum ha de ser acordat. Sí, ha de ser-ho. És a dir, hi ha unes condicions prèvies que s'han de donar per celebrar-ho, i que inclouen, com a mínim, dues parts discrepants i representades democràticament, voluntat d'ambdues de resolució mitjançant les urnes, una negociació sobre el referèndum, unes condicions acordades i l'acceptació tant del mètode com del resultat pels representants de les parts en litigi.

El referèndum, per tant, atorga poder de vet a totes les parts. Els impulsors d'aquest referèndum han de pressuposar el caràcter democràtic de tot el sobiranisme i l'interès dels implicats en solucionar el conflicte mitjançant una votació a la qual estan cridats tots els catalans i només els catalans. Sense aquests antecedents, premisses i condicions, el referèndum no té sentit. Mentre aquestes premisses no es compleixin, la feina dels impulsors és treballar perquè es compleixin.

El referèndum ha de ser un referèndum. Tant convocat per la Generalitat com convocat pel nou govern espanyol, el referèndum ha de ser vinculant, ha de ser clar, ha de ser amb una pregunta clara i ha de ser sobre la independència. Hi ha d'haver un compromís explícit per part de totes les forces participants en acceptar el resultat del referèndum al dia següent de produir-se, acatant i donant suport a les conseqüències que es derivin del seu resultat, sense perjudici que cada força pugui, d'ara endavant, continuar donant suport el que desitgi. Per tant el referèndum ha de tenir conseqüències clares, acordades i explícites quan hi hagi un resultat.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Un referèndum implica:
Anònim, 13/06/2016 a les 00:43
+14
-5
1) El resultat és vinculant independentment de la quantitat de gent que vagi a votar. Es a dir, independentment de si els votants del NO no van a votar.
2) Si guanya el sí, declarar la independència, que a la pràctica vol dir presa de control de territori i població per part de la societat civil i dels mossos que acceptin el resultat del referèndum, en contra de l'estat espanyol i possiblement de la part de societat civil que no accepti el resultat del referèndum. Si es necessari, per la força.

Volem i estem disposats a fer-ho, o tenim por? Aquesta és la pregunta.
TOTALMENT D'ACORD
Anònim, 13/06/2016 a les 00:53
+9
-8
Un referèndum d'independència MAI POT SER UNILATERAL!!!
CORRECTE!!!!!!!!!!!!!!
Anònim, 13/06/2016 a les 00:56
+14
-0
El referèndum ha de ser un referèndum. Tant convocat per la Generalitat com convocat pel nou govern espanyol, el referèndum ha de ser vinculant, ha de ser clar, ha de ser amb una pregunta clara i ha de ser sobre la independència
fuuu..
Anònim, 13/06/2016 a les 08:32
+7
-16
"Si guanya el sí, declarar la independència, que a la pràctica vol dir presa de control de territori i població per part de la societat civil i dels mossos que acceptin el resultat del referèndum, en contra de l'estat espanyol i possiblement de la part de societat civil que no accepti el resultat del referèndum. Si es necessari, per la força."


despres de llegir aixó (primer comentari d'aquest article dopinió), de cada cop en queden les coses mes clares... envers a la naturalessa interior d'alguns independentistes..
I l'endemà?
Anònim, 13/06/2016 a les 12:41
+13
-3
I sobretot, sobretot, ha de quedar clar què es pensa fer l'endemà, en cas de guanyar el referèndum, més enllà de donar-nos copets a l'esquena
i de dir que "ho tenim a tocar". Hi haurà pebrots de declarar la independència, o continuarem marejant eternament la perdiu?
A veure…
Pere Aragonès, 13/06/2016 a les 14:04
+18
-3
La solució al conflicte amb Espanya és el que proposen Alfons López Tena, Maiol Sanaüja i Hèctor López Bofill: DUI i control del territori.
al de fuuu
Minont, 13/06/2016 a les 23:10
+6
-2
Allò d'usar, si cal, la força, en el primer comentari, segurament que és un unionista que ho fa per provocar, però tot i així, malgrat que ho diu d'una forma massa directe, el què diu és de calaix. Tots els estats democràtics "imposen" per la força els resultats dels referèndums o de les eleccions.
Si guanya el SI i hi ha gent que no ho accepta, qui és l'antidemocràtic?
Aquests que no ho accepten poden intentar imposar per la força romandre a Espanya. És lícit?: no.
Llavors, com qualsevol estat declararà les activitats d'aquests antidemòcrates, il·legals i els detindrà "a la força".

I vostè, sr. fuuu, usant la demagògia (típic unionista) o desconeixent totalment què vol dir això de fer complir un referèndum (també típic unionista), ho usa per atacar els independentistes.
Ai!
Al de `Ho diu d'una forma massa directa, per tant ha de ser unionista'
Anònim, 14/06/2016 a les 09:43
+1
-1
Típic català, teniu por a la veritat clara i directa, perque implica un conflicte amb Espanya. I això us fa por. Per què? No es pot ser tan servil i tan somiatruites.
Sr. Arturo, n'està segur?
Montsià, 14/06/2016 a les 12:52
+3
-0
Arturo, amb tots els respectes, després d'haver llegit detingudament, tant el teu article com el del professor de dret constitucional Hector Lopez Bofill a Vilaweb, ho sento, però no et puc pas donar la raó. Al meu modest entendre, l'Hector l'encerta de ple.
Recomano las lectors, que llegeixin l'esmentat article de Vilaweb, i en treguin les seves pròpies conclusions, al respecte de la RUI.
SEAMOS REALISTAS
Anònim, 14/06/2016 a les 18:37
+0
-0

Es muy difícil que aun llegando Podemos al Gobierno se convoque un referéndum solo en Catalunya para decidir sobre la independencia.
Podemos no obtendrá la mayoría absoluta y para su proyecto solo cuenta con los nacionalistas lo que casi con seguridad será insuficiente.
Con el apoyo de los socialistas a lo que puede aspirarse es a reformar la constituicion , votar dicha reforma en toda España y que se haga una lectura especifica en Catalunya, en el sentido en que si aquí no se aceptara la oferta de la nueva constitución ( necesariamente federalista ) , se planteara una negociación bilateral para buscar un encaje especifico que se sometería a referéndum esta vez solo en Catalunya.
La independencia difícilmente estará en la mesa de negociaciones si detrás no hay un apoyo social muy evidente y superior al que desde luego hay actualmente.

Una convocatoria unilateral por parte de la Generalitat no será nunca vinculante para el estado ni para la UE a menos que hubiera una participacion muy masiva (no menos de 2/3 partes o un 66 %) que muy dificilmente se conseguiría ante la abstención de la gran mayoría de los contrarios a la ruptura. Como que incluso entre el sobreanismo ( Buena parte de CDC con Mas y Homs a la cabeza) se asume esta realidad, la convocatoria unilateral tiene muy pocas posibilidades de producirse.declaració unilteral d´ independéncia
monras, 14/06/2016 a les 20:40
+1
-0
no és necessari cap referendum, amb majoria al parlament per l índependéncia, i encara més, ni que no hi fos, cal declarar ja la DNI., TOTS ELS "ENTREBANCS, PARIDES, DILACIONS, ENTRETENIMENTS, INVENTS DE FER-NOS PERDRA EL TEMPS I LES GANES DE SER INDEPENDENTS, SEMBLA QUE NO VEUEN QUE ESTÀ FET PERQUÉ NO ÉS CAMVÏI RES, aquí volem l´independéncia i punt, no volem més retóriques i escuses, el poble mana aixó, els polítics a treballar ràpid per aconseguir-ho, a Catalunya a la nostra, per aixó treballem, per ser independents malgrat no agradi als vividors i espoliadors espanyols i els cagats i retrasats catalans que només ens fan perdra el temps, ara (que ja fa temps) que Espanya es un país endeutat, impossible de paGAR EL DEUTE QUE TÉ HEM EL MÓN I CADA VEGADA MÉS hem d áprofitat la primera línea del meu escrit, tot el que vingui de futur ja el farem nosaltres, a Espanya no la necessitem per a res. INDEPENDENCIA AL PARLAMENT I TOT EL POBLE DE CATALUNYA, EL MÓN JA FA TEMPS QUE ES PREGUNTA PERQUE NO HO FEM.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Arturo Puente
Comptem-ho per anys. Vaig néixer fa 27 a la frontera, la de Bascònia amb les terres castellanes, que en té mil. 23 anys després vaig arribar a Barcelona. Formo part de la Fundació Periodisme Plural des d'en fa dos, col·laboro amb eldiario.es, Gara, Diagonal i un altre seguit de projectes que no em paguen prou perquè posi aquí el seu nom. Aquí m'han demanat que escrigui la meva opinió, que suposo que és com el que faig a Twitter (@apuente) però una mica més llarg i sense fotos de gatets.
L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al debat de l'ONU. | Junts per Catalunya
01/01/1970
Els ponents de l'acte, amb familiars de presos i "exiliats", reclamen que la comunitat internacional reaccioni davant la "repressió" de l'Estat, davant la presència de Puigdemont i Gabriel
Jordi Bes
01/01/1970
La direcció presenta la seva proposta per reduir progressivament els exemplars que no són mediterranis, que no estan en perill d'extinció ni tampoc estan en programes de conservació
01/01/1970
El jutge del Suprem avisa el bufet barceloní Molins & Silva que es pot reunir amb Sànchez només amb dues hores d'antelació
Lucía Caram en un moment de l'entrevista. | Josep M. Montaner
01/01/1970
La monja dominica denuncia que l'aplicació del 155 ha afectat els més febles: "Les inversions i els programes socials estan aturats des de la intervenció de la Generalitat" | La religiosa explica que "veure jugar Messi a futbol al Camp Nou és com trobar-se amb Déu"
Un llaç groc en un escó durant el ple del Parlament de l'1 de març | Albert Alemany
01/01/1970
L'independentisme, que aspira a no malaguanyar la victòria electoral, debat el rumb estratègic mentre intenta formar un Govern que aixequi la intervenció de l'autonomia
Rajoy necessita el PNB per desencallar els pressupostos | EP
01/01/1970
El president espanyol confia que els nacionalistes bascos li aplanin el final de legislatura tot i el 155 | Uns comptes aprovats forçarien Rivera a retornar a la casella de la governabilitat i donarien un nou impuls al PP per encarar les eleccions autonòmiques i locals