El Projecte Life Montserrat

L'estat dels nostres boscos és propici pels incendis i com tothom sap n'hem patit de devastadors els últims 30 anys

per Toni Masana, 10 de juny de 2016 a les 10:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juny de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Projecte Life Montserrat és un projecte on hi participen des de la Diputació fins a diferents ajuntaments, passant per la UE, que és qui finança el projecte.

Vacarisses és un municipi que en els darrers 60 anys ha canviat moltíssim. De ser un municipi eminentment agrari, ha passat a ser un municipi on el sector primari hi és testimonial.


Moltes de les terres que antigament eren conreades, han esdevingut, en molts casos, terres abandonades, boscos o, fins i tot, s’hi han construït urbanitzacions. La fesomia de Vacarisses, en només 60 anys, ha canviat moltíssim.

Els boscos són autèntics polvorins i resulten un problema, en cas d’incendi, pels nostres nuclis habitats, per les persones en definitiva i evidentment per la nostra fauna i flora. L’estat dels nostres boscos és propici pels incendis i com tothom sap n’hem patit de devastadors els últims 30 anys.

En aquest sentit hi ha mesures, s’executen any rere any, com són les franges de protecció perimetral dels nuclis habitats. Mesures que, en un suposat cas d’incendi, protegeixi, en la mesura del possible, aquest nucli habitat.

Diuen, però, que la millor manera de treballar perquè no hi hagi incendis és la prevenció, i el projecte Life Montserrat n’és el millor exemple. La implementació d’aquest projecte en el territori i la gestió que es fa dels boscos ajuden i ajudaran a què els incendis no hi siguin tan propicis.


Per altra banda, el projecte Life, ajuda a que es desenvolupi i s’instaurin en el territori diferents tipus de ramaderia, principalment cabres i vaques. Aquests animals, pasturant, es mengen el sotabosc i ajuden  a que no hi hagi tant combustible i per tant menys perill d’incendi. Per tant, matem dos ocells d’un sol tret: netegem el sotabosc i fixem en el territori un tipus d’explotacions que havien desaparegut. Si a això hi afegim que es faci una explotació forestal que pot estar enfocada a la biomassa, ens donarà un resultat perfecte.

Aquest són projectes ben pensats i que només cal felicitar als seus ideòlegs i als seus impulsors.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació