Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR


Una República plural o reformes sectàries

«Seria un error intentar substituir els objectes de debat d’un procés constituent d’una nova República pels objectius privats, per molt legítims que siguin»

per Jose Rodríguez «Trinitro», 17 de febrer de 2016 a les 00:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha propostes de procés de debat constituent sota un mal entès patriotisme constitucional. Això requereix una unicitat d’identitat nacional. Aquesta unicitat no es dóna en el cas català ni en l’espanyol. Aquest és el model de procés constituent que vol impulsar el PSOE i que podria comprar el PP i Ciutadans. És el model que tenia en un passat una part l’independentisme clàssic, per raons de pura resistència de la identitat nacional catalana, encara que aquesta idea l’independentisme ja l’ha superat.

També hi ha processos de reformes ideològiques pensades per imposar un model socioeconòmic i confrontar els interessos de “classe”, com els que impulsen col·lectius d’esquerres com ara Podemos o Catalunya Sí Que es Pot. Aquest tipus de reformes no s’impulsen per fer unes institucions més equilibrades i eficients o aconseguir un país que faciliti el pluralisme polític i permeti un debat i institucions menys esbiaixades, sinó en el pur sentit de lluita de classes.


Tots aquests processos el que no cerquen construir una nova República inclusiva i plural, sinó la victòria dels interessos de només d’una part de la societat. O bé volen avançar la legítima lluita de classes i d’interessos que s’ha de donar durant cada procés electoral o pretenen blindar la posició d’avantatge d’un nacionalisme: en aquest cas el nacionalisme banal espanyol.

El procés català té l’oportunitat de facilitar un debat constituent que ens pugui apropar a una República més inclusiva i basada en el pluralisme polític i no en aconseguir avantatges de partida per a una determinada identitat nacional o ideologia concreta. El debat constitucional d’una República inclusiva i plural ha d’aprofundir molt més en la separació de poders, en la qualitat de la governança, en el respecte per les llengües i identitats dels individus i en la neutralitat dels poders públics quant a a la forma de viure que han escollit els individus. En definitiva, arribar a un nou pacte social al voltant de quina és la carta de drets bàsics que volem garantir per a tothom i els deures de la ciutadania de la República i després deixar la resta a la legítima confrontació política en cada elecció.

Seria un error intentar substituir els objectes de debat d’un procés constituent d’una nova República pels objectius privats, per molt legítims que siguin. Les opcions de reforma a Espanya ja parteixen esbiaixats o bé pel nacionalisme banal espanyol (PSOE, PP, Ciutadans) o bé per una forma d’entendre el model socioeconòmic de la nova esquerra (Podemos, CSQEP). Ens sortirem en fer-ho bé?

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Jose Rodríguez «Trinitro»
Llicenciat en Física per la UAB, DEA en Sociologia i màster en Societat de la Informació per la UOC. Exmilitant del PSC, treballador de la UGT de Catalunya. Sóc activista independentista. A Twitter: @trinitro.
trinitro
11/03/2018

​El Parlament dels tripijocs

02/01/2018

​O serem metropolitans o no serem

26/11/2017

La confiança trinxada

08/10/2017

Cínics

07/08/2017

Baralles absurdes pel caos del Prat

10/07/2017

Els volem purs i sense matisos

12/06/2017

Caça de bruixes «indepe»

15/05/2017

La falsa neutralitat del PSC

17/04/2017

Millor no discutir amb «indecisos»

20/03/2017

Qui vol manifestar-se amb la legió?

Participació