El llarg camí cap a la transparència

«Resum de l’intent: 6 pàgines web diferents, 11 desplegables, 2 possibilitats de descàrrega del mateix formulari, la necessitat d’un IDCAT SMS (previ registre) per a poder-me autenticar com qui sóc realment»

| 01/01/2016 a les 11:16h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 01/01/2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Avui ho he intentat. He volgut saber com presentar una reclamació a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública. He entrat al portal de Transparència de Catalunya. He cercat la secció de la Comissió de Garantia per saber com funciona i he trobat un enllaç a la dreta de la pàgina web on sota l’epígraf “Destaquem” hi posa “Fes una reclamació”. He clicat aquest punt i he anat a parar a una nova pàgina, aquesta vegada fora del portal de Transparència de Catalunya i sí dins del portal de Tràmits de la Generalitat de Catalunya. En aquesta nova pàgina titulada “Reclamació davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP)” i ha un enllaç a la part inferior on hi posa “Presentar la reclamació”. Hi he entrat i hi he trobat cinc desplegables informatius sobre els terminis, la documentació a presentar, altres requisits, taxes i altra informació. La més divertida és “altra informació” atès que et porta al punt d’inici de tot el procés. La de “taxes” ens informa que no hi ha taxes associades en aquest tràmit. La més interessant és la de documentació a presentar: còpia de la sol·licitud d’accés a la informació, còpia de la resposta que us ha enviat l’Administració, còpia de l’escrit que heu adreçat a l’Administració en el qual demaneu que faci efectiu el lliurament de la informació ..., còpia del recurs de reposició, si s’escau, i de la seva desestimació ..., i un annex de dades específiques, de presentació obligatòria, que t’envia a un formulari en word. En aquest annex de dades específiques s’informa que pots sol·licitar la “mediació” de la GAIP en tot aquest procés. Ara, jo vull fer la reclamació, la mediació ve després. On és el formulari principal? Perquè aquest és només un annex.

Seguim. A la mateixa pàgina tens dues possibilitats: “Reclamar per internet” o “Reclamar presencialment”. S’obren dos desplegables que informen com fer-ho en cada cas. Ambdós tenen formularis ad-hoc. El farem per internet. S’informa en cinc passos tot el que s’ha de fer. El cinquè ens diu que caldrà que el formulari el signis electrònicament. Ara bé, i l’annex de dades específiques? Que s’ha de signar? He de signar un word o he de generar un pdf per a continuació signar-lo electrònicament? Diu que ho puc fer amb IdCat SMS un sistema àgil que t’envia un codi al teu mòbil. Però primer t’has d’identificar i registrar a no sé on. Em decideixo a omplir el formulari per internet clicant la pastilla “Ves-hi”. I entro en un nou portal que en realitat és el portal de Tràmits de la Generalitat per amb l’estètica antiga. M’hi trobo un procediment per descarregar-me el formulari, en pdf. Ara bé, si no tens l’Adobe Reader versió 9.1 o superior no hi ha manera humana de fer-ho. Ho intento igualment. Clico el “descarrega el formulari” i em trobo de nou amb una nova pantalla per tornar-me a descarregar el formulari! A! És clar, es tracta de poder visualitzar el formulari a nivell informatiu però sabent que l’hauràs de signar electrònicament igualment i que sense “autenticació” no el podràs tramitar. L’obro igualment i em trobo amb un missatge inquietant: “To view the full contents of this document, you need a later version of the PDF viewer.” Sense la versió adequada de l’Adobe Reader, versió 9.1, programa propietari, no puc veure el formulari, no el puc omplir i, per tant, no puc presentar la reclamació.

Resum de l’intent: 6 pàgines web diferents, 11 desplegables (alguns amb informació repetida), 2 possibilitats de descàrrega del mateix formulari, la necessitat d’un IDCAT SMS (previ registre) per a poder-me autenticar com qui sóc realment, la necessitat de versions actualitzades d’Adober Reader i la possibilitat darrera de si em falla tot això, presentar presencialment la reclamació. Per fer-ho m’he de descarregar dos formularis addicionals, omplir-los, imprimir-los, signar-los a mà i presentar-los en persona a qualsevol oficina de registre de la Generalitat o a la seu de la GAIP. Sort que avui no volia reclamar res sinó només saber com fer-ho. No vull saber com em sentiré el dia que algú m’hagi denegat l’accés. El llarg camí per la transparència passa, en primer lloc, per desburocratitzar els procediments. La burocràcia al servei del ciutadà i no pas al servei del sistema, siusplau.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

En què s'ha convertit el funcionari
Antoni Durán, 01/01/2016 a les 18:08
+3
-2
És elemental:
Els burrócatas funcionaris porten 36 anys de "democràcia" sense donar un pal a l'aigua i sense que els seus caps els exigeixin donar-ho. Tots estan afiliats a algun partit i han entrat amb recomanació. Han aconseguit coses inversemblants com que les infraccions urbanístiques no prescriguin fins als 6 anys (abans de la democràcia prescrivien al cap d'un any)
És a dir, que amb la democràcia, el funcionari necessita 6 vegades més de temps per al mateix treball...
I el que Vè. explica sobre el procediment per denunciar, és congruent amb el principi fonamental del funcionari actual: a aquests llocs de treball no poden accedir els més preparats per al servei públic, sinó els que porten molts anys afiliats als partits polítics o són parents o amics dels que ocupen el poder.
Sense transparència no hi ha independència
Anònim, 08/01/2016 a les 10:55
+1
-0
Això és el que havien de cridar tant els de la plaça de la Catedral com els de la plaça de S.Jaume,ahir.Això és el que s´havia de reclamar en les macro-manifestacions,ben segur que ara no estariem en aquesta situació.
Però això no interessa a ningú,ni interessa que interessi.
I el més trist és que els nostres polítics ens vulguin fer creure el que no és
1+1 = 3
JLMK, 08/01/2016 a les 20:14
+0
-0
Ja se sap allò de la famosa Llei o Principi (dels de Peter, em sembla) que diu, aplicat als funcionaris, que 1 + 1 = 3. És a dir : que "1 funcionari més 1 altre funcionari, de ben segur que entre tots dos aconseguiran crear feina per a un TERCER funcionari". I la burrocràcia funciona així a la majoria de paisos : n'hi ha molt pocs en els que l'Administració funcioni amb criteris empresarials de "rendiment " i el Funcionariat sigui exigidament eficient i productiu.

De fet, si us ho mireu bé, l'aspirar a la condició de "Funcionari" és tota una declaració de principis i de "projecte de vida". Una "filosofia" basada en la absoluta manca de control i de responsabilitat, i en la seguretat que, per la seva pròpia condició, l'Administració Pública no farà mai "suspensió de pagaments" ni "tancarà l'empresa". Apart de que el càrrec és vitalici, és clar, amb suculentes jubilacions...

El Funcionariat, a més, constitueix el necessari i imprescindible suport operatiu de tota la corrupció anomenada "política". Per a poder ser corrupte, un polític necessita poder "manar" al voltant seu dues dotzenes de funcionaris corruptes : per aixó hi ha tants funcionaris que --de fet-- si poden es passen a la política. La qual, per cert, és infinitament més "rentable" que el simple funcionariat...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Joan Soler Jiménez
Míting central de Junts per Catalunya al Pavelló de la Vall d'Hebron | Junts per Catalunya
Oriol March
01/01/1970
El partit aspira a situar peces clau dins del grup parlamentari després d'una campanya en què els dirigents orgànics no han tingut protagonisme | El resultat de JxCat i el futur de Puigdemont marcaran la relació entre la candidatura i les sigles neoconvergents | Fonts consultades indiquen que el president ha pactat amb el partit que JxCat no es convertirà en una nova formació política
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 19:22 ÚLTIMA HORA L'ANC diu ara que només «reconeixerà» Puigdemont com a president legítim. Llegeix íntegrament el comunicat que ha enviat als seus socis.
 19:07 LA CARAVANA On era la marea lila? Fins al míting central de Nou Barris, la militància de Podem, sempre avesada a reivindicar la seva identitat, ha tingut un paper discret en aquesta campanya. Contracrònica de Sara González
 

Míting dels comuns a Nou Barris Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 18:57 M'HI POSO PER... Solé i Sabaté, l'historiador que combat el «Decret de Nova Planta del 155». El catedràtic d'Història Contemporània, un dels molts independents de la llista de Puigdemont, creu que Espanya tracta Catalunya com una "colònia" i lamenta que el PSOE s'hagi posicionat al costat de l'extrema dreta per acabar amb l'independentisme. Un nou retrat dels independents del 21-D a càrrec d'Àlvar Llobet.
 18:23 L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, demana als cristians que el 21-D no votin partits "que vagin contra la religió". Confia que, independentment del resultat, la cita electoral ha de servir per "avançar en la convivència i en el bé de tots".
 18:03 PRIMÍCIA. El PDECat i la llista de Puigdemont ja negocien la cohabitació posterior al 21-D. Ho avança Oriol March. El partit aspira a situar peces clau dins del grup parlamentari que sorgeixi de les eleccions després d'una campanya en què els dirigents orgànics no han tingut protagonisme. El resultat de Junts per Catalunya i el futur de Puigdemont marcaran la relació entre la candidatura i les sigles neoconvergents. Fonts consultades indiquen que el president ha pactat amb el partit que JxCat no es convertirà en una nova formació política.
 17:59 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 11 de febrer de 1936: la recuperació de l'Estatut i el retorn dels presos apleguen les esquerres. ERC, Acció Catalana i els partits obrers reuneixen els seus partidaris en el tram final de la campanya. Nova entrega del diari de campanya (en blanc i negre) a càrrec de Pep Martí.
 17:45 A Escòcia també es publiquen enquestes prohibides sobre el 21-D.
 17:15 ÚLTIMA HORA Publicada Andorra la primera enquesta prohibida del 21-D.
 16:35 El PP ja demana el vot a Rajoy per «seguir liquidant l'independentisme». Soraya Sáenz de Santamaría presumeix del tancament del Diplocat i d'haver "escapçat" els partits independentistes; informa Isaac Meler.
 16:25 La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, presumeix del tancament del Diplocat: "Sabeu com es diu ara? Diplocat 'en liquidació'!". 
 16:08 El candidat popular, Xavier García Albiol, alerta que el "vot útil a Ciutadans" pot significar que el PP perdi el diputat de Girona.
 16:22 Des d'Andalusia fins a Palestina «with Catalonia»: «La vostra lluita és la nostra». L'escola Mediterrània de Barcelona acull la trobada popular de solidaritat amb Catalunya i contra la repressió de l'1 d'octubre; ho explica Aida Morales.
 16:07 El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, assegura que el "darrer diputat" de Girona "es disputa entre el PP, ERC i la CUP". 
 14:41 Iglesias demana «respecte» pels «comuns» per haver defensat la sobirania de Catalunya a Espanya; informa Sara González. Xavier Domèmech proclama davant de més de 2.000 persones a Nou Barris que la seva "remuntada" està en marxa i que aconseguiran fer fora al PDECat i a C's.
 14:30 LA CARAVANA Vargas Llosa, el «hooligan» més entusiasta d'Arrimadas. L'escriptor i parella d'Isabel Preysler "actua" al Goya i titlla la CUP de "tradicional i reaccionària" enfront el "progressisme" de Ciutadans. La contracrònica de Pep Martí.
 14:29 LA CARAVANA El número màgic d'Albiol. El candidat del PP puja al bus de campanya amb periodistes en el trajecte de Barcelona a Girona; ho explica Isaac Meler.
 14:16 El líder del PSOE, Pedro Sánchez, tanca files a Girona amb el candidat del PSC al 21-D, Miquel Iceta: "És concòrdia, experiència i convivència". Sánchez reivindica Iceta després de la polèmica per la proposta d'indultar els presos polítics en cas que hi hagi condemna.
 14:16 
 13:55 
 13:55 
 13:51 ERC reclama sense complexos liderar el sobiranisme per eixamplar-lo per l'esquerra; crònica de l'acte central dels republicans de Roger Tugas i Joan Serra Carné. Marta Rovira defensa en el míting central dels republicans que són “garantia” de “República” i de “preservar drets socials”. Tardà exclama que Junqueras és el “millor president” per defensar el llegat de l’1-O després de llegir una carta del líder d’ERC, empresonat a Estremera.
 13:37 
 13:35 
 13:27 
 13:24 
 13:15 Aplaudiments per a Marta Rovira, que tanca el míting central d'ERC al Born.
 13:16 
 13:14 Marta Rovira: "ERC és garantia que Catalunya continuï movent-se com a poble i no acabi reduït a una província més".
 13:11 Marta Rovira, al míting d'ERC: "El 21-D va de si aquí continua decidint Mariano Rajoy i els seus delegats o si ho fem nosaltres".
 13:12 
 13:10 Marta Rovira insisteix en la resposta a Josep Borrell: "Nosaltres estimem la diversitat"..
 
 13:06 Marta Rovira respon a Josep Borrell: "Abans de desinfectar [Catalunya] tenen molta feina. Tenen feina a netejar de corrupció les institucions espanyoles".
 
 13:02 Marta Rovira diu que Oriol Junqueras és "el millor candidat que pot tenir aquest país". "Si el votem, el podem treure de la presó".
 13:01 
 12:57 Marta Rovira intervé en el míting central dels republicans. Diu que ERC és un partit que "convida tothom a participar-hi". "Som un partit lliure".
 12:57 Rivera equipara Puigdemont a Le Pen per qüestionar el projecte de la UE; informa Pep Martí. Vargas Llosa i Manuel Valls donen suport a Ciutadans perquè el 21-D "està en joc el futur d'Europa".
 12:52 Al míting d'ERC s'emet ara l'àudio enviat per Oriol Junqueras des de la presó d'Estremera.
 12:51 Gabriel Rufián també critica els "comuns" per la seva proposta de tripartit amb ERC i el PSC: "No pactem ni amb carcellers ni amb espoliadors".
 12:51 Gabriel Rufián defineix Ciutadans com el "Front Nacional Taronja".
 12:45 Joan Tardà crida "president, president" per recordar Oriol Junqueras al míting d'ERC. "Ha arribat l'hora d'ERC", exclama entre aplaudiments de la militància.
 12:47 LA CARAVANA. Coses del directe (i de la tecnologia). Puigdemont entra per videconferència o per satèl·lit als actes de Junts per Catalunya, i el mecanisme no sempre funciona a la primera. Crònica d'Oriol March.
 12:47 
 12:38 Carta d'Oriol Junqueras a la miltància d'ERC. La llegeixen Joan Tardà i Gabriel Rufián: "Som els que aturarem la infàmia i que no deixarem que passin la piconadora pel nostre país".
 
 12:36 Carme Forcadell, al míting d'ERC: "Som el vot útil d'aquestes eleccions. No es tracta de guanyar o perdre uns eleccions, es tracta de guanyar o perdre un país. La d'ERC és la papereta de la dignitat, la democràcia i la llibertat".
 12:35 Ada Colau titlla de "vergonya" que el govern de Junts pel Sí "no doni ni un euro a les escoles bressol mentre donen desenes de milions a l'escola concertada i de l'Opus".
 

 
 12:34 Carme Forcadell, davant de la militància d'ERC: "L'única violència que veiem és la dels grups feixistes que campen pel carrer".
 12:32 Catalunya en Comú - Podem reivindica des de Nou Barris que no es voti Ciutadans, un partit que, ha recordat AdaColau, es dedica a "mantenir el PP" al govern de l'Estat.
 
 12:29 Torn de paraula de Carme Forcadell al míting d'ERC: "La repressió que estem patint no frenarà la República. Catalunya se'n sortirà. I si ERC guanya el 21-D ens aixecarem més aviat i millor".
 12:30 Ada Colau deixa clar des de Nou Barris que mai seran en el bloc dels "irresponsables" que van proclamar la DUI "sabent que generarien dolor i tristesa" a Catalunya.
 
 12:27 Raül Romeva elogia Marta Rovira: "No hi ha millor manera d'explicar l'acció de Govern que escoltant la Marta Rovira. S'ha fet molt bona feina i la continuarem fent a partir del 21-D".
 
Entrades anteriors »
Més de 2.000 persones, segons l'organització, han assistit al míting central dels comuns a Nou Barris | Dani Gago / Catalunya en Comú
Sara González
01/01/1970
Fins al míting central de Nou Barris, la militància de Podem, sempre avesada a reivindicar la seva identitat, ha tingut un paper discret en aquesta campanya
Carles Riera, candidat de la CUP | Adrià Costa
01/01/1970
El candidat de la CUP insta les forces "republicanes" a desplegar la declaració del 27 -O i aplicar la llei de transitorietat | Recalca que si cal assumiran "responsabilitats" de Govern i demana als "comuns" abandonar "el terreny fictici de l'equidistància" | Afirma que Puigdemont respon a una "realitat més lliure" que el "peix al cove" del PDECat
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
El gat xinès al local de la CUP. | Adrià Costa.
01/01/1970
Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin els resultats de les enquestes