1 de 10

Com queda Catalunya després del 20-D?

per Germà Capdevila, 21 de desembre de 2015 a les 00:00 |

«Catalunya té dos camins: esperar una o dues generacions a que Podemos sigui hegemònic a Espanya –i fer el referèndum– o aplicar el full de ruta que va guanyar el 27-S»

Aquest article es va publicar originalment el 21 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El bipartidisme a Espanya ha rebut un cop fort, molt fort, però no està mort, ni molts menys. És més, gaudeix d'una mala salut de ferro. El PP, amb una trajectòria negativa de rècord Guinness, ha guanyat les eleccions sense discussions. El PSOE, a la deriva des de la fi de Zapatero, resisteix d'una forma envejable. Les formacions de la "nova política" han irromput amb força –és innegable– però la seva capacitat d'influir en la política espanyola quedarà clara ben aviat. Serà molt limitada. Amb un sistema electoral dissenyat per mantenir l'statu quo i afavorir els dos partits principals del sistema, Podemos i Ciudadanos només tenien alguna oportunitat si desbancaven al PSOE de la segona posició. No ho han aconseguit, ni en vots ni en escons. 

El fracàs més gran del 20-D és el de Ciudadanos. Enquestes manipulades, omnipresència mediàtica, milions d'euros de bancs i grans empreses a la seva campanya electoral, i amb prou feines han arribat als 40 escons a tot el territori. No poden condicionar cap govern, i al costat de Podemos veurà com els dos grans partits aconsegueixen salvar els mobles de l'estructura fonamental d'un sistema polític dissenyat perquè sigui immòbil i sempitern. 


Com queda Catalunya i el procés després dels resultats del 20-D? No podem esperar gaire res. Per més que Pablo Iglesias parlés ahir més clar que mai de Catalunya com a nació i en favor d'un referèndum, la reforma que proposa és senzillament impossible. El PP (i el PSOE si convé) manté un nombre d'escons suficient per bloquejar qualsevol canvi positiu per a Catalunya o en favor d'una negociació amistosa del conflicte. A més a més, qualsevol reforma ha de ser aprovada també pel Senat, on el PP ha obtingut la majoria absoluta. i sumeu a això un Tribunal Constitucional sempre a punt per fulminar qualsevol atac a l'Espanya una, grande y libre. D'altra banda, convé no perdre de vista que han estat unes eleccions espanyoles, no pas catalanes, i que els dos partits que a Espanya sumen una majoria absoluta àmplia, a Catalunya amb prou feina sumen una quarta part de l'electorat. 

Davant d'aquesta situació, Catalunya té només dos camins. L'un, esperar una o dues generacions fins que l'aposta de canvi de Podemos esdevingui hegemònica en la política espanyola, una possibilitat remota però plausible. L'altre, formar govern a Catalunya i posar en marxa el full de ruta dissenyat en la resolució aprovada al Parlament el 9 de novembre. Els resultats del 20-D no ens deixen cap argument fer frenar la desconnexió.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Germà Capdevila
Director del Consell Editorial de NacióDigital i editor de la Revista Esguard. A Twitter: @gcapdevila
Més articles de l'autor
19/05/2023

Al carrer contra l'ONU!

12/05/2023

28-M: catalans sense representació

05/05/2023

Rodalies d'Espanya

28/04/2023

Pagueu més!

20/04/2023

El tresor cultural de Sant Jordi

14/04/2023

«Bye bye», Ferrovial

08/04/2023

Eleccions municipals: una oportunitat

31/03/2023

Els plats pel cap

24/03/2023

Eurodiputats plantats

17/03/2023

La gira americana, un pas endavant

Participació