Juan Carlos Girauta es confessa

«Sobta que un representant d’un partit ultranacionalista espanyol i supremacista com Ciudadanos gosi emprar el mot "nacionalista" contra algú»

| 12/12/2015 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 12/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Hi ha persones que, empeses per una conjuntura determinada, abandonen l’esfera privada i passen a la pública per representar un partit polític en benefici d’una causa en la qual creuen. No són polítics professionals, però n’exerceixen temporalment –o definitivament– tot enriquint amb la seva tasca els valors de les sigles que representen. Aquest és el cas d’Oriol Junqueras, de Ramon Tremosa, de Santi Vidal, de David Fernàndez o de Lluís Llach, per exemple. Són persones, en definitiva, que inspiren respecte i que dignifiquen la política. N’hi ha d’altres, en canvi, que la degraden. Aquest és el cas de Juan Carlos Girauta, el cap de llista de Ciudadanos per Barcelona. N’hi ha prou de posar-li un micròfon al davant perquè hom tingui la sensació d’escoltar més aviat el portaveu d’una penya de destralers que no pas un eurodiputat. 

Aquests dies, en els seus actes de campanya electoral, Girauta s’ha dedicat a titllar de malalts mentals els independentistes. “El nacionalisme és una malaltia, una patologia, perquè és destructiu; i els fenòmens destructius s’han de combatre”, ha dit. D’entrada, sobta que un representant d’un partit ultranacionalista espanyol i supremacista com Ciudadanos gosi emprar el mot "nacionalista" contra algú. Però en realitat no diu res de nou. Antonio Vallejo Nágera, el psiquiatre del franquisme, ja s’expressava en aquests termes quan deia: “Necessitem emprendre una valenta lluita higiènica contra els gèrmens morbosos que corquen la raça hispana i que la volen conduir a la més abjecta de les degeneracions. [...] S’aïlla la gent afectada de malalties infecciones i no pas els qui contaminen el cos social amb idees dissolvents que condueixen a la corrupció, a la criminalitat i a la bogeria. Així és impossible una raça sana de cos i esperit, amarada de l’esperit de la hispanitat”. 

Em sembla que no cal repetir-ho, però diguem-ho una vegada més: una cosa és el nacionalisme expansiu, colonitzador i anorreador de pobles, com l’espanyol, i un altre el defensiu, de salvaguarda, de supervivència, com el català. El primer, certament, és destructiu, perquè es reafirma per mitjà de la dominació d’altres pobles tot negant-los la identitat i el dret de decidir per si mateixos. El segon, en canvi, està obligat a defensar-se perquè si no ho fa desapareix. És a dir, res a veure l’un amb l’altre. M’abstindré, doncs, de citar la llarga llista d’opressors d’arreu del món que al llarg de la història han considerat una malaltia mental l’afany de llibertat dels seus dominats. Mancats del més mínim argument, han hagut de recórrer a la desqualificació. I és que el sotmès, amb la seva rebel·lia, posa en evidència la baixesa moral de l’opressor. Tanmateix, en aquest cas, voldria trencar una llança en favor del senyor Girauta, perquè, malgrat ser un home conegut pel seu ultranacionalisme espanyol i supremacisme, ha fet una cosa admirable i que l’honora: no ha tingut inconvenient a expressar públicament amb una frase la baixa opinió que té d’ell mateix.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Molt conscís
Dionís, 12/12/2015 a les 06:55
Interessant
+69
-6
Ni Pla hagués estat mes descriptiu i amb aquesta precisió que vostè,
Enhorabona.
Ultradretà
Anònim, 12/12/2015 a les 09:01
+37
-1
Girauta és ultradretà de sempre i ara ha trobat el lloc que buscava a un partit que esta a la ultradreta. Els membres de Ciudadanos provenen de la ultradreta, tant del PP com del PSOE, i fa mans i mànigues per desfer-se dels clarament coneguts com falangístes o ultranacionalistes.
Pobra gent de Nou Barris
Anònim, 12/12/2015 a les 09:12
+32
-1
Els mitjans d'informació privats espanyols, cadenes de TV sobretot, han conseguit els vots de Nou Barris per Ciudadanos. La decepció d'haver votat a un partit de dretes serà monumental.
El greu error d'usar malament el mot nacionalista
Minont, 12/12/2015 a les 10:06
+29
-1
El sentit identitari el tenim tots. És un dels instints bàsics de supervivència que ens ha donat la natura. La identificació amb els teus. Primer en la família, llavors en el territori proper o tribu. Si no el tinguéssim ens deixaríem invadir per tothom i potser seria perillós per la supervivència de l'espècie.

Però només identitari. No tots som nacionalistes. Els nacionalistes (a grosso modo) son els que tenen un sentit identitari superior a un determinat nivell.

Molts dels que tota la vida ens ha semblat que érem nacionalistes, analitzant-nos fredament, i comparant-nos amb altres identitats, arribem a la conclusió que no ho som. (A menys que la línia entre el nacionalista i el no nacionalista la posin, per exemple, al 70%, o sigui que es consideri que el 70% de la població és nacionalista). Però se suposa que el nivell per ser nacionalista ha de ser força inferior a la meitat de la població.
Ens ho ha semblat perquè els mitjans els controlen ells, i ells sempre ens han dit nacionalistes a nosaltres. També per culpa de CiU, que en un moment de moda, i induïts pel PNB, es van ells mateixos fer-se l'autogol de dir-se nacionalista. Autogol que encara no han sabut esborrar i ho segueixen usant.

Jo mateix, que em considerava nacionalista, però a la que em comparo amb l'espanyol mitjà, veig que ho soc menys que ells. La passió per la Roja, el menyspreu que sempre han tingut la majoria per altres llengües i cultures diferents a la seva, les ànsies d'acabar amb totes les llengües que no sigui la castellana, les ganes d'expansió, o les ganes de retenir a la força un poble que vol marxar.

Tot això ho té l'espanyol mitjà (i el francès mitjà, l'americà mitjà...) i la majoria de nosaltres, per part catalana, no ho tenim.
En general, els nacionalistes d'estat son més nacionalistes perquè tenen els mitjans d'estat. Ningú els renya per tenir aquesta identitat. Ho consideren normal al seu entorn. Per tant ningú els frena. Els nacionalistes perifèrics, en canvi, ho son molt menys pel fet que constantment son renyats per quasi tots els mitjans.

Per tant, fem un error molt greu quan ens qualifiquem nacionalistes. I ens fem un mal. A Europa, tot i que els d'estat son igual de nacionalistes que els espanyols, el mot nacionalista els sona a Hitler i similars. Nosaltres els hi hem d'anar explicant la realitat: lluitem contra el nacionalisme. Contra el que ens vol retenir i dominar en contra de la nostra voluntat, contra el que ens vol matar la nostra llengua i vol imposar la seva, contra el que ens canvia la història i ens la vol fer aprendre...

En aquest cas és difícil, quan no quasi impossible, trobar un nacionalista català tan ultranacionalista espanyol com és en Girauta.
vaja quin personatge!
Anònimkatson, 12/12/2015 a les 10:26
+32
-0
Fa molt de temps que´l coneixo desde que era tertuliá amb el frare.
Només vull fer una observaciò; fixeu-vos que quasi sempre esta senyalant amb el dit a titol d´advertencia. Al mes pur estil de dictador.
Girauta, el bronques.
JCB, 12/12/2015 a les 10:56
+35
-2
No puc estar més d'acord amb l'Alexandre: en Girauta es va començar a fer "famoset" en aquell programa de debat moderat per un capellà. Des del primer moment em va semblar un "quinqui", de barri ric, que tenia al "Yoyas" com a referent en la dialèctica i l'argumentació.
desarmem-los
simonet, 12/12/2015 a les 11:19
+32
-3
Els independentistes, i els catalanistes en general, ens farem un gran favor a nosaltres mateixos el dia que deixem de dir que som nacionalistes.

Nacionalista és una paraula que ha adquirit un sentit negatiu, aquí i a la Xina Popular. S'ha convertit en un insult. Per tant, deixem de fer-lo servir.

Podem prescindir d'aquesta paraula, perquè no la necessitem. En lloc de nacionalista, fem servir catalanista, independentista o simplement patriota.

Ells continuaran dient-nos nacionalistes, ja ho sabem. Ho diran per insultar-nos. Contra això no hi podem fer res. Però el que sí que podem fer és deixar de fer-los el joc. Cada cop que parlem de "nacionalisme català", els estem fent el joc.

La nostra guerra es decidirà també en el camp de batalla del llenguatge. Les paraules són armes que fan servir contra nosaltres. Nacionalisme és una d'aquestes armes. Doncs desarmem-los.
els nacionalistes sempre són els altres
simonet, 12/12/2015 a les 11:31
+28
-1
Sociòlegs, politòlegs, historiadors i companyia fa dècades que miren de trobar una definició de nacionalisme, i no se'n surten. No se'n surten perquè de nacionalismes n'hi ha de moltes menes, i perquè la paraula mateixa no és neutra, sinó que està polititzada. Amb nacionalisme passa el mateix que amb terrorisme, integrisme, socialisme, radicalisme o amb la majoria d'ismes.

Ara, hi ha gent com en Girauta que ho tenen claríssim: els nacionalistes, per definició, són sempre els altres. Amb aquesta definició en Girauta mata dos ocells d'un tret: insulta els altres i al mateix temps afirma, ímplicitament, que ell no n'és, de nacionalista.

Contra la idea de Girauta i de tots els espanyolistes com ell, la meva definició de nacionalisme és: el nacionalista és aquell que diu que els altres són nacionalistes.
Girauta ha viscut mes camvis de Camisa que un emprobador del Corte Ingles
Anònim, 12/12/2015 a les 11:38
+27
-1
Be, ja sabem que cap geperut es veu el seu gep, i sense posar al Sr. Girauta al nivel d'en Jose Antonio Primo de Rivera intelectualment parlant, es con si aquest insultes a algú dient-l'hi Falangiste.
Un crack ! Però de què vas ? Però això què és ?
Damas Menna (Cadaqués), 12/12/2015 a les 15:09
+30
-0
Neix a Barcelona de mare catalana , viu a Catalunya i declara a un conegut diari que els jesuïtes l'obligaven ( anys 60/70) a estudiar català . Es veu que el castellà devia ser en el seu cas ciència infusa .
Amb perles com aquesta i semblants de personatges hostils als seus país i recompensats per la postura torna a ser adient manifestar : Catalunya independent !El Cádiz passarà l’eliminatòria sense complicacions.
El «cas» Girauta
Anònim, 12/12/2015 a les 20:31
+24
-0
En relacionar el nacionalisme català amb malaltia, Girauta no fa més que copiar Aznar i F. González, que han expressat la mateixa idea no fa gaires anys (primer va ser Aznar, després -crec- González).

I tots tres deuen ser admiradors de la pràctica del comunisme soviètic consistent a considerar malalts mentals els dissidents polítics i a tractar-los com a tals.

També França ha fet ús d'aquest argument, en el tracte amb independentistes antillans; és cert que només com a argument verbal (el ministre del ram va venir a dir que essent la cultura francesa el súmmum de la civilització mundial, calia estar malament del cap per a voler separar-se'n).

I ja que Girauta es pren aquesta llibertat en relacionar nacionalisme i malaltia, me'n vull prendre jo una en relació amb ell: quan el sentia a les tertúlies de ràdio, sempre em criadava l'atenció, la duresa, la brusquetat, de la seva manera d'expressar-se i tractar verbalment els adversaris; em semblava una duresa estranya, impròpia, que anava més enllà de la contundència que sol aparèixer en aquests tertúlies i que em feia pensar en alguna mena de causa diferent de l'apassionament i de la solidesa de les seves conviccions.
@10:06, 11:19 i 11:31
Anònim, 12/12/2015 a les 22:09
+10
-1
Nacionalisme és un mot en algunes llengües polisèmic, en algunes llengües un dels significats és pejoratiu, ja que al meu parer l'assimilen a xovinisme, mot que en la nostra llengua vol dir: Admiració excessiva pel propi país associada a un desinterès o a un menyspreu per altres cultures o països.

Mentre que nacionalisme en els nostres diccionaris catalans, vol dir: Ideologia i moviment que reivindica l’organització política independent d’una nació.

En aquest sentit, en una nació que aconsegueix un estat propi independent, deixa de tenir necessitat de fer servir aquest mot.

Curiosament en italià, una llengua en la qual crec que té connotacions negatives, s'escriu "nazionalismo", tal i con l'escriuen alguns "nonacionalistes" espanyols graciosos quan es refereixen als catalans, car deriva de del terme nació en italià"nazione".
AL DE POBRA GENT DE NOU S BARRIS.
Anònim, 13/12/2015 a les 20:17
+1
-15
Usted debe ser un privilegiado en información objetiva, seguro que no lee mas allá de Nació Digital, Avui y en momentos de locura transitoria se atreve con la siempre equánime TV3.
Por favor, señores independentistas, dejen de hacerse los mártires y de mirarse el ombligo, no nos martiricen mas con su "taranná" diferente, que en todos sitios cuecen habas y en Catalunya calderadas. Que si los señores que viven en Nous Barris,votan a Ciudadanos, lo hacen con su libre albedrio ya que pueden beber de las mismas fuentes de información que ustedes los independentistas, pero a lo mejor también leen otros diarios y están pendientes de otros medios audiovisuales.
No hagan de menos a nadie y menos porqué vote partidos no independentistas, apliquensé lo del libre albedrio y tengan mas criterio a la hora de ir a votar. Y si quieren un ejemplo de que no tienen un "taranna" diferente solo tienen que ver anoche al sr. Tardá en la SEXTA. Y digo sr. porque soy educado.
rábia
Anònim, 13/12/2015 a les 22:39
+0
-13
Hombre, puede ud. enredarse en descripciones y vocabulario confuso. Pero una cosa es cierta, ud. siente rabia porque , aparte de que a ud. le da mil vueltas, es justamente la medicina contra la independencia que muchos vamos a tomar. Y alguno gracias a escritos como el que acabo de leer lleno de insultos y mentiras, para variar.
A l'Anònim 20:17
Anònim, 13/12/2015 a les 22:46
+14
-0
L'anònim 20:17 es pensa que viu a Espanya, pobret. És un ignorant que encara no s'ha assabentat que viu en una altre país. ¿Es pot ser més ignorant? Però és comprensible, ell només veu televisió nacionalista espanyola: TVE, Tele-5, La Sexta, 13TV, escolta Radio Nacional, la SER, la Cope, llegeix l'ABC, La Razón, El Mundo i El País i mira Libertad Digital i "otras facheces" en línia directa amb la FAES i PP-PSOE-C's. Pobre home, el franquisme li surt per les orelles. ¡Levanta el brazo, muchacho, que la Falange te llama!
Als qui reneguen del nacionalisme català
Anònim, 15/12/2015 a les 04:00
+3
-1
De tant conviure i ser humiliats pels nacionalistes espanyols heu renegat del vostre nacionalisme i preferiu nomenar-vos, catalanistes, independentistes, patriotes,..
Doncs, ho sento, perquè us avergonyiu de formar part d'una nació.La nació catalana.
Una nació és el lloc on hem nascut. O renascut (els qui han arribat d'altres nacions).
Com patria és el lloc que ha nascut els pares (quan els pares eren de la mateixa nació) ara és possible que pare i mare siguin de nacions diferents. Però el que compte és la nació que on un viu i la fa seva.
Que una nació sotmesa hagi de decidir la seva independència és un fenomen transitori. Però si és vol pertànyer a una nació cal definir-se per més temps!!!!
Als de les 10:26 i 10:56
Anònim, 15/12/2015 a les 04:31
+4
-0
Déu n'hi do la tertúlia del frare Fuentes!
No sols hi havia de Ciudadanos el Girauta, sinó també el Cañas (no els confongueu),
també hi havia presumptes imputats com l'alcalde de Lloret de CiU o el de Sabadell del PSC o en Ramoncin... I, és clar, l'amic netejador Albiol.
Aquest frare ara l'ha contractat el Godó a la 8Tv ien un programa que es diu Trencadís.
Imagineu com acabarà el programa?
Girauta, de l'ultranazionalisme escanyol, argonauta...
Dr. Floïd, 18/12/2015 a les 12:24
+5
-0
Fantàstic comentari el teu, com sempre, Víctor! Només cal veure com han reaccionat, alhora, l'Anacleto que "actua d'ofici" de part de la Virreyna i el Ministro del Terreur, i l'Otilio colonitzador que comparteix els baixos instints i emocions ultranazionalistes assimiladores i els simplistes i demagògics "mantres" "d'agit-prop Srta. Pepis", extrets directament del "manual del Buen Colono" de la web colonitzadora


En Girauta adoloreix d' allò que tant enfàticament predica. Pateix de la mateixa "malaltia", vaja. Però en el seu cas amb un afegit: l'auto-odi i l'acomplexament del "provincià" amb ànima d'esclau, la síndrome d'Estocolm, vaja... Però en el seu pecat hi va implícita la penitència. prou pena tindrà, pobre home, quan hagi de justificar als seus descendents la seva actuació actual... i, probablment, des d'El Perejil. perquè, a la seva "malaltia" hi cal afegir l'orgull que el farà exiliar-se quan assolim, per fi, la llibertat!
Qui pot justificar ser el que representa el Capità Wilkins a la pel.lícula "El Patriota"? Te cap justificació voler-se vendre la mare i dir-los a sobre als fills que "és pel seu be"... Aquestes emocions desfermades del Sr. Girauta i que són ben comunes a molts dels seus companys de primera volada, de quan els ressentits del "Taxidermista" varen buscar finançament allà o tots sabem, per fundar aquesta "andròmina" autoanomenada Ciutadans... (hahahaha, "ciutadans" diuen, mira que en són de pomposos aquesta COLLa d'unionistes, BOSCHos assimiladors i supremacistes, tot ho han de fer a l'engròs atorgant-se magnituds que, ni en els seus somnis més humits, poden assolir, perquè són així, ells "siempre la tienen más larga"... només cal veure com s'autoanemenen els Sectaris Catalanofòbics de la Colònia, "braç hooliganero" dels colonitzadors ultranazionalistes escanyols..."). Aquests son els veritables assimiladors supremacistes, els que, per "raonament" ja entenen, conceptualment, que Catalunya és maltractada com una Colònia d'Escanya però els pot més el seu sentiment ultranazionalista escanyol que la realitat pura i dura... Aviat El Perejil haurà de demanar la seva emancipació...

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
Carles Puigdemont | ND
Bernat Surroca
01/01/1970
La Fiscalia demanarà al Suprem una euroordre de detenció contra el president de la Generalitat si participa aquest dilluns de manera presencial en una conferència a la Universitat de Copenhaguen | L'advocat de Carles Puigdemont reconeix que hi ha un alt risc que sigui detingut si surt de Bèlgica | Roger Torrent proposarà demà al matí el líder de Junts per Catalunya per ser investit president
01/01/1970
Les actes de la policia espanyola descriuen l'activitat dels Mossos en els diversos districtes i en més d'un cas també relaten l'actitud dels votants cap als agents de la policia catalana.
01/01/1970
"Què significa això d''un sol poble'? Em sembla feixista, em sembla nazi", afirma Victoria Camps
01/01/1970
La decisió l'hauria d'executar la mesa, segons la fórmula que triés per repartir els representants a la cambra alta i designar qui capitanejaria les comissions | Les concessions s'unirien a gestos com el to conciliador de Torrent en el seu discurs o la ubicació de Catalunya en Comú-Podem a l'hemicicle
Santi Rodriguez, Xavier García Albiol, Mariano Rajoy, Andrea Levy i Dani Serrano, en un acte de campanya | PP
Roger Pi de Cabanyes | 12 comentaris
01/01/1970
«L’equip de Mariano Rajoy dona per fet que ERC i el PDECat ja estan assumint que no faran president Puigdemont»
Una imatge de la sèrie «Merlí» | TV3
Toni Vall | 7 comentaris
01/01/1970
«Empescar-se que el millor final possible és enviar el protagonista al sot sona a sopar de duro, francament, a mandra de pensar alguna cosa més elaborada»
Carme Forcadell i Roger Torrent, a l'inici del ple de constitució del Parlament | Josep M. Montaner
Joan Serra Carné | 2 comentaris
01/01/1970
Roger Torrent desplega un perfil institucional que neguiteja la CUP per la falta de referències republicanes mentre la seva predecessora assisteix, alliberada, a una legislatura que insinua contradiccions en el sobiranisme