Una Llei de Transparència molt opaca

«Com és possible que dos anys després d'haver-se aprovat la Llei de Transparència espanyola encara ens posin traves als ciutadans per exercir el nostre dret a saber?»

per Karma Peiró, 13 de desembre de 2015 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Dijous passat, 10 de desembre, es van complir dos anys des que va aprovar-se la Llei de Transparència espanyola. I és en aquest moment que els ajuntaments tenen l'obligatorietat de servir informació pública. La norma ha de donar dret a saber i ens ha de permetre als ciutadans prendre millors decisions alhora de votar en campanyes com la que estem vivint. 

No obstant això, l'aniversari és desventurat perquè el Portal de Transparència espanyol, un any després de la seva estrena, encara dinamita qualsevol possibilitat de sol·licitar informació. Tenim una llei de transparència molt opaca. "És tan difícil fer una petició pública que són molt pocs els ciutadans que s'hi atreveixen", m'explica Javier de Vega, portaveu de la Fundació Ciutadana Civio. "Si no tens un certificat digital, un DNI electrònic amb el seu lector o una clau que arriba només a un telèfon intel·ligent, no pots avançar. Tots tres processos són molt feixucs. A Xile, Alemanya, França, Uruguai o Rússia, per posar només uns exemples, les peticions es poden fer a través del correu electrònic. Per què a Espanya no?"


Per aquest motiu, el web Tu Derecho a Saber va decidir tancar també dijous passat. I aquesta és una mala notícia. Impulsat per les organitzacions Access Info Europe i la Fundación Ciudadana Civio, el web servia d'intermediari entre les administracions i la ciutadania, ajudant al fet que les peticions d'informació arribessin als corresponents departaments i assegurant-se que la resposta es concedia en els 30 dies que marca la llei. Ara ja no poden fer ni aquest paper.

S'ha començat la casa per la teulada i està a punt d'esfondrar-se. L'abundància de portals i seccions que s'han creat per donar resposta a la Llei de Transparència espanyola- cadascuna amb les seves característiques tècniques i poc pensades pel ciutadà- és un altre dels motius del tancament d'aquesta web. "Estan posant traves expressament en lloc de facilitar la transparència real. Ja no té sentit seguir amb Tu Derecho a saber", afegeix de Vega. "S'equipara una petició d'informació a pagar la declaració de la renda i s'exigeix identificar-se de manera ultra segura". L'efecte aconseguit és el desànim de la població per exigir la rendició de comptes a les administracions.

A Catalunya, la nostra Llei de Transparència es va aprovar a finals de l'any passat, però fins a l'1 de gener del 2016 no serà obligat pels ajuntaments catalans cenyir-se ella. Em pregunto si anirem pel mateix camí i cometrem els mateixos errors que ja hem vist a l'estat espanyol. El president de l'Associació d'Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD), Joan Soler, ens deia aquesta setmana que la corrupció, la dels petits favors, serà molt difícil d'eradicar. "El que ha de permetre aquesta llei és la presa de consciència ciutadana per fiscalitzar les accions de les administracions des del minut 1". Soler també es queixa de la quantitat de departaments, alts càrrecs, subdepartaments, portals de transparència que s'estan creant amb motiu d'una llei que, fins ara, molt pocs ciutadans saben que existeix.

Si realment els candidats d'aquesta campanya creuen en la transparència, una transparència que molts d'ells enarboren en els debats assegurant que així acabarem amb la corrupció, farien bé de revisar els mecanismes que ens han de permetre als ciutadans exercir el nostre dret a saber i no convertir-lo en una carrera d'obstacles. De pas, podrien revisar els diners destinats a pagar nous alts càrrecs, tècnics i figures que suposadament han de treballar per a nosaltres, els ciutadans, i no sembla que ho estiguin fent. 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació