Breu història del procés

«Artur Mas, Parlament de Catalunya, 22 de juliol de 2015: “Aquestes eleccions no són bàsicament per escollir un president”»

| 02/12/2015 a les 00:01h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 02/12/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Convergència i Artur Mas van decidir, contra el criteri de la CUP i ERC, que la consulta del 9-N de 2014 no podia celebrar-se tal com havia estat concebuda i que calia fer procés participatiu que no suposés un xoc directe amb l’Estat. La consulta definitiva, en paraules d’Artur Mas, havien de ser unes eleccions denominades “plebiscitàries” en què la ciutadania seria cridada a votar no tant per escollir un president o un govern, sinó en clau d’independència sí o independència no. A ser possible, en aquestes eleccions els partidaris de la independència s’havien de presentar units sota una única “llista de país”.

Les eleccions podrien haver-se celebrat al març, aprofitant l’onada del 9-N. Així ho volien ERC i la CUP, i les entitats de la societat civil sobiranista. Però Convergència i Artur Mas, contra el criteri de la resta de l’independentisme, van ser els qui van decidir dilatar el calendari electoral fins després de les municipals de maig. Després de mesos de conferències i negociacions, i d’amenaçar repetidament que si no hi havia llista unitària, no hi hauria eleccions, Mas va signar un acord amb ERC per celebrar els comicis el 27-S amb llistes separades. Tard, sí. Però millor tard que mai, va pensar ERC.

A principi de juny, va ser Artur Mas qui va decidir reobrir de nou el debat de la llista unitària, tot i l’acord signat el gener, amb l’objectiu de pressionar ERC i les entitats de la societat civil perquè s’integressin en una única llista. L’entorn ideològic de CDC va posar tota la pressió sobre ERC i Oriol Junqueras, que van acceptar a contracor la creació de Junts pel Sí, sabent que totes les enquestes assenyalaven que el sobiranisme maximitzaria resultats amb llistes separades. L’èpica va guanyar la raó. El vot de la teva vida. ERC va acceptar per un motiu: Mas tenia el botó de convocar eleccions. Millor junts que mai. “Aquestes eleccions no són bàsicament per escollir un president”. Artur Mas, 22 de juliol de 2015.

També van ser Convergència i Artur Mas els qui van descartar la proposta de la CUP i de les entitats de la societat civil sobiranista per convertir les eleccions del 27-S en un veritable referèndum, mitjançant la formalització d’una "llista sense president" que no escollís cap govern i que servís únicament i exclusivament per comptar vots a favor de la independència. La proposta de la CUP –ironies de la vida- contemplava que, en no escollir cap president, el Parlament es dissolgués automàticament al cap de dos mesos i se celebressin eleccions “constituents”. La idea, del tot legal, va ser descartada per l’única persona que tenia la potestat de convocar eleccions: Artur Mas.

Va ser Convergència i Artur Mas qui va forçar que a l’experiment de Junts pel Sí s’hi sumessin les entitats del sobiranisme transversal, aquelles que durant molt de temps s’havien mantingut neutrals. Amb més o menys entusiasme, ANC i Òmnium van sumar-se a una candidatura electoral, perdent així el paper de mediadores que havien ostentat durant els últims temps en moments claus com els dies previs a la consulta del 9-N.

Va ser Artur Mas qui va decidir que la llista d’unitat, anomenada Junts pel Sí, no havia de ser encapçalada per la seva persona, sinó per un independent. Mas va ocupar el número 4, però això sí: l’acord signat amb ERC contemplava que, si Junts pel Sí guanyava les eleccions, el candidat a president seria ell. Raül Romeva, número 1 de la llista de Junts pel Sí, va deixar caure abans de la campanya que no estava escrit enlloc que Mas hagués de ser president si la seva formació no guanyava per majoria absoluta. Artur Mas no va dir gairebé res, entre altres coses perquè no va assistir a cap debat de campanya.

Durant tota la campanya electoral, la CUP va dir que no prestaria els seus vots per investir Artur Mas, a l’hora que tampoc faria “descarrilar el procés”.

El 27 de setembre, Junts pel Sí va quedar lluny de la majoria absoluta: 62 diputats. La CUP en va treure 10. L’aritmètica electoral va fer que no n’hi hagués prou amb l’abstenció dels "cupaires" per escollir president. Des de llavors, una intensa campanya per terra, mar i Twitter exigeix a la CUP que es desdigui del seu compromís i faci president el número 4 de Junts pel Sí. Junts pel Sí, arran de l’aposta plebiscitària impulsada inicialment per Convergència i Mas, i avalada posteriorment per ERC i CUP, no té ara com ara marge per pactar amb ningú més.

Tot el que hem esmentat en aquest article són fets. L’hemeroteca és sempre una gran aliada en moments polítics intensos. El breu repàs històric del procés ens mostra que la política catalana és on és gràcies a una sèrie de decisions preses bàsicament per un actor: Convergència i Artur Mas. Són aquestes accions les que ens han dut on som i, seria lògic pensar que fossin els actors que les han pres els qui moguessin fitxa per sortir de l’atzucac.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Entre cupaires i ecopastanagues anem arreglats
Trinxaire, 02/12/2015 a les 01:19
+109
-65
Això que TOTES les enquestes deien que CDC i ERC separats sumaven més, no sé pas d'on ho has tret.
Si amb un procés participatiu Mas ja està imputat i amb penes d'inhabilitació i/o presó, en cas d'haver tirat endavant la consulta original ara ja estaria engarjolat. Ningú de la CUP ni ERC ho estaria. Sou molt "valents" tots plegats. Això sí, que un altre doni la cara.
Les eleccions que havien de substituir el referendum havien de donar un resultat clar i entenedor per a les instancies internacionals, d'aquí l'obsessió de Mas per una llista unitaria. No era cap tacticisme partidista.
En qualsevol cas penso que l'unic i veritable responsable d'aquesta situació és l'elector, que ha demostrat una vegada més que una bona part de l'ndependentisme no és gaire inteligent
Gràcies Roger per rememorar-nos
Anònim, 02/12/2015 a les 01:52
+106
-243
allò que altres opinadors del diari i moltissims comentaristes callen sota una memòria interessada i amnèsica!!!!

2006
Anònim, 02/12/2015 a les 02:23
+62
-234
I si mirem una mica mes enrere ens n'anem a aquell rar dia del Senyor amb el pacte de l'Estatut amb Zapatero. On crec que si que es va vetar a un expresident de tornar a ser-ho, ves per on.
De vegades per guanyar cal fer veure que renuncies a alguna cosa
Anna Gz, 02/12/2015 a les 08:29
+33
-225
Jo voldria Mas president. Em sembla que com a imatge és excel·lent, és intel·ligent i hàbil i no té rival en l’arena política.
Dit això...
A hores d’ara seria molt honorable que decidís desbloqueixar la situació renunciant a la presidència. Algú com Neus Munté també oferiria una excel·lent representació del país. I no estic pas dient que Mas es retirés: podria presidir un organisme dintre de la Generalitat que vetllés per l’assoliment de la independència, amb un pes definitiu en la presa de decisions de les diferents conselleries.
Què això és oferir massa a una CUP que té molts menys vots que JxS? De vegades per guanyar cal fer veure que renuncies a alguna cosa, però la gent no és tonta i entendrà el que ha passat.
Roger: T'oblides de...
Anònim, 02/12/2015 a les 08:50
Molt interessant
+231
-54
...que Mas representa la majoria la de independentistes, que sense ell tot se'n anirà a fer punyetes, que l' hem d'aprofitar, que la CUP no és un partit polític, si no un equip totalitari. Està clar que hem d'anar a noves eleccions per fer net. Ártur Mas no pot retirar-se per què va encontra de la seva paràula, que sempre ha respectada, no pot deixar "tirats" als seus votants, i no ho farà. Noves eleccions. És més, a les pròximes eleccions han d'anar separats els partits de JxS, i que guanya el millor, i si no sumem, senyal de que no estem preparats. Un Parlament actual, amb la falca de la CUP, no anirà en lloc. Els votants saben qui és Mas, però, ara també saben qui és la CUP.
sí noi sí
Carles V, 02/12/2015 a les 08:54
Molt interessant
+226
-41
I va un ecopastanaga com el Roger Palà responsabilitzant en Mas de l'acció de govern, home, és evident que les convocatòries d'eleccions no les ha fetes en Roger Palà. I va l'incombustible partidari del "sí que es pot si és amb permís de l'amo" acusant en Mas d'alentir el procés d'independència i defugir el conflicte, com si ell fos partidari d'accelerar-lo, i va l'entussiasta i sectari defensor d'improbables tripartits pseudoprogressistes acusant en Mas d'estratègia electoral, ells, que munten i desmunten "confluències" a porta tancada més ficticis que una model tunejada amb el photoshop.

Saps què Roger? a mi ni em va ni em ve el Mas. Però veure com l'ataqueu me'l fa un xic més interessant. En fí jo el llegeixo perquè em fa gràcia.
Metodologia del fracàs
Anònimus, 02/12/2015 a les 09:19
Molt interessant
+241
-32
El que no enteneu els esquerrans d'aquest pobre pais colonitzat, es que l'unió fa la força. Seguiu amb el resentiment contra Mas, i el vostre purisme ideologic que NO PORTA ENLLOC (mil exemples hi ha al món de fracàs ideologic, el darrer i mes ridicul Grecia) CDC NO PODIA anar sola a eleccions, i ERC/CUP o no ho va entendre o tan se li'n fotia. CDC porta tres anys lluitant contra espanya i per no desapareixer del mapa poltic, i NINGU l'ajuda, que es fotin. Que es fotin? Una pota del proces? Esteu sonats? Per això estem com estem. Jo conec bé CUP per dins (jo era de MDT, ara fa un segle) Vivieu aleshores de l'odi social, i no heu canviat gens. Metodologia del fracàs.
En Mas vol un xec en blanc?
subsidiari, 02/12/2015 a les 10:17
+31
-152
En Roger aporta una mica de perspectiva històrica en aquests moments d'histèria "massista". En Mas i CDC tenen tot el dret a fer les coses com les fan, però que n'assumeixin les conseqüències i que no exigeixin un altre xec en blanc. En el fons, del què es tracta és d'intentar casar dos móns que estan molt, molt distants, potser tant com "Catalunya" i "Espanya": POTSER LA DEMOCRÀCIA TAMBÉ ÉS UNA UTOPIA?

Enveja
Anònim, 02/12/2015 a les 11:37
Molt interessant
+167
-20
Mas va emprar una estratègia intel·ligent contra les males arts dels adversaris. Què havia de fer? que el cremessin viu? que l'inhabilitessin a mitja campanya electoral? Lamentable l'article, per anar contra un candidat que està processat per convocar una consulta. En un país normal ningú dubtaria a defensar-lo; però som al país de l'enveja.
Ho sento
Anònim, 02/12/2015 a les 11:49
Molt interessant
+153
-32
Roger, de veritat t'ho dic. No t'he llegit perquè no m'agrada perdre el temps amb un predicador apocalíptic obscurantista.

Sincerament, dedica't a la cria del cargol.
homeeee! En Roger Pala!!!
gatemprenyat, 02/12/2015 a les 11:50
Molt interessant
+181
-25
1 Article copy-paste de Roger Pala parlant del monotema "Mas es caca". Si una editorial es dediques a recopilar els articles de'n Roger Pala publicats a naciodigital seria una accio inutil i literariament i intel.lectualment absolutament injustificable, ja que TOT el que escriu en Pala sempre es pot resumir en tres paraules "Mas es caca". No recordo, repeteixo, no recordo NI UN SOL PUTU ARTICLE de'n Roger Pala que no tingui una altra intencio que no sigui dir "Mas es caca".

2 Aixo de la breu historia del proces made in Roger Pala, no depen de les hemeroteques, sino depen del punt de vista sobre el que es construeix el relat. Aquest excercici de cinisme de'n Roger Pala em recorda a la historia oficial del franquisme on si calia es presenten fets comprovables (Franco i Hitler no es van entendre a Hendaia) amb intencions manipulades (en realitat Franco SI que volia entrar en la segona guerra mundial pero el franquisme a posteriori i en funcio del transcurs de la historia el va presentar com una habilissima maniobra politica per esquivar l'abracada de Hitler). Per tant, Roger, de llicons d'objectivitat, i mes venint de tu, ni una.

3 Nomes cal aplicar la logica racional per interpretar els escenaris per entendre determinades decisions de l'Artur Mas en una direccio totalment oposada a la que propaga en Roger Pala. Comencem pel nou9N: els observadors internacionals que van venir el 9N van venir a titol personal i no com a representats oficials de cap estat o organisme internacional. L'estat espanyol ja fer be la seva feina bloquejant-ho. La Generalitat no podia utilitzar cap mena de cens electoral (ni l'espanyol ni propi de l'IDESCAT perque la justicia espanyola ho hagues rebentat pels aires). Sense certificadors oficials i sense un cens homologat, COM COLLONS ES POT FER UN REFERENDUM, Roger Pala? COM?! I aixo li hem de sumar la cacera de bruixes que l'estat amenacava als funcionaris catalans on molts d'ells no tenen perque sentir-se apel.lats a sacrificar-se per un referendum de resultat incert.

4 Davant la impossibilitat de fer un referendum (SEMBLA MENTIDA QUE A AQUESTES ALCADES HI HAGI ALGU COM JO QUE S'HAGI DE DEDICAR A RECORDAR QUE QUI VA IMPEDIR EL REFERENDUM ERA L'ESTAT ESPANYOL I NO PAS ARTUR MAS) quina era la sortida mes digna possible? El grau de mobilitzacio social era molt gran, renunciar-hi sense mes hagues tingut un cost altissim. La unica sortida possible eren eleccions plebiscitaries i convertir el 9N en el nou9N per agafar embranzida de cara a eleccions plebiscitaries.

5 El post 9N va ser un desastre. I en Roger Pala dona la culpa a... taxan taxaaann... Artur Mas! El que en Roger Pala no diu (perque es un individu miserable o perque es un ignorant) es que ERC i CDC estaven a matar abans del 9N. Durant el mes d'agost del 2014 en Junqueras ni en Mas ni es parlaven (ja es trist que un lector mindungui de naciodigital tingui mes informacio que algu que es diu Roger Pala, pero no es el primer cop: Roger, encara m'has de donar les gracies per haver-te informat que en Mas va dir que les eleccions del 27S es guanyaven en escons i no en vots, DESAGRAIT). La desconfianca d'ERC envers CDC (per diverses raons, entre elles pel llast que suposava Duran i Lleida i UDC) impossibilitava que ERC i CDC es coordinessin en l'escenari post 9N. En Mas va fer un pas endavant amb la conferencia del Forum i... ERC ho va interpretar (injustament) com una OPA hostil al seu espai electoral. Resumint: tot aixo va acabar malament perque ja des de l'agost del 2014 ERC i CDC anaven malament i no tinc cap informacio que em digui que l'origen del desencontre sigui el nou9N. El problema venia d'abans.

6 La resta de l'article... que voleu que us digui, es basa sempre en el mateix, en focalitzar la culpa a Convergencia i a Artur Mas. Segur que en Roger Pala te en algun calaix un document que demostra que el culpable del canvi climatic es Convergencia i Artur Mas. El que vull dir es que la incapacitat personal de'n Roger Pala per voler entendre el mon convergent fa que continuament tot el que ell analitzi sempre tombi cap al canto que li interessa. I la malaltia personal de'n Roger Pala amb Convergencia li impedeix de constatar una certesa: sense CDC no hi ha independencia. Sense la CUP tampoc, pero no tinc tant clar que la gent de la CUP entengui que si realment volen la independencia de Catalunya (que ho dubto moltissim) s'han d'entendre amb CDC.

Per acabar, una anecdota personal: un dia vaig coneixer una persona (un cantant) que s'autodefinia independentista i d'esquerres. No pas d'ERC, sino de mes enlla de l'esquerra d'ERC (en aquell temps la CUP era molt minoritari i no recordo que s'hi identifiques com a membre de la CUP, pero se que el seu perfi ideologic encaixa amb el de la CUP). Vam parlar una estona i em va dir que ell volia la independencia i que la dreta catalana hauria de desapareixer. Jo li vaig dir, de manera sincera i automaticament (sense haver-ho reflexionat mai abans) que "sense la dreta no hi ha independencia". Doncs el bon home es va quedar sense saber que dir-me.

Aquest es el nivell intel.lectual de gent com en Roger Pala. Matar al que ells identifiquen com la dreta. De si aixo acaba derivant en una mena de canibalisme independentista sectari, no els importa.

Per a que l'independentisme guanyi cal que aquest sigui plural i transversal. Hi ha gent cupaire que quan parlen de transversalitat i pluralitat sembla que nomes parlin de Nou Barris. Doncs no, carinyos, transversal significa transversal en totes direccions, i transversal significa sumar independentistes de Nou Barris i sumar independentistes de Pedralbes.

Si no, no hi ha independencia.

Una ultima reflexio: ens fan falta molts Jordis Borras per analitzar i investigar a molta gent. De fet ens fa falta un Jordi Borras per "desmuntar" a algu com en Roger Pala. Perque aixo de'n Roger no es normal.
Plasta fumat
Anònim, 02/12/2015 a les 12:12
Molt interessant
+156
-13
Quan a la cadena del comte conviden aquest anal-ista polític trec el volum.
No puc suportar tanta saviesa i tanta traca tan formatejada, expressada amb tanta humilitat i amplitud de mires.
Fanatisme contra fets
Anònim, 02/12/2015 a les 12:59
+37
-160
Alguns comentaris s'apropen més al fanatisme religiós que a la dialèctica argumentada.

Preneu-vos una til·la.
Doncs sí
Anna G., 02/12/2015 a les 13:02
+25
-158
Doncs sí, uns mesos abans de els eleccions, els diaris anaven plens de opinadors varis, on afirmaven que amb la LLei Hont a la mà es sumava més, i és veritat. Misteriosament aquestes opinions van desaparèixer de forma misteriosa.
Ens agradarà o no les opinions d'en Pala, però res del que diu és mentida. Ara CDC s'ha trobat amb algú que fa servir la mateixa estratègia que ells, la del xantatge, i ara que no poden culpar a ERC de la seva incompetència, culpen a les CUP. I això no és ser d'esquerres o drets, es diu HEMEROTECA
Fills del pujolisme
Anònim, 02/12/2015 a les 13:12
+51
-18
Això no va de Mas Sí o Mas No. Això va d'un inacceptable vet de la CUP a l'indiscutible prerrogativa de la força de 62 escons d'escollir el seu candidat. La CUP a hores d'ara ja ha aniquilat la majoria perquè milers de catalans els hi han vist la cara : revolucionaris, els que cremen contenidors, els arrogants que fan pintades a les parets amb les seves fòbies, els que parlen del model Venezuela -on s'acaba d'assassinar al cap de l'oposició- com a model d'Estat, els que van amb el puny enlaire glorificant una ideologia que va provocar desenes de milions de persones a ser assassinades, els que van de místics immaculats pensant que la seva tribu és la societat, els que defensen l'autarquia i es giren contra Europa pensant en fer una revolució des de la seva assemblea.
La culpa és nostre, de tots.
La CUP (i en Palà) són el resultat del pujolisme.
Som culpables de no haver.los plantat cara quan impedien la llibertat d'un emprenedor d'Olot a obrir un restaurant Mc Donalds. Feixisme en estat pur contra la llibertat. "Això no és d'aquí" exclamaven a les portes d'un restaurant xinès. Som culpables de no haver-los plantat cara quan cremaven fotos del rei espanyol, perquè la imatge violenta és la única cosa que poden oferir davant la nula capacitat creativa o imaginativa. No aportaran res al món. Només transmeten idees i formes de segles passats. No seran cap referent enlloc, de res.
L'estelada ha commemorat 100 anys. Uns anys en què centenars de milers de catalans hem patit, hem rigut,hem compartit. Gràcies als valors de civisme, democràcia, inclusió, hem sumat i sumat. Intel.lectuals, professors, artistes, tertulians, tothom ha fet un esforç per explicar i sumar a tanta gent com mai en la història havíem tingut.
I ara arriben aquests il.luminats, ens humilien durant dos mesos a la immensa majoria que ens manifestàvem amb esperança, i ja han provocat que molta gent comenci a dir : no deixaré de ser independentista, però m'espero a no haver de dependre d'aquesta gent.
El mal que han fet és molt gran.
Molt.
El pujolisme va fer grans coses pel país. Però la seva herència inclou també la corrupció i la CUP.

Una cosa és un gir cap a l'esquerra i la socialdemocràcia, i una cosa diferent el xantatge excloent i impresentable d'una minoria de bloqueig.
Per mi, que us bombin.
TINC UNA PREGUNTA per cupaires i simpatitzants
anticapitalista vell pesuquero, 02/12/2015 a les 14:08
Molt interessant
+113
-7
Algu - PER EXEMPLE EL COMPANY PALÀ-pot informar a TOT el POBLE si la CUP, en la mesa de negociacio ofereix no només participar en la formacio del Govern provisional, sino ENTRAR I PARTICIPAR AL GOVERN PROVISIONAL AMB ALGUNA CONSELLERIA? Per mi es una questio clau per l'estabilitat del proces
Tinc un dubte
No sé ben bé si són dos o tres, 02/12/2015 a les 14:22
Molt interessant
+129
-10
Doncs si, tinc un dubte, avui.
Normalment, els articles d'en Palà venen sempre acompanyats d'un parell de comentaris afalagadors escrits per ell mateix, pràctica a la que ens té acostumats als passavolants que sentim curiositat de veure un cop més com s'ho fa per dir el mateix de sempre:

'Mort a Mas, si pot ser, amb tortura prèvia'

Però avui m'asalta un dubte.
No sé si són dos o tres els comentaris 'pelotilleros" de torn, però el que si sé del cert és que a moltes notícies d'avui, en Palà ha deixat les seves cagadetes.
Proveu de fer el mateix que he fet jo i les trobareu abans que no en Wally del joc infantil.
Roger Palà,
Anònim, 02/12/2015 a les 15:28
+21
-119
els convergents no accepten ni els fets ni les raons, o son ells o ningú....
Reconstrucció dels fets fins al dia d'avui . El que passa es que les veritats fan mal i ells son mes , veurem quants son el proper 20D.
La CUP hereva del pujolisme??? 13'12h
Anònim, 02/12/2015 a les 16:57
+8
-82
Deixa les drogues company!!!
En la lengua española oficial castellana su texto se entendería mucho mejor
Ohhh, 02/12/2015 a les 17:38
+1
-83
Para todos los adversarios políticos del MH Presidente Mas en funciones, leer y comprender sus construcciones lingüísticas resultaría enormemente más sencillo si no fuera escrito en esta lengua vulgar cooficial de la región noroeste.
cOMPANY PALA O CAMARADA
anticapitalista vell pesuquero, 02/12/2015 a les 18:48
Interessant
+78
-1
el Poble (TOTS ELS CATALANS) te dret a saber si la CUP es mullara o no, ENTRANT A GOVERN PROVISIONAL AMB AL MENYS ALGUNA CONSELLERIA. Sr Pala no escorri el bulto.
ES IMPORTANTE RECORADAR
Anònim, 02/12/2015 a les 18:50
+2
-82
Es importante recordar estos hechos porque la habilidad de Mas y sus amigos de CDC por dar el cambiazo y explicar las cosas haciendo ver que lo que el decía que era blanco es negro , esta fuera de toda duda.
Los hechos llevan además a una conclusión evidente . El interés fundamental sino el único de Mas es perpetuarse el y sus amigos de CDC en el poder. Se presenta como el actor imprescindible y luego amenaza con "O estáis conmigo o todo se va a hacer puñetas".
La cuestión es ¿Terminara algún día la farsa de Mas?.
A les hemeroteques
Anònim, 02/12/2015 a les 18:55
+9
-8
No sóc masista, però per a començar la validesa dels arguments amaga la visita a la hemeroteca de la transició. Allà també hi trobaríem la sordidesa dels pactes entre PP i Psoe i el desvergonyiment de veure la defensa què en feien els intel·lectuals d'esquerra.

S'obliden més actors, com el paper de l'ANC. Des de l'assemblea de Tarragona les coses començaren a grinyolar, Va ser una llàstima que una part del que avui és Poble lliure quedés marginada. Ara les coses podrien ser diferents.

L'ANC hauria d'haver estat més exigent amb Mas, i sinó al 2016, que és cap a on hem acabat anant.

Òmnium: Muriel Casals " La Cup són molt macos, no ens faran patir" La Cup no vol que els diguin macos, volen que se'ls escolti, sense condescendència.

Les quotes de pantalla de la Cup només van estar per sota Convergència i C's i la Vanguardia no va anar en contra de la Cup, ganes no en faltaven, és va limitar a no parlar malament, que ja era molt . I que tot lector d'aquest diari sap interpretar el que es vol dir en llenguatge críptic planià, perquè es pugui entendre en hipòcrites amb diners.
El futur d'un país no pot dependre del destí d'una sola persona
Anònim, 02/12/2015 a les 18:56
+8
-82
Si creu que té tant recolzament del poble, per què no es presenta en Mas amb Convergència en solitari a veure qui els vota? No tenen valor ni per presentar-se amb el seu nom. En Mas ja no va tenir esma per a encapçalar la candidatura.
EL ANONIMO DE LAS 11:49 SI MERECE UNA RESPUESTA
Anònim, 02/12/2015 a les 19:07
+12
-84

Lo siento pero hay un comentarista mas arriba que merece una respuesta.
Se puede estar de acuerdo o no con lo que Pla nos dice o con sus anteriores artículos, para mi los mas serios y críticos en ND .
Lo que no es aceptable es tras reconocer que no ha leído el articulo calificar a Pala de predicador apocalíptic obscurantista para a continuación invitarle a que se dedique a la cría del cargol.
Lamentable que este comentario haya sido calificado por muchos habituales de ND como interesante y recibido múltiples adhesiones. Un ejemplo mas de la presión insoportable que el entorno convergente efectúa en las redes sociales a todos los que no rinden pleitesía al mesías supremo.
Roger , confío en que por mucho tiempo sigas siendo la voz critica en ND porque el soberanismo lo necesita si no quiere perpetuarse en el eterno victimismo sin aportar soluciones porque así es como le ha ido muy bien a CDC hasta la fecha.


Recollons Palà
Juanitu el Tort, 02/12/2015 a les 19:37
+29
-4
Ets perfectament lliure de construir el teu/vostre relat. Pero quan utilitzes una pretesa objectivitat ape.lant als fets, naturalment t'en oblides. Partint per exemple, de una equànime "responsabilitat" en la presa de decisions. Recollons Palà, que vivim a l'estratosfera política o en un pais abstracte? D'això, en sabeu molt els que veneu motos com la de "governem-nos!" que l'ultim que voleu, es governar. No va ser Mas i acte seguit del 27-S va esbombar a tort i dret, que haviem "perdut". I en veritat, no sé perque s'ha d'embombar el d'"haviem" quan demostre cada dia que aquest "nosaltres", no existeix. Teniu un altra agenda. No sé perque demanes quelquom a les "entitats civils" en aquest plan. M'en empanedeixo d'haver mantingut una estricta neutralitat independentista a la campanya. Ha estat un engany. Espero que la vostra avantguarda revolucionària i els llibertaris de pega i mastega amb els xirucaires d'esperit reprimit pujolista-psuquero, tant revolucionaris ells, facin com la gent del Partido Comunista (d'allà on sigui) que de tant assemblearis, semblen un sanedrí del Comité Central llegint les Santes Escruiptures de Lenine. Veus Palà, jo ja no parlo de fets, parlo de l'idea s'ens transmet al "nosaltres".
Cinisme i hipocresia
Enric Moragues Dols, 02/12/2015 a les 20:36
+5
-32
He llegit la majoria de comentaris i he vist el que pot ser capaç el neoliberisme, o caixa o faixa. Dic això perquè aquests senyors que estenen més la mà a la patronal que al poble i d'això l'hi dic neoliberalisme voraç, imaginatiu i implacable, no l'importa res de res la subsistència d'una família que paga els impostos i que tenen problemes pel que fa l'educació, sanitat i assumptes socials. El que més importa és el SEU PROPI estat de benestar i modus vivendi. Això és el que encalla el procés. CDC està fent el possible per què la República comenci amb aires neoliberals i per això mateix la CUP no vol al senyor Mas, perquè representa la baula enganxada als estaments capitalistes i el següent que és la patronal. Per això per les parts governants, és fa el possible de alimentar el estat de confusió llençant bombes de fum per amagar les seves misèries i a la vegada titllant a les CUPs de xantatgistes i traïdors fen servir comentaris anònims amb cinisme i hipocresia.
Sí: la CUP és maleïda herència del pujolisme
Anònim, 02/12/2015 a les 20:53
+7
-3
Pràcticament tots els galifardeus de les assemblees de la CUP ténen menys de 40 anys.
Fes numeros! Han estat educats durant el pujolisme i en són el monstre resultant.
Governem-nos (els espanyols)
Anònim, 02/12/2015 a les 20:59
+31
-1
Hi ha qui demana que la CUP entri al Govern. Això seria un Govern de concentració per encarar el procés, PERÒ.... convé recordar que la CUP tenia de lema Governem-nos. Es a dir, que Governi Montoro. A aquestes alçades de la peli ja hauríem de saber que quan un partit es fa dir POPULAR (sigui el PP o CUP) formen part dels que sempre voldran imposar per damunt de tot.
Al Govern en Busqueta? A Veneçuela sí.
Roger, Roger, Roger...
Anònim, 02/12/2015 a les 21:27
+33
-3
Et creus un milhomes, i no ets més que un insignificant aprenent d'en "Sostres".
El que no sabem
Anònim, 02/12/2015 a les 22:32
+33
-0
Mas aguanta perquè ja li han dit que o amb ell o res.
Felipe Gonzàlez ho va tenir més fàcil quan va pactar la transició amb els americans

Quina us penseu que ha estat la feina de les "ambaixades " ? Una performance com les que fa la esquerra espanyolista ?
Ara és l'hora, però quan serà ARA!!!!
Fastiguejat, 02/12/2015 a les 22:33
+24
-0
A veure, si ho entenc:
el 27-S va guanyar que, en 18 mesos, farem una Constitució catalana i que, després, votarem. D'aquests 18 mesos, en passarem 6, fins a les eleccions del març, discutint qui No pot ser president els 12 mesos que queden per arribar als 18. I mentrestant, com a conseqüència de No voler un president, aquest president no volgut per alguns, seguirà com a president en funcions. Després, quan arribi el març, ¿haurem de tornar a discutir el mateix?
I mentrestant, no podrem fer res pels drets socials, la Generalitat està intervinguda, les farmàcies sense cobrar i l'autonomia liquidada a base de sentències del TC.
En aquest context, aquells partits que podrien defensar l'autogovern, només es barallen per tu sí, tu no. En paral·lel, el PP i C's es van fregant les mans.
No sé qui té la culpa ni qui hauria de cedir, però l'orgull no fa avançar res. I tampoc hauria de costar tant convèncer la CUP, Tot és molt decebedor. Alguns ciutadans ens vam creure, de bona fe, que allò d''Ara és l'hora', anava de debò. Sembla ser que és més prioritari mantenir la cadira, per alguns, i pels altres la la prioritat és l'anti capitalisme, antipatriarcal, ecorevolucionari pur amb rastes de les catalanes oprimides per la troika, en comptes de la independència.
Pero vaja no perdem l’esperança: en David Fernández ha proposat que la CUP cedeixi 2 vots!
Un altre del Roger del Sindicato de Periodistas Españoles.
Anònim, 02/12/2015 a les 23:17
+34
-4
L´odi et pot, segur que si poguessis escollir entre salvar al Mas o al més béstia dels bésties, trïaries al més béstia.
quan cobreu?
Anònim, 03/12/2015 a les 01:08
+3
-18
Esteu tots a sou per escriure comentaris pro-Mas i pro-Cdc tot el dia? Els vots poitius a les vostres opinions sense fundament i els negatius a les crítiques els cobreu a part? Nacionalisme catañol 2.0 feu pena
Jo només tinc una recança
Miquel Almirall, 03/12/2015 a les 02:08
+4
-3
Per què es va fer l'artefacte JxS desprès de les municipals?
És el primer que vaig pensar quan ho van anunciar: per què ara? Què ha canviat?

No entro a valorar les especulacions d'aquest article sobre si l'artífex de tota aquesta història ha estat Mas. El moment de les plebiscitàries amb llista unitària era just desprès del 9N. Jo era partidari de la llista unitària per què si no, no me'ls hagués cregut. No m'hagués cregut que aquelles eleccions fossin altra cosa que un repartiment de poltrones.

Per què ara?

Però és normal. Els estem demanant que desballestin el sistema del qual viuen i en muntin un altre de nou i diferent. Només cal recordar la patètica frase del Duran: "De què viuré?"

CDC ha acordat amb ERC el posat mans en l'obra. Em fa la impressió que volen fer una "voladura controlada". Però per a això han de tenir enllestit el nou lloc de treball.

A les CUP això els és igual.
Poca intell.igència politica
Anònim, 03/12/2015 a les 12:50
+5
-1
Pels comentaris, sembla que la CUP ha aconseguit el que no han aconseguit els espanyols. Increible. Tingui o no tingui raó la CUP, cadascú ja es grandet i decideix, però em sembla poc intel.ligent. Demà quan ens trobem al carrer, si el procés s'enfonsa, ens podrem dir companys? No? Doncs ha guanyat espanya...
es su resumen sr. y no es cierto
Anònim, 03/12/2015 a les 20:00
+6
-0
Este resumen falta a la verdad de lo sucedido.
Enterese bien de lo que paso que usted esta muy mal informado.
Que fort
Anònim, 04/12/2015 a les 09:53
+0
-5
Tot i la quantitat de merda que surt d'en Mas a la hemeroteca hi ha qui titllen als que no el volem de fanàtics... que es mirin al mirall
60/40
@pausantandreu, 04/12/2015 a les 15:07
+1
-3
falta una dada important. en el pacte/xantatge cdc/erc per crear jps recordo que van pactar que internament funcionarien cdc=60% i erc=40% de poder o similar.. vaja que erc va signar tenir les mans lligades com les té. opa hostil

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i ha col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Ha coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics. És autor del recull d'articles Mots incendiaris (Lo Diable Gros, 2012). 

A Twitter: @rogerpala
Carles Puigdemont intervé al míting central de Junts per Catalunya a Barcelona | Junts per Catalunya
Oriol March | 3 comentaris
01/01/1970
El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21-D | El número dos de la llista, Jordi Sànchez, reclama "no donar l'esquena al president" en un míting marcat pel suport total a Puigdemont: "No tenim cap pla B"
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i les eleccions del 21 de desembre
 23:18 Ponsatí veu «impossible» la República sense aturar la repressió, Serret demana «persistir» i Boya «avançar». El desplegament d'una Catalunya independent centra el debat organitzat pel casal català de Brussel·les entre ERC, CUP i JxCat a Brussel.les.
 22:48 LA CARAVANA La caritat d'Albiol. El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona.
 22:36 OPINIÓ Camins de Castella. L'article de Joan Ignasi Elena.
 22:32 ENTREVISTA Lorena Roldán: «Puigdemont no està a l'exili, està fugit de la justícia»; per Jonathan Oca. La número dos de la llista de Ciutadans per Tarragona apunta que la formació taronja té una oportunitat històrica de poder aconseguir un canvi de Govern a les urnes. Afirma que cal deixar enrere "el malson" del procés i carrega contra Puigdemont i Junqueras per la fugida d'empreses. 
 22:05 La CUP avisa JxCat i ERC: «Si cal tornarem a anar a eleccions perquè es compleixi el mandat popular». El candidat de la CUP per Tarragona, Xavier Milián, assegura que l'esquerra independentista és "garantia de no retrocedir". Informa Aida Morales.
 21:38 Puigdemont s'erigeix com a únic garant del retorn de tot el Govern legítim. El president de la Generalitat reclama aparcar les dinàmiques de partit i apel·la a la "mentalitat d'Estat independent" per votar el 21. Informa Oriol March des del míting central de Junts per Catalunya.
 21:31 El número 1 per Tarragona, Xavier Milian, afirma que el "millor" que poden fer els catalans és "construir la República per fer trontollar el règim del 78" a tot l'estat espanyol. "Per tant, ni equidistància, ni unicornis, ni follets del federalisme", ha sentenciat.
 21:26 PÒQUER DE CAMPANYA 15 de desembre: gol a Méndez de Vigo, la República de Puigdemont, el follet del federalisme i el fill de Suárez; el resum d'Arnau Urgell d'aquest divendres de campanya. 
 21:14 Nines Maestro, activista comunista madrilenya, afirma a l'acte central de la CUP a Tarragona que els catalans "han contribuït com ningú" a "col·locar cadascú al seu lloc" i "trencar el mur comú del règim del 78", que afecta els diversos pobles de l'estat espanyol. Ho explica Aida Morales.
 20:59 ERC apel·la a la memòria històrica per derrotar «la bèstia del franquisme actual». Raül Romeva insta a no tenir por a construir una República que faci possible el retorn a la convivencia "que ha trencat el 155". Informa Àlvar Llobet.
 20:53 Mélenchon avisa el govern espanyol que la nació «no pot ser una camisa de força». El líder de la França Insubmisa assegura, en un míting amb els "comuns", que hi ha consellers empresonats per la seva "opinió política". Domènech es reivindica com la veu de la "Catalunya insubmisa" i demana a ERC que decideixi si vol construir un país "amb la gent o en contra de la gent". Colau subratlla que la seva gestió a Barcelona avala els "comuns" com l'opció "més creïble" el 21-D. Informa Sara González.
 20:50 
 20:50 El número 3 de la CUP a Barcelona, Vidal Aragonés, contesta Xavier Garcia Albiol: "A nosaltres no ens preocupa massa si quedem per davant o per darrere del Partit Popular. El que ens preocupa és que el poble de Catalunya sigui capaç d'acabar amb allò que significa l'article 155". Informa Aida Morales.
 20:46 Els condemnats pel Cas Bershka demanen, des de l'acte central de la CUP a Tarragona, que no hi hagi "represaliats de primera i de segona", i avisen que, tant ho són els Jordis, com "mig Govern" o elles mateixes, sense oblidar "les persones que pateixen mordaces", els investigats, els empresonats, els vaguistes, els antifeixistes o aquells "condemnats per les seves lletres i les seves cançons". Ho explica Aida Morales.
 20:46 El pla de xoc de Borrell per Catalunya: «desprocessar» TV3 i «desinfectar» per després cosir. El socialista desacredita la proposta d'Iceta dels indults als presos polítics: "L'han fotut molt grossa". Informa Jordi Bes.
 20:44 Puigdemont confirma que no tornarà a Catalunya abans del 21-D, tal com va avançar ahir NacióDigital. El president i candidat de Junts per Catalunya descarta donar "un cop d'efecte" amb la seva tornada i opta per seguir a Bèlgica, tal com va avançar aquest dijous NacióDigital
 20:37 Ciutadans busca foradar vot socialista en la Santa Coloma de Núria Parlon, iinforma Pep Martí.
 20:34 Sànchez irromp en campanya des de la presó: «No podem donar l'esquena a Puigdemont». El número dos de la llista, en un vídeo des de la presó de Soto del Real, assenyala Arrimadas, Iceta i Albiol com a "tontos útils" del 155. Informa Oriol March.
 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:33 Xavier Domènech, a ERC: "Decidiu si voleu un país amb la gent o contra la gent" 
 

Ada Colau, Mélenchon, Xavier Domènech, Owen Jones i Jéssica Albiach, al míting de Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:32 Xavier Domènech es reivindica com la "Catalunya insubmisa" en un míting amb Mélenchon i avisa ERC que els "comuns" "mai es doblegaran davant la dreta"
 20:29 
 20:30 Albiol admet que quedar per darrera la CUP seria un «descrèdit» per a Rajoy. El candidat de PP afirma que "no pot permetre" que "el govern que ha aplicat el 155" obtingui pitjors resultats que els anticapitalistes.
 20:29 Pilarín Bayés puja a l’escenari per ensenyar un dibuix dels consellers a l’exili o empresonats. "Hem d’intentar que tornin aviat", remarca.
 20:24 Què passaria el 21-D si només votés Twitter?. Si en unes eleccions els vots fossin mencions a les xarxes socials l'escenari que dibuixen les enquestes canviaria radicalment
 20:19 Jean-Luc Mélenchon, líder de la França Insubmisa, al míting de Catalunya en Comú-Podem: "Es parla  molt de pàtria. La meva l'estimo, però la pàtria, la nació, no pot ser una camisa de força" 

Mélenchon, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 20:09 "Tenim clar que derrotarem la humiliació, la repressió i la por. Si volem exercir la dignitat, la millor manera és restituir el president Puigdemont", ha apuntat Josep Maria Forné, candidat de Junts per Catalunya a Lleida. Eusebi Campdepadrós, cap de cartell per Lleida, dóna les gràcies a Artur Mas, assegut a primera fila.
 20:13 Arrimadas acusa Núria Parlon de "copiar els nacionalistes" i crítica l'indult que Iceta defensa perquè "ningú indulta els autònomes i les famílies de pagar les factures". Ciutadans celebra aquest vespre un míting a Santa Coloma de Gramanet. 
 20:07 Jéssica Albiach, número 3 de Catalunya en Comú-Podem: "Alliberarem Catalunya d'aquells que es diuen sobiranistes però que estan d'acord amb el TTIP i el CETA" 
 20:07 Josep Lluís Bozzo i Pilar Calvo són els encarregats de presentar tots els membres de la candidatura de Junts per Catalunya en el míting central. Els primers en intervenir seran els candidats territorials: Eduard Campdepadrós (Tarragona), Gemma Geis (Girona) i Josep Maria Forné (Lleida).
 19:58 La regidora de la CUP Núria Gibert enceta l'acte de Tarragona parlant de feminisme i es pregunta: "Què passaria si en comptes de 45 dones mortes aquest 2017 per violència masclista fossin 45 banquers?". Ho explica Aida Morales.
 19:57 
 19:57 Una trentena de persones es concentren a pocs metres del míting de Miquel Iceta i Borrell a l'Hospitalet en suport als presos polítics. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han impedit que estiguin al davant.
 19:57 Owen Jones, des del míting de Catalunya en Comú-Podem, a Badalona: "Si no guanyem, els feixistes, els populistes i els racistes estan esperant" 
 19:53 Josep Borrell s'incorpora a la campanya de Miquel Iceta: l'exministre estarà present en tot el tram final de la carrera al 21-D.
 19:48 Javier Nart, en el míting de Ciutadans, recorda des de la ciutat governada per Núria Parlon que va militar en el socialisme fins que va veure que s'havia convertit en "l'ala esquerra del pujolisme". Informa Pep Martí.
 19:44 
 19:40 
 19:39 Owen Jones reivindica, des del míting dels "comuns" a Badalona, el dret a decidir de Catalunya i titlla de "vergonya" el comportament del govern espanyol amb Catalunya: "La història els condemnarà pel que han fet"  
 

Owen Jones, al míting dels comuns a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:39 En el míting de Ciutadans a Santa Coloma, Javier Nart diu que ell és "de la gent, no de les pedres, ni de 1714, ni de totes les mamarratxades de les que viu el nacionalisme".
 19:38 Ada Colau, des de Badalona, reivindica que l'experiència de govern a Barcelona fa que Catalunya en Comú-Podem sigui la candidatura "més creïble"
 

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, al míting de Catalunya en Comú-Podem a Badalona Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú

 19:35 Victòria d'ERC i majoria absoluta independentista, segons una enquesta de la SER. L'emissora de ràdio líder a Espanya apunta que la candidatura d'Oriol Junqueras guanyaria amb claredat per davant de Ciutadans i Junts per Catalunya.
 19:31 Xavier García Albiol, sobre les enquestes: "No podem permetre que el govern que ha aplicat el 155 quedi per darrere de la CUP". Informa Isaac Meler.
 19:30 Ernest Maragall, des de Lleida, on participa al míting d'ERC: "He vingut per demanar perdó en nom dels socialistes. Els que ho havien de fer no ho han fet". Informa Àlvar Llobet.
 19:08 
 18:42 
 18:40 LA CARAVANA. Un mapa i molta sort: els tresors amagats del local de la CUP. Bromes i comentaris distesos omplen la recta final de la campanya, sense que als cupaires els preocupin massa els resultats de les enquestes; la contracrònica d'Aida Morales
 18:37 LA CARAVANA L'esperit de Dalí, el test d'Inés i un bus de campanya; contracrònica de Pep Martí de la campanya de Ciutadans. 
 18:07 EL DIARI DE CAMPANYA DEL 36 10 de febrer: Esquerra Republicana crida a recuperar l'esperit fundacional de la República; Pep Martí repassa en blanc i negre la campanya de 1936. 
 17:58 

Les nines russes de Junts per Catalunya Foto: Junts per Catalunya

 
Junts per Catalunya comença a distribuir material de campanya que compara Miquel Iceta, Inés Arrimadas i Mariano Rajoy amb nines russes: la conclusió és que votar qualsevol dels dos primers equival a posicionar-se a favor del president del govern espanyol. La metàfora de les nines russes la va encetar Eduard Pujol, número vuit de la candidatura, aquest dilluns en un míting a Tortosa, i la va repetir l'endemà a Vic.
Entrades anteriors »
Mariano Rajoy i Xavier García Albiol en un acte de campanya a Badalona | PPC/Job Vermeulen
Isaac Meler | 1 comentari
01/01/1970
El candidat del PP visita un magatzem de Càritas inaugurat per ell mateix en la seva etapa com alcalde de Badalona
Les fires de Nadal, tot un clàssic de les festes | Mariona Batllés
01/01/1970
NacióDigital recomana el mercat "De Prop", "El perro del hortelano" al TNC, Fira de Nadal i del Torró artesà, "Dinosaures de Catalunya", i la Fira Avícola del Prat
Els concursants d'«OT» | TVE
01/01/1970
«Potser té a veure amb aquest intangible que no sé explicar que et fa empassar-te les paraules de desdeny que et surten desbocades quan penses amb una mica de fredor sobre la falsària idea de superació personal i els mètodes 'happy flower' que hi imperen»