Els votants de la CUP, els més radicals en gairebé tot…

«Si veiem que en moltes valoracions se situen als extrems, n’hi ha una de ben curiosa, on els electors de la CUP coincideixen exactament en la mitjana catalana: és la valoració que fan d’Artur Mas que puntuen amb un 4,2»

per Roger Buch, 17 de novembre de 2015 a les 00:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Amb el darrer Baròmetre electoral del Centre d’Estudis d’Opinió publicat divendres passat, disposem per primera vegada d’una mostra de més de 200 persones que afirmen haver votat la CUP a les darreres eleccions al Parlament i ja podem començar a analitzar com són i què pensen. En general, com es podria suposar, l’electorat de la CUP se situa a l’extrem en molts posicionaments.

A nivell ideològic, en un eix on l’extrema esquerra és el 0 i l’extrema dreta el 10, se situen els més a l’esquerra de tots amb un contundent 2,1. La mitjana catalana està situada al 3,8 i els electors de CSQP es queden just en el 3. En el camp nacional, on el 10 és el màxim de catalanisme, s’autopuntuen en un 8, una mica per sota dels electors de Junts pel Sí, que se situen en el 8,3.


Potser la característica més rellevant és el biaix generacional. La CUP és la força amb més suport entre els joves. A més edat, el suport va disminuint i acaben sent els que obtenen menys percentatge de vot entre els més grans de 65 anys. És exactament al revés que el PSC i el PP que com més augmenta la franja d’edat, més vots obtenen.

Probablement alguna de les característiques que tenen els votants de la CUP les tenen per ser més joves i no només pel fet de votar la CUP. Podria ser aquest el cas de l’alt ús d’internet per informar-se de la política. Fins a un 60% diuen que s’informen de política per webs i xarxes socials, xifra espectacular, ja que és exactament el doble que la mitjana catalana.


Una altra dada rellevant és l’activisme polític on tot i que són els més actius, són seguits de ben a prop pels votants de Junts pel Sí. Un 26% dels votants cupaires afirmen que van assistir a algun míting o reunió durant la campanya. És el percentatge més alt de tots els partits però a la vegada ens indica que la CUP comença a ser una organització gran i que la majoria del seu electorat no té cap contacte amb les assemblees ni amb l’organització ni tan sols durant la campanya electoral.

Pel que fa a valoració dels líders els electors cupaires posen un notable als seus dirigents Antonio Baños (7,5) i Anna Gabriel (7,4), tot i que en el cas de la dirigent de Sallent, només la meitat afirmen saber qui és. A part dels seus dos dirigents, aproven també al republicà Oriol Junqueras amb un meritori 6. Tots els altres líders del mapa polític, inclosos els de CSQEP per poques dècimes, reben un suspens.


Si veiem que en moltes valoracions se situen als extrems, n’hi ha una de ben curiosa, on els electors de la CUP coincideixen exactament en la mitjana catalana: és la valoració que fan d’Artur Mas que puntuen amb un 4,2 sobre 10, el que en llenguatge del grup parlamentari de la CUP ho denominaríem com un “suspens tranquil”. Si analitzem en detall la valoració que fan d’Artur Mas veiem com exactament la meitat dels seus electors aproven a Mas i l’altra el suspenen.

Els electors de la CUP, tan extrems en tot, es troben exactament al mig. En una banda els qui de manera activa practiquen l’odi a Mas suspenent-lo de forma molt contundent: PP (1,5), C’s (1,6), CSQP (2,2) i PSC (2,3) i, en l’altra, l’electorat de Junts pel Si que el valora amb un 7,4. És el que deu tenir ser percebut com el president de les retallades i presumptament “còmplice de la corrupció” i a la vegada estar imputat per l’Estat per haver posat les urnes per votar.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Roger Buch
Roger Buch (Barcelona 1970). Als matins, explico fets polítics i socials a la universitat i a les escoles. A les tardes, faig de consultor en temes de participació, associacionisme i tercer sector. Als vespres, escric llibres sobre passat, present i futur de l’independentisme català però molta gent em coneix perquè a les nits electorals em transformo en un homo-twitter (@rogerbuch). El millor de fer llibres, presentar-los; el millor de les conferències preparar-les i el millor d’aquests articles, els vostres comentaris.
22/08/2017

No és cap anècdota

18/07/2017

L’ 1 d’octubre, el «no» podria guanyar

20/06/2017

Aquesta remor que se sent..., és de democràcia

23/05/2017

Que es parli de referèndum, com més, millor

25/04/2017

Retratar el dèficit democràtic

28/03/2017

Les tasques de l'independentisme fins al setembre

28/02/2017

8 bones pràctiques per viure feliç a Twitter

31/01/2017

Imparables

03/01/2017

Referèndum 2017 i 9-N: semblances i diferències

06/12/2016

La Constitució, que «entre tots ens hem donat»

Participació