Procés o «processisme»? Tres escenaris post 27-S

«El 27-S de 2015 ens hauria de situar en una fase diferent que el 25-N de 2012»

| 23/09/2015 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 23/09/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Recta final de la campanya del 27-S. Els últims dies seran determinants. Molta gent no ha decidit encara el seu vot. Tenim en marxa una campanya de la por per part de l’estat espanyol i les grans institucions sistèmiques. El sobiranisme es reforça internament, però mostra certa incapacitat d’abordar els espais indecisos. La majoria d’enquestes dibuixen una victòria en escons de l’independentisme, supeditada a la mobilització del votant metropolità en una clau no independentista. Tot plegat dibuixa tres possibles escenaris.

Escenari 1: Els partits "indepes" no sumen l’absoluta: #Fail. Com va passar el 2012, les enquestes poden no detectar moviments d’última hora. Si Junts pel Sí fa un mal resultat i la CUP no creix tant com indiquen els pronòstics, les forces per la independència poden no sumar la majoria absoluta d’escons. Aquest escenari no és impossible. Si això passés, Junts pel Sí hauria de buscar aliances més enllà de la CUP ja no per tirar endavant el full de ruta independentista, sinó senzillament per formar govern i mirar de reconduir la situació. El mal resultat probablement hauria d’implicar la dimissió dels líders independentistes, com va fer Alex Salmond a Escòcia. Què farà Mas? Dimitirà? O n’hi haurà prou en sacrificar Romeva? I Junqueras? L’escenari #fail hauria de suposar –en teoria– el final del procés. O com a mínim, un replantejament. Però no hi ha cap garantia que sigui així. El sobiranisme s’ha cansat de dir que el 27-S és un plebiscit, però si Junts pel Sí i la CUP no sumen 68 diputats, llavors hi haurà qui dirà que gran part dels vots que haurà recollit Catalunya Sí que es Pot són independentistes i que cal fer la consulta definitiva. I pilota endavant. El cop pel sobiranisme serà dur, però caminarem cap a una lenta recomposició en clau de "processisme": el procés com a finalitat en sí mateix i no com a mitjà per operar canvis reals.  

Escenari 2: Junts pel Sí suma majoria absoluta d’escons: nou dia històric. Mas és investit president en una altra jornada històrica. Alguns a la CUP respiren alleujats per no haver-se de mullar. Junts pel Sí mira de tirar endavant el seu full de ruta amb les mans totalment lliures i Antonio Baños i els seus fent de "pepito grillo". Si l’independentisme ha superat el 50% dels vots, Mas tindrà un mandat encara més clar i més pressió per fer passos sòlids. Convergència, però, seguirà tenint el comandament a distància del procés. Els catalans aniran fent coses –Rajoy dixit- i l’estat espanyol anirà posant pals a les rodes. Hi haurà moments claus en què el Govern haurà d’aplicar la desobediència institucional per complir el seu programa, i aquí la costa pot empantanar-se. Caldrà veure la força que tindrà ERC dins de Junts pel Sí. Però els 18 mesos d’anades i vingudes "processistes" no ens els traurà ningú. El resultat de les eleccions espanyoles serà determinant. Si el PSOE guanya i necessita suports, es pot obrir un escenari de negociació per dalt. Si el PP segueix pilotant la nau, fàcilment d’aquí 18 mesos podem trobar-nos en un moment similar a l’actual: bloqueig institucional. I llavors què? Més "processisme"?

Escenari 3. Junts pel Sí necessita la CUP: o Mas president o algú haurà de donar explicacions. L’escenari 3 és el que dibuixen la majoria d’enquestes i, a l’hora, l’escenari més complex per tots els actors implicats i en especial per la CUP. La coalició de CDC i ERC voldrà tirar endavant el seu full de ruta amb el suport de la CUP, però l’esquerra independentista ha dit com a mínim dues coses: 1) que la victòria del plebiscit ha de ser en vots i 2) que no farà president Artur Mas. Això vol dir que si no s’ha superat el 50% dels vots, doncs, en teoria la CUP no hauria de veure’s obligada a donar cap tipus de suport a Junts pel Sí, i més si això suposa fer Mas president. Tot plegat podria acabar de dues maneres: si Junts pel Sí i la CUP no arriben a cap acord, hi haurà una situació "a la grega". La llei diu que si no es pot investir president, la cambra es dissol al cap de dos mesos i es convoquen noves eleccions. Llavors, com va dir Mas a Onda Cero, “algú haurà de donar explicacions per fer avortar el procés”. La pressió per què la CUP s’abstingui i faciliti la investidura de Mas pot deixar en una anècdota el bullyng convergent a ERC dels últims 2 anys. Per tant, no s’hauria de descartar un segon escenari: que la CUP accedís a facilitar per activa o per passiva el govern de Junts pel Sí, sobretot si l’independentisme supera el 50% dels vots i el suport "cupaire" es tradueix en alguna mesura rupturista immediata. En tot cas, la força de la CUP en la negociació dependrà de si els diputats "cupaires" són més o menys necessaris el 27-S per sumar-ne 68. Un escenari amb la CUP implicada, en què el govern sortint es vegi condicionat a emprendre accions de ruptura més o menys explícites des dels primers moments, implicaria –com a mínim en la teoria- que l’amenaça del "processisme" s’allunyés una miqueta. Un procés sempre és un canvi. El 27-S de 2015 ens hauria de situar en una fase diferent que el 25-N de 2012.

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Ni una, nano...
terrassenc, 23/09/2015 a les 00:38
+50
-7
Curiós com se t'ha escapat el 'petit detall' que no fa falta que la CUP voti la investidura de Mas. Primer he pensat que era una patinada, però tenint en compte que les insultes obertament, crec que més res, és mala fe. Penós. Fes-t'ho mirar...
What next, Espanya?
Jordi M, 23/09/2015 a les 00:45
+35
-0
Algú sabria dir-me què se n'ha fet de Podemos-Pudim?
Fòbia
Anònim, 23/09/2015 a les 08:39
+40
-3
La fòbia no pot amagar-se i ell tampoc la vol amagar i per sí tinc sort i aquest cop se´n publica tota la meva antipatia cap el teu sindicat españolista del Sindicato de Periodistas Españoles en Cataluña.
HA!
Anònim, 23/09/2015 a les 09:46
+22
-0
Els de la cup sempre tenen el recurs del No crític o del Si critic XD
Paranoia
Anònim, 23/09/2015 a les 10:32
+36
-4
Amb tot el respecte però lo d'aquest noi ja és paranoia. Intenta fer una argumentació creïble, pobríssima d'arguments, i li surt la fòbia anti Mas per tots costats mirant al mateix temps de desacreditar la CUP. Jo l'aconsellaria d'escriure d'altres temes com el futbol, per exemple, encara que potser, en aquest cas, també llegiríem que si en Messi falla un penal és per culpa d'en Mas.
Junts per la cadira
Josep MitjaVila i Torrent, Bescanó., 23/09/2015 a les 10:43
+4
-37
Sense dubte els votants som gent de bona fe però Mas ha demostrat sobradament que no, si guanya amb majoria absoluta s'acabat el Proces i ningú podrà fer res per aturar el pacte constitucional que ja tenen lligat amb el PP i el PSOE, igual que ens va enganyar retallant l'estatut amb Zapatero i amb el teatre del 9N, jo sempre he votat Pujol i darrerament ERC però aquest cop malgrat ser liberal i catòlic votaré la CUP igual que tants altres dels meus amics, poca gent però gosa dir-ho en públic, son l'única garantia que no ens ensarronen de nou, es arriscat però qui pot aturar la baixada de pantalons amb Madrid?
Potser que li facis una ullada
Francesc B, 23/09/2015 a les 10:43
+19
-0
Il·lustres exvotants del PSUC, ICV i PSC signen un manifest per la independència

http ://www.mon.cat/cat/notices/2015/09/il_lustres_exvotants_d_icv_i_psc_150911.php
3 escenaris i prou
Carles V, 23/09/2015 a les 11:03
+30
-3
Mira noi, he llegit el teu article per veure com articulaves el teu ressentiment anti-jxsi i anticup tan característicament iniciativesc que sempre mostres. Al final m'has decebut, sols fas politiqueria profètica i de la més simplista. Els opinaires polítics que interpreten els resultats una nit electoral són més interessants, i ja és dir. Curiós com parles de CDC i ERC però no parles de Podemos i ICV. Aquest parell sí que es llençaran els plats pel cap si no tenen un resultat inesperadament espectacular, i sigui com sigui tampoc pintaran res.
Jo crec que més aviat que tard s'acabaran desencadenant esdeveniments inesperats i irreversibles. La politiqueria indefinida no és sostenible indefinidament. Però no sóc tan arrogant com per pretendre profetitzar-ho.
Ets un analista de pa sucat amb oli
Anònim, 23/09/2015 a les 11:27
+34
-3
Si JpS no té majoria absoluta i la CUP no vota Mas com a President en primera volta, a la segona JpS en té prou amb una majoria relativa.

Ho entens o et faig un esquema amb plastilina, Roger?

Quina pèrdua de temps, per Déu!
Respirar alleugits
Josep Brâut, 23/09/2015 a les 13:44
+6
-17
És cert que algun cupaire prefereix que Junts pel Sí tregui majoria absoluta i no haver-se d'embrutar votant el Mas (paraules textuals d'aquests cupaires).
Però també és cert que alguns militants d'ERC desitgen no treure majoria absoluta, haver de pactar amb la CUP i fer President el Raül Romeva. "Un candidat apartidista i de consens" reclamaven els cupaires, i el Romeva ho és. Molta gent d'ERC (i de MES) desconfien del Mas.
Sabrà Mas sacrificar-se pel Procés? ERC ja ho ha fet.
Govern de concentració
Anònim, 23/09/2015 a les 13:48
+17
-0
L'escenari més real és el tercer, sens dubte. Tot i que no descarto per res 68 per JUNTSxSI. Malhauradament continuem desgranant estels, i si, és un xic paranoic, però sobre tot, estèril. El que hauria de pasar és un govern de concentració de Transició nacional, amb la CUP i qui s'hi vulgui sumar. Això seria un missatge fort vers el món. Com que això a CAT sembla impossible, espero que JUNTSxSI guany de carrer i ens deixem de punyetes i partidismes. Sense una majoria forta aquest procés no avançarà mai.
La CUP juga amb foc
Anònim, 23/09/2015 a les 14:26
+10
-2
Estimat Roger, crec que la CUP està errant el tir. Lloo molt l'esforç que estan fent per el pais, sortint al carrer, convencent indecisos, com tb recollint vots perduts de l'esquerra federalista. Tot això està molt bé, però carai, repetir tant que no volen una CAT dins la EU? A on van? Només convenceran a quatre radicals d'això. Les enquestes li donen 8-10 diputats. Ho dubto. Crec que la patacada farà mal al sobiranisme. El seu discurs d'extrema esquerra pot fer-lo trontollar tot. Haurien de centrar-se en CAT, no introduir temes roents que despisten, que provoquen rebuig.
M'agrada el que dius...
Xollador, 23/09/2015 a les 15:47
+3
-14
...per això el segueixo, ja fa temps.
Desitjo que la CUP tregui més del que diuen les enquestes. Ja es pot veure que hi ha gent que, abans votava PSC, ICV i, en menys mesura ERC, que, ara poden votar-nos (En soc militant, fa anys votava ICV). Crec que si es vol assegurar que el procés ens portarà a la República Catalana independent, i no seguir en el 'processisme' i 'el peix al cove', cal votar a la CUP. I s'ha d'anar a votar, de totes totes.
ANALISIS CERTERO
Anònim, 23/09/2015 a les 15:48
+3
-20

Estos son efectivamente los tres escenarios y de todos ellos se desprende una conclusión común :

Pase lo que pase el escenario posterior esta lleno de incertidumbre . Las elecciones generales en España pueden aclarar algo y abrir una esperanza a una solución no traumática si nace una alternativa al PP.
Pero que nadie espere una independencia real ( mas allá de una declaración llena de solemnidad pero inútil) para los próximos 2 o 3 años, probablemente mas.
Sobre si mas será presidente o no , tengo mis dudas y esperanza de que salvo el escenario 2 ( mayoría absoluta de JpelS ), se pueda plantear una alternativa que recupere las políticas sociales perdidas en los últimos años y tapadas interesadamente por Mas con el soberanismo.

intoxica .
Anònim, 23/09/2015 a les 15:59
+16
-0
Josep MitjaVila i Torrent,, doncs jo més aviat crec que serà al reves gent de la CUP es passarà a JxSí, i si això que dius fos cert tant és si has votat a la CUP o no , tant com si jo he votat a JxSí o no.
ME GUSTARIA CONOCER CUANTOS EN JUNTS PEL SI SON DE CDC O AFINES Y CUANTOS DE ERC O IZQUIERDAS .
Anònim, 23/09/2015 a les 17:23
+0
-3

quizás sea clave para ver si hay una alternativa a Mas y CDC.
Independència ja
Boi, 23/09/2015 a les 18:08
+11
-1
Doncs mira estupendu, la meva bola de vidre, em diu que Junts pe Si i la CUP guanyarem amb escons i amb vots, que hi haurà un govern de concentració, que Mas serà el President de transició, que tindrem una declaració institucional iniciant un procés Constituent, que demanarem negociacions amb l'Estat espanyol i Brusse.les, que s'elaborarà un projecte de Constitució catalana i que si Espanya no vol negociar farem la Declaració formal, legitima, legal i democràtica, de la independència de Catalunya, amb la creació d'un nou Estat Catala que, i ens hi posem de peus serà la Republica catalana. Que t'agrada el meu ánalisis.
Llegeixo amb il.lusio, aquet diari
AnònimJosep Rosell, 24/09/2015 a les 20:44
+0
-0
Cada dia veig mes clar la gent que fa els articles d´opinio d aquet diari,podria treballar La Vanguardia, El Pais, La razon etc, No son obejectius, sembla que es dediquin mes a destruir, que a construir.
Per sort la majoria de personas residents a Catalunya estem farts , de la situacio que venim vivints desde de fa molt anys, Nomes volem un pais sense corrupció politica(i aixo es posible durants bastans anys) per que tots tenim memoria, Volem viure amb catala(es la nostra il.lusio ) Volens que sens respecti , que no ens insultin, amanacin, Volem que els nostres gobernans traballins per millorar el nostre pais.
Aquet es el nostre desigs , i l´aconsseguirem, votan tots junts pel si, o per la cup

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Roger Palà
Barcelona, 1978. Periodista i cooperativista, impulsor del digital Crític, especialitzat en periodisme d'investigació. Ha estat cap de redacció de la revista Enderrock i ha col·laborat amb mitjans com la Directa, El Triangle, la revista El Temps i el diari El Punt Avui. És membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils i participa de l'observatori crític dels mitjans Mèdia.cat. Ha coordinat durant quatre anys l'Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics. És autor del recull d'articles Mots incendiaris (Lo Diable Gros, 2012). 

A Twitter: @rogerpala
Expectació mediàtica a la seu de l'ANC | Jordi Bes
01/01/1970
L'institut armat, que actua per ordre del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem, ha reclamat els correus electrònics de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Ricardo Costa, aquest dimecres a l'Audiència Nacional | Europa Press
01/01/1970
Ricardo Costa responsabilitza l'expresident Francisco Camps de les irregularitats
01/01/1970
El president del govern espanyol manté que no tenia coneixement del fiançament irregular del PP a València i defensa que ja han fet tot el que havien de fer a nivell intern
Eva Parera en els seus anys a Unió | ACN
01/01/1970
Eva Parera, que va accedir a l'ens pel seu càrrec a la formació democristiana, ha col·laborat en debats polítics a Onda Cero, un fet que contrasta amb el deure d'evitar la presència en mitjans
David Saldoni, nou president de l'ACM, durant l'entrevista amb NacióDigital | Adrià Costa
01/01/1970
El nou president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) avala que el president governi des de Brussel·les amb un conseller que porti el dia a dia des de Palau | Manté, com la presidenta de l'AMI, que cal "recalcular" el full de ruta i "repensar" les estratègies per implantar el mandat de l'1-O
Carles Puigdemont, aquest dilluns a Copenhaguen | ACN
01/01/1970
L'agenda del president cessat per internacionalitzar el cas català ha tingut ressò però ha topat sempre amb reticències diplomàtiques instigades per Rajoy | El viatge anul·lat al Marroc o la carta enviada pel PP a eurodiputats per boicotejar una conferència al Parlament Europeu en són exemples
Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Jordi Turull, l'endemà de l'1-O. | Martí Albesa
01/01/1970
Els republicans temen que, si el TC anul·la el ple que ratifica el president a l'exili, no hi hagi marge per fer-ne un segon i això doni ales a Rajoy per allargar i endurir el 155 | Rovira, que reclama a JxCat que s'obri a negociar un candidat alternatiu, ha treballat l'estratègia a Estremera amb Junqueras
Les milícies enviades a Ifni, una de les imatges de l'exposició del Museu Etnològic | Museu Etnològic
01/01/1970
El Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona acull l'exposició "IFNI. La mili africana dels catalans", que explora l’experiència viscuda pels joves milicians destinats al Marroc