Legalitat contra homosexualitat

«Em resulta inconcebible que la Unió Europea doni suport a la pretensió francesa d’estigmatitzar un col·lectiu»

| 09/05/2015 a les 00:02h
Aquesta notícia es va publicar originalment el 09/05/2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
He escrit diversos textos sobre “legalitat” i “justícia” explicant l’abisme que sovint ha separat aquests dos conceptes al llarg de la història. Necessitem la legalitat per regular la nostra convivència, no hi ha dubte, però són moltíssimes les vegades que aquesta legalitat és una coartada per impedir que s’imparteixi justícia. La “legalitat” espanyola, que impedeix que el poble català pugui decidir sobre si mateix, n’és una prova. Però n’hi ha moltes més. Una de ben recent és la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que avala la prohibició que els homosexuals puguin donar sang. És una sentència tan escandalosament injusta que fins i tot costa de creure. Però és certa. I l’argument justificatiu que l’acompanya és que les relacions sexuals entre persones no heterosexuals constitueixen un factor de risc a l’hora de transmetre el virus de la SIDA.

Em resulta inconcebible que la Unió Europea doni suport a la pretensió francesa d’estigmatitzar un col·lectiu en funció de la seva orientació sexual. Ho trobo repugnant. Jo no sóc homosexual i em sento igualment agredit per aquesta legalitat que furga en la vida íntima de la gent i que, per tal d’encobrir una reducció pressupostària en els controls de sang, estableix una línia divisòria entre persones “normals” (que serien els heterosexuals) i persones “anormals” (que serien els homosexuals). Hi ha mesures que ofenen la intel·ligència, i aquesta n’és una.

Sembla mentida, d’altra banda, que ara que havíem aconseguit uns mínims europeus de respecte per la lliure orientació sexual de les persones, tot deixant enrere segles i segles de repressió i mentalitats homòfobes com la de Josep Antoni Duran i Lleida, que l’any 2011 demanava “teràpies psicològiques per tractar l’homosexualitat”, aparegui un tribunal que gosi pronunciar-se en el sentit involucionista que ho ha fet. Heus aquí una demostració de fins a quin punt pot ser injusta i aberrant la legalitat. I una prova d’això és que aquesta mesura discriminatòria francesa no s’ha adoptat mai a Catalunya i, tanmateix, no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang. No n’hi ha hagut mai cap perquè els controls, amb les proves d’anticossos, són molt rigorosos i no necessiten que els donants expliquin si els agraden els homes o les dones. En l’escena de la biblioteca de la pel·lícula "Filadèlfia", de Jonathan Demme, el personatge que encarna Tom Hanks, malalt de SIDA, i el seu advocat, interpretat per Denzel Washington, mantenen una interessantíssima conversa en el decurs de la qual es diuen aquestes paraules: “L’essència de la discriminació rau a formular opinions sobre els altres no pas basades en els seus mèrits personals, sinó en la seva pertinença a un col·lectiu amb particularitats oposades.”

 

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

També us pot interessar

 

COMENTARIS

UE i Catalunya independent
ciutadana responsable (NO votant de C´s), 09/05/2015 a les 03:30
Interessant
+83
-0
Visca Catalunya independent d´Espanya i de la UE
Dades
JRRiudoms, 09/05/2015 a les 09:05
+18
-84
Senyor Alexandre, vostè diu que "no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang". Això no és cert:ómo-puede-salvarle-la-sangre/las-transfusiones-de-sangre-hay-riesgos/

Informi's una mica més abans d'estigmatitzar als legisladors europeus:Una cosa és estigmatitzar, i una altra és dir les coses tal com són.

Atentament
EU? UE?
Anònim, 09/05/2015 a les 11:14
Interessant
+89
-2
Fa molt de temps que Europa sembla un cranc ètic: avança cap enrere. A mi aquesta unió neoliberal, burocràtica i ultracapitalista no m'interessa gens.
No és el primer cas
Anònim, 09/05/2015 a les 11:53
+10
-1
Víctor, parlo de memòria però la nostra ínclita OMS va considerar l'homosexualitat com una malaltia fins a cosa del 1995.

Suposo que estava entretinguda entre pandèmies [sic] de grip del pollastre i atacs terroristes [re-sic] amb àntrax i per això no s'hi havia pogut posar abans.
Dades de debò
Anònim, 09/05/2015 a les 12:47
Interessant
+78
-8
Quina persona més totalitària aquest JJRiudoms. Parla de casos d'Espanya com si Espanya fos el nostre país. Pel que fa als dos o tres casos de Catalunya, no n'hi ha cap que sigui imputable a l'homosexualitat. Cap! Com es nota aquí quina mena de gent més homòfoba corre per la xarxa.
Mont-roig
Anònim, 09/05/2015 a les 13:04
Interessant
+80
-8
Quina barra, aquest Riudoms! Porta aquí una notícia d'un únic cas produït a Catalunya el 1986 (sí, el 1986!!!), quan va esclatar la SIDA i encara no s'havien pres les mesures que hi ha ara. L'homofòbia és tan visceral que necessita inventar mentides perquè no es noti tot l'odi que porta a dins.
donar sang no és cap dret
josep5, 09/05/2015 a les 19:09
+16
-74
... és curiós veure la falsa campanya contra allò que fa la majoria d'estats de la UE, no permetre donar sang a la població homosexual per una qüestió de salut publica, no pas per discriminació. Si la majoria de les infeccions són en aquests grup humà (A Barcelona amb dades del centres de control dels grups de salut per gais són el 20 % dels infectats),és normal no permetre en general, si s'accepta rebre caldria ser donació consentida i fora una practica èticament correcta ( i és clar que la majoria dels homosexuals no són infectats). Però aquest, con el senyor Alexaandre, que ho confonen tot els demanaria es dirigissin ala cara dels infectats per donacions: si vol li presento uns quants i els diu a la cara davant del món la santa barra que aquí defensa. O potser també com la marina geli i tots els metges de "vih" cobren de les farmacèutiques ( Abbot, el cas de la Geli). Per cert, qui això escriu és homosexual.
els catalans volem sortir de la UE
Anònim, 09/05/2015 a les 20:38
Interessant
+74
-0
no la volem per res.

quan haguem fet la republica catalana, i ens haguem organitzat com a republica federal com ho ha fet suïssa, farem un seguit de referendums per decidir questions importants.

un d'ells sera el referendum per continuar o no a la unio europea, com ja s'estan pensant a fer a anglaterra.

la gent esta molt farta d'aquesta unio europea que només ens porta molesties. només va bé per viatjar sense canviar de moneda. ja està. es l'unic avantatge. jo no vull que un burocrata de brusel.les ens digui quanta llet o oli podem produir.

els españolitos sí que volen ser, perque son uns ignorants, primer, i segon perquè saben que de la ue els ve pasta amb que continuar seguir vivint de la sopaboba com viuen i gastant-se els diners en bankia i trens TGV que són ultradeficitaris.

a catalunya sabem més i sabem que la unio europea no ens convé. estarem molt millor a fora d'aquest grup que només existeix per servir alemanya. anglesos, danesos i suecs van ser més llestos i no van acceptar l'euro, perquè sabien que significava perdre el control de la propia economia. fem com ells.

catalunya sera una republica independent i decidirà anar-se'n fora de la ue via referendum.

espanya en canvi, serà expulsada per insolvent i cafre.

de fet ho va predir el pitoniso pito fa temps. que catalunya seria independent el 2016, i el
2017 espanya seria expulsada de la ue.
Dades d'en Montroig
JRRiudoms, 09/05/2015 a les 23:13
+8
-67
No sóc homòfeb. Ni totalitari. A les fonts que he aportat per contradir l'afirmació del sr. Alexandre crec que no trobaran cap discurs homòfeb o totalitari.
Sols volia indicar que una afirmació del sr. Alexandre no era correcte. No sé si per prejudici o una altra raó, dita afirmació és falsa. I això ho he mantingut amb dades objectives. O sia, que el problema no és meu: pot ser és de vostès que voldrien que la realitat fos una altra.

Atentament, i bona setmana
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 11:42
Interessant
+65
-6
JJRiudoms, com sempre en aquest portal, utilitza mentides i parla d'un fet del 1986 (sí, del 1986!!!) quan de la Sida gairebé no se'n sabia res. Però no pot aportar cap cas de les últimes dècades a Catalunya. Per això es dedica a fer afirmacions falses i a escampar mentides. És el recurs de sempre de l'homofòbia i del totalitarisme. I, a més, com espanyolista que és, ens parla d'Espanya quan estem parlant de Catalunya. Ja està tot dit.
Pinyons Mont-roig
JRRiudoms, 10/05/2015 a les 12:15
+3
-64
El seu pinyó argumental, sr. Mot-Roig, és fix.
Adoni's que el sr. Alexandre en l'afirmació que qüestino en cap cas fa referència al nostre pais o a l'època ["no hi ha cap cas documentat d’infecció del VIH arran d’una transfusió de sang" dixit el sr. Alexandre].
El primer cop que es va parlar de forma popular de la sida (sense anomenar el nom) al nostre pais va ser pels voltants del 1980, dins un artícle de la revista Interviú que parlava d'una "misteriosa" malaltia que tenien els homosexuals masculins a Los Angeles de San Francisco (EUA). Ademés, la ignorància no fa desapareixer la realitat.
I la veritat, no sé d'on treu que jo sigui espanyolista, homofob, totalitari, falsari i mentider.

Atentament, i bona setmana
dades infecció sang a Catalunya
josep5, 10/05/2015 a les 12:15
+19
-62
El post de Mont-roig és l'exemple de confusió absoluta.Parlar que son informacions falses i escampar mentides les infeccions de sang és d'una mala fe que no té perdó. El problema és la mateixa autoritat sanitària que menteix com respira, en nom de no sé sap què: si els tests de vih estan entre un mes i tres en ser vàlids, és obvi que cal adoptar mesures. I en el tema dels tests afegiu els 70 casos que aquest donen falsos positius ( actualment no fa anys) i la gent que ha denunciat per falsos negatius que han pres medicaments durant anys. L'altra mentida de l'autoritat sanitària és que el vih ara és crònic, a catalunya hi ha vora 18 mil morts de sida i no pas fa 10 anys. El dret primer és la vida. Aquest pocavergonyes que parlen de discriminació per no deixar donar sang els hem de presentar familiars de morts de sida o infectats per donacions. Quants dels morts homosexuals per vih ( la majoria) voldrien ser vius amb la prevenció més elemental que és evitar infeccions no donant sang.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 13:06
Interessant
+60
-8
El Josep5 és un cas flagrant d'homofòbia i totalitarisme. Escampa falsedats sense aportar la més mínima dada i barreja la gent amb sida amb les donacions de sang per criminalitzar els homosexuals. L'homofòbia és racisme: dos càncers de la humanitat.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 13:09
Interessant
+60
-6
On són els casos de sida per culpa de donacions de sang, senyor Riudoms mentider en les darreres dècades a Catalunya? On són? Proves, proves, proves. On són? On són els morts catalans? Quatre xacres unides en la persona de Riudoms: homofòbia, totalitarisme, espanyolisme i falsedat.
El Sr Alexandre té tota la raó
Anònim, 10/05/2015 a les 14:04
Interessant
+62
-11
Als impresos per a la donació de sang es pregunta si el donant ha mantingut relacions sexuals sense protecció amb persones desconegudes en els, no recordo exactament, tres mesos anteriors o així.

Això crec que és més que suficient per a cobrir totes les possibles persones infectades i amb la malaltia latent.

Estaré d'acord en no permetre donar sang als homosexuals quan als puteros, drogoaddictes i resta de col·lectius considerats de risc també se'ls negui donar-ne, tant si han tingut conducta de risc com si no.

Per cert, el Riudoms aquest és un que ensenya habitualment la ceba per al ND: racista, homòfob, carca, escanyolista... Ni cas.
sobre homofòbia i sang
josep5, 10/05/2015 a les 15:57
+17
-57
... hi ha el dogma que diu que no permetre que la població homosexual amb més indicència d'infeccions no doni sang (a Barcelona el 20% està infectada) és homofòbia. Això dit pel gran venedor de fum Dr.clotet i cia o Pilar Rahola, etc. El dr.clotet un metge a qui se li poden atribuir desenes o milers d'envirinaments amb AZT els primers experiments amb aquest verí dit per vih. Homofòbia es prendre la població homosexual per estúpida i fer paternalisme inbècil. Un post es pregunta on són els casos per donacions de sang homosexual, i, en canvi, no és pregunta on són els vora 18 mil mort, en el silenci senyor demagog. I si vol preguntis con el País valencià ha esta condemnat per l'UE per falsejar l'estadistica sanitària. La majoria d'Occident no permet la donació de sang a homosexual llevat 5 països. El cas de catalunya és tràgic el segon país d'Occident amb homosexuals infectas i incidència i aquests discursos on aquí no passa res. De la prevenció epidèmica li diuen homofòbia i totalitarisme quan la majoria del món civilitzat sap que el primer dret és la vida, aquí s'ha optat per la mort i el discurs politicament correcte d'amagar la realitat. Senyors donar sang no és cap dret, la vida sí.
Mont-roig
Anònim, 10/05/2015 a les 18:54
+30
-5
Com surten de l'armari els homòfobs i totalitaris intentant trobar una escletxa per criminalitzar persones. El josep5 n'és un bon exemple. Però està que surtin de l'armari, així els tenim localitzats encara que no tinguin valor per donar la cara.
Estupits i indocumentats
JRRiudoms, 10/05/2015 a les 18:58
+4
-31
Jo plego de comentar més sobre aquest assumpte. He donat dades al meu primer comentari, i se m'ha titllat de tot menys de bufó. La darrera: racista! I això m'ho diu un indocumentat amparant-se amb l'anonimat. Sapiga, senyor Anònim, que els malalts d'hepatitis C, les persones tractades amb quimioteràpia, les persones amb tuberculosi, drogaadictes i altres col·lectius no se'ls permet la donació de sang. Això és estigmatitzar? Jo ho veig com una mostra de sentit comú (el sentit menys comú), ras i curt.
És una estupidesa, sr. Mont-roig, voler fer d'aquest tema una cansalada sobiranista/independentista. Ah!, i sapiga que el sr. Alexandre és tant independentista català com ho puc ser jo.

Si han d'insultar algú i foter-lo a la pira, ja poden agafar-me com l'ase dels cops. Però sols un prec: llegeixin sense prejudicis els comentaris del sr. Josep5; bastant més documentats que altres que sols fan que voler insultar a qui no combregui amb rodes de molí, i alimentar les pròpies paranoïes.

Atentament, i bona setmana
Campanya contra l'homofòbia
Anònim, 10/05/2015 a les 22:18
+32
-7
Quina vergonya, les barbaritats que diuen els homòfobs. Vergonya aliena.
Tanta fe en la UE ens costarà cara
Jordi S., 10/05/2015 a les 23:16
+3
-4
Senyor Alexandre: li recomano vivament que inverteixi un temps a llegir algun manual de dret sobre les institucions europees (sí, ja sé que l'eufemisme és clamorós). Un cop l'hagi llegit, veurà com se sorprèn menys.

Ser europeïsta és una cosa, ser partidari de la UE, una altra. I ens volen fer creure que és el mateix.
Mont-roig
Anònim, 11/05/2015 a les 00:29
+27
-4
JJRiudoms, necessita insultar perquè l'han desemmascarat i està furiós. Ni una prova, només comentaris homòfobs. I a sobre es fa passar per independentista quan tots recordem aquí els seus moltíssims comentaris contra la independència de Catalunya. O sigui: insults i mentides. No sap dir res més.
acuDIT (pel sr. Mont-roig)
JRRiudoms, 11/05/2015 a les 01:01
+2
-28
Convindrà amb mi que en segons quins ambients és menys "perillós" donar la cara que no guirar-se d'esquena. És qüestió de valorar la integritat [de la virginitat].

(Ho sento, però malgrat que havia dit que no tornaria a participar en aquest "diàleg" [sic], llegint la seva jocosa afirmació "així els tenim localitzats encara que no tinguin valor per donar la cara", no m'he pogut estar d'ofrendar-li aquest acudit].
Ah!: i molt bó això que "ens teniu localitzats"... Ui! Quina por!: Ja em dirà, sr. [indocumentat] Mont-roig quina cara he de posar: la de Joana d'Arc a la fogera o la del Galileu davant el seu -segur!- estimat Tribunal de la Santa Inquisició.

Atentament
17 de maig
Anònim, 12/05/2015 a les 12:49
+18
-3
Per alguns comentaris que llegeixo aquí, sembla que alguns encara no s'han assabentat que el proper 17 de maig se celebrarà el Dia Internacional contra l'Homofòbia.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Autor
Víctor Alexandre
És escriptor i periodista i treballa en assaig, conte, novel·la i dramatúrgia. En dramatúrgia ha estrenat: Èric i l’Exèrcit del Fènix, Teatre Borràs de Barcelona (2007); Trifulkes de la Katalana Tribu, Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (2012); Onze.Nou.CATorze (1714), Born i Festival Grec (2013-2014); i Taula rodona, o la joia de ser catalans (coautor amb Pere Calders), Casal de Cultura de Valldoreix (2013). En conte i novel·la ha publicat: El somriure de Burt Lancaster, Set dones i un home sol (Premi Mercè Rodoreda), Una història immoral i Cor de brau. I en assaig: Jo no sóc espanyol, Despullant Espanya, Despullats (amb Joel Joan), Senyor President, El cas Carod, La paraula contra el mur (Premi d’Assaig Francesc Ferrer i Gironès), TV3 a traïció. Televisió de Catalunya o d’Espanya? i Nosaltres, els catalans. Els seus darrers llibres són La independència explicada al meu fill (2014) i les obres teatrals La joia de ser catalans (2015) i Abans que pugi el teló (2016).

A Twitter: @valex_cat
Alejandro Fernández | Adrià Costa
01/01/1970
El diputat del PP, un dels noms que figuren a les travesses per succeir Xavier García Albiol, assegura que "Catalunya està avui molt més dividida que Espanya" | "No em provoca plaer veure Junqueras a la presó, però es va burlar dels requeriments judicials que rebia", afirma el dirigent popular
01/01/1970
Un cercavila pel centre de la ciutat i l'espectacle pluridisciplinari 'Pas' donen el tret de sortida a un programa de més de 130 activitats
Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu | EP
01/01/1970
El que va ser el titular del ministeri d'Interior es troba a la UCI en empitjorar el seu estat de salut
01/01/1970
La decisió l'hauria d'executar la mesa, segons la fórmula que triés per repartir els representants a la cambra alta i designar qui capitanejaria les comissions | Les concessions s'unirien a gestos com el to conciliador de Torrent en el seu discurs o la ubicació de Catalunya en Comú-Podem a l'hemicicle
Santi Rodriguez, Xavier García Albiol, Mariano Rajoy, Andrea Levy i Dani Serrano, en un acte de campanya | PP
Roger Pi de Cabanyes | 12 comentaris
01/01/1970
«L’equip de Mariano Rajoy dona per fet que ERC i el PDECat ja estan assumint que no faran president Puigdemont»
Una imatge de la sèrie «Merlí» | TV3
Toni Vall | 6 comentaris
01/01/1970
«Empescar-se que el millor final possible és enviar el protagonista al sot sona a sopar de duro, francament, a mandra de pensar alguna cosa més elaborada»
Carme Forcadell i Roger Torrent, a l'inici del ple de constitució del Parlament | Josep M. Montaner
Joan Serra Carné | 2 comentaris
01/01/1970
Roger Torrent desplega un perfil institucional que neguiteja la CUP per la falta de referències republicanes mentre la seva predecessora assisteix, alliberada, a una legislatura que insinua contradiccions en el sobiranisme