Les petites entitats i l'impost de societats

«Cal que protegim l’associacionisme perquè no podem permetre que es posin barreres al voluntariat»

per Josep Lluís Cleries, 19 de febrer de 2015 a les 00:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de febrer de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La setmana passada, el nostre grup parlamentari de Convergència i Unió al Senat va aconseguir el compromís del Govern espanyol d’atorgar l’exempció de la declaració de l’impost de societats a les petites entitats sense afany de lucre que ingressen menys de 50.000 euros a l’any, i amb ingressos per rendes no exemptes sotmeses a retenció que tampoc no superin els 1.000 euros anuals. Celebrem aquest compromís, ja que per a les petites entitats realitzar aquesta declaració els suposa grans problemes. I és que aquesta modificació fiscal del PP no ha estat més que un autèntic despropòsit: enlloc d’impulsar mesures per enfortir les associacions, el govern espanyol ha optat per dedicar-se a perseguir les petites entitats que funcionen gràcies al compromís social de les persones voluntàries. Realment, un govern ben estrany...

Les petites entitats sense afany de lucre són majoritàries a Catalunya. Es tracta d’associacions com ho poden ser les de veïns, de joves, de gent gran, de mares i pares d’alumnes, així com esplais o entitats esportives, culturals o socials. Tenen i funcionen amb pocs recursos, però contribueixen de manera molt important i destacable a la cohesió social. I l’obligatorietat de presentar l’impost de societats els ha generat molta inquietud.


Per això, ja el passat 28 de gener, m’havia dirigit per escrit al ministre Montoro per a reclamar-li un canvi de criteri en l’obligatorietat de fer la declaració d’impost de societats, per part d’aquestes petites entitats. Li vaig demanar que tingués en compte l’augment de costos i de paperassa que aquesta mesura significava per a aquestes petites associacions, mentre que per a Hisenda, aquesta mesura li suposa una recaptació pràcticament nul·la. No va ser, però, fins avui fa una setmana que en la sessió de control del Ple del Senat al Govern de l’Estat, a través del portaveu a la Comissió d’Hisenda del nostre grup, Ferran Bel, vam preguntar sobre els criteris del Govern per obligar a aquesta declaració d’impost de societats i no haver acceptat la nostra esmena que mantenia l’exempció per aquelles entitats amb ingressos totals inferiors als 100.000 euros anuals i amb ingressos per rendes no exemptes sotmeses a retenció que no superessin els 2.000 euros anuals. I aquí vam arrencar el compromís del Ministre perquè les petites entitats es deslliurin de presentar l’impost de societats com si fossin una empresa.

I ho celebrem, perquè cal que protegim l’associacionisme i perquè no podem permetre que es posin barreres al voluntariat. Hi ha milers de persones que treballen desinteressadament a través d’aquest tipus d’associacions i milers més que es beneficien de la seva feina. I, tot i que aquest compromís del ministre no és el que desitjàvem, vetllarem per al seu compliment i seguirem insistint perquè també en quedin exemptes les entitats amb uns ingressos de fins a 100.000 euros a l’any.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació