​Colau arrenca del «banc dolent» la cessió «per les bones» de 200 pisos

L'alcaldessa de Barcelona anuncia un conveni amb la Sareb per utilitzar els habitatges per a lloguer social | "Vam voler arribar al govern municipal per fer coses com aquestes", assegura

16 de desembre del 2015
Actualitzat a la 13:16h
Ada Colau, aquest dimecres
Ada Colau, aquest dimecres | Ajuntament de Barcelona
Amb cara de satisfacció, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres la signatura –aquest mateix matí- d'un conveni marc amb la Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), pel qual l'anomenat "banc dolent" cedirà 200 pisos de la seva cartera per a utilitzar-los en el parc de lloguer social per fer front als casos d'emergència habitacional.

Per a l'alcaldessa, la signatura d'aquest conveni marca el bon resultat de l'ultimàtum llançat a finals d'octubre cap als grans tenidors d'habitatge buit a Barcelona, principalment la Sareb, als quals se'ls va advertir que s'aplicaria la llei 24/2015 sobre emergència habitacional i pobresa energètica, per la qual es faculta l'ajuntament a exigir la cessió obligatòria de l'habitatge  donar solució, amb la intenció d'arribar a cords "per les bones o per la llei". 

"Anunciem que l'acord ha estat per les bones", ha indicat Colau, que ha afegit que juntament amb la candidatura que representa, Barcelona en Comú, "vam voler arribar al govern municipal per fer coses com aquestes". Malgrat la satisfacció evident, Colau ha assenyalat que aquest acord és només un primer pas, ja que es manté la pressió als gran tenidors –Sareb, BBVA, Anticipa, Caixa, Unim, Santander, Bankia, Popular, Hipocat i Criteria-, als quals se'ls reclamen més de 2.500 pisos. "La nostra prioritat és mobilitzar els milers d'habitatges buits en mans de grans tenidors", ha assegurat.

Les claus dels primers 50 pisos, dijous

Aquest parc de 200 pisos està constituït per 100 pisos actualment buits i un altre centenar "ocupats en precari". L'acord inclou una cessió per 8 anys i el lliurament es farà en quatre blocs de 50 pisos, els primers dels quals estaran a disposició de l'Ajuntament aquest mateix dijous, ja que es tracta de pisos buits. La intenció immediata de l'Ajuntament un cop tinguin les claus en mà, és valorar l'estat dels pisos per introduir-los tant aviat com sigui possible en el parc de lloguer social. Per districtes, aquest primer paquet està compost per 16 pisos a Nou Barris, 12 a Sant Andreu, 10 a Horta-Guinardó, 5 a Sants-Montjuïc, 4 a Sant Martí i 3 a Ciutat Vella.

L'acord inclou una contraprestació econòmica mensual que pagarà l'Ajuntament a la Sareb per cadascun dels habitatges cedits, de 125 euros amb carència de tres mesos per als pisos buits i de 75 euros i amb sis mesos de carència pels que es cedeixen amb ocupants. Els altres blocs es cediran mensualment, amb 50 pisos ocupats el 15 de gener i 50 pisos ocupats més el 15 de febrer. El 15 de març es lliuraran els restants 50 pisos buits.
 

El regidor Josep Maria Montaner signant l'acord amb el representant de la Sareb. Foto: Ajuntament de Barcelona

Arxivat a