Neus Munté titlla de «debat del passat» el xoc Rajoy-Sánchez

Considera “increïble” que la situació de Catalunya no aparegués pràcticament al cara a cara | El Govern aprova la pròrroga dels pressupostos del 2015 | La vicepresidenta es posa al capdavant de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat

Neus Munté, a la roda de premsa posterior al consell executiu
Neus Munté, a la roda de premsa posterior al consell executiu | ACN
15 de desembre del 2015
Actualitzat a les 15:10h
La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha definit com “un debat del passat” el que van mantenir aquest dilluns el president espanyol, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez. Segons ella, hi va haver “un pacte implícit” molt clar entre les dues formacions majoritàries per no abordar pràcticament la situació a Catalunya i no haver de respondre d’aquesta manera al que planteja la majoria de la societat catalana, una cosa que ha considerat “increïble”, malgrat que el moderador ho va intentar al llarg del debat. Munté ha fet aquesta referència a preguntes dels periodistes en acabar la reunió del consell executiu celebrada aquest dimarts al matí.   

Neus Munté ha afirmat que “aquest mirar cap a un altre costat” contrasta amb totes les mobilitzacions fetes per la ciutadania durant els darrers temps. Aquest silenci pot ser entès com indiferència o menysteniment. El debat, des del seu punt de vista, va ser un “empat” i un zero en propostes. Interpel·lada sobre l’estat de les negociacions amb la CUP, la vicepresidenta del Govern tan sols ha dit que “les negociacions continuen a bon ritme". "No ens marquem cap data”, ha afegit.

Pressupostos prorrogats

El Govern de la Generalitat ha aprovat avui en la seva reunió el decret de pròrroga dels pressupostos del 2015, que serà vigent fins l’aprovació dels comptes per a l’any 2016. Les eleccions del 27-S han impedit la presentació i aprovació dels pressupostos perquè entressin en vigor l’1 de gener. 

El decret preveu l’adaptació de l’estructura orgànica dels comptes prorrogats a les reorganitzacions administratives que puguin produir-se després de la constitució del nou Govern, sense que s’alteri l’import global. Munté ha assegurat que “no hi ha cap incidència negativa de la pròrroga de pressupostos en la vida dels ciutadans, en cap prestació dels serveis públics ni en cap altre àmbit”.

El consell executiu també ha aprovat destinar 2,5 milions d’euros al desenvolupament del Programa Òmnia d’integració i inserció sociolaboral. El pla té com objectiu ajudar a universalitzar l’accés a les TIC per facilitar la integració sociolaboral en el territori i ja ha beneficiat 37.500 persones en un total de 117 punts del país. Òmnia facilita el treball en xarxa amb 83 entitats del Tercer Sector i 24 ens locals. 

En la reunió d’avui, el Govern ha designat els nous presidents de la representació de la Generalitat de les comissions mixtes Estat-Generalitat, en substitució de Francesc Homs, que és candidat al Congrés. Neus Munté és la nova presidenta de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat; Meritxell Borràs de la Comissió mixta de Transferències; Andreu Mas-Colell de la comissió mixta d’Afers Econòmics i Fiscals, i Santi Vila de la d’Infraestructures.