Rosa Maria Sardà, caràcter i personalitat per al Premi Gaudí d'honor 2016

L'Acadèmia reconeix la llarga trajectòria professional de l'actriu catalana

Rosa Maria Sardà, premi Gaudí d'honor 2016
Rosa Maria Sardà, premi Gaudí d'honor 2016 | Europa Press
15 de desembre del 2015
Actualitzat a les 15:11h
L'actriu Rosa Maria Sardà rebrà el Premi Gaudí d'honor 2016, màxim reconeixement del cinema català, pel "caràcter i personalitat amb què ha dotat les seves interpretacions al llarg d'una fructífera trajectòria combinant pantalla i escenari". Així ho ha expressat aquest dimarts la Junta Directiva de l'Acadèmia del Cinema Català, encapçalada per la seva presidenta, Isona Passola.

L'actriu catalana acaba d'estrenar la pel·lícula Ocho apellidos catalanes d'Emilio Martínez-Lázaro, seqüela d'Ocho apellidos vascos i film espanyol més taquiller del 2015. Pel que fa al teatre, va inaugurar en el mes de setembre la temporada del Teatre Lliure de Barcelona amb l'obra Crecenunsoldéu, sota la direcció de Lluís Pasqual.

L'entrega del guardó honorífic tindrà lloc el 31 de gener a l’Auditori-Fòrum de Barcelona. Anteriorment, han estat distingits amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter el recentment desaparegut Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014) i Ventura Pons (2015).

Sardà, l'actriu més versàtil de l'escena catalana

Sardà (Barcelona, 1941) compta amb una trajectòria artística que l'ha portat, amb èxit, pel teatre, el cinema i la televisió, espais on sempre ha pogut brillar i mostrar el seu talent, fos quina fos la circumstància. Això l'ha convertit, sense cap mena de dubte, en l'actriu més versàtil de l'escena catalana. Popular gràcies a la comèdia, on és una de les grans figures indiscutibles, també destaca per actuacions memorables en papers dramàtics.
 

L'actriu Rosa Maria Sardà i el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual Foto: Pere Francesch


L'actriu va debutar al teatre amb l'obra Cena de matrimonios, d'Alfonso Paso. El director Ventura Pons li va donar el seu primer paper protagonista a Knack, l'any 1969. Al llarg de la seva carrera ha treballat amb autors i directors com Terenci Moix, Josep Maria Benet i Jornet, Lluís Pasqual, Adolfo Marsillach, Josep Maria de Sagarra i Mario Gas, entre molts d’altres.

En la dècada dels 80 va saltar a la gran pantalla, on va aparèixer en films de Fernando Trueba, Fernando Colomo, Ventura Pons o Pedro Almodóvar. La seva llarga carrera cinematogràfica ha estat reconeguda amb nombrosos premis, entre els quals destaquen dos Goya com a Millor Actriu de Repartiment per Sin vergüenza, de Joaquín Oristrell i ¿Por qué le llaman amor cuando quieren decir sexo?, de Manuel Gómez Pereira, així com la Medalla d'Or de l'Academia de Cine.

Gran èxit com a presentadora de televisió

Malgrat aquesta trajectòria feta en base a actuacions memorables i grans obres, potser és la televisió el format que li va donar més popularitat, especialment als anys 80. Presentadora de la ja mítica Festa amb Rosa Maria Sardà o Las noches de la tía Rosa, és amb Betes i films i, especialment, amb Tariro Tariro o Ahí te quiero ver, de la Trinca, on va rebre el reconeixement del públic i també de la crítica, aconseguint el Premi a la Millor Presentadora de l'Any. Una de les darreres intervencions va ser amb Una hora amb Vitorio Gassman.

Sardà, que ha estat la presentadora de les gales dels Premis Goya de 1994, 1998 i 2002, també ha estat guardonada la Creu de Sant Jordi, el Premi Butaca d’Honor de Teatre de Catalunya i la Medalla d'Or al Mèrit de les Belles arts. Darrerament, ha rebut el premi Max d’Honor 2015 i, pocs dies abans de recollir el Gaudí, l’actriu rebrà el Premi Feroz d’Honor 2016, atorgat per l'Asociación de Informadores Cinematográficos de España.