El resum del dia de campanya, en 5 claus

Els "escraches" de la PAH; la sensació que a C's se li fa llarga la campanya; tots "massa" pendents del cara a cara entre Rajoy i Sánchez; i les conseqüències de la implicació d'Ada Colau al 20-D, entre les claus d'aquest dilluns de campanya

14 de desembre del 2015
Actualitzat a les 21:23h

Acció de la PAH a la seu del PP de Catalunya. Foto: PAH
 

Escraches en campanya. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha irromput en campanya i ho ha fet amb els ja “tradicionals” escraches. Aquest matí ha visitat les seus barcelonines del PP, el PSC i també la de Ciutadans. Ho ha fet per reclamar que assumeixin en els seus programes cinc reivindicacions que consideren imprescindibles. Les accions, que només han tingut certs moments de tensió a la seu de C's, han irritat especialment el partit d'Albert Rivera. El seu líder, des de Madrid, n'ha responsabilitat directament Ada Colau i Podem.

A Ciutadans se li fa llarga la campanya? Fa uns dies que una sensació recorre l'ambient polític: a C's se li està fent llarga la campanya. Les enquestes publicades aquest dilluns han mostrat que potser s'hauran de preocupar més de no perdre la tercera posició en favor de Podem que no d'intentar el sorpasso als socialistes. Altra cosa és si la percepció de “remuntada” del partit de Pablo Iglesias és un corrent de fons real.

Massa pendents del cara a cara Rajoy-Sánchez? Tots els focus de la jornada estan posats en el debat de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Fins i tot, els altres dos principals candidats del 20-D, Albert Rivera i Pablo Iglesias, comentaran el cara a cara en un “contradebat” a La Sexta. Un compromís que ha provocat que el líder de Podem plantés Jordi Basté en una de les poques entrevistes que un líder estatal havia d'oferir a un mitjà català. Massa pendents tots plegats del cara a cara?

La “capitalitat” de Colau l'allunya d'uns possibles socis? Colau s'ha implicat a fons a la campanya d'En Comú Podem. Fins i tot, aquest diumenge va participar en un míting de Madrid on va assegurar que la ciutat “pot tornar a ser la nostra capital”. Posteriorment, ha intentat matisar l'afirmació tot admetent que no va estar prou encertada. Però les crítiques des del sobiranisme –especialment des d'ERC- no han cessat i tot plegat li podria complicar l'entesa amb un dels possibles socis al govern municipal. L'altre, el PSC, ha vist com en aquesta campanya li han imputat el seu líder Jaume Collboni.

El judici al 9-N, també en campanya. Mentre la campanya del 20-D enceta la recta final, la Fiscalia no s'atura contra el sobiranisme. Aquest dilluns ha demanat al TSJC ampliar les diligències per la consulta del 9-N. Concretament, vol aclarir si el Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació de la Generalitat va proporcionar les plataformes informàtiques per fer possible el vot. La Fiscalia vol saber si va proporcionar plataformes informàtiques i va cedir fitxers amb dades dels ciutadans.