Pep Puig guanya el Sant Jordi amb «La vida sense la Sara Amat»

Empar Moliner s'endú el Mercè Rodoreda de contes per "Tot això ho faig perquè tinc molta por" | Víctor Obiols, premi Carles Riba de poesia per "Dret al miracle" | Tortosa ha estat el lloc escollit per la celebració de la 65a Nit de Santa Llúcia, la tradicional Festa de les Lletres Catalanes

Els premiats, aquest migida a la seu d'Òmnium
Els premiats, aquest migida a la seu d'Òmnium | Esteve Plantada
11 de desembre del 2015
Actualitzat el 14 de desembre a les 8:05h
Els guardons més prestigiosos de la literatura catalana ja tenen guanyadors, que s'han fet públics aquest vespre en la 65a edició de la Nit de Santa Llúcia-Festa de les Lletres Catalanes. Tortosa ha estat enguany el lloc escollit per la tradicional festa, un indret que ha servit per reivindicar que "el riu no només és vida, sinó també literatura", tal i com ha subratllat Quim Torra, president d'Òmnium Cultural durant la roda de premsa on s'han anunciat els guardonats.
 
Aquest 2015, els premiats han estat noms de rellevància en el panorama literari català, amb una trajectòria consolidada i extensa. Pep Puig ha guanyat el premi Sant Jordi de novel·la; Empar Moliner el Mercè Rodoreda de contes; Victor Obiols el Carles Riba de poesia; Francesc Puigpelat el premi Folch i Torres; Santi Baró el Joaquim Ruyra; i David Plana i Josep Maria Miró, el premi Frederic Roda de teatre.
 
Pep Puig i Empar Moliner, premis de novel·la i conte
 
Pep Puig ha guanyat el premi Sant Jordi per la novel·la La vida sense la Sara Amat. Isona Passola, membre representant del jurat, ha destacat de l'obra que va ser triada "per unanimitat festiva". Segons Passola, és una "història d'amor adolescent, d'una frescor extraordinària i unes dosis de suspens molt ben mesurades, de gran qualitat literària i que pot arribar a públics molt amplis". L'autor, Pep Puig, ha volgut agrair a Eugenia Broggi, editora de L'Altra editorial, la confiança dipositada en ell "quan s'havia de confiar".
 
Puig ha explicat que quan va néixer el seu fill li van venir ganes d'escriure una novel·la popular, "en el sentit més noble del terme i perquè no se sentís avergonyit en el seu pare del futur". Segons ha explicat, és una obra "amb força i ingènua", valors que poden atrapar tant a un vailet o a un lletraferit. "La Sara Amat era una nena de la colla del poble meu pare, que tenia un gran caràcter, gran talent i intel·ligència, i a mesura que es va anar fent gran va acumular una ràbia secreta cap al poble". La novel·la és la història d'un nen que amaga aquesta nena, justament. "El combat d'un nen que conforma amb el seu món i una nena ferotge, rebel, que no vol saber res de la seva gent", ha subratllat.

Empar Moliner ha estat la premiada per Tot això ho faig perquè tinc molta por, "un llibre seriós" amb personatges que estan dominats per la por. "Quan et vas fent gran i tens fills, la por et domina", ha explicat l'autora. Sílvia Soler, membre del jurat, ha afirmat que és un recull on no hi ha desnivells, amb una unitat en els contes pel que fa a durada i a to. "Són escrits en una llengua viva, rica i coherent", ha dit, "amb una varietat de temàtiques, però totes molt actuals". El llibre manté el to humorístic habitual de Moliner, "ratllant el sarcasme, i sempre amb un punt de tendresa".
 
Els premiats a la 65a Festa de les Lletres Catalanes. Foto: Òmnium Cultural

La poesia, un equilibri entre la lògica i la màgia
 
El prestigiós premi Carles Riba de poesia, el més antic de tots els guardons, ha estat per Víctor Obiols (Barcelona, 1960), tot un referent i un poeta de gran i sòlida trajectòria. El propi Víctor Obiols ha afirmat que cerca en la poesia "l'equilibri entre la lògica i la màgia", una declaració que ha corroborat David Castillo, tot destacant que Obiols va publicar el primer llibre amb només 14 anys, amb pròleg de Joan Brossa. "Obiols és autor d'una obra breu, amb un llibre cada deu anys, molt concentrats". El llibre es titula Dret al miracle i mostra un "autor consolidat, una obra modèlica, on la relació de la veritat es fa amb un to cadenciós i greu, a vegades nostàlgic".
 
El Premi Folch i Torres ha estat pel periodista i escriptor Francesc Puigpelat per La nena que es va convertir en mòbil, "un llibre de temàtica actual i una novel·la àgil que és farcida d'acció". Explica com una nena africana és convertida en mòbil per un un bruixot malvat. El Premi Joaquim Ruyra ha estat per L'efecte Calders, una obra de Santi Baró on Pere Calders apareix com a personatge, un agraïment de l'autor a la seva figura. "Si em dedico a la literatura és per culpa d'ell", ha explicat Baró, mentre ha agraït la dedicació a Tessa, la filla de Calders, i a la seva família. El Premi Frederic Roda de teatre ha estat ex aequo per dues obres "de relacions complexes", signades per Josep Maria Miró (La travessia) i per David Plana (Els encantats). Els altres guardons de la nit han estat el Premi internacional Joan B. Cendrós i el Premi Òmnium de Comunicació.