Arriba a Barcelona «Fugit», una obra que posa el públic en la pell dels refugiats

La companyia Kamchàtka culmina una trilogia sobre la immigració convertint els assistents en protagonistes | L'obra es reescriu a cada espai on es fa

«Fugit», una obra que et posa en la pell dels refugiats
«Fugit», una obra que et posa en la pell dels refugiats | Blanca Martínez Ribes
11 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:02h


Com és la situació dels milers de persones que cada any es veuen obligades a fugir a causa dels conflictes armats? Què se sent quan no es pot escapar de la persecució i de la violació dels drets humans? Això és el que intenta plantejar, malgrat les distàncies morals i físiques, l'obra Fugit, una peça de teatre itinerant que permet als espectadors posar-se a la pell dels refugiats.

Fugit és una obra de teatre de carrer que explica la fugida no com a mitjà d'escapament, sinó com a forma de lluita. L'espectacle es reescriu a cada espai i té uns efectes que no deixen indiferent, desafiant els espectadors sobre qui som i què fem. Com a punt de partida, en cada ocasió es convoca el públic a un lloc en runes. Aquest dissabte 12 de desembre, els tres passis previstos a Barcelona –que enfilen un recorregut a peu per diferents escenaris de la ciutat– ja tenen l'aforament totalment complet.

El públic, protagonista de l'obra

En aquest sentit, l'espai i el públic és part de la vivència de l'espectacle i es qüestiona el refús de la nostra societat a allò desconegut, a l'estranger. El viatge, des del punt de partida, és sorprenent i imprevisible, fent que els assistents no siguin simples observadors, sinó protagonistes. Nou actors els acompanyen, fent-los partícips d'una fugida que suggereix molts sentiments.
 
L'obra, amb direcció artística d'Adrian Schvarzstein, culmina una trilogia formada per les obres Kamchàtka i Habitaculum, totes al voltant de la reflexió sobre la immigració. Promoguda per Metges Sense Fronteres i la companyia de teatre Kamchàtka, i amb suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'espectacle és un homenatge a qui va tenir el coratge de "desprendre’s d'allò superflu, abandonar allò conegut i anar cap a l’esperança d’un món millor", segons expliquen els responsables de la companyia.
 
«Fugit», una obra que et posa en la pell dels refugiats Foto: Blanca Martínez