Les tarifes del transport públic metropolità per al 2016, congelades

L'Autoritat del Transport Metropolità decideix no apujar els preus per l'increment del nombre de viatges validats aquest any | Els ingressos addicionals de vuit milions d'euros que es destinaran a ampliar el transport gratuït fins als adolescents de 14 anys

Redacció
09 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:58h

Usuaris del Metro de Barcelona. Foto: Adrià Costa


Les tarifes de tots els títols de l'Autoritat del Transport Metropolità mantindran el preu durant tot l'any 2016, segons ha anunciat l'òrgan de direcció executiva de l'ATM reunit aquest dimecres a la tarda. La decisió l'haurà d'aprovar en un consell d'administració els pròxims dies.

D'aquesta manera, la T-10, el títol d'abonament més utilitzat pels usuaris es mantindrà a 9,95 euros per 10 viatges -el 2015 es va reduir de 10,30 euros a 9,95 euros a instàncies de l'Ajuntament de Barcelona que va ampliar la seva aportació per fer possible aquesta rebaixa- i el bitllet senzill es mantindrà a 2,15 euros.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha explicat que la mesura ''garanteix'' la sostenibilitat del sistema que passa per cobrir el pressupost de l'ATM amb les aportacions de les administracions (Generalitat, Ajuntament de Barcelona, ATM i l'Estat) més el copagament dels usuaris, via compra de bitllets i abonaments.

La congelació de tarifes ha estat possible pel 2016 per un increment del nombre de viatges que s'han validat en el transcurs d'aquest any i que amb dades tancades del mes d'octubre ha suposat la validació de 778 milions de viatges, el 2% més que els deu primers mesos de l'any passat.

La previsió per finals d'aquest any és acumular un total entre 930 i 935 milions de viatges, amb un augment de l'entorn del 2%, amb relació amb el 2014. Des del segon semestre del 2013, l'ATM registra un increment de viatges validats després d'any de caiguda per l'impacte de la crisi. La xifra més alta de viatges validats ara per ara la té l'any 2011 amb 990 milions de viatges.

La T-12 fins els 14 anys

Santi Vila ha explicat que a més de decidir la congelació de tarifes gràcies a l'increment dels ingressos, l'ATM també ha decidit destinar els vuit milions d'ingressos addicionals que hi haurà a finals d'any a fidelitzar l'ús del transport públic entre els adolescents. D'aquesta manera, i d'acord amb l'objectiu a llarg termini d'ampliar l'ús del transport gratuït per als joves fins als 16 anys, per aquest any s'ha decidit estendre la franja d'edat de la T-12 dels 13 anys fins als 14 anys. Actualment, 130.000 joves de menys de 13 anys han adquirit la T-12.

Les aportacions previstes per al 2015 de la Generalitat al finançament del transport públic de l'ATM s'enfila fins als 289,47 milions, l'aportació de l'Ajuntament se situa en 116,96 milions, l'AMT aporta 99,4 milions i l'estat espanyol té previst desembossar prop de 99 milions, lluny dels 200 milions que va 
Arxivat a