Anna Erra: «El cas Dilart no és ni una falta administrativa ni un delicte»

L’alcaldessa de Vic, acompanyada de tots els regidors de l’equip de govern, dóna explicacions públiques sobre la facturació de l’Ajuntament a l’empresa participada pel seu marit

Anna Erra, a la roda de premsa, acompanyada dels regidors de l'equip de govern
Anna Erra, a la roda de premsa, acompanyada dels regidors de l'equip de govern | Adrià Costa
09 de desembre del 2015
Actualitzat a les 20:46h
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha insistit en la seva innocència i en la seva “honorabilitat” en el cas Dilart, i ho ha atribuït a un error administratiu difícil de detectar. També ha reconegut que sabia que l’empresa, participada pel seu marit, estava facturant a l’Ajuntament de Vic, però ha explicat que ningú, ni regidors del govern ni de l’oposició, ni tècnics municipals, la van avisar que estava cometent una irregularitat. Erra també ha carregat amb duresa contra els partits de l’oposició (Capgirem Vic, ERC i Vic per a Tots) i ha demanat que la deixin treballar d’una vegada pels ciutadans de Vic.

L’alcaldessa ho ha explicat en una roda de premsa convocada per aclarir les contractacions de Dilart. Ho ha fet amb una posada en escena on tot l’equip de govern li ha mostrat el seu suport: a la compareixença hi han assistit set dels vuit regidors de CiU, Reagrupament i PSC (Carme Bover no ha pogut per motius laborals).

Dilart, empresa de senyalització amb participació del marit de l’alcaldessa, va rebre durant els vuit darrers anys encàrrecs per efectuar serveis en diversos organismes i patronats autònoms i en algunes regidories de l’Ajuntament de Vic. En total, la suma de tots els serveis facturats puja uns 75.000 euros. Capgirem Vic va anunciar fa uns dies que portaria el cas a l’Oficina Antifrau i a la Fiscalia.

Pel que fa en aquesta possibilitat, Erra ha avisat a Capgirem que, com està comprovat en casos semblants de jurisprudència, Antifrau només farà un advertiment a ella mateixa, regidors i tècnics de l’Ajuntament, i les irregularitats no aniran més enllà. “En cap cas, però, s’ha comès cap falta administrativa i ni molt menys un delicte”, ha reblat.

Perspectiva tècnica

Erra ha analitzat la situació, en primer lloc, des d’una perspectiva tècnica. L’alcaldessa ha reiterat, tal com ja va declarar a Osona.com, que les presumptes irregularitats tenen relació amb una contractació que es va realitzar quan ella no era alcaldessa i formalitzada per regidories que no estaven sota la seva responsabilitat. Una contractació que, com que les factures eren més petites de 3.000 euros, no obligava a demanar un informe d’incompatibilitats. Aquest informe, ha avançat que a partir d’ara és farà efectiu a totes les factures, encara que tinguin un valor inferior en aquesta quantitat.

“No tinc res a amagar. Sempre he actuat de bona fe i en conseqüència, i mai ningú m’havia advertit, ni regidors, ni tècnics, ni oposició, fins al dia que Iban Lapeira ho va portar al ple”, ha argumentat. I ha afegit: “Mai he donat cap ordre per afavorir Dilart i sempre hem estat transparents”.

Perspectiva política

Erra ha reiterat que les acusacions per part dels partits de l’oposició tenen “un caràcter evidentment polític” que pretenen “desgastar-la mediàticament”. L’alcadessa ha criticat l’estratègia d’aquestes formacions, especialment de Capgirem, que ha qualificat de “baix nivell”. “L’oposició ha fet servir paraules molt gruixudes que generen una opinió pública morbosa i mal pensada”, ha lamentat.

L’alcaldessa ha defensat de nou la seva honorabilitat i ha recordat que no està a la política per guanyar diners, “com d’altres”. També ha recriminat a l’oposició la “instrumentalització” del cas, quan l'acusen de no haver estat transparent: “Sempre he donat explicacions, per escrit, al ple, a les comissions, sempre que m’ho han demanat”.

Erra ha confiat que Fiscalia i Antifrau arxivi el cas aviat i ha reclamat a l’oposició que la deixi treballar, que “per això l’han escollit els ciutadans de Vic”. També ha reiterat que no pensa dimitir, tal com ha demanat Capgirem.

Les mesures.

D’altra banda, Erra també ha exposat un dels punts que es debatran al ple municipal d’avui a la tarda i que es basa en aprovar mesures de transparència i bon govern.

Entre aquestes, hi ha un reglament de participació ciutadana, un codi de bon govern, un codi de conducta d’alts càrrecs i un codi de principis i conductes de contractació pública.