«També això passarà» de Milena Busquets tindrà versió cinematogràfica

Daniel Burman produirà l'adaptació de l'aclamada novel·la, un "best-seller" amb drets de traducció venuts a 30 idiomes | La història conté elements autobiogràfics i situa l'acció a Cadaqués després de la mort de la mare de la protagonista

Milena Busquets, autora de l'aclamada «També això passarà»
Milena Busquets, autora de l'aclamada «També això passarà» | Europa Press
09 de desembre del 2015
Actualitzat a les 17:35h
Milena Busquets (Barcelona, 1972) revolucionava fa uns mesos el món editorial amb la publicació de També això passarà / Todo esto pasará (Amsterdam / Anagrama), la seva segona novel·la després de Hoy he conocido a alguien (2008). La Fira del Llibre de Frankfurt va ser l'escenari on el fenomen va esclatar, un lloc d'on va tornar carregada de complicitats, de bones sensacions, d'excel·lents crítiques i amb una trentena de traduccions emparaulades, entre elles les d'algunes de les editorials més prestigioses del panorama internacional, com Gallimard, Companhia das Letras o Shurkamp.

El boca-orella va fer la resta de la feina. Cinquè llibre de ficció en català més venut del darrer Sant Jordi i un gran "best-seller" a França, els lectors han anat augmentant a mida que la història s'escampava i els atrapava, seduïts pel dolor de la pèrdua i per l'esquinç que provoca l'absència. Escrita de manera vigorosa, Busquets va començar a la novel·la pocs mesos després de la mort de la seva mare, l’editora i també escriptora Esther Tusquets.

 

Coberta de la versió catalana

La història, que comença i acaba en un cementiri, conté elements autobiogràfics i situa l'acció a Cadaqués, un lloc vitalment important per a l'autora. El relat és ple de preguntes i també de desorientacions, entre sexe i vida, amb el món editorial i els escriptors com a mar de fons. Amb tot, el batec que mou el llibre i que l'ha fet tan estimat entre centenars de lectors, a banda d'un verb mordaç i vívid, és la relació que estableix la veu protagonista amb la seva mare, viatjant dels retrets i de l'amor-odi a un amor franc, pur i el més obert possible. Sense que això vulgui dir amabilitat o un sentimentalisme que corre el risc de ser massa edulcorat.

De l'èxit literari a la pantalla cinematogràfica

Confirmant alguns dels millors auguris provinents del seu èxit –inesperat i força inèdit, per tractar-se d'una autora desconeguda– a Frankfurt, aquests darrers dies s'ha confirmat que També això passarà tindrà una versió cinematogràfica. El director i productor argentí Daniel Burman, autor d'El abrazo partido(Gran Premi del Jurat del Festival Internacional de Cinema de Berlín, 2003) i El nido vacío (2008), n’ha adquirit els drets d’adaptació a través de l’agència literària Pontas. Encara sense director, el productor s’ha mostrat encantat amb el projecte i convençut que el resultat serà "una gran pel·lícula".

El llibre explica com la Blanca ha complert quaranta anys i acaba de perdre la seva mare. Per alleugerir el seu dolor i confusió torna a Cadaqués, el petit poble a la costa dels estius de la seva infància, acompanyada dels seus dos fills, els dos ex-marits i dues de les seves millors amigues, i planeja poder veure’s amb el seu amant casat. Envoltada de les persones que més estima, Blanca passa l’estiu intentant entendre el que realment significa ser feliç i viure a la seva manera, el que a la seva mare li hagués agradat que fes.