Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Dia Mundial de la Sida

Deu preguntes i respostes sobre la sida

L'Organització Mundial de la Salut ofereix informació al seu web per combatre els estigmes entorn la malaltia i el VIH | A Catalunya des de l’any 2001 i fins a finals de 2014, s'han notificat un total de 10.307 casos de persones infectades pel virus

per Europa Press , 1 de desembre de 2015 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts, 1 de desembre, es commemora el Dia Mundial de la Sida, data en què es recorda la importància de seguir investigant sobre la malaltia, un dels reptes actuals de la salut pública a escala mundial.

Tot i que el tractament i els avenços han millorat, els canvis en la percepció social són menys significatius i hi continua havent estigmes al voltant d'aquesta afectació. A continuació 10 preguntes freqüents sobre la sida i les seves respostes d'acord amb informació extreta de l'Organització Mundial de la Salut i el Ministeri espanyol de Sanitat.


1. Què és la infecció per VIH? El virus de la immunodeficiència humana infecta les cèl·lules del sistema immunitari i les destrueix o trastorna el seu funcionament, fet que comporta el deteriorament progressiu de l'anomenat sistema i acaba produint una deficiència immunitària. Es parla d'immunodeficiència quan el sistema immunitari ja no pot complir la seva funció de combatre les infeccions i altres malalties.

2. Què és la sida? La síndrome d'immunodeficiència adquirida representa les etapes més avançades de la infecció pel VIH. Es defineix per l'aparició d'alguna de les més de vint infeccions, denominades "oportunistes", vinculades al VIH.


3. Com es transmet la infecció del VIH? No es transmet en els contactes quotidians: petons, carícies, esternuts, vasos, etc. Tampoc a través de la saliva, de les llàgrimes o de la suor ni per picades d'insectes o pel contacte d'animals domèstics.
Sí que es pot transmetre a través de les relacions sexuals de penetració (anal, vaginal o oral) sense preservatiu. Existeixen altres vies de transmissió com l'intercanvi de material d'injecció (compartir xeringues o objectes utilitzats per l'administració de drogues intravenoses), la transfusió de sang o derivats (en països en vies de desenvolupament) i la transmissió materna-fetal (de mare infectada a nen).


4. Quantes persones estan infectades pel VIH? Segons càlculs de l'OMS i l'ONUSIDA, a finals de 2014 hi havia al món uns 36,9 milions d'infectats. Aquest mateix any van contraure la infecció uns 2 milions de persones més. A Catalunya des de l’any 2001 i fins a finals de 2014, s'han notificat un total de 10.307 casos. 

5. Quan temps tarda en "aparèixer" la sida en les persones infectades amb el VIH? Pot variar molt d'una persona a una altra. Si no hi ha tractament, la majoria dels infectats pel VIH presenten símptomes de la malaltia al cap de 5 a 10 anys, tot i que el període pot ser més breu. El tractament amb antiretrovírics pot fer més lenta l'evolució perquè evita la multiplicació del virus, i en conseqüència disminueix la qualitat de virus present a la sang de l'individu infectat, l'anomenada càrrega vírica.

6.Quina és la infecció "oportunista" que afecta amb més freqüència les persones infectades amb el VIH? La tuberculosi és una de les més habituals, sobretot a l'Àfrica. Per culpa d'aquesta 390.000 persones infectades per VIH van morir al país el 2014.

7.Com es pot reduir el risc d'infecció del VIH? El preservatiu masculí i femení, utilitzat de manera correcta, és un mètode d'eficàcia comprovada. Tot i això, cap mesura preventiva és eficaç al 100%.

8. La circumcisió masculina pot prevenir la transmissió del VIH? La circumcisió masculina redueix un 60% el risc de transmissió sexual de les dones als homes. Des de 2007, l'OMS i l'ONUSIDA han recomanat aquesta tècnica mèdica per prevenir la infecció.
La circumcisió masculina una intervenció que brinda protecció parcial per tota la vida contra les infeccions de transmissió sexual, en especial la causada pel VIH. Sempre ha de considerar-se com a part d'un conjunt complet de mesures preventives i mai s'ha de reemplaçar a altres mètodes coneguts, com l'ús del preservatiu femení o masculí.

9. En quin estat es troba avui dia el tractament amb antiretrovírics? A mitjans de 2015, 15,8 milions de persones rebien tractament amb antiretrovírics a escala mundial. Fins a 2003, el cost elevat dels medicaments, les infraestructures sanitàries dèbils o insuficients i la falta de diners impedien l'ús ampli del tractament amb una combinació d'aquests medicaments. En els últims anys, l'augment de finançament ha propiciat una ampliació extraordinària de l'accés al tractament.

10. Hi ha cura per la infecció del VIH? No, però un bon tractament amb antiretrovírics seguit al peu de la lletra disminueix l'evolució de la infecció fins a gairebé detenir-la.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació