La Cimera pel Clima busca un acord perquè la temperatura de la Terra «només» augmenti 2ºC

El canvi climàtic ja es dóna per irreversible i ara l'objectiu és mitigar-lo | Enguany la temperatura del planeta és 0,8ºC superior a l'era preindustrial | El Protocol de Kyoto no ha estat suficient per reduir els efectes del sobreescalfament

Augment de la temperatura global mitjana a la Terra 1880-2015. Font: NASA
Augment de la temperatura global mitjana a la Terra 1880-2015. Font: NASA | Laura Aragó
Redacció
01 de desembre del 2015
Actualitzat el 03 de desembre a les 16:44h
Aquest dilluns va començar a París la Cimera pel Clima. Reuneix 150 caps d'estat i 40.000 responsables d'ONG i experts en medi ambient. Es considera l'última oportunitat per tal d'intentar reduir els efectes del canvi climàtic, un fenomen que hores d'ara la comunitat científica ja dóna per irreversible.

De fet, bona part de l'èxit –o del fracàs- de la Cimera pel Clima de París es pot resumir en si les parts aconsegueixen un acord ambiciós consistent en que la temperatura mitjana de la Terra l'any 2100 "només" augmenti 2,0 ºC respecte l'era preindustrial. No és un objectiu fàcil –aquest 2015 ja se supera en 0,8 ºC aquest valor- i tampoc garanteix res. De fet, una vegada assumit el canvi climàtic com a irreversible l'objectiu és mitigar-lo.

El gran acord per lluitar contra el canvi climàtic és el famós protocol de Kyoto, del 1997. Va entrar en vigor el 2005 i l'objectiu era reduir en un 5% les emissions del 1990 en el període 2008-2012. La retirada dels Estats Units i el Canadà en va fer inviable l'acompliment. De fet, entre el 2000 i el 2010, al conjunt de planeta, les emissions van acabar augmentant un 24%. Això sí, els països que finalment van ratificar-lo –un total de 37, dels quals 28 són de la Unió Europea- han aconseguit una rebaixa del 22%. A París, és clau la implicació dels Estats Units i, sobretot, de la Xina, que s'ha convertit en el país més contaminant del món.
 

Des de l’any 1880 el nivel d’escalfament global ha anat augmentat sense parar, segons dades de la NASA. Els últims deu anys, des del 2005 fins al 2015, han batut rècords d’altes temperatures. En el que portem de 2015, la temperatura del planeta supera en 0,8ºC a l'era preindustrial.

Un dels factors que claus que influeix directament sobre l’escalfament de la superfície de la terra és l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. A Catalunya l’índex d’emissió es troba per sobre el valor de l’estat espanyol i la Unió Europea. Tot i així, la Generalitat assegura que el territori català compleix el Protocol de Kyoto

Del total de les emissions catalanes, el 76% prové de processar energia per les indústries del sector energètic, el transport i les indústries manufactureres, segons els informes anuals de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Mentre que l'activitat agrícola és responsable del 9% i l'activitat indústrial el 8% restant.
Arxivat a