El debat sobre la investidura de Mas posa a prova la cohesió interna de la CUP

Endavant i Poble Lliure, les organitzacions polítiques de l'esquerra independentista, emeten comunicats contradictoris a pocs dies de la jornada de debat nacional de la CUP | El diputat Benet Salellas adverteix que el debat Mas o eleccions anticipades pot fracturar la formació

24 de novembre del 2015
Actualitzat a les 10:41h

Els diputats de la CUP, després de la segona votació d'investidura. Foto: Adrià Costa


El debat sobre la investidura o no d'Artur Mas posarà a prova la cohesió interna de la CUP. Ho va verbalitzar per primera vegada aquest dilluns al vespre el diputat Benet Salellas que ha estat el primer en advertir amb veu alta que la dicotomia “Mas o març” –és a dir, investir el president en funcions o anar a eleccions anticipades- pot fracturar la formació. Paral·lelament, Endavant i Poble Lliure –les dues organitzacions polítiques que coexisteixen en el si de l'esquerra independentista- van emetre comunicats contradictoris a pocs dies de la jornada de debat intern convocada pel proper diumenge 29 de novembre.

La CUP-Crida Constituent té el suport de diverses organitzacions, algunes de les quals no formen part de l'esquerra independentista. Entre les que formen part de l'històric moviment independentista n'hi ha dues de polítiques: Endavant-Organització Socialista d'Alliberament Nacional i Poble Lliure, que fa pocs mesos va rellevar l'històric Moviment de Defensa de la Terra. Malgrat que el nombre de militants d'ambdues és relativament petit en comparació amb el conjunt de persones que formen part de la CUP, els seus posicionaments acostumen a tenir molta influència.

En aquest sentit no és d'estranyar que tan bon punt ha començat la setmana que ha d'acabar amb una jornada de debat intern, les dues organitzacions han emès comunicats pràcticament contraposats. Mentre Endavant, que encarna les posicions més “dures” de l'esquerra independentista, ha reiterat el veto a Artur Mas –“Només apartant-lo de la presidència de la Generalitat serà possible avançar en la ruptura amb l’Estat”, asseguren-; Poble Lliure ha manifestat que hores d'ara la prioritat és “afavorir la ruptura independentista”, en un posicionament públic on eviten expressament anomenar l'actual president en funcions.

De fet, les dues visions semblen reproduir l'històric debat en el si de l'esquerra independentista entre l'estratègia de la “unitat popular” –prioritzar les aliances amb els moviments rupturistes d'esquerra- o bé el “front patriòtic” –aliança amb el conjunt de l'independentisme. Un debat que havien plantejat fa dècades l'MDT i el PSAN, respectivament, dues organitzacions que han desaparegut en els darrers mesos: en el primer cas amb la creació de Poble Lliure i en el segon anunciant la fi de les activitats polítiques després de més de 45 anys.

Benet Salellas alerta de risc de fractura

En les darreres setmanes ha quedat clar que ni Junts pel Sí ni CDC presentarien un candidat alternatiu a Artur Mas. Això obliga la CUP a encarar la decisió d'investir l'actual president en funcions o anar a eleccions anticipades al març. Una situació que crea tensions entre la militància de la formació de l'esquerra independentista, fet que per primera vegada s'ha verbalitzat públicament. El diputat Benet Salellas, en declaracions a TV Girona, va assenyalar que el debat “Mas o març” els pot dur a la fractura interna.

“No afavorir la ruptura independentista en el moment actual representa posar-se al costat de l’estat espanyol i l'oligarquia, perpetuar les formes de poder despòtiques d’aquest Estat i les polítiques de desposseïment, amb què s'ajuda a perllongar la situació d’opressió i ofec social per al poble treballador català”, assenyalava ahir Poble Lliure. “Amb ERC fagocitada per CDC, i la resta de l’esquerra catalana incapaç d’articular un projecte propi al marge de les lògiques estatals, la CUP disposa de la possibilitat d’afirmar la seva aposta per liderar l’espai de l’esquerra catalana amb un projecte transformador i de base. Resistir l’embat de la investidura de Mas significaria afirmar aquesta voluntat de projecte de societat antagonista”, afirmava al seu torn Endavant. Un militant de base resumia la situació a Twitter: “Dues organitzacions han fet comunicats públics per condicionar el debat assembleari de la CUP. I totes dues han emès “consignes”. Quina pena”.
 

Comunicat d'Endavant-OSAN: "La independència del poble o un nou pacte entre elits"

Comunicat Poble Lliure: "La prioritat per al moment present: la Ruptura Independentista"