Sánchez Llibre defensa una «disposició catalana» a la Constitució espanyola

Defensa al Cercle d’Economia una reforma que requereix tan sols les tres cinquenes parts del Congrés | Unió propugna blindar la llengua i el reconeixement de la identitat nacional a la Constitució | Proposa la rebaixa de l’IVA cultural i suport als autònoms | Anton Costas, a Josep Duran i Lleida: “Unió tindrà un paper molt important”

23 de novembre del 2015
Actualitzat a les 15:19h

Sánchez Llibre, al Cercle d'Economia. Foto: @cdeconomia


El president del Cercle d’Economia, Anton Costas, ha presentat Josep Sánchez Llibre, diputat d’Unió Democràtica al Congrés, que ha encetat el cicle amb representants dels diversos grups polítics de cara a les eleccions del 20-D. El diputat democristià estava a casa seva, ja que Sánchez Llibre és soci actiu del Cercle de fa anys i comparteix molts dels posicionaments de l’entitat.

Per Sánchez Llibre, ”cal plantejar una solució que resolgui el conflicte entre Catalunya i Espanya”, que ha definit de “precipici”. Ha defensat un “nou pacte”, recuperant l’esperit de concòrdia de la transició, que sigui un espai ampli entre el radicalisme i l’immobilisme. Aquest gran acord ha de reconèixer la identitat nacional de Catalunya, establir un model de finançament basat en un concert solidari, el blindatge de la llengua i el model educatiu català, posar a votació de la ciutadania catalana aquest pacte i garantir el vincle del país amb la Unió Europea. D’aquesta manera, ha dit, “no marxarà cap empresa i s’evitaran les deslocalitzacions”, un risc, segons ell, des de l’aprovació de la declaració del 9 de novembre.
Unió sempre ha expressat el seu temor a entrar en un procés de reforma constitucional, que és molt enrevessat segons el partit. En canvi, una disposició addicional, que Sánchez Llibre ha anomenat “disposició catalana”, és un mecanisme més fàcil i necessita només de les tres cinquenes parts del Congrés.

En mesures concretes de política econòmica, ha parlat de la necessitat de fer polítiques actives de suport als autònoms, de reactivació del teixit productiu i de reforma del sistema fiscal (rebaixa dels tipus marginals en tres punts i la limitació de renda i patrimoni al 50%). Ha propugnat un impost per a les grans fortunes, la rebaixa al 10% de l’IVA cultural i mantenir el tipus reduït del 4% en productes de primera necessitat. Ha defensat la supressió de l’impost de successions, però mantenint-lo en el capítol de donacions.  
Ha reconegut que UDC va donar suport a la Llei de reforma laboral, però que la nova legislatura ha de ser la del gran esforç per l’ocupació. En aquest camp, ha advocat per un gran pla de rehabilitació de l’habitatge, recuperant per al mercat de treball molta gent ara a l’atur provinent del sector de la construcció, i per un programa de primera feina per a joves d’entre 16 i 25 anys, amb subvenció durant sis mesos de 465 euros mensuals, entre d’altres mesures. Sánchez Llibre ha proposat que s’incrementi el salari mínim interprofessional a 950 euros al llarg de la legislatura. Ha afirmat també que caldria en els propers quatre anys fer aflorar la meitat dels 220.000 milions en economia submergida.
Ha proposat un fons contra la pobresa de 1.500 milions d’euros que, afegits als 1.000 milions que ja tenen les comunitats autònomes, seria un esforç afegit per encarar la greu situació que es viu en moltes llars, i que fa que hi hagi un 30% de la població espanyola que viu en una situació dramàtica.

La conferència de Sánchez Llibre ha estat escoltada amb interès al Cercle. Costas, al concloure l’acte, ha explicitat la sintonia amb els postulats d’UDC i ha assegurat, dirigint-se a Duran i Lleida, que era present, que “Unió jugarà un paper important en l’actual moment”. Fa pocs dies, el Cercle d’Economia va fer públic el document “Corregir el rumb de la política catalana”, en què es criticava durament la declaració de desconnexió i al qual Sánchez Llibre ha explicitat el seu suport.