CRÒNICA Desgel al Parlament

Des de la CUP a la “dreta” de Junts pel Sí s’emeten missatges de confiança | Lluís Llach: “Tot anirà bé. És impossible que 72 diputats independentistes amb un mandat democràtic no s’entenguin” | Els diputats d'ERC demostren seguretat afegida després de l'executiva extraordinària de dimecres al vespre

David Fernàndez conversant amb Lluís Corominas
David Fernàndez conversant amb Lluís Corominas | Pep Martí
19 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:40h

El clima ha canviat avui al Parlament. Si fa uns dies, el pessimisme es tastava en tots els espais de la cambra, ara la sensació és de desgel. Els mitjans de comunicació aprofiten cada moment per demanar per les negociacions de la investidura així que apareix qualsevol dels principals actors del panorama polític als passos perduts.

“Com van les negociacions?”, li han llançat els periodistes als parlamentaris de la CUP aquest matí quan s’adreçaven a l’hemicicle per assistir al primer ple ordinari de la legislatura. “Fantàstiques”, ha respost mig somrient Julià de Jòdar. Fantàstiques potser no, però des de tots els protagonistes polítics, de Convergència Democràtica als sectors més durs de la CUP, admeten que les converses avancen.

Des del grup de Junts pel Sí, totes les sensibilitats assenyalen que l’horitzó és un xic menys emboirat. Des de la “dreta” del grup, es posa l’accent en la importància que tothom, també la CUP, valori que hi ha una franja de centre i centre dreta que és fonamental per consolidar una majoria sobiranista. Una manera de dir que “la CUP no és l’única imprescindible”.

Entre els diputats d’ERC, avui hi havia la seguretat afegida que dóna que l’executiva d’ahir al vespre donés suport sense fissures al posicionament d’Oriol Junqueras i a la defensa d’Artur Mas com a únic candidat d’ERC. Departint amb periodistes al costat del president d’Esquerra, les diputades republicanes Teresa Vallverdú i Alba Vergés es mostraven molt confiades en l’acord. Molt a prop, una persona de l’organització d’ERC aprofitava per dir: “L’executiva d’ahir demostra que el junquerisme és una roca”.   

Entre els independents de Junts pel Sí, també hi ha confiança. “Hem de treballar molt encara”, assegurava Raül Romeva mentre pujava apressat les escales del Parlament. Tots els responsables polítics caminen de pressa aquests dies pels passadissos de l’antic arsenal de la Ciutadella. Les consignes de discreció les compleix tothom. Cada periodista pot ser un embolic. Lluís Llach, quan sortia a dinar, s’ha mostrat molt confiat en què s’arribarà a un acord: “Sí, estic convençut que n’hi haurà. Perquè és impossible que una majoria de 72 diputats independentistes, que disposen d’un mandat democràtic, no s’entenguin”.

Fins i tot en els gestos i les trobades es respirava avui un ambient diferent. Alguns dels parlamentaris habitualment més neguitosos dibuixaven algun somriure, mentre la CUP oferia la seva roda de premsa. Posteriorment, a l’escala, Julià de Jòdar i David Fernández conversaven de forma animada amb el convergent Lluís Corominas, vicepresident de la cambra. Oriol Junqueras, que ha tret el cap a la sala de premsa al veure que encara hi havia periodistes, “què feu aquí encara?”, ha bromejat tot fent veure que improvisava una altra roda de premsa. Escenes de desgel. Però les converses seran llargues i donaran moments per a tots els gustos.