El Parlament arrenca condemnant els atemptats de París i Beirut

La cambra catalana celebra un primer ple ordinari de tràmit | Tots els grups parlamentaris aproven la convalidació del decret sobre parelles de fet estables | Carme Forcadell rep el cònsol general de França abans de la sessió

Carme Forcadell, amb el cònsol general de França
Carme Forcadell, amb el cònsol general de França | Parlament
19 de novembre del 2015
Actualitzat a la 13:27h
El Parlament ha arrencat aquest dijous amb un primer ple de tràmit. Però fins i tot les sessions ordinàries esdevenen d’alguna manera especials en aquests dies que vivim. El ple d’avui ha estat amarat de sentiments parisencs i ha tingut com a pòrtic l’audiència de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, al cònsol general de la República Francesa. Edouard Beslay. Després, tot just iniciat el ple, la presidenta ha llegit una declaració de condemna dels atemptats de París i de record de les víctimes, 129 morts i desenes de ferits. I de les 40 víctimes mortals de Beirut, que va tenir lloc el dia abans, també perpetrat per Estat Islàmic. Després de la lectura, la cambra en ple s’ha girat cap a la tribuna i ha aplaudit el cònsol general.

El ple ha convalidat tot seguit el decret llei sobre la creació del registre de parelles estables, que suposa un avenç en la igualtat jurídica, social i econòmica de les diferents modalitats de família, i que facilitarà l’accés a ajuts i pensions, com la de viduïtat.

Totes les forces de l’oposició hi han votat a favor, inclòs el Partit Popular. Ciutadans i el PSC, tot i votar "sí", hi han posat recances, criticant la lentitud en què s’ha gestionat la problemàtica de les parelles de fet. El grup de Catalunya Sí que es Pot ha destacat la feina que va fer l’exdiputat Salvador Milà –que era present entre els convidats- per fer possible el decret. La diputada Marta Ribas ha lamentat que el ple es reuneixi tan sols per convalidar un decret llei, amb tots els problemes que esperen solució. Benet Salellas, per la CUP, ha recordat que Catalunya és sobirana en dret civil, i que té una tradició pròpia en aquest àmbit molt anterior a la Constitució espanyola i fins i tot de la de Cadis.

La votació ha estat unànimement positiva per part de tots els grups parlamentaris: 131 vots favorables, 4 absències. Finalment, la cambra ha aprovat també una declaració amb motiu del Dia Internacional contra la violència masclista.