Coscubiela no posaria pals a les rodes a un candidat de Junts que no fos de CDC

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot Ha reclamat també la retirada de la declaració de desconnexió | Exigeix un ple extraordinari sobre emergència social | Insinua que Francesc Homs “pot saltar del tren en el darrer minut”

18 de novembre del 2015
Actualitzat a les 12:00h

Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot. Foto: ACN


El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSEQP), Joan Coscubiela, ha sortit en tromba aquest matí en una compareixença davant dels mitjans de comunicació al Parlament. Ha denunciat la paràlisi amb què, segons ell, viu el Parlament. Ha declarat que la situació política i social del país és insostenible i ha anunciat un paquet d’iniciatives immediates. Ha informat que el seu grup encetarà contactes amb altres forces polítiques com la CUP i el PSC. En un moment donat, ha dit que el seu grup és conscient que el bloqueig polític s’ha de resoldre. S’ha fet fort en “un ‘no’ rotund a la investidura d’Artur Mas o de qualsevol altre candidat de CDC. Perquè van donar suport a les retallades, i no per obligació, com diuen, sinó amb eufòria”.

Però Coscubiela ha insistit en què estarien disposats a “no posar pals a les rodes” a un candidat de Junts pel Sí que no sigui de CDC” si alhora es retira la declaració de ruptura. S’ha negat a donar cap nom, ha dit que això no els correspon, i que això ha de sorgir del grup majoritari, però ha assegurat “tenir la intuïció femenina” que l’escenari és molt obert. Preguntat pels periodistes, ha dit que això no vol dir que ells donessin suport a un candidat de perfil diferent. La possibilitat d’una abstenció ha planat per la sala de premsa.  
 
“Hivernació del Parlament”

S’ha queixat del que ha anomenat com “hivernació del Parlament”. Per superar-la, ha anunciat un seguit de mesures que volen emprendre. Coscubiela ha informat de l’exigència d’un debat extraordinari del ple sobre emergència social, criticant les prioritats polítiques de Junts pel Sí. Per mostrar un exemple del quadre social dramàtic que ha dibuixat, ha detallat la situació que pateix la comunitat educativa, “mobilitzada contra la manca de beques menjador, que fa que molts nens d’aquest país no tinguin garantits dos menjars al dia”. Segon ell, “no podem arribar al Nadal sense aquest ple”.

També ha anunciat la presentació imminent de diverses iniciatives sobre el dret a decidir i el referèndum que el seu grup propugna. Coscubiela ha explicat que volen que la cambra exerceixi de control del Govern en funcions, i que presentaran preguntes al respecte.

Alhora, ha dit que preparen una proposta per reformar la llei de finançament dels partits, per impedir que les fundacions vinculades a les formacions polítiques serveixin per finançar-les. Una mesura que volen desbloquejar és la iniciativa legislativa popular sobre la renda garantida ciutadana.

Joan Coscubiela ha comentat les declaracions de Francesc Homs sobre el fet que no hi ha majoria per concloure el procés: “És la típica estratègia pujolista de dir dues coses alhora del tot diferents. Al matí, Homs diu una cosa i de seguida la vicepresidenta del Govern el desmenteix. Tinc la sensació que algú saltarà del tren en marxa en el darrer minut, i Homs potser ha triat aquest paper”.