Jordi Ortiz guanya el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura

L'autor de "Vorejant els límits" rebrà una dotació de 10.000 euros d'un premi convocat pel Govern d'Andorra, Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana

Jordi Ortiz, guanyador del Premi Carlemany 2015
Jordi Ortiz, guanyador del Premi Carlemany 2015 | Esteve Plantada
17 de novembre del 2015
Un conjunt de narracions que exploren els desafiaments tècnics, organitzatius i ètics de la societat és el llibre vencedor del Premi Carlemany per al Foment de la Lectura 2015, dotat amb 10.000 euros. L'obra, titulada Vorejant els límits i signada per Jordi Ortiz, ha estat l'escollida entre vint-i-sis exemplars a concurs, i serà editada per Proa.
 
La particularitat del premi és que el jurat encarregat de triar el guanyador està format per nou estudiants d'entre catorze i setze anys, alumnes dels tres sistemes educatius d'Andorra que han llegit les obres sota la supervisió dels seus professors de literatura. En aquesta ocasió, els membres d'aquest jurat tan especial han estat dels centres Escola Andorrana d'Encamp, el Col·legi Sant Ermengeol i el Lycée Comte de Foix.
 
Una obra que convida el lector a reflexionar
 
Jordi Ortiz (Barcelona, 1969), guanyador de 2015, és autor d'una vintena de títols, ha publicat regularment i ha rebut premis per obres destinades a tota mena de públic, ja sigui infantil, juvenil o adult. Vorejant els límits és un llibres, segons ha explicat ell mateix, que "parla de temes metafísics", en una reflexió que va des de "l'origen del mon, què hi ha més enllà de la vida, la relació amb els ordinadors o la mort".
 
En aquest sentit, la idea que cohesiona els contes i el llibre és la de "convidar el lector a reflexionar sobre com tenim muntada la societat muntada" i, especialment, "cap on anem". Dividit en quatre parts i format per vint-i-nou contes, Vorejant els límits és fruit d'una certa mirada crítica, però "molt oberta, sense moralismes".

Segons Ortiz, com a individus "som en un corrent, ens deixem portar i no decidim res de la nostra vida", mentre afegeix que "hi ha qui decideix per nosaltres sobre les modes, els pentinats, sobre quines sèries veiem, quines pel·lícules, quins llibres...". Com a contrapès d'aquesta societat mediatitzada, l'obra ha estat pensada com una invitació a la reflexió, a fer que "el lector decideixi". A partir de 2016, i abans de Sant Jordi, Vorejant els límits serà ja a les llibreries per comprovar si el mètode sorgeix efecte.
 

Jordi Ortiz, en la roda de premsa on s'ha fet públic que era el vencedor del Premi Carlemany 2015 Foto: Esteve Plantada