Un Parlament en espera

La setmana del 30 de novembre és considerada clau | La CUP no assisteix a la reunió de la mesa | Dijous la cambra farà una declaració institucional de condemna dels atemptats de París en el marc d'un ple de tràmit

Reunió de la mesa del Parlament aquest dimarts
Reunió de la mesa del Parlament aquest dimarts | ACN
17 de novembre del 2015
Actualitzat a la 13:32h
Tranquil·litat al Parlament. És aquella tranquil·litat tan sols aparent, és clar. La sensació, que es palpa cada moment, que estan passant coses però que no són visibles. Dies de contactes, trucades i conciliàbuls. Salons buits en el palau, esdevingut símbol d’una gran partida d’escacs en la qual cada moviment enganyós d’una peça, cada mot i cada mirada pot ser un indici. O una simple jugada tacticista.     

Les coses poden canviar en minuts, però ara per ara no hi ha cap indici que la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, es disposi a reiniciar la tanda de contactes amb les forces polítiques per proposar de nou candidat a la presidència. Els comentaris que s’escolten pels passadissos es refereixen als moviments que hi pot haver en els dies propers. La setmana que començarà el 30 de novembre és considerada clau. Diumenge 29 hi ha la reunió informativa de la CUP. Si hi hagués “llum verda”, es podria fer perfectament la tanda de contactes i la convocatòria del ple. Passada aquesta setmana, comença la campanya electoral espanyola. Hi ha temor a entrar en aquesta fase sense president elegit.   

Avui s’ha reunit la mesa del Parlament. L’únic element amb significat polític ha estat l’absència de la CUP. De fet, el grup no té presència a la mesa, però, a l’igual que el Partit Popular, hi és convidat per decisió de la presidenta de la cambra. Així com el PP hi assisteix (avui no hi era el portaveu, Enric Millo, sinó el diputat Alejandro Fernández), la CUP avui no s’ha presentat ni s’ha excusat. A passos perduts, s’ha atribuït la no-assistència a la voluntat expressa d’evitar pressions. A vegades, no hi ha millor acte de presència que una absència.  
El decret sobre parelles estables, un avenç

Ha estat una reunió de simple tràmit. S’ha pres nota de la providència rebuda del Tribunal Constitucional, però no s’ha entrat en el fons del tema. Pel dijous vinent hi ha convocat el ple que ha de convalidar el decret llei sobre parelles estables. Serà el conseller de Justícia en funcions, Germà Gordó, qui presenti el decret llei que crea un registre únic en què poden inscriure's totes les parelles de fet que resideixen a Catalunya que acreditin els requisits necessaris. El decret vol acabar amb la desigualtat en què viuen les parelles estables no matrimonials respecte a les d'altres comunitats i afectades per la crisi. Aquestes parelles tindran dret a percebre pensions i prestacions, com la viduïtat. Qui ho defensi serà Gordó, un dels consellers que apareix com a més reticent a l'acord amb la CUP i, a més, com exponent del corrent més conservador (i democristià) del Govern. Però el moment és fet de paradoxes.   

Els atemptats de París han provocat un canvi en l’ordre del dia i la cambra aprovarà una declaració institucional de condemna dels atacs sagnants i farà un minut de silenci. Però tothom és conscient que els fets de París han fet acte de presència en l’escenari català d’una manera que va molt més enllà de les declaracions i els impactes.