Ada Colau aprova amb el seu vot de qualitat les noves ordenances fiscals

La proposta rep els vots a favor de BComú, PSC i CUP, els contraris de CiU, C's i PP i l'abstenció d'ERC | L'IBI s'apujarà per al 22% d'habitatges | El plenari fa un minut de silenci per les víctimes de París

El ple extraordinari s'ha iniciat amb un minut de silenci pels atemptats de París
El ple extraordinari s'ha iniciat amb un minut de silenci pels atemptats de París | ACN
16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:08h
L'Ajuntament de Barcelona podrà tirar endavant la reforma de les ordenances fiscals un cop la proposta presentada per Barcelona en Comú ha estat aprovada al ple extraordinari convocat per a aquest dilluns, gràcies al vot de qualitat de l'alcaldessa, Ada Colau.

Les noves ordenances fiscals, que ara es començaran a tramitar per a la seva aprovació definitiva, inclouen diferents mesures referents als impostos municipals, la més polèmica de les quals ha estat l'Impost de Béns Immobles (IBI), ja que la proposta inicial de BComú de congelar-lo no ha obtingut prou suports. Finalment s'ha pactat una congelació parcial que no afectarà els immobles amb un valor de mercat superior als 300.000 euros.

Després que BComú va haver de retirar la votació de l'ordre del dia del ple del passat 30 d'octubre en no tenir tots els suports garantits, aquest dilluns s'ha pogut aprovar la proposta gràcies al vot de qualitat de l'alcaldessa, ja que la votació ha donat un resultat d'empat entre els 18 vots a favor de BComú, PSC i CUP i els 18 en contra de CiU, C's i PP, a més de l'abstenció dels cinc regidors d'ERC.

L'IBI s'apujarà per al 22% d'habitatges

Finalment, la reforma de les ordenances fiscals preveu una congelació de l'IBI per a tots els immobles amb valor de mercat inferior als 300.000 euros, de tal manera que el 22% d'habitatges quedaran afectats per una pujada de preu de la taxa. En la defensa de la proposta, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat la proposta "per aturar la pujada d'impostos lineal i indiscriminada". Amb la nova proposta, a parer de Pisarello "es congela l'IBI a 4 de cada 5 de llars", per apujar-lo entre un 4% i un 6% "per la  petita minoria que tenen propietats de mes de 300.000 euros de valor de mercat".

Al seu torn, la regidora de CiU Sònia Recasens ha rebutjat la proposta de l'equip de govern, acusant Pisarello de dur a terme un discurs "demagògic portat a l'extrem". Carina Mejías, de C's, ha assegurat que la proposta de BComú no inclou "ni mesures socialment més justes, ni mesures ambientals més justes". Alfred Bosch (ERC) ha defensat l'abstenció del seu grup defensant unes ordenances "més progressives".

Jaume Collboni (PSC), ha defensat el sí del seu partit, advertint que caldrà seguir negociant fins a l'aprovació definitiva de les ordenances. Alberto Fernández Díaz (PP), ha advertit Pisarello que considerar que els immobles als quals s'apujarà l'IBI de "famílies riques" és fals, ja que "ser propietari no significa que tinguis renda". Finalment, María José Lecha (CUP) ha anunciat que votarien a favor per "revertir les polítiques de la dreta".

Minut de silenci

El ple ha començat amb un minut de silenci en record a les víctimes dels atemptats de París d'aquest divendres. Abans de començar el minut, Ada Colau ha agraït la presència del cònsol de França, Edouard Beslay, entre el públic del saló de plens en uns "moments difícils" per al poble de França. L'alcaldessa ha mostrat "rebuig a la violència" i ha volgut fer arribar el suport de Barcelona, una "ciutat de pau i convivència", al poble francès.

En aquest moment, el regidor de la CUP Josep Garganté ha mostrat un banderí de la YPJ, les milícies femenines kurdes que combaten contra Estat Islàmic sobre el terreny.
Arxivat a