L'ANC reclama a Junts pel Sí i la CUP un acord abans del 27 de novembre

L'entitat sobiranista demana un Govern que "se sustenti en totes les sensibilitats de l'independentisme" | Jordi Sànchez assegura que adoptar mesures d'alt contingut social ampliarà la base del sobiranisme | El president de l'Assemblea diu que "nosaltres, ni 'pressingCUP' ni 'pressingMas'"

16 de novembre del 2015
Actualitzat a les 14:30h
Jordi Sànchez, aquest dilluns
Jordi Sànchez, aquest dilluns | @assemblea

El president de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, ha exposat avui la posició de l’entitat davant l’actual escenari polític. El secretariat es va reunir dissabte passat a Vilanova i la Geltrú, i s’hi va aprovar un document que avui s’ha fet públic. Davant la reacció de l’Estat contra el procés i les institucions catalanes, l’ANC reclama als 72 diputats sobiranistes de Junts pel Sí i la CUP que tanquin un acord abans del 27 de novembre “que faciliti la investidura i la legislatura”. S’ha fixat aquesta data perquè farà dos mesos justos del 27-S i estarem a les portes d’una campanya electoral espanyola.

L’Assemblea ha reclamat “compromís, coherència” per evitar “que la declaració del Parlament pugui acabar essent simplement un miratge”. Afirma que “l’únic escenari factible ha de ser un acord de govern que se sustenti en totes les sensibilitats de l’independentisme”. L’entitat assegura que continuarà treballant per eixamplar la majoria sobiranista tot preservant la cohesió social. Sense oblidar en cap moment el vessant social, també assenyala que és bàsic “la concreció de les mesures que millorin el benestar social i els drets laborals, en el procés constituent d’una República Catalana lliure, democràtica i socialment justa”.  

Sànchez ha reblat que “l’actual majoria independentista de 72 diputats respon a la pluralitat de la societat catalana i dóna resposta a la necessitat de legitimitat perquè la nostra nació avanci cap a un Estat propi”, ha afirmat Sànchez a la seu de l’entitat. El president de l’entitat, que ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l’ANC, Rosa Alentorn, no ha volgut entrar en quin tipus d’acord han de tancar les forces independentistes i ha evitat en tot moment donar la imatge de voler pressionar la CUP. Ha dit que la responsabilitat és de tots els 72 diputats sobiranistes.

Sànchez ha declarat que si la formació del Govern s’allarga, el procés pot sortir erosionat, i que per donar contingut a la declaració de ruptura, cal un govern: “Nosaltres no opinem sobre quin acord, el que sí que reclamem és un acord”. El president de l'Assemblea ha insistit en la rellevància de l'annex social a la declaració de ruptura i que mesures d'alt contingut social, com el combat contra la pobresa energètica, ampliaran la base de l'independentisme.

L'acte no és ni "pressingCUP" ni "pressingMas"

Sobre l’acte que prepara l’ANC diumenge 22 –estava previst aquest diumenge, però ha estat ajornat pels atemptats a París-, Sànchez ha dit que de cap manera vol ser una pressió dirigida a la CUP, pretén ser tan sols una concentració amb voluntat unitària i ha afegit que “nosaltres, ni ‘pressingCUP’ ni ‘pressingMas’. Volem pressionar, però als 72 parlamentaris independentistes, que tots s’hi sentin directament interpel·lats”. En uns dies, l’ANC donarà més detalls del contingut de l’acte previst.