La travessia cap a una tercera votació

El nyap de la reunió a la Casa dels Canonges, mal presagi per a la sessió d'aquest dijous, marcada pels rumors i els gestos | La CUP aplaudeix Mas, però no el vota | L’intercanvi entre el president i el portaveu "cupaire" deixa una escletxa a l’acord

Rostre de preocupació de Carme Forcadell després de suspendre la sessió
Rostre de preocupació de Carme Forcadell després de suspendre la sessió | Adrià Costa
12 de novembre del 2015
Actualitzat el 13 de novembre a les 9:41h
El nyap de la trobada ahir a la Casa dels Canonges entre la cúpula de Junts pel Sí, amb el president Mas al davant, i la CUP, ha estat el pitjor pòrtic de la sessió d’avui. Molts diputats del grup majoritari han arribat a la cambra capcots i emprenyats per la situació. L’ambient no feia presagiar un final feliç, però malgrat això, el debat ha deixat oberta la porta a un acord definitiu.

Només començar el ple, Artur Mas ha descobert la carta que duia amagada i que ahir la vicepresidenta Neus Munté va anunciar com “un plantejament addicional”. En el moment d’anunciar que si era investit, el Govern se sotmetria a una qüestió de confiança el juliol, Mas ha aconseguit un d’aquells silencis que corprenen. Només tres segons, que han donat lloc a murmuris i algunes rialles de sorpresa entre els escons unionistes. Eren rialles que deien: “Se’n tornarà a sortir?”. L’efecte estava aconseguit.

Ple envoltat de rumors

En el seu inici, es donava per feta una nova reunió, in extremis, per mirar de convèncer la CUP, desconeixent els mecanismes interns de la formació assembleària. La suspensió de quinze minuts de la sessió per part de la presidenta ha estranyat. Aquests dies, els professionals dels mitjans es capbussen en tota mena de recerques i suposicions. El fet que al reiniciar-se la sessió, alguns no fossin al seu lloc ha generat preguntes. “On és Baños?”. El portaveu de la CUP ha trigat uns minuts. Ha tornat a l’hemicicle per la tribuna i, al passar, un convidat li ha preguntat: “On eres?”. “Al vàter”, ha estat la resposta prosaica.

El ple ha estat ben nodrit de moments intensos. I d’inhabituals. García Albiol s’ha adreçat a Marta Rovira per dir-li que si tant critica el pes de les grans elèctriques que parli amb Germà Bel, “que és del consell assessor d’Endesa”. Bel ha demanat la paraula per al·lusions, negant García Albiol, i el dirigent del PP ha dit aleshores: “Doncs parli amb David Madí”.
 

Germà Bel ha intervingut per al·lusions. Foto: Adrià Costa


El tema de la corrupció ha generat algunes escenes, com quan Baños ha proclamat amb orgull rebel: “Som l’única força d’aquesta cambra que no té persones als jutjats per corrupció”. Remor, crits i aplaudiments. Oriol Junqueras ha dit que ERC tampoc. “Doncs la CUP i ERC”, ha corregit Baños, per haver d’escoltar de seguida, des dels rengles unionistes, “Ausàs, Ausàs!”, en record de l’exconseller de Governació. Els de Ciutadans també han protestat. “Cañas!”, ha reblat el portaveu de la CUP.

Miquel Iceta, ahir més irònic, aquest cop ha estat molt més sobri en les seves intervencions, com subratllant la gravetat de l’instant. Respectat com a orador hàbil per bona part de la cambra, es nota que entre el bloc unionista genera simpaties. Potser alguns del PP i de Ciutadans envegen el to més ponderat del socialista… En un moment donat, quan Iceta ha criticat una suposada “falta de respecte” de Mas a les opinions dels altres, el diputat del PP Sánchez Costa ha aplaudit obertament.
 

Miquel ICeta, a la sala de premsa del Parlament. Foto: Adrià Costa


Mas-Baños, porta entreoberta

La dialèctica entre el president Mas i Antonio Baños ha donat més matisos dels que els més pessimistes han cregut veure. En cap moment el de la CUP ha dit explícitament que mai votarien Mas, i ha reconegut que les propostes del president (govern més coral, qüestió de confiança) eren un moviment de peces. Mentre la xarxa bull i, pels passadissos, un sector de Junts pel Sí posa a caldo els de la CUP, dins de l’hemicicle, Mas i Baños han preservat els ponts. Mas ha dit, responent a Baños, que “sí, tenim temps, però poc”, i ha parlat de “dies”.

En el llenguatge dels aplaudiments, sempre útil per copsar sensacions, avui s’ha avançat molt. En diverses ocasions, diputats de la CUP han aplaudit Mas quan ha defensat la legitimitat del Parlament i ha dit que el 27-S el poble de Catalunya va dir "no" a aquesta Constitució. L’han aplaudit Baños, Benet Salellas, Julià de Jòdar, fins i tot el "dur" Josep Manel Busqueta. Gestos, moviments.

Només acabar la sessió, el grup parlamentari de Junts pel Sí s’ha reunit breument. Ha estat la primera trobada des del dijous de la setmana passada, una reunió breu per aplegar-se entorn el foc de la derrota esperada, que a vegades escalfa més del que sembla. Alguns dels presents estaven especialment irritats. Però la política s’imposarà i ben aviat la direcció de Junts pel Sí reprendrà els contactes amb la CUP, que hauran de fer-se d’una altra manera, sense càmeres i respectant els temps i les maneres dels assemblearis, si es vol evitar que, al final, qui rigui de debò sigui algú de fora de l’hemicicle. La travessia es fa feixuga enmig de llamps i trons. La propera estació cap a Ítaca es diu tercera oportunitat.
 

El republicà Oriol Junqueras i el «cupaire» Albert Botran, conversant en un sofà del Parlament. Foto: Adrià Costa

Arxivat a