La CUP proposa un «carnet de ciutat» per als manters de Barcelona

El document els reconeixeria com a veïns i permetria regulartizar-los | Maria José Lecha anuncia que el seu grup formarà part de la Taula de Ciutat sobre el top manta | Votaran a favor de la proposta d'ordenances fiscals en el ple de dilluns

12 de novembre del 2015
Actualitzat a les 17:00h

La líder de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona, Maria José Lecha Foto: Jordi Palmer


El grup municipal de CUP-Capgirem Barcelona fa costat als venedors del top manta i valida la interlocució del Sindicat Popular de Venedors Ambulants com a "fruit de l'empoderament d'aquest col·lectiu", al temps que defensa la necessitat de dur a terme polítiques socials per regularitzar un col·lectiu que, al parer de la presidenta del grup municipal, Maria José Lecha, "és víctima d'una campanya criminalitzadora".

En aquest sentit, Lecha ha demanat a l'ajuntament que "agilitzi l'empadronament sense demanar domicili fix", i ha proposat com a eina de regularització la creació d'un "carnet de ciutat", que reconegui "a tots els empadronats com a veïns de la ciutat al marge de la cadena de dificultats per aconseguir la nacionalitat". Aquest document, segons la CUP, donaria als seus titulars "el mateix que comporta l'estatus de refugiat", com per exemple l'assistència sanitària, però a més serviria per "facilitar la convivència i evitar la discriminació i el racisme". 

Pel que fa a la constitució de la Taula de Ciutat per tractar la qüestió del top manta, Lecha ha assegurat que la CUP hi participarà, però ha mostrat el seu enuig per la presentació feta dimecres per BComú i ERC, ja que a les reunions preliminars, amb assistència de la CUP, "ni es va parlar de fer cap roda de premsa, ni molt menys de qui presidiria la taula".

Així mateix, s'ha referit a les acusacions de que el top manta fa la competència al petit comerç tot assegurant que són "les grans superfícies i les franquícies les que realment fan la competència", i afegint que considerar que els manters venen mercaderia falsificada és "una fal·làcia", ja que els manters la compren "en polígons de Badalona on compren altres comerciants, amb factura". "Cal plantejar-se com entra la mercaderia i qui ho controla, en lloc de criminalitzar la part més feble de la cadena", ha afegit Lecha.

Sí a les ordenances fiscals

D'altra banda, la CUP votarà favorablement a la proposta de modificació de les ordenances fiscals que es debatrà al ple extraordinari de dilluns vinent, per bé que Lecha ha apuntat que en aquest cas "només es tracta d'obrir la porta" a que es comenci a parlar de la modificació, que s'hauran d'aprovar a finals d'any. En tot cas, la CUP defensa una "aplicació gradual de les ordenances", de manera que "es gravi més als que tenen més i s'alleugeri la càrrega als que tenen menys".

Arxivat a