El Constitucional suspèn la declaració independentista i adverteix expressament Mas i Forcadell

La declaració aprovada per Junts pel Sí i la CUP queda formalment suspesa durant cinc mesos | La resolució notifica nominalment als 21 responsables que han d'acatar la resolució, els membres del Govern i de la mesa | És la primera vegada que l'alt tribunal fa una advertència d'aquest tipus | El recurs denuncia l'incompliment per part del Parlament de set articles de la Constitució

per Redacció, 11 de novembre de 2015 a les 19:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de novembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu. Foto: ACN


El Tribunal Constitucional, reunit en sessió extraordinària, ha suspès la declaració independentista aprovada dilluns pel Parlament de Catalunya. A més, tal i com volia el govern espanyol, l'alt tribunal adverteix Artur Mas i Carme Forcadell de les conseqüències d'una eventual desobediència. Aquest fet, inèdit fins ara, s'amplia a un total de 21 persones entre els quals tota la mesa del Parlament i el conjunt del Govern.


El Constitucional tanca d'aquesta manera dos dies en què el govern espanyol ha mobilitzat amb caràcter d'urgència tres institucions –el Consell d'Estat, el consell de ministres i el ple del TC- per aconseguir deixar sense efecte jurídic el text. Ha assolit la decisió després de tres hores de deliberacions en un ple extraordinari on els magistrats han discutit si han de ser ells o no qui adverteixi el Govern i el Parlament de la possibilitat de suspensió en cas d'incompliment.

El recurs de l'Estat denuncia la vulneració de set articles de la Constitució


El recurs d'inconstitucionalitat del govern espanyol denuncia l'incompliment per part del Parlament de Catalunya de set articles de la Constitució i tres de l'Estatut de Catalunya, i denuncia que la declaració independentista suposa un "menyspreu absolut a l'estat de dret" i és "radicalment inconstitucional". En una segona part, el recurs demanava al TC que comuniqués explícitament de la suspensió cautelar del text a 21 noms propis del Govern i de la mesa del Parlament, a més d'advertir-los que si tramiten cap iniciativa independentista podran ser objecte de suspensió, d'acord a les noves atribucions de què disposa aquesta institució.

El recurs del govern espanyol defensa que la declaració de sobirania té efectes jurídics i per tant es pot impugnar –i suspendre- i argumenta que en atacar la sobirania espanyola el text suposa també un atac a l'Estat de dret i als seus poders. A més, sosté que la declaració ja suposa un incompliment respecte a la declaració per part del Tribunal Constitucional de la declaració de sobirania del 2013.


En concret, segons el govern espanyol, el recurs viola els articles 1.1, 1.2, 1.3, 2, 9.1, 164 i 168. Això és els que proclamen que la sobirania recau en el poble espanyol, la unitat d'Espanya, l'obligació dels poders a complir les sentències dels tribunals i la Constitució, i la regulació dels procediments per a la reforma de la Constitució. També els article 1, 2.4 i 4.1 de l'Estatut de Catalunya d'acord a la sentència del Tribunal Constitucional, que va sentenciar que els estatuts estan "sotmesos a la Constitució i no són expressió d'un poder sobirà".

"Resulta evident que no es necessiten massa raonaments per demostrar la radical inconstitucionalitat del contingut de la resolució del Parlament de Catalunya", diu el recurs, que assegura que el text atorga al Parlament "un poder constituent capaç d'iniciar un procés rupturista que s'imposa unilateralment i que prescindeix de qualsevol respecte als principis que informen la Constitució Espanyola i el sistema democràtic, amb menyspreu absolut a l'Estat de dret".

21 noms propis

El recurs d'inconstitucionalitat assenyala amb noms i cognoms 21 càrrecs de la mesa del Parlament i de l'executiu d'Artur Mas que, segons demanava el govern espanyol, han estat advertits de la suspensió de la declaració independentista quan els magistrats l'admetin a tràmit, i reclama també al TC que imposi a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al secretari general del Parlament això com al president de la Generalitat i a tot el seu consell de govern, entre altres, "la prohibició expressa" d'admetre a tràmit o promoure cap iniciativa –sigui del tipus que sigui- que tingui com a finalitat "donar compliment a la resolució suspesa". A més, volia que el TC els adverteixi que els suspendrà de les seves funcions si desobeeixen i que "procedirà per un delicte de desobediència".

Entre els notificats, a més de Forcadell i Mas, també el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas; el vicepresident segon, José María Espejo; la secretària primera, Anna Simó; el secretari segon, David Pérez; el secretari tercer, Joan Josep Nuet; la secretària quarta, Ramona Barrufet; i el secretari general del Parlament, Pere Sol.

També es notificarà la suspensió expressament als membres del Govern Neus Munté, Francesc Homs, Meritxell Borràs, Andreu Mas-Colell, Irene Rigau, Boi Ruiz, Jordi Jané, Santi Vila, Ferran Mascarell, Jordi Ciuraneta, Felip Puig, Germà Gordó "i en el seu cas els qui resultin designats pel president de la Generalitat com a conseqüència de l'acte d'investidura".

A més, el govern espanyol demanava al TC que en aquesta notificació "imposi a la presidenta del Parlament, a la Mesa del Parlament i al Secretari General del Parlament la prohibició expressa d'admetre a tràmit, ni per a la seva presa en consideració ni per al seu debat o votació, cap iniciativa, sigui de caràcter legislatiu o de qualsevol altre tipus, que directa o indirectament pretengui donar compliment a la resolució suspesa".

Una prohibició que fa extensiva "al president de la Generalitat i a tot el seu consell de govern" a qui vol que el TC imposi "la prohibició de promoure cap iniciativa legislativa o de dictar cap norma de rang reglamentari, o de realitzar cap altra actuació amb la mateixa finalitat" que la declaració suspesa.

Per últim, reclamava també al Tribunal Constitucional que inclogui a la notificació una advertència expressa de la "suspensió de les seves funcions" si no acaten aquesta prohibició, d'acord a les noves atribucions de què disposen els magistrats, i que si ho fan "es procedirà per delicte de desobediència".

Rajoy: "La declaració del Parlament suposa una declarada insubmissió a les institucions de l'Estat"

Mariano Rajoy, tot just mitja hora després que l'advocada de l'Estat presentés el recurs d'inconstitucionalitat, ha comparegut per assegurar que la declaració independentista suposa una "declarada insubmissió a les institucions de l'Estat". "Ofereixen acabar amb la democràcia i l'estat de dret. I jo no ho permetré", ha assegurat un president del govern espanyol que dissabte serà a Barcelona.

"M'agradaria que el darrer pas que fes el govern fos avui", ha respost Rajoy a la pregunta sobre com reaccionarà si les autoritats catalanes desobeeixen a la decisió del Constitucional. Ara bé, ha assegurat que "no acceptarà que uns senyors liquidin les normes de convivència" i que si és necessari "actuarà".

El president espanyol ha assegurat que els independentistes catalans només "ofereixen acabar amb la democràcia i l'estat de dret". La proposta "nega l'ordre constitucional en el seu conjunts, la unitat de la nació espanyola i la sobirana nacional del poble espanyol", ha assegurat tot destacant que també "incomplia el seu propi Estatut".
 

Recurs d'inconstitucionalitat contra la declaració independentista (pdf)

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació