El Bon Pastor preservarà una illa de cases barates

MAPA INTERACTIU L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una nova fase de la remodelació d'aquest barri del districte de Sant Andreu | El Patronat Municipal de l’Habitatge adjudica la redacció dels projectes bàsics dels cinc nous blocs de pisos per reallotjar els veïns | L'objectiu és recordar i museïtzar la història d’aquest barri obrer creat a finals dels anys 20 del segle passat

Les cases barates del Bon Pastor, afectades per un pla de substitució per edificis moderns
Les cases barates del Bon Pastor, afectades per un pla de substitució per edificis moderns | Jordi Palmer
22 de novembre del 2015
Actualitzat a les 19:02h
L'illa de cases barates compresa entre els carrers Bellmunt, Barnola, Claramunt i Tàrrega del barri del Bon Pastor de Barcelona, al districte de Sant Andreu, serà preservada per mantenir la memòria històrica d'aquest veïnat, un dels darrers d'integrar-se al territori municipal de la capital catalana. Un conveni signat pel districte amb l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor i amb la Universitat de Barcelona preveu la creació d’un Centre d’Interpretació de l’Habitatge Obrer.

La intenció és recordar i museïtzar la història d’aquest barri i divulgar-ne tant el procés de formació, a finals dels anys 20, com la seva tradició obrera i alguns dels fets històrics que el van afectar, com el bombardeig de maig de 1937, durant la Guerra Civil.



La preservació d'aquesta illa de cases forma part del projecte de remodelació del barri, que substitueix aquests habitatges per edificis moderns on són reallotjats els veïns i que just ara comença una nova fase, un cop l'Ajuntament de Barcelona ha iniciat les obres d’urbanització d’espai públic i dels serveis corresponents a una nova part del desplegament del projecte de remodelació d'aquest veïnat. En paral·lel, el Patronat Municipal de l’Habitatge (PMHB) ha adjudicat per un valor de 760.700 euros la redacció dels projectes bàsics dels cinc nous blocs de pisos que s’hi han d’edificar amb 245 habitatges, i que començarien a construir-se el 2017.

Instal·lació de xarxa Barcelona Wifi

Les obres d’urbanització prèvies, que ja estan en marxa, afecten a l’illa creada pels carrers Mollerussa, Biosca, Claramunt i Alfarràs, on s’hi faran intervencions de pavimentació; instal·lació de nova xarxa d’enllumenat públic; nova xarxa de clavegueram al carrer Biosca; implantació del sistema de recollida d’aigües pluvials mitjançant parterres drenants; xarxa de recollida pneumàtica de residus urbans; instal·lació de nou mobiliari urbà; jardineria i reg i altres serveis urbans, com instal·lació de xarxa Barcelona Wifi.

Fora d’aquest àmbit, es preveuen també actuacions per tal de donar continuïtat a la calçada de prioritat invertida en la vorera del carrer Mollerussa, conducció per a la connexió de xarxa elèctrica fins a transformadors existents en el carrer Mollerussa i el carrer Claramunt, connexió de clavegueram fins al pou existent al carrer Biosca, pas de noves xarxes de gas i telecomunicacions per la calçada del carrer Bellmunt i posada en servei de la xarxa existent de recollida pneumàtica de residus urbans, instal·lant un total de 48 bústies. Aquest conjunt d’actuacions, adjudicades per un import total de 3,2 milions d’euros, tenen un calendari previst d’execució de nou mesos.

Construcció de cinc nous edificis

Pel que fa als cinc nous edificis, dos d'ells s'ubicaran tocant al carrer de Sant Adrià, un entre els carrers Isona i Tallada, i l’altre entre els carrers Salomó i Isona. Un tercer edifici s'aixecarà a la confluència dels carrers Biosca i Claramunt, un altre entre els carrers Biosca i Salomó i un últim entre els carrers Salomó i Novelles.

La construcció d’aquests edificis serà la quarta fase del projecte de remodelació del barri de cases barates del Bon Pastor, que compta ja amb dues fases acabades i una tercera que es troba en la fase final de les obres. La primera fase es va concloure l’any 2006, amb l’adjudicació dels primers 152 nous pisos per a les famílies reallotjades. La segona fase es va lliurar l’any 2010, amb 190 pisos més. La tercera fase, actualment en obres i amb una previsió de finalització per al primer trimestre de 2016, permetrà l’adjudicació de 167 nous habitatges. Amb la construcció de la quarta fase, en total s’hauran construït al barri del Bon Pastor 754 pisos d’entre 60 i 90 metres quadrats.

Arxivat a